Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Yleinen keskustelu => Muu kalastus => Makeanveden kalastus Norjassa & Lapissa => Aiheen aloitti: Etelän vetelä - 28.03.06 - klo:15:50

Otsikko: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: Etelän vetelä - 28.03.06 - klo:15:50
Eli etsinnässä olisi sellaisia "varmoja" kalapaikkojat, jotka olisivat sen 5km säteellä päätiestä. Let the hunt begin!
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: tonimv - 22.12.06 - klo:17:19
Ei oo kukaan muistanu vastailla Etelän vetelälle viestiin , mutta kalaahan tuolla pohjoisessa on lähes kaikissa joissa ja puroissa. Mutta kannattaa etsiä kartasta sellaisia järviä ja jokia jotka ei näy suoraan tielle. Valtateiden näkyvillä olevat putrakot on kyllä koluttu jo niin moneen kertaan , että saanti voi olla aika huonoa.
Jokos muuten kävit etsiskelemässä kalapaikkoja tuollapäin...
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 22.12.06 - klo:17:21
Oliko se noissa makeissa vesistöissä Norjassa joku "tiestä 5km:n etäisyydellä" lupasääntö, että tuon matkan jälkeen on huomattavasti hankalampaa/kalliimpaa hommata kalastusluvat ::)
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: tonimv - 22.12.06 - klo:17:29
Aikasemmin ainakin oli sääntö , että turisteille myydään vain sisävesilupia , joilla saa kalastaa max 5 km etäisyydellä tiestä. En tiedä saako muunlaisia lupia. Ja huhuhan kertoo että tuommoset säännöt on saanu alkunsa turistien sikailuista.Siellä on roskattu jokapaikka ja pyydetty säkkitolkulla taimenia , jotka on sitten hylätty sinne kun ei oo jaksettu kantaa autolle  :'( >:(
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 22.12.06 - klo:17:34
....Siellä on roskattu jokapaikka ja pyydetty säkkitolkulla taimenia , jotka on sitten hylätty sinne kun ei oo jaksettu kantaa autolle  :'( >:(

Kuullostaa kyllä ikävän tutulle myös täällä kotosuomen kalavesillä >:(
Tuo on kurjaa, ku ihmiset ei tunnu välittävän mistään mitään ja roskatkin heitellään pitkin mettiä!

No kyllä mää sitten oikein muistelin tuota 5km:n sääntöä. Onkohan vieläkin voimassa tuo sääntö ja onko mitenkään mahollista saada lupia myös kauemmaksi tiestä?
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: esa karpoff - 22.12.06 - klo:18:19
Vilaiskaapas Erälehden Kala-Harrin foorumista, mitä Finmarkissa nyt suunnitellaan.  Siellä on todella radikaalit hankkeet meneillään.
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: esa karpoff - 22.12.06 - klo:18:25
Niin tuo edellinen juttusarja löytyy otsikon Verkottaisitko Norjassa alta.
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: Santiago - 22.12.06 - klo:19:17
Joku paremmin Norjaa osaava voisi käydä lueskelemassa nuo määräykset tarkemmin. Erään viime kesänä tapaamani suomalaisen vaeltajan kanssa keskustellessani hän oli sitä mieltä, että tuo määräys koskee vain Finnmark'in lääniä. Troms'in läänissä vastaavaa ei ole, hänen mukaansa samalla luvalla saa mennä siellä vapaasti. Toki alue on ratkaisevasti pienempi koska raja kulkee mutkitellen Kautokeinosta Oksfjordiin.

http://www.inatur.no/tilbyder/stjf/bpp_8124.html Toms'in kalastusluvat.

Tilanne voi muuttua ratkaisevasti lähivuosina kun Ruijan alueen maankäytön hallinta on siirtynyt valtiolta paikallisille.????
Nykyään näkyy olevan vain tuo 2006 lupakäytäntö

www.fefo.no/Finnmarkseiendommen/PDF/Jakt%20og%20fiske/Fiske/Innlandsfiske%20for%20tilreisende.pdf  vanha Statskog'in sivu
http://www.fefo.no/index.asp?startID=&topExpand=1000174&menuid=1000775&strUrl=     Fefon oma uusi sivu jossa myös 2007

Etelämpänä Norjassa makeanveden kalapaikat on pääsääntöisesti vuokrattu yksityisille ja siten erikseen ostettavan luvan takana.
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: lowrance - 22.12.06 - klo:21:59
tuli juuri yle24 kanavalta jotain juttua finnmarkin alueen järvistä.
paikalliset oli raivona kun aiotaan avata mahdollisuus 500 miljoonalle EUlaiselle tulla kalastamaan verkoilla sinne. en kaikkea nähnyt kun olin samaan aikaan puhelimessa.
...jos ovat ottaneen mallia suomesta nii poskelleen mennee. :-\
Otsikko: Vs: Pikkujärviä pohjois-norjassa?
Kirjoitti: esa karpoff - 22.12.06 - klo:23:57
Siis Finnmarkin lääni aikoo aukaista yhden verkon luvan kaikille 500 miljoonalle Eu-kansalaiselle?
Kala-Harri Matikainen kysyy mielipiteitä ko. aloitteesta Erälehden foorumilla otsikolla Verkottaisitko Norjassa, tässä lainaus minun vastauksestani hänelle:

Verkko - ilkeä kapula?
Harri kysyy Verkottaisitko Norjassa? vastaan, en. En suinkaan moralisoi yhden verkon käyttöä särpimen saamiseksi erämaassa. Vaan katson meidän suomalaisten (ainakin pääsääntöisesti) olevan urheilukalastajia, eikä Norjan tunturivesiä hyödyttäviä pakastimen täyttäjiä. Ymmärrän Finmarkkenin hallinnon huolen tulojen loppumisesta, kun Nojan valtio löi heiltä kruunuhanat kiinni.

Tulojen lisäämiseen lupatuloin on helpompikin keino:
Viiden kilometrin rajoituksen poistaminen valtateiden varsilta, avaisi laajat "tutkimattomat" vedet urheilukalastajien ulottuville. Tällainen sääntömuutos lisäisi varmaan hurjasti lupamyynnistä kertyvää kassaa. Lieveilmiönä tietenkin olisi huoli erämaiden puhtaana säilymisestä ja porojen laidunmaiden häiriintymisestä.
Kuitenkin, itse pitäisin näitä huolia pieninä. Tiukemman jätelain alaiset EU-kansalaiset ovat jo oppineet (taas se pääsääntöisesti) roskaamattomuuskulttuurin. Ja porotkin laiduntavat kesäisin (jolloin urheilukalastus aktiviteetti on suurinta) juuri niitä valtateiden varsia, joihin nyt kalastuspaine on ahdettu.
Ehdotuksen puolustukseksi voidaan myös mainita, että erämaihin norjassa pääsee kesäisin vain jalkapatikalla. Eikä jalkamies verkkoja kanna ja varsinkaan suuria saaliita. Ja kuka estäisi rangaistuskäytännön tiukentamista.
Selkein negatiivinen tekijä lienee, erämaiden valvonnan vaikeus. Mutta sehän on nyt jo olemassa, varsinkin kun yhdelläkään kulkijalla ei ole lupa-asiat kunnossa, ja kiusaus on suuri.
Tiedän, ettei suomalaiset, eivätkä edes suomen saamelaiset ole näitä asioita päättämässä. Tämä viesti tuskin suoraan välittyy heidän korviinsa, mutta "kenties" ideanpoikanen kasvaa niihin mittoihin, että tulee varteenotettavaksi vaihtoehdoksi heidän suunnittelupöydälleen.