Kirjoittaja Aihe: Kissapyydykset  (Luettu 71763 kertaa)

Poissa Antsu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 73
Kissapyydykset
« : 06.08.07 - klo:19:15 »
Hei!

Irtoaisiko keneltäkään kuvamateriaalia (tai muuta) kissakalan pyydystämiseen käytetyistä systeemeistä? Sellainen olisi aika arvokasta tietoa.

Itse yritin Andörjalla syötitetyllä pilkillä, jossa oli kupeessa Bilteman metallinen kenkälusikka kilisemässä, sekä 200g painokoukulla, jossa oli vuoroin syöttinä keilaa tai pari päivää vanhaa haisevaa seitä. Makrillia suositeltiin Harstadin urheiluliikkeessä, mutta sitä ei siihen hätään saatu. Taisin jotain pohjaonkeakin kokeilla...  :-X . Ainoaksi kissaksi jäi tuo profiilin kuvassa oleva, joka löytyi keilan suusta... Sen verran paljon sitä lajia kuitenkin yritettiin, että alettiin epäillä koko kalan olemassaoloa...   ;)

Antsu

Poissa Kalaparkki

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 414
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #1 : 06.08.07 - klo:20:50 »
Esimerkiksi tämmöisellä virityksellä tuli vappureissulla yksi kissakala ja pari karkasi. Heinäkuussa myös Andörjalta tuli vastaavalla systeemillä saalista.

Peruke on väsätty polkupyörän vaijerista, kinder-munan yllätysosasto on porattu reikiä täyteen ja toimii syöttikapselina, 200 g pilkki liukuu vaijerissa renkaan ja leikarin päässä, alimpana 300 g lyijypaino ja päällimmäisenä vielä suht isot 3-haara koukut lisäsyötille.
Syöttiä vaihdan välillä tuoreempaan, luulen tuoreemman kelpaavan paremmin kissallekin.

Yksinkertaisemmillakin virityksillä on tullut saalista...  :)
Poissa Santiago

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 65
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #2 : 06.08.07 - klo:21:37 »
Oleellista on tekniikka...jatkuvaa pohjan paukutusta syötitetyllä pilkillä.

Poissa Antsu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 73
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #3 : 06.08.07 - klo:21:38 »
Okei Kalaparkki, eli siinä pyydyksessä on siis Bilteman kullanvärinen pilkki, johon on ilmeisesti vaihdettu tukevammat koukut. Onko toi ylempi kolmihaara kiinni pilkissä vai liikkuuko se renkaansa varassa vapaasti siimassa/perukkeessa? Entä toi kinder-muovikotelo, jossa on reikiä.. Sisältääkö se jotain murskattuja simpukoita vai mitä? Aika luomus on  :D Näyttäisi toimivan!

Poissa Kalaparkki

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 414
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #4 : 06.08.07 - klo:22:22 »
Kolmihaara liukuu vapaasti perukkeessa, kotelossa syöttinä simpukoita ja katkarapuja.

Poissa lowrance

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 169
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #5 : 06.08.07 - klo:23:22 »
jos ei näillä tule ensviikolla grytoyalta uran ensimmäistä kissiä niin lupaan syödä hatullisen turskaa.   ;D  ;D

Poissa poka

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 721
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #6 : 06.08.07 - klo:23:46 »
Velipoika on vedellyt useampia kissoja Bilteman 500 grammaisella pilkillä jossa on kenkälusikka lisähoukuttimena ja syöttinä turskaa tai keilaa..

Poissa Antsu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 73
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #7 : 07.08.07 - klo:00:08 »
Aika hyvän näköisiä myös noi levitinpuomipyydykset. Kirjoittele miten kävi.
Kiitoksia kuvista!

Poissa Pete Peltonen

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1111
  • http://www.crazy-cod.com
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #8 : 07.08.07 - klo:22:16 »
Laita tuon puomin ja koukun väliin noin 40cm monofiltapsi (väh. 1,00mm) niin kalaa alkaa tulla paremmin, kala saa viedä vapaammin syöttiä ja koukun nieleminen helpottuu  ;)
Kissakala ei takuulla tapsia katkaise, hampaat ovat tylsät eivätkä leikkaa siimaa.
Petri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Poissa Mauno / Merikalastus.info

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1589
 • MC-Team
  • RP-Team
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #9 : 07.08.07 - klo:22:19 »
Keräsin täältä foorumista vanhoja aiheita / kuvia tuosta kissakalan pyytämisestä, joten tässä kertausta :)

Lainaus käyttäjältä: Mauno / RP-Team
Moro, me ollaan huomattu TOSI pyytäväksi "systeemiksi" kissakalalle sellaisen viritelmän, jossa on 300g:n kuparikuulat (2kpl, yht 600g) ja niihin kiinnitetty metallinen kromattu KENKÄLUSIKKA! Tähän kun vielä koukku syötteineen kiinni, niin johan on kissoja alkanut veneeseen nousta!

Lainaus käyttäjältä: Petri / Tyrskyturska
Niinpä.. Tässä yksi vaihtoehto jota hankkiessa ei tarvitse mennä kenkäkauppaan, ja kissoja nousee!!

Mukavalla pikkutuulella kun tuota pyydystä kolkuttelee pohjaan (koukkuun kalaa) ja antaa sen olla kun alkaa tuntua "rouhimista" siimassa.. Hetken odottelu (+vähän lisää "rouhimista")  ja MELKO reilu  vastaveto - ja kas, kissakalahan sieltä tulee....

Jatkoa vähän edelliseen: ei kannata kuitenkaan koko aikaa jytkytellä, parasta antaa puntin raahautua pohjaa myöten, kolistellen kiviä ja välillä upoten kivien väliinkin..välillä kun koputtelee niin hyvä on. Jos haluaa, niin voi laittaa vaikka normaalin lusikkauistimen painon ja koukun väliin. Itse en ole huomannut suurtakaan eroa siinä onko "kiiltävää" mukana vai ei.
Parhaimmillaan pyynti on noin 3-5 m/s tuulessa jolloin syötti liikkuu koko ajan pohjaa rapistellen. Liian kovalla tuulella siimaa pitää laskea ulos jatkuvasti jotta puntti pysyisi pohjassa. Max ulkona olevan siiman määräksi voisi julistaa vaikka 100 metriä kissakalaa pyydettäessä, itse tosin olen pyytänyt yleensä 10-60 m.  100 m siimaa ulkona on aika harvinaista. Toki kissakalaa on saatu noin 80 metrin syvyydestä mutta jos puhutaan parhaasta sesongista, niin sanoisin että 10-60 m on optimisyvyys.

Lainaus käyttäjältä: Kalaparkki
Meillä oli kissanpyynnissä lähinnä 100 - 300g bilteman ja lidlin pilkkejä ja syöttinä kalaa.  Pakastettua makrillia sopivina viipaleina käytettiin eniten ja siihen myös suurin nappasi.  Paikallinen suositus oli tuo makrilli ja sinisimpukat joilla myös sitkeästi yritettiin.  Niitä ei vain ole kovin helppo saada pysymään koukussa. Vinkiksi annettiin myös että syötti kannattaa vaihtaa usein, turha liottaa varttia kauempaa.
Pyyntitekniikkana tuo pilkin raahaaminen pohjaa pitkin sopivassa tuulessa tuntui tehokkaimmalta.

Suurempiin pilkkeihin esim. 500g kirkas svenskpilk jota paljon käytettiin, ei kissa ottanut.  Isäntämmekin tuumasi että kissakala ei ota niin hyvin suuriin pilkkeihin vaan tuumaa "Maybe that's not good for me".  Kuitenkin pohjan koputtelutekniikka tuntuu tepsivän, esim. siiman päähän 1 kg:n harjateräsköntti ja siitä peruke (0,5 - 1m) jossa kunnon koukut ja syötti.

Lainaus käyttäjältä: leppis
Merikissan pyynnissä kokemukseni rajoittuvat Simonsenin maatilan rannoille (http://www.simongard.no/images/kart_burfj_200_small.jpg). Rannan tuntumassa oli matalikko, jossa oli vettä ehkä 20-30 metriä ja syvälle mentäessä syvyyttä kertyi melko nopeasti ehkä 80 metriin saakka. Tuossa reunalla sitten pilkimme ja aika monta kissaa sattui kiinni ehkä 30 - 50 metrissä. Toinen venekuntamme oli koukuttanut suurehkon kissan aivan rantavesissä kymmenen metrin paikkeilla, mutta tuo peto pääsi kuitenkin karkuun siiman katkettua. Siellä kai se kissa lymyää missä simpukoita ja rapujakin on. Vielä pitäisi jonkun kertoa kuinka syvässä simpukat elävät

Lainaus käyttäjältä: Perttu/Kislex
oon miettinyt vapuksi kislexille tällaisia virityksiä:15cm pätkä rosteriputkea,harjaterästä tms johon tehdään kiinnitys yläpäähän siimalle.lisäksi yläpäähän laitetaan jostain esim litteästä rosterista 10cm pitkä pätkä heilumaan vapaasti niin että se toimis niinku kirkonkello.sitte pieni tapsi johon tulee tukeva koukku varustettuna pikkukalalla.koko homma suunniteltu vuorovesivirtaan siten että veneen ajelehtiessa härveli soittelee pikku sinfoniat pohjassa ja PAM ennätykset meni uusiksi

Lainaus käyttäjältä: jpsuominen
Painoksi ei peltilätkä oikein käy, ellei sillä ole painoa siinä 300-500 grammaa. Laita lyijypuntti, ja samaan leikariin houkuttimeksi joku peltilätkä, tai käytä painona sopivan mittaista pätkää rosteriketjua. Painosta sitten sellainen 0,5-1,5 metrinen peruke vaikkapa 0,80mm siimasta jonka päässä 6/0+ yksihaarakoukku johon syötiksi kalaa tai äyriäisiä. Väreillä tai muilla kilkkeillä ei niin suuren suurta väliä ole, mutta ainahan sitä voi kokeilla kaikkea.

Lainaus käyttäjältä: jpsuominen
Sanovat nuo isot poijat ruotsinmaalta, että simpukkalla saa enemmän, mutta pienempiä kissoja, kun taas kalasuikale on omiaan isoja katteja jahdatessa. Tiedä häntä sitten, itse ainakin olen kalansuikaleella/fileellä saanut/nähnyt saatavan sekä isoja että pieniä kissoja. Ja ihan kohtalaisesti niitä on tullut ihan ilman mitään syöttiäkin pilkkiin ja jigiin.

Lainaus käyttäjältä: Mauno / RP-Team
Joo, ihan hyvin kissa käy iliman syöttiäkin olevaan pilikkiin, mutta mieluimmin syö kyllä syötillä maustettua pyyvystä.
Kokkeiltiin kerran Talvikissa, ku ongittiin ihan vierekkäin kissoja samanlaisilla pyyvyksillä, mutta toisessa oli pyyvyksenä keilanpalanen. Yhtään ei silloin saatu iliman syöttiä olevalla ongella ja syötin kans sen testin aikana tuli 6 kissaa (suurin pikkusen alle 5kg).
Oon kyllä itekki saanu iliman syöttiä kissoja, mutta todistetusti  ;) syö paremin syötillä maustettua koukkua.

Lainaus käyttäjältä: Kalaparkki
Jossain vanhoissa reissukertomuksissa muistan olleen juttua esim. Lyngenvuonon rannaltapyyntipaikoista + Skibotnista joista on saatu suuria kissakaloja rannalta.
Itse pyytäisin rannalta (ehkä parin viikon päästä pyydänkin) systeemillä jossa siiman päässä on lyijypaino/koukuton pilkki 100 - 200g, 0,5 - 1 m sen yläpuolelle pilkki tai pelkkä koukku jossa kalasyötti.
Kettumainen heitettävä, mutta tuon kun linkoaa pitkälle ja vetelee hiljalleen pohjaa pitkin, välillä toviksi pysäyttäen rantaan päin niin kyllä sen kissa huomaa jos lähistöllä on. Se on selvä että pohjasta tuota saa silti välillä kiskoa. Sellaisen paikan katsoisin missä on kivikkopohjaa, eikä valtava levämatto vello rannan edessä. Jos tuntuu liian helposti jäävän pohjaan niin laita 1-haara koukku, kyllä se riittää kun kissa sen hotkaisee. Pidä tuntuma syöttiin ja jos siellä tuntuu joku rouskuttavan, anna kissan syödä! Vaikeinta on itsellekin ollut opetella siihen ettei nykäise heti ensi tärpillä syöttiä kalan suusta. Kalanpala voi olla vaikka n. 10 x 5 senttiä. Jos on pitkä riekale niin kissa voi roikkua siinä kiinni pitkään eikä tartu koukkuun.

Lainaus käyttäjältä: Petri / Tyrskyturska
Kissakalan pyynti rannalta vaatii sekä hermoja että hermoja. Kissakala viihtyy kaikensorttisilla rannoilla, ja jopa hiekkapohjilla. En osaa sanoa ottipaikkoja mutta pyyntisyvyydet ovat 5-50 metriä kesäaikaan. Kissakalaa on periaatteessa joka paikassa, ei ole kaupallisesti pyydetty kala. Jos itse lähtisin pyytämään kissakalaa rannalta tekisin näin: kohtuullisen kevyet, noin "haukiluokan" heittopelit. Siimaksi kuitusiima, esmes 0,25mm. Siiman päähän leikari, josta noin metrin mittainen monofil-peruke, esim. 0,55mm siimaa. Perukkeen päässä raskas heittolusikka (100gr+) ilman koukkua, lusikan yläpuolella noin 10 cm t-leikari josta sivutapsi noin 30cm, sivutapsin päässä esim. 10/0 BEAK- koukku jossa kalanfilee (vaikkapa tuo Kalaparkin suosittelema 5 x 10cm) syöttinä. Koko homma lingotaan veteen, annetaan painua pohjaan ja sitten odotellaan ja odotellaan.. Jos puoleen tuntiin ei tapahdu mitään niin siirrytään 30m rannan sunnassa ja taas sama homma.. Tuo lusikkauistin toimii siis pelkästään painona. Pieneen vavan liikkeeseen ei kannata vastata, kun vapa lähtee tosissaan taipumaan on rivakan vastaiskun aika. Kissakala ei ole koolla pilattu, maailmanennätys on samaa luokkaa Suomen haukiennätyksen kanssa. Yleisin koko kisakalaa pyydettäessä on 2-5 kiloa, 6kg+ ovat jo isomuksia. 10+kg kalat ovat harvinaisia. Tällä kalastustyyillä nousee myös turskaa ja keilaa, sattumakaloina erittäin pientä molvaa ja puna-ahventa sekä simppuja, pieniä pallaksia ja kampeloita.
Kireitä siimoja!

Lainaus käyttäjältä: Sami G
Kaverini ensimmäinen kissa nousahti melko simppelisti. Raskas kirkas putkipilkki ilman syöttiä pohjan tuntumaan, nykyttelyä pari minuuttia ja kissa kiinni ja ylös.

Joskus se on varsin yksikertaista ja helppoa, varmaan eniten paikasta kiinni.

Lainaus käyttäjältä: Poka
Mun mielestä tuossa kissan pyynnissä ehdoton apu on pieni aallokko ja pieni tuuli.. Eli syötti pohjaan ja siima sopivan tiukalle, että aallokko hoitaa pomputtelun.. Tarvittaessa annetaan lisää siimaa tai kelataan löysiä pois.. Ja sitten pieni tuuli kuljettaa pikkuhiljaa eteenpäin venettä, niin saa koluttua pitkiäkin matkoja.. Aivan tyynessä kelissä kissan pyynti menee liika töisseväksi..

Lainaus käyttäjältä: tonimv


Tuossa on ainakin yks kettinki viritys...


Poissa Antsu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 73
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #10 : 07.08.07 - klo:23:44 »
Aika monennäköisiä pyydyksiä. Noita katsoessa tulee silti mieleen, että ei ne omatkaan viritelmät ihan valtavan kaukaa haettuja olleet. Pitää silti ottaa opiksi ja värkkäillä noita talven aikana. Ehkä se kissa vielä nousee... Ovatko teidän käyttämänne syöttikalat muuten olleet tuoreita, vai vanhempia? Entä syötin koko, annetaanko kissalle pala filettä vai esimerkiksi pyrstö tai pää?

Muuten - Hitto kun ei olisi juuri alkanut uusi työ, niin olisin lähtenyt tuonne Röstille  :-\

Poissa TeddyDiver

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 10
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #11 : 14.02.08 - klo:21:13 »
Toistaseks parhaiten saalista on tullu muutaman päivän auringossa "levänneelllä" lotalla. Ja toistaseks vaikeinta oli kyllä saada se pysyyn kasassa pohjaan asti, oli sen verran pehmeetä tavaraa. Kunnolla kun laitto muovierkkaa "kortsuks" niin jotenkin sai laskettua pohjaan. Eikä muuten kestäny sitten heilutella, mutta jos pari minuuttia maltto oottaa niin jo vain kissa vei siimaa...

Poissa Jani N

 • Tulokas
 • Viestejä: 1
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #12 : 04.08.09 - klo:16:58 »
Kokeilin kissakalan pyyntiin bilteman 500g:n pilkkiä, mihin oli kiinnitetty pari muuta kuvaa houkuttimeksi. Ja koukuissa tietenkin kalanpalat. Saaliiksi sain 4,6 kiloisen kissan, mikä oli kiinni toisessa sivukoukussa.

« Viimeksi muokattu: 10.08.09 - klo:14:34 kirjoittanut Jani N »

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1172
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #13 : 12.09.09 - klo:23:50 »
Aika monennäköisiä pyydyksiä. Noita katsoessa tulee silti mieleen, että ei ne omatkaan viritelmät ihan valtavan kaukaa haettuja olleet.

Vanhoja viestejä, mutta alko tuo lause huvittammaan.  :D Täällä on aika kaukkaakin haettu kissa pyyvys, mutta turska siihen ainaki ottaa, kato tuolta video Diskoturska: http://www.tyrskyturska.net/videot.html oon vakuuttunu, että jokupäivä tuolla vielä kissanki saan.

Poissa Sampsa

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 90
Vs: Kissapyydykset
« Vastaus #14 : 10.04.12 - klo:19:11 »
Itsellä oli viime vuonna jopa yllättävääkin menestystä ihan pelkällä L Royberillä.
Kymmenkunta kissaa viikon aikana, seitsemän näistä viimeisenä päivänä, kun innostuin
oikein yrittämään kissoja pomputtelemalla royberiä pohjassa.

Ensimmäiseni, "vaatimaton" 8kg iski kiinni, kun laskin jigin pohjaan. Ilmeisesti kyseinen
yksilö katseli jigin saapumista jo kauempaa, tai sitten osuin suoraan päähän, koska
iski välittömästi pohjakosketuksen jälkeen. Vastaisku oli kuitenkin liian nopea ja kissa päästi irti.
Heti, kun olin vavan laskenut takaisin ala-asentoon, kissa kuitenkin yritti uudelleen ja oli tällä
kertaa selvästi päättänyt rankaista tunkeilijaa. Toisinpa kävi..  ;D Vaikka eihän kissan taistelutahto
vielä siihen loppunut. Pääsi veneessä irti vieheestä ja nostokoukusta ja lähti suoraan kohti
pyytäjäänsä. Hetken jännitin varpaideni puolesta, kunnes kaveri iski koukun kissan päästä läpi.

Pari pienempää tuli viikon mittaan sivusaaliina, laskettiin takaisin kasvamaan.

Viimeisenä päivänä kuitenkin päätin paneutua pohjan tunnusteluun jigillä ja tämä tuotti vielä 5kg ja 7kg
kissat. Alle 5kg kalat laskimme kasvamaan, yhtä lukuunottamatta.

Myös kavereilla oli Roybereissä kissoja kiinni, pieniä tosin. Yksi parhaista oli ehkä n. 3kg kala, joka
nappasi Royberin pyrstöstä kiinni, eikä päästänyt irti ennen pintaa. 80m kumipyrstössä roikuttuaan
päästi veneen vieressä irti ja kaverilta jäi kissa saamatta. Aikoo kuulemma tänä vuonna paikata tilanteen.

Mutta tosiaan, kaikki meidän porukan kissakalat nousivat eri värisillä Roybereillä pohjaa pomputellen.
Hieman vaatii aktiivisuutta, pientä nypytystä ja tömistelyä pohjaa vasten. Ainakaan meillä ei tuo
pohjaa pitkin raahaaminen tuottanut niin paljoa tulosta. Varmasti on kyllä vieheestä/ syötistäkin kiinni,
että mikä on paras tapa uittaa.
Ku kaikki muutkin aina saa..