Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Veneet => Muut venetarvikkeet => Aiheen aloitti: tonimv - 19.07.06 - klo:19:25

Otsikko: Karttaplotteri
Kirjoitti: tonimv - 19.07.06 - klo:19:25
Onkos kellään käytössä karttaplotteria tuolla norjassa päin. Olisko ehotuksia mikä olis hyvä peli tuonne eli johon sais tuon pohjoisnorjan kartastonkin näppärästi. Onko tuon alueen kartastot miten tarkkoja noin yleensä , eli voiko hernerokka sumussa ajella hanat auki ja tuijotta vaan näyttäö :shock:
Otsikko: Karttaplotteri
Kirjoitti: jpsuominen - 19.07.06 - klo:20:25
Kyllä on, ja onkin aivan ehdoton kapistus. Helpottaa huomattavasti matalikkojen etsimistä avomereltä. Tai oikeammin, tekee ylipäätään merkitsemättömien (viitat) matalikkojen löytämisen mahdolliseksi (toki käsi-GPS:llä onnistuu myös) muualta kuin aivan rannan läheisyydeltä.

Merkeillä ja malleilla ei juuri suurtakaan väliä ole, isompi näyttö tietysti aina mukavampi käyttää. Itselläni 7" näytöllä varustettu yhdistelmälaite, jota käytän siirtymien aikana pelkällä plotterinäytöllä, ja kalastuksen aikana joko pelkkä kaiku tai sitten jaettu näyttö.

Kartat on samat laitteessa kuin laitteessa, paitsi ehkä Lowrancen "oma" koko pohjois-euroopan kartta taitaa olla hieman epätarkempi. C-Map, Navionics ja BlueChart ovat kaikki samasta aineistosta peräisin. Kartat ovat mielestäni aivan riittävän tarkkoja, kaikki matalikot ja pikkukivetkin ovat löytyneet lähestulkoon aina suoraan ajamalla. Silloin tällöin joutuu hieman kurvailemaan sen matalimman kohdan löytämiseksi, mutta tätäkään ei oikeastaan tarvi tehdä kuin kerran, kunhan vaan muistaa lyödä merkkipisteen laitteeseen heti ks. paikan löydyttyä.

Oletan, että tuo viimeinen heitto oli ns. kieli poskessa tehty, mutta todetaan nyt kuitenkin, että ehdottomasti ei voi sumussa, pimeässä tai muuten vaan huonossa näkyvyydessä ajella hanat auki naama näytössä. Aina pitää tähystää muuta vesiliikennettä, poijuja, verkkomerkkejä jne jne, jotka eivät tuossa kartalla näy. Edes tutkan avulla ei sovi "sokkona" ajella missään. Plotterin kanssa voi kyllä sen reitin arpomisen jättää vähemmälle, ja keskittyä enemmän siihen muun liikenteen tähystykseen..
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Jani - 16.12.06 - klo:10:35
Tuossa kun mietin sitä joskus tulevan venneen varustusta, niin tulipahan mielleen nää kartat ja kaikuluotaimet.
Saapikos nuihin "käsi" GBS laitteissiin miten hyvin/hyviä merikortteja ??? Jotenkkii vaan tuntus järkevämmältä Hommata venneesseen kiinteeks pelekkä kaikuluottain ja GBS olis sitten semmonen jonka vois ottaa tarvittaessa maastoon mukkaan. Hintahan nuilla on suurinpiirtein sama, ostaa sitten 2 erillistä laitetta tai yhistetyn kartta/kaiun venneesseen, sitä vaan ei sitte voi muualla käyttää.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: jpsuominen - 16.12.06 - klo:21:44
Itse hommasin tuossa kuukausi sitten vara/matkalaitteeksi tuollaisen Magellanin Meridianin (markkinoilta poistuva malli) jonka mukaan sain vielä läntisten merialueiden merikarttasirun. Ihan hyvin on toiminut, ja kartta-ainestokin on ainakin toistaiseksi rajallisten kokemusten perusteella ollut tarkka ja hyvä. Ainoa huono puoli on patterien menekki ja pieni näyttö. Kalastuksessa pärjää kyllä, mutta siirtymien aikana ei toivoakaan seurata tuntemattomilla vesillä reittiä tuosta kapulasta, vaan merikortin mukaan ajellaan. Näyttöön ei yksinkertaisesti mahdu tarpeeksi iso alue kerralla näkyviin, ilman että mittakaava menee niin isoksi että homma on yhtä tyhjän kanssa. Muuten ei mitään valittamista, enkä usko että nuo muutkaan vastaavat laitteet sen huonompia ole.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: abo - 17.12.06 - klo:15:42
"Lowrancen oma" eli Nautic Path North Europe ei ole yhtään epätarkempi. Mulla on Navionics Finnish Gulf XL ja tuo Nautic Path, ja ei havaittavia tarkkuuseroja ainakaan Nautic Pathin tappioksi. Plotterist muutoin voi todeta että ajossa on kaksi oleellista asiaa, näytön koko ja pikselimäärä. Se onko näyttö värillinen vai harmaasävyin ei omaa käytännön merkitystä, pikselit ja näytön koko omaa. Itselläni on iFinder Pro joka on kapulamallinen ja siinä 240 x 180pix 3" näyttö, ihan hyvä verme mutta ajossa pieni ja ruudulle ei hirveen tarkkana saa sisältöä. Toisena mul oli GM4800 jossa 480 x 480pix 5" näyttö, se jo kohtuullisen hyvä ajossakin, kaveril "vastaava" Eagle jossa vain 320 x 240pix ja se on huono tarkkuudeltaan toki isompi kuin iFinderin näyttö. Garmineis myös paljon "liian vähän pikselisiä" malleja. Seuraava mulla, siis veneen varsinainen plottain kaudel '07 on vähintään 5" 640 x 480 näyttöinen, 7"-10" 800 x 600 tekis mieli, mut lompakon kipukynnys tullee vastaan tuos VGA-tarkkuuddes eli 640 x 480.

Eli jos plotteria tarkoitus käyttää myös ajossa, niin vähintään 5" ja 5" laitteelle vähintäin 480 x 480 resoluutio.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Jani - 19.12.06 - klo:11:33
Eli jos oikkein ymmärsin nuista pikseleistä yms vinkeistä, niin tämmönen http://www.marinea.fi/shop/product_details.php?p=1555 olis ihan soiva peli, syvvyys näyttökkii olis 500m asti  :o
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: abo - 19.12.06 - klo:11:51
Onpas viksun oloinen Humminbirdi. Menee ihtelläki mokoma harkintaan, vaikken persaattees yhdistelmist pidäkkään.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: jpsuominen - 19.12.06 - klo:13:07
syvvyys näyttökkii olis 500m asti  :o

Näyttöä voi olla vaikka viiten kilsaan asti, mutta tuossa laitteessa ei kyllä potku riitä enää 500 metriin vaikka mitä tekisit. Omassa vehkeessä on 600W RMS tehoja, ja sekin alkaa jo ~350 metrin jälkeen menemään aika hakuammunnaksi. Syvyyden näyttää tuo meikäläisen masiina vielä 400-500 metrissä (ehkä, ei täsmännyt karttaan), mutta mitään muuta infoa ei kyllä enää liikene. Jos tuo ei haittaa, on tuo Humina varmaan oikein hyvä peli.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: abo - 19.12.06 - klo:13:55
Mikä laite jpsuomisella? Ei nimittäin suinkaan pelkät vatit ratkaise sitä syvyysnäyttökykyä. Anturin herkkyys/taajuus yms seikat ratkaisee myös paljon. Ainakin Matrixi-Huminassa jonka kaikuosa tuossa kai pääpiirteissään on, on huomattavan herkkä ja selektiivinen anturi. Matrixi ja esmes Löyräänsin X125/135 antaa tarkkaa piirtoa huomattavasti syvemmässä vedessä kuin esmes Navmanin "tehokkaammat" mallit. Itsel oli Navmanin 600W rms kaiku ja se oli 500W rms Matrixiin ja 375W rms X125:een verrattuna lähinnä huono vitsi kaikuluotaimksi, eli ei watit ole todellakaan ainoa suurre.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: jpsuominen - 19.12.06 - klo:17:33
Raymarinen 760 plotterikaiku. Ei tosiaan oikein edes 50 khz taajudella pysy noissa lukemissa oikein tolkuissaan. Se pitää kyllä paikkaansa, että ei ne watit se ainoa ratkaiseva asia ole, mutta kyllä niistä kutakuinkin suuntaa saa. Kova norjankävijä tietysti hankkisi paattiinsa tuollaisen Furunon 3 KW anturin 28, 38, 50, 88 ja 200 khz taajuksilla. Väittävät että puoleentoista kilsaan pitäisi näyttää. Hintaakaan ei ole kuin rapiat $1800. Pelkällä anturilla, siis... :)

Periaatteessa tuollaiselle 500 W RMS tehoilla pitäisi kyllä pärjätä ihan komeasti Norjan vesilläkin. Ainoat "liian huonot" laitteet on ne mallisarjan halvimmat ja pienimmät < 200 W RMS. Ne eivät oikeasti jaksa paljon yli 100 metrin syvyydessä pohjaa näyttää, eikä välttämättä edes sitä sataa metriäkään. Kerran oli yhdessä veneessä sellainen, ja kyllähän silläkin ne alle ~80 metrin patit vielä löysi kun tarpeeksi etsi. No, nykyään on tietysti gepsit sitä varten, ja kaiulla vaan tehdän se viimeinen hienosäätö ja seiparven tarkistus... :)
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Jani - 19.12.06 - klo:17:42


Näyttöä voi olla vaikka viiten kilsaan asti, mutta tuossa laitteessa ei kyllä potku riitä enää 500 metriin vaikka mitä tekisit. Omassa vehkeessä on 600W RMS tehoja, ja sekin alkaa jo ~350 metrin jälkeen menemään aika hakuammunnaksi.

On se kumma jos ku ilimotellaan vaikka millä ominaisuuksilla, jos ne ei kuitenkkaan piä paikkaasa >:( >:( >:(
Mistä tavan mattimeikäläinen voipi tiettää että laite näyttääki oikkeesti vaikka 350m, jos kerta ilimotettaan 500m ??? >:( ??? >:( ??? ???  Pitäshän sen ilimotetun ominaisuuven pittää paikkasa, jos siinä ei ilimoteta että "toimii vain 3000€ lisävarusteen kanssa". Muutenhan tuotteen ku tuotteen ominaisuuksia saapi liiotella niinpaljo ku haluaa. >:( Esim television ominaisuuveks vois ilimottaa että, "Näyttää 52 tuuman selkeän kuvan" vaikka kysseessä olis 10 tuuman mustavalakkee televisio.

Emmääymmärrä ???
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: jpsuominen - 19.12.06 - klo:18:33

On se kumma jos ku ilimotellaan vaikka millä ominaisuuksilla, jos ne ei kuitenkkaan piä paikkaasa

Juu, nuo on vähän sama asia kuin autonvalmistajien ilmoittamat kulutuslukemat. Ehkä mahdollisia ihanteellisissa oloissa, täydellä keskittymisellä ja juuri oikealla suorituksella ilman mitään ulkoisia häiriötekijöitä. Noiden kaikuluotainten kanssa taitaa olla enemmänkin kyse laskennallisesta arvosta, eli ihan vaan fysiikan periaatteita soveltaen katsotaan kaavasta, että kuinkas syvältä tämän ja tämän näköinen ääniaalto vielä palaa takaisin niin että se erottuu taustakohinasta tms. Liikkuva vene, aallot, veden epäpuhtaudet ja muut häiriötekijät sitten tietysti pienentävät sitä tosielämän suorituskykyä.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: tonimv - 19.12.06 - klo:19:37
Näinhän se pitkälti on homma. Ite ainakin ku seuraavaa luotainta oon hankkimassa niin otan homman ihan varmanpäälle. Eli jos valmistaja ilmottaa toimivan esim.750 metriin asti , niin luulis tuon oikeestikin toimivan tuonne  500 m kantturoihin. Mieluummin kerralla hyvä , kun kiroilla sitten merellä.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Jani - 19.12.06 - klo:19:49
Toissaalta meikäläisen normaali kalastuksseen riittää jo on se 300m syvvyysnäyttö, sen yli tullee varmmaan harvemmin kalastelttu.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Santiago - 19.12.06 - klo:21:29
Kaikuluotaimien teholukemia viilataan varsinkin tuolla "kauko" mailla aika villisti.  Keksivätkin ihan omasta päästä uutta fysiikkaa. (esim teho Wattia peak to peak...pelkkää huuhaata.)

Ikävä kyllä aivan asiallisetkin kuluttaja-versioita tekevä valmistajat ovat ainakin osin joutunut menemään samaan liemeen.

Kaikuluotaimen anturiin menevän todellisen tehon mittaus on vieläkin elektroniikan vaikeimpia tehtäviä, nykyään varmimman arvon saa vain maltaita maksavalla erittäin nopealla digitaalisella muistioskilloskoopilla jonka lastuaivot sitten laskee tehon. Asiaa pahentaa vielä se, että antureiden ominaisuuksia (resonanssitaajuus jne) ei massatuotteissa voida saada kovinkaan tasalaatuiseksi joten luonnollinen hajonta saattaa olla varsin suurta laiteyksilöidenkin kesken.

Vain laaja kokemus karsii jyvät akanoista...vakoilu paikallisten paateissa tuottanee parhaat tulokset.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: tonimv - 19.12.06 - klo:21:44
Eli kertokaas nyt tietäjät , mikä luotain toimii 500m syvässä merivedessä normaalilla ajonopeudella ja näyttää samalla vielä kalojakin. Elänkö haavemaailmassa :-\
http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp?_prodid=2682&_tuoteryhmaid=3303&_omin1=0&_omin2=0&_omin3=0 (http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp?_prodid=2682&_tuoteryhmaid=3303&_omin1=0&_omin2=0&_omin3=0)
Tossa olis esimerkiks Lowrancen yhistelmä vehe , tekeekö mitään...
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: jpsuominen - 20.12.06 - klo:00:34
Eli kertokaas nyt tietäjät , mikä luotain toimii 500m syvässä merivedessä normaalilla ajonopeudella ja näyttää samalla vielä kalojakin. Elänkö haavemaailmassa :-\

Elät. Jos noihin "spekseihin" sopivan luotaimen haluat, niin hinnat ovat alkaen $20000... Ei, siinä ei ole yhtään nollaa liikaa.

Jos haluat luotaimen joka näyttää kalat paikallaan ollessa 500 m syvyydessä, niin joudut pulittamaan siinä $4000 + verot. Jos haluat luotaimen, josta ehkä voit erottaa 500 metrin syvyydessä onko kyseessä muta vai kivipohja, on hintaluokka siinä $1000, ja jos sinulle riittää tieto siitä, että "nyt on syvää", niin pärjäät jo "melkein millä vaan"...
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: abo - 20.12.06 - klo:02:56
Ei tuo Löyräänssi huono ole ja 50hz taajuudella _todennäköisesti_ piirtää pohjan vielä reiluun puoleen kilsaan ihan loogisesti hitaassa vauhdissa ja paikoillaan. Samoin hitaassa vauhdissa kalojen erottelukyky riittänee jonnekkin ehkä 150m-200m syvyyteen. Plaanivauhdissa noilla syvyyksillä hukannee pohjan liki absoluuttisen varmasti, koska kaikusignaalilla kestää jo varsin kauan kulkea se kilometri ja jotta se ylipäätään kulkee sen kilsan on kaikukeilan oltava kapea... et ole enään saamassa kaikuasi takaisin siinä missä se palaa. Plaanivauhdilla pohjaa seuraavaa ja kalat näyttävää kaikua puolen kilsan syvyyksille et löydä, ainakaan normaaleista venetarvikeplaaduista.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: tonimv - 20.12.06 - klo:10:58
Joo , niin vähä arvelinki , että ei ehkä ihan nuita ehtoja saa täytettyä. No , kyllähen se riittäs että vehkeet toimis ainakin siinnä pilkkihetkenä suht´ hyvin. Eli syvyys näytön pitäs olla ajantasalla...
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Santiago - 20.12.06 - klo:11:48
Tervehdys Abo'lle, aikoinaan siellä Tyrskyturs...Tyrskytaimenen sivuilla tapasimme useinkin. Silloin taisin käyttää "PLa"-nimimerkkiä.

Mutta hieman faktaa.
Keskustelupalstojen liikuttavan yksimielisesti yleisesti hyväksyttynä totuutena pidetään nopeuden olevan syynä kaiun huonoon näyttöön.

Esimerkki:

Syvyys 500m
Veneen nopeus 30 solmua  vastaa n 15 m/s

Äänen nopeus vedessä n 1500 m/s
Keilan leveys 20 astetta

Ääni joutuu kulkemaan 2*500 m eli sen käyttämä aika on n 0,67 s

Tuossa ajassa vene ehtii edetä n 10 m matkan

Kun 20 asteen keila on ehtinyt takaisin pintaan, niin se on n 350 m halkaisijaltaan.

Siis nopeus sinänsä ei ole näytön hukkumisen syytä, vaan syy on jossakin muualla. Pahinta on kuplien osuminen anturin alueelle, mutta olen monesti miettinyt muitakin mahdollisuuksia. Ainakin omassa veneessäni kaiun näyttö plaanissa ei pysy puhtaana, vaan  alkaa näyttämään aivan sekavaa sattuman varaista kaikua. Osittain kuplat selittäisivät ilmiön, mutta epäilen myös muun "hälyn" osuvan kaiun toiminta-alueelle. Ehkä potkurin alkava kavitointi tms...tiedä häntä.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Jani - 20.12.06 - klo:15:12
Joo , niin vähä arvelinki , että ei ehkä ihan nuita ehtoja saa täytettyä. No , kyllähen se riittäs että vehkeet toimis ainakin siinnä pilkkihetkenä suht´ hyvin. Eli syvyys näytön pitäs olla ajantasalla...


Jep, oon sammaa mieltä, se riitää että hittaassa vauhissa näkkyy syvvyys ja kalat ja sitten ite kalastus tapahtuman aikana tottakai :P tuommonen +300m olis ihan hyvä just nuitten syvemmällä elävien, molvan, puna.ahvenen, holkerin yms kalojen takia, eli siitä  ISO +.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: jpsuominen - 20.12.06 - klo:17:05
Jep, oon sammaa mieltä, se riitää että hittaassa vauhissa näkkyy syvvyys ja kalat ja sitten ite kalastus tapahtuman aikana tottakai :P tuommonen +300m olis ihan hyvä just nuitten syvemmällä elävien, molvan, puna.ahvenen, holkerin yms kalojen takia, eli siitä  ISO +.

Kaloja ei tosiaan noilta syvyyksiltä enää näy, mutta kyllä pohja pitäisi löytyä 300-400 metrin vedessä lähes kaikilla kaksitaajuusanturilla varustetuilla laitteilla. Noissa 50/200 khz antureissa on yleensä tarpeeksi tehoa tuohon. Olosuhteet tietysti vaikuttaa aika paljon asiaan, eli jos vene keikkuu ja kieppuu, niin silloinhan myös ne anturin lähettämät pulssit menee enemmän tai vähemmän "harakoille", tai eivät ainakaan vastaa täysin totuutta. Mitään absoluuttisia totuuksia en uskalla laukoa, koska lopullisen tuloksen tietää vasta kun on kokeillut sitä noissa olosuhteissa.

Kannattaa ehkä koittaa saada myyjää antamaan jonkinlainen "tuotevastuu", eli jos ei 500 metriin luvatulla kaiulla näy enää 300 metrissä pohja, niin rahat takaisin. Ei välttämättä onnistu, mutta kysyä aina voi.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Jani - 20.12.06 - klo:17:16
Tuossa on kyllä ideaa, jos maksaa kaiusta sen n. 1000€ ja syvvyys alue on ilimotettu 500m, niin kyllä sen sillon pittää näyttää sinne 300m tai rahat takasi. Halavemmallakkii saapi 200m kaikuja. Ja luulempa että tällä suunnalla ei kauppiaskkaan kitise, sen verran vähemmän varmmaan mennee nuita "kalliimpia" kaikuja.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: abo - 20.12.06 - klo:21:01
Mjoop, voipi olla ettei veneen etenemä ol suoranaisesti syy siihen ettei syvemmälle oikee toimaa vauhdissa. Kuitenkin eteenkallistettu signaalilähtö pitää kiinni suurempiin nopeuksiin selkeästi kuin kallistamaton. Oma Matrix toimii Härmän normaalisyvyydet ihan nätisti kaikilla vauhdeilla kunhan anturi on hieman kallistettu "takareuna alas". Toki veteen ilmaantuu hälyä jonkinverran. Tuota ettei liikkuva vene ehdi syvemmältä saada riittävää kaikusignaalia takasin tarjoaa syyksi monen laitteen tekninen tukikin, itsehän en väitä edes kaikuluotaimen loppukäyttäjän asemaa enempää asiaan syventyneeni. Aikanaan Apelcon luotaimia esitellyt henkilö varsin vakuuttavasti selitti, ettei se riitä että vene on liikkuessaan "laajentuneen paluukeilapeiton alueella  kun ei saa kuitenkaan kuin hajakaikua paluuna. Vaatii paluusignaalina sekä hajakaikua että suoran lyhimmän kaijun piirtääkseen jotain". Vakuuttavasti selitti asiaa kera kuvan jossa oli merkitty näennäinen kaikukeila, merkitsevä linja, joka laajeni hyvin vähän ja sitten nippu erilaisia poukkoilevia kaikuja joista saamasta infosta näyttö prosessoroidaan. Mul oli siihen aikaan Apelco XCD550 joka oli 550rms watin laite ja jolle luvattiin syvyysnäyttöä 990m.

Sinällään nuo kaikuluotaimen watit on hauskoja "hattiwatteja" kun käyttöjännite on 12V, sulake tyypillisesti 2,5A eli maksimi jatkuva virta luokassa 2A... Watti kun oli ainakin joskus aikas helposti laskettavissa kaavalla voltti x amperi = watti... otantateho 12V x 2A = 24W... kuitenkin RMS(eli jatkuvaa) tehoa saadaan heleposti puoli kilowattia... halavatun hyvä hyötysuhde.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Santiago - 20.12.06 - klo:21:32
Abolle 

Nuo Watit... pitää muistaa, että pulssin pituus on matalassa alle 1ms ja syvemmässä hieman pidempi. Tuo teho ei siis juuri näy sulakkeen koossa, koska energia varastoidaan kaiun omaan kondensaattoriin josta tuo huipputeho voidaan kiskaista.  Pulssin pituus / toistoaika luokkaa 1000.
Suurin kuluttaja nykykaikuluotaimissa on näytön taustavalo (jos on värikaiku).

Edelleen mainoksista...tuon "Lowräänsin" datoissa esiintyy jotain 3000 W PTP  siis 3000 wattia peak to peak jota todellakaan ei ole olemassa muualla kuin mainoksissa. Siinä mainekas valmistaja on pakotettu käyttämään kilpailijoiden termejä.

Se anturin kallistus eteenpäin voi olla selitettävissä myös laminaarisen virtauksen avulla. Se (ehkä) syntyy parhaiten pakotettuna anturin pintaan.

Pohjasta kaiku siroaa pinnan tangentin normaalin suuntaan mutta ei se pohja koskaan täysin "stealth" ole, mutapohja on pahin.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: abo - 20.12.06 - klo:22:18
Se anturin kallistus eteenpäin voi olla selitettävissä myös laminaarisen virtauksen avulla. Se (ehkä) syntyy parhaiten pakotettuna anturin pintaan.

Tämä ei päde, koska sama kallistuilmiö pätee myös pohjan sisäpuolelle asennetun anturin tapauksessa. Veneen pohjan sisäpuolella olvan anturin asento ei vaikuta virtauksiin mitenkään, näin ainakin vois väittää jopa aikas varmasti.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: tonimv - 21.12.06 - klo:09:37
No nyt päästiin seuraavan kysymykseen , eli just nuo pohjan sisäpuoliset anturit. Ovat kalliimpia ostaa mutta toisaalta niitä ei saa särettyä niin helposti , eikä tartte aina olla nostelemassa anturia ylös. Itellä ei nuista(kaan) ole mitään tietoa , joten tekeekös niillä mitään ja riittääkö niissä nuo kaiku ominaisuudet  ???
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Santiago - 21.12.06 - klo:13:33
Yksipohjaisissa ABS- tai lasikuituveneissä voi käyttää anturia sisäpuolella. Mikä tahansa anturi toimii, kunhan se on ilmatiiviisti pintaa vasten.

Jos pilssissä on vettä, niin se riittää. Vaihtoehtoisesti voi liimata rinkulan pohjaan ja laittaa sinne vettä tai glykolia tms nestettä.
Käytin joskus veneessäni polyuretaanilla (Sikafex) liimattua putken pätkää vesitäytöllä ja päälle kaadettu ruokaöljyä haihtumisen hidasteeksi.
Jos raaskii, niin anturin voi myös liimata kiinni, kunhan vain liimaus on kunnollinen, ilman ilmakuplia.

Puu- ja alumiiniveneissä mittaus pohjan sisäpuolelta ei onnistu. (Ei myöskään NautiKateissa)

Entisessä purjeveneessäni toinen kaiku (200 kHz) mittasi n 30 mm:n kölisauman läpi. En koskaan tarkistanut vaikutusta herkkyyteen, se kun mittasi 50 metriin, enkä syvempää kaivannutkaan (kaikuna halvin "Huminalintu").

Harmillista, että en voi omassa veneessäni kokeilla Abo'n mainitsemaa kallistusta eteenpäin, kalaveneeni kun on alumiinia.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: tonimv - 21.12.06 - klo:13:54
http://www.marinea.fi/shop/product_details.php?p=185 (http://www.marinea.fi/shop/product_details.php?p=185)
Tossa esim. Garminin kaikuihin voi valita erillaisia anturi tyyppejä ja siihen mainostetaan myös pohjan sisäpuolista anturia. Eikös sitäkään saa toimimaan alumiini veneissä  :-\
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: jpsuominen - 21.12.06 - klo:21:28
Ei toimi. Pohjan läpi asennettavat toimii, mutta vaatii tosiaan sen reiän tekemiseen veneen pohjaan, jota aika moni (jostain syystä :) ) vierastaa...
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: Santiago - 21.12.06 - klo:22:11
Venetarvikekaupoista löytyy alumiinikiskoa ja siihen sopiva liukupala mihin peräpeilianturin saa kiinni. Liuku lukitaan siipiruuvilla ja ainakin pienemmistä veneistä anturin voi sen avulla nostaa ylös rantautuessa.

Toki toki ... pari reikää peräpeiliin pitää pistää, mutta kun käyttää tiivistykseen sikaa, ei vuoda.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: tonimv - 22.12.06 - klo:09:23
Niin , itekin tuota peräpeili anturin asennusta mietiskelin ja tulin siihen tulokseen , että hommaan oikeasta alumiinistä tehdyn kiskon ja pistän sit Tig täpillä kiinni peräpeiliin. Tosin kyllä näillä nykyisillä tiivisteliimoillakin pysyy teline kiinni.
Otsikko: Vs: Karttaplotteri
Kirjoitti: tonimv - 29.04.07 - klo:20:41
Kipparissa on taulukko , jossa on merkattu mitkä kartastot käy mihinkin plotteriin. Kummastuttaa vain , että valmistajien esitteissä on useampi kartasto ilmoitettu toimivaksi , kuin lehden taulukossa. Kannattaa varmaankin tarkastaa huolella , mikä todella toimii  :-\