Kirjoittaja Aihe: ERÄN VUOSIKIRJA 2009: Eräaarteet (vain kestotilaajille), 180 sivua  (Luettu 3836 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄN VUOSIKIRJA 2009: Eräaarteet

Erän Vuosikirja 2009 Eräaarteet käsittelee eräalan keräilykohteita, keräilijöitä ja heidän kokoelmiaan ja samalla välineiden kehittymistä.
Kirja jaetaan nro 11-09:n yhteydessä etuasiakasetuna ilmaiseksi kaikille ERÄ-lehden kestotilaajille ja sen arvo on 19,90 euroa. Kirja ei ole muuten myynnissä. 
Kannattaa olla ERÄ-lehden kestotilaaja. Muita kaikkien kestotilaajien etuasiakasetuja ovat mm. Erän Vuosiviehe ja Miesten Maailma -erikoislehti.


KALASTUSVÄLINEIDEN AARREAITTA

Arvotavaraa ullakolla – markkinoiden arvokkaimmat välineet, kelat ja vieheet
* Esineen arvon ja hinnan määrittelee ostaja. Tosin haluttavuus ja harvinaisuus voivat antaa osviittaa sen mahdollisesta arvosta.

Perfect – vuosisadan perhokela
* On harvinaista, että tuote pysyy markkinoilla muuttumattomana kymmentäkään vuotta. Varsinkin nykyään markkinat vaativat uutuuksia joka kaudelle.

J.W. Young & Son – keloja kaikelle kansalle
* Englantilainen J. W. Young & Son oli ehkä 1900-luvun merkittävin kalastuskelojen valmistaja.

Erään vaapun tarina – Heddon River Runt
* River Runtia voidaan perustellusti pitää ensimmäisenä nykyaikaisena heittokalastusvaappuna.

Hikkorista hiilariin – vapamateriaalit kautta aikojen
* Dame Juliana Bernersin vuonna 1496 kirjoittamaksi arveltu Treatyse af Fysshynge wyth an Angle, Tutkielma onkimisesta -käsikirjoitus sisältää varhaisimmat säilyneet eurooppalaiset vavanvalmistusohjeet.

Hållhägnen – Byske Sportfiskemuseum
* Ruotsalainen Hållhägnen mainostaa itseään maailman suurimmaksi yleisölle avoimeksi urheilukalastusmuseoksi.


NOSTALGIAKALASTUS

Nostalgiakalastus tuo hyvän mielen – ja kalaa
* Nostalgia – kaiho, menneen kaipuu, lapsuus- tai nuoruusajan muistelu – ja retro (vanhojen muotien harrastus) ovat olleet kovassa myötätuulessa jo muutamia vuosia. Myös kalastuksessa.

Kalataioin saalis paremmaksi
* Arkistoihin 1800-luvulla kerätyt kalastustaiat kuvastavat taikauskon voimaa. Taikojen takia oltiin valmiit nykyihmistä huvittaviin ja myös kauhistuttaviin tekoihin.


KALASTUSVÄLINEIDEN KERÄILY

Keräilyn kohdistaminen – haastetta vai fiilistä
* Keräily ja sen kohde on harvemmin tarkan harkinnan tulos. Joko keräily alkaa sopivien sattumien summana tai sitten keräilijä alkaa hankkia esineitä, joista yksinkertaisesti pitää niin paljon, että haluaa omistaa niitä.

Kerran keräilijä – aina keräilijä
* Lokakuussa 1994 ilmestyneessä Erä-lehdessä esiteltiin kolmen varsinaissuomalaisen kalastusvälinekeräilijän kokoelmat. Yksi tarinoiden päähenkilöistä oli Abu-uistinten keräilijä Mika Nummisto.

Rapala Husky – kansainvälistynyttä keräilyä
* Rapala Huskyn tuntee suuri osa kalastuksen harrastajista. Suurin osa heistä tuntee kuitenkin vain pienen osan kaikista tarjolla olleista väreistä. Husky-keräilijä Pertti Sarja sen sijaan tuntee satakunta erilaista väriä.

Abu Ambassadeur – punainen unelma
* Aikoinaan Abun Nyt Nappaan esittelemät upeat uistimet, jäntevät vavat ja komeat kelat saivat nuoren kalamiehen sydämen lyömään kiihkeämmin. Yksi kela oli kuitenkin ylitse muiden, muistaa Juha Jormanainen.

Pieni vihreä kela
* Vihreä on kaksijakoinen väri. En muuten erityisemmin pidä siitä, mutta Abu Ambassadeurien kohdalla siitä on tullut minun värini, kertoo Niko Satto.

Kokoelma vailla korroosiota
* Raisiolainen Ari Grönblom ei kerää ruostetta nurkkiinsa. Ari on kelojen suhteen niin kutsuttu young timer -keräilijä, jolle kelpaavat nykyaikaisetkin Ambassadeurit, kunhan ne vain ovat käyttämättömiä ja alkuperäisessä pakkauksessaan.

Perhoaarteet
* Kevätsiivouksen yhteydessä jonakin päivänä saattaa putkahtaa esiin vanhoja perhoja. Ovatko ne arvokkaita? Eivät todennäköisesti vielä, mutta ehkä tulevaisuudessa, tietää perhomestari Pertti Kanerva.


RETKEILYVÄLINEIDEN KERÄILY

Retkeilyä vanhoilla kartoilla
* Nykyretkeilijä on tottunut siihen, että lähes kaikista mielipaikoista on olemassa kunnollinen ulkoilukartta, vaikka joku Vätsäri ja Pöyrisjärvi vielä sinnittelevät ilman. Toisin oli 50 vuotta sitten.

Muistatko Sopu-teltan?
* Monta retkeilijä-, matkailija- ja festarisukupolvea sai kosketuksen telttailuun Sopun tai sen jäljittelijöiden suojissa.


ASEIDEN & PATRUUNOIDEN KERÄILY

Haulikonpatruunat keräilykohteena
* Haulikonpatruunoiden tarjonta on valtavan laaja ja ne ovat värikkäine hylsyineen luodikonpatruunoihin verrattuna selkeästi näyttävämpi keräilykohde.

Asekeräily harrasteena
* Aseiden keräily kiinnostaisi varmaan nykyisen harvalukuisen harrastajajoukon lisäksi muitakin, jos siitä vain saisi helpommin tietoa.


ERÄKIRJOJEN KERÄILY

Eräkirjallisuutemme juurilla
* Suomi on eräkirjojen luvattu maa, jossa kertomusperinteen juuret ovat syvällä kansalaisten sielussa. Mistä kaikki alkoi?


MYYMINEN/OSTAMINEN

Huutokauppaa verkossa
* Nettihuutokaupassa voi tehdä edullisia ostoksia tai saada myymästään tavarasta kelpo hinnan. Vastassa on tosin myös pettymyksiä, mutta osin niiltäkin säästyy, kun opettelee hieman pelisääntöjä.

Tarjolla kaikkea – Erämies Oy
* Tamperelainen Erämies on tavarahamsterin tukkutori, kalannarraajan kultakaivos, metsästäjän mielipaikka ja empivän erämiehen esi- ja korkeakoulu.

t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi