Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Yleisimmät kalalajit ja niiden pyytäminen => Muut lajit => Aiheen aloitti: Jani - 05.02.06 - klo:22:02

Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Jani - 05.02.06 - klo:22:02
30-40cm jopa +60cm. Levinnyt Islannista ja Länsi Norjasta Kanarian saarille. Viettää merellistä elämää, kulkien parvina tavattoman nopeasti. Ravintona suuremmat panktonit sekä sillin, turskan ja kilohailin poikaset.
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 06.02.06 - klo:08:15
Makrilli:

(http://www.frs.fo/ew/media/Fiskar/Fiskamyndir/Makrel%20nr%204%20(Small).jpg)
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Kfriman - 06.02.06 - klo:08:19
Makrillin tunnistaa jo ennen vetämistä pintaan, se on kuin sähköisku siiman päässä...

Kimmo.
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Migulinos - 07.03.06 - klo:17:03
Makrilli talvehtii monen sadan metrin syvyydessä, mutta tullessaan
rannikolle ne useimmiten uivat 2-5 metrin syvyydessä.
Erityisesti aamulla ja illalla makrillit siirtyvät pintavesiin.
Alkukesästä makrillit ovat nälkäisiä ja käyvät ahnaasti uistinten kimppuun.
20-50 gramman kiiltävä pilkki on monien suosiossa.
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Jani - 05.04.06 - klo:19:45
Aika iso on tuo pilikki, minkäs kokosta koukkuu kannattas tarjota?
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Pete Peltonen - 05.04.06 - klo:20:13
en tiijä pilkistä mutta itse tarjoaisin litkaa jonka päässä vaikka 60-100 gr pilkki, että pystyy heittämään rannalta tai uittamaan sillalta. Eli tuossapa kuva esimerkkivekottimesta, koukut ovat aika pieniä eli about kokoa 1/0:

(http://www.fladenfishing.se/user/prodimages/300/1285-1-0_g.jpg)
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Pete Peltonen - 05.04.06 - klo:20:38
Oletettuja ottipaikkoja Pohjois-Norjassa joista muut ovat kehuneet saaneensa makrilleja: (on itsekin käyty ja pyydetty, muutei saatu):

-Andörjan silta (porukkaa kalassa 24h / vrk kesällä)
-Skjervöyn silta (porukkaa kalassa 24h / vrk kesällä)
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Jani - 05.04.06 - klo:20:45
Jep. ite oon menossa Göteborgiin elokuun puolenvälin jäläkkeen, nimenommaan makrillin pyynttiin. Toki pyyvettään myös muita kaloja.
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Kalaparkki - 16.09.06 - klo:21:19
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
Oletettuja ottipaikkoja Pohjois-Norjassa joista muut ovat kehuneet saaneensa makrilleja: (on itsekin käyty ja pyydetty, muutei saatu):

-Andörjan silta (porukkaa kalassa 24h / vrk kesällä)
-Skjervöyn silta (porukkaa kalassa 24h / vrk kesällä)


Olisipa mukava kokeilla tätäkin lajia valmistaa ruuaksi tuoreeltaan. Eikös syyskuu ole vielä hyvä aika makrillin pyyntiin?
Tuli mieleen että jos tästä vielä intoutuisi yhdelle reissulle tänä syksynä niin voisi keskittyä vaikka makrillin ja sillin pyyntiin...
Savustuslaatikon voisi ottaa mukaan.
Otsikko: Makrilli
Kirjoitti: Jani - 17.09.06 - klo:19:22
Laita makrillit filleeks, Ota kylykiruovot pois, samoin kylykiviivvaa pitkin menevät "tunto" ruovot, muita ruotoja ei sitte ookkaan. Vähä suollaa, sitruunapippuria ja n 15min uunissa, aste määrrää en muista mut selevitän myöhemmin. On ihan SIKAHYVÄN makusta....väittäsin että paremppoo ku ite ruijanpalli.
Otsikko: Vs: Makrilli
Kirjoitti: tonimv - 28.12.06 - klo:22:51
IGFA Record
Mackerel , Atlantic
AT     1.2kg , Kraagvaag Fjord Norja 1992
Otsikko: Vs: Makrilli
Kirjoitti: Rantapyy - 23.02.18 - klo:11:59
Makrillikeskusteluun ei ole näemmä vuosiin tullut mitään lisää ja moni varmasti jo päässyt näihinkin tutustumaan ! Viime keskustelun (12v sitten  :D) jälkeen ovat yleistyneet ja ilmestyvät kesäisin aina vain pidemmälle Norjan rannikkoa. Sen verran lajia tutkailin, että kaipailee yli +10 asteista vettä ja se kyllä selittääkin miksi keväällä ei näy, kesällä tuurista (eli keleistä) kiinni ja elo/syyskuussa suurimmassa osassa paikoistapohjoiessa nykyään löytyy. Varangille asti alkoivat kulkea jokunen vuosi sitten (vasta) ja paikalliset ainakin vakuuttivat, että ihan reippaissa määrin -suomen lapistakin ajelevat nappaamaan kylmälodjun täyteen makrillia kun Varangille kala tulee. Itse myöhästyttiin viime vuonna viikolla -kylmä ja pohjoistuulinen viikko elo/syys- vaihteessa, en tiedä ilmestyivätkö vielä takaisin kun seuraavalla vkolla lämpöä oli ollut taas +17. Hauska pyydettävä kokoonsa nähden ja erinomainen syötävä savustettuna (samalla tavalla rasvainen kuin silli, lohi yms. eli ei niinkään voipannuun tirisemään ja ehdottomasti tykkää sitruunan hapoista jos ei savusteta).
Otsikko: Vs: Makrilli
Kirjoitti: jester burk II - 23.02.18 - klo:18:08
Omasta(ja monen muun) mielestä maistuu parhaalta paistettuna tuoreena mahdollisimman pian pyydystämisen jälkeen. Oltuaan jonkin aikaa pakkasessa ei maku enää ole sama. Ja huolellinen verestys ja säilytys jäiden seassa. Makrilli on myös mitä parhain syöttikala sillin lisäksi, esimerkiksi Makrilli/Katkarapu cocktail maistuu Kampelan sukuisille mainiosti. Isommat fileet sitten isommille kaloille.
Otsikko: Vs: Makrilli
Kirjoitti: Mkiko - 25.02.18 - klo:05:02
Viime kesänä sain Lofooteilla 1,2kg makrillin ja aloin jo ihmettelemään, että ollaanko sitä ihan maailmanennätyskalan perässä, mutta sitten selvittelin asioita... Muutaman vuoden takainen maailmanennätys 1,3kg oli rikottu 3,4kg painoisella kalalla. Pelagisena lajina se elelee yleensä 30-160km päässä rannikoista, mutta keskenkasvuiset yksilöt tulevat syömään myös aivan rantojen läheisyyteen, reilusti kauempaa olisi ilmeisesti mahdollista saada siis myös isoja, parin kolme kilon kaloja.

Ja ruokakalanahan tämä on yksi parhaista. Oma suosikkireseptini on leikata juuri pyydetystä makrillista ruodottomia siivuja ja syödä raakana wasabin ja soijan maustaessa. Savustettaessa myöskin mainio, mutta paistettuna, edes tuoreena en ole tykästynyt.
Otsikko: Vs: Makrilli
Kirjoitti: jester burk II - 25.02.18 - klo:09:09
Taitaa vain olla niin että 2-3kg:n Makrillit ovat vähintäänkin yhtä harvinaisia kuin 20kg:n Hauet. :) Kiloisestakin kannattaa jo olla tyytyväinen. Eikä niiden perässä tarvitse minnekään avomerelle lähteä, kyllä se kilo+ voi aivan yhtä hyvin tulla vuonolta tai saaristosta. Ja mitä etelämpänä ollaan, sitä parempi mahdollisuus kilo+ kalaan jo pelkästään suuremman yksilömäärän takia. Jos itse yrittäisin vasiten yli kiloista, menisin kokeilemaan Öresundista Ruotsin ja Tanskan välistä syksyllä, sieltä saadaan joka syksy suhteellisen paljon kilosta ylöspäin olevia kaloja. Joskus voi Makrillien runsas esiintyminen olla jopa riesa kun tavoitteena on joku muu laji. Muistan kun oltiin muutama vuosi sitten Romsdalsfjordenilla kalassa ja sattumalta oli hyvä Makrillivuosi, niin niitä oli joka paikassa tajuttomia määriä, eräänkin kerran niitä ui veneen ympärillä ja alla tuhansia yksilöitä minne tahansa katsoi. No, ainakin pyöriäisillä oli vatsat täynnä. :)