Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Veneet => Muut venetarvikkeet => Aiheen aloitti: Veljmies - 20.10.05 - klo:09:50

Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Veljmies - 20.10.05 - klo:09:50
Testasin kesällä omaa kannettavaa Eagle FishEasy 2 luotaintani Norjassa. Totesin laitteen melko kevyeksi noille vesille.  Alle sadan metrin vedessä se näytti ihan hyvin, vajaasen pariin sataan metriin se kertoi vielä veden syvyyden, mutta syvemmällä ei yhtikäs mitään.  Silloin ei auttanut muu kuin seurailla paikallisia kalastajia, joilla näytti olevan veneissään kunnon laitteet kalaparvien seuraamiseen. Kun syönti loppui, he ajoivat vain pikku lenkin ympärillä, pysähtyivät ja taas tuli kalaa.  

Minkälaisella luotaimella Norjan vuonoilla oikein pärjäisi? Onko lähettimen teho ainut ratkaiseva tekijä vai, onko olemassa muita tärkeitä ominaisuuksia?
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 20.10.05 - klo:11:55
No tuo lähettimen teho on kyllä aika tärkeä syviin vesiin.

Itselläni on käytössä Lowrance X55 luotain, jossa lähetysteho muistaakseni 2400W (pitää vielä tarkistaa asia).
Tällä on pärjännyt hyvin!
Suuri lähetysteho ja hyvä laitteen herkkyys auttaa myös löytämään ns. väliveden, jossa pikkukaloille paljon ravintoa ja siinähän se suuretkin aterioivat pikkukaloja.
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Veljmies - 20.10.05 - klo:12:52
Omassani tehoja näyttää olevan 1500 W.  Voihan siinä siis olla tuo ratkaiseva ero.
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 20.10.05 - klo:21:35
moi Veljmies
viime reissulla käytimme samalla Eaglen anturilla tuota Maunon Lowrance X55 ja minun Eagle Accura 240 kaikuja ja omaani on muistaakseni luvattu 270m toiminta syvyydeksi, netistä löytyi käyttöohje ja siinä mainittiin Eaglen tehoksi 600w ja 75w rms, verrattuna noihin teidän tehoihin niin aika vähän, mutta katselin vielä 230m syvyydessä kaloja välivedessä ja pohjassa, joten olisiko antureissa eroja, ja voisiko akkujännite vaikuttaa toimivuuteen
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Veljmies - 21.10.05 - klo:07:31
Omalle laitteelleni luvataan 240 metrin syvyysulottuvuus, mutta käyttöohjeessa kerrotaan myös, että se on suolavedessä mahdollisesti pienempi.  

Olimme liikkeellä vuokraveneellä, jossa ei ollut luotainta. Siksi käytin kannettavaa mallia, joka toimii pattereilla. Norjassa sitä testatessani samat patterit olivat olleet laitteessa jo toista vuotta. Lienee siis ihan mahdollista, etteivät ne antaneet enää ihan täysiä tehoja. Eivät ne kyllä ihan loppukaan olleet, koska luotain on toiminut sen jälkeenkin monella uistelureissulla.

Mitkä muut ominaisuudet vaikuttavat luotaimen syvyysulottuvuuteen? Sen enempää asiaa ja tekniikkaa tuntematta, minulle tulee mieleeni ainakin keilakulma. Mitä suurempi kulma, sitä laajemmalle alueelle teho jakaantuu ja sitä pienempi syvyysulottuvuus.

Harmi, ettei tullut tarkemmin tutkittua alkuasukasveneiden luotainkalustoa.  Ihan heppoisia vehkeitä siellä e ollut, koska näyttivät toimivan täyttäpäätä alueella, jossa merikortin mukaan oli noin 500 metriä vettä.
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Pete Peltonen - 26.10.05 - klo:08:04
Järeistä luotaimista en tiedä sanoa, mutta itse olemme käytelleet Humminbirdin Piranhamax 10 luotainta, joka on ns. kannettava luotain eli anturi tulee kiinni suurella imukupilla. Imukuppi on mallia kiinni on ja pysyy ellei vene ole kovin leväinen tai pinta muuten epätasainen. Helppo kampe kuljetella ja asentaa vuokraveneisiin jos ei talon puolesta ole ollut kaikua. Luotain näyttää 185 metriin asti mielestämme varsin hyvin sekä pohjan isommat rontit että väliveden kulkijat.
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Veljmies - 26.10.05 - klo:10:18
Samanlainen imukuppisysteemi on omakin luotaimeni. Syvyysolottuvuuksin on samaa luokkaa.

Viime kesän reissulla seurailimme alkuasukaskalastajia alueelle, jossa merikortin mukaan oli vettä 300 - 500 metriä.  5 -10 kilon seitä tuli siellä välivedestä (syvimmillään kai noin 300 metristä), mutta luotaimeni ei pystynyt näyttämään yhtään mitään.    

Nyt olen hankkimassa omaa venettä ja kalustoa, jota varmasti joskus käytän myöskin Norjassa. Siksi luotainasiakin on mielesssäni.
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Pete Peltonen - 28.10.05 - klo:16:41
Melkoisia syvyyksiä, mahtaa olla ranteet romuna kun 300 metristä hinaa seitä pintaan? Itse olen jo 100 metristä kaloja hiki päässä ja ranne hellänä kelaillessa luvannut ostavani moottorikelan heti ensi liksasta  :wink:

http://www.electric-fishing-reels.com/pricelist.html

Viikonloppuja !
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Pete Peltonen - 30.10.05 - klo:19:36
Ok.. mutta totta teillä on edes merkistä tietoa?
Ryobi, Miya?
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: Chrisse - 27.04.06 - klo:16:13
Juu, olisi kiva saada tietoa kunnollisista, syvässä vedessä toimivista kaiuista. Viime syksynä Pykeijassa 200m näyttävä kaiku huusi hoosiannaa puolet ajasta. 500m rannasta on jo 400m syvää.
Otsikko: Mikä luotain merikalastukseen?
Kirjoitti: tonimv - 27.04.06 - klo:18:23
Moro
Mulla on Garmin Fish Finder Blue ja sille taidettiin luvata näkymät 458 metriin. Hinta pyörii 300 euron paikkeilla. Norjassa tää ei ole vielä käynyt mutta kyllä se vielä pääsee...