Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Välineet => Tee-se-itse => Aiheen aloitti: Jeh - 09.01.13 - klo:18:42

Otsikko: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Jeh - 09.01.13 - klo:18:42
Alkuun pari varoituksen sanaa!
Ei kannata aloittaa lukemista jos tietää jo nyt ettei pääse tekstin loppuun asti. Teksti pomppii ja on erittäin hankalastitajuttavaa!


Sattuipa niin viime kesänä että Norjalainen tullimies pysäytti kotiinpaluumatkalla seurueemme hienon hiacen ja tarkasteli kummasti kotiinkulkeutuvaa saalistamme. Tokihan reissu oli milteimunatpataan -kategoriaan kuuluva, mutta mutta...
Jos joskus tulevaisuudessa sattuu nykimäänkin ja 15kg henk.koht. raja tulee täyteen niin jäljellehän jää vielä "trofeekala". Elikkäs, jos vaikka viimeisen kalattelupäivän kaloista jokainen kuljettelisi halutessaan suurimman kotimaahan kokonaisena (perattuna kylläkin) suurehkossa kylmäkuljetuslaatikossa.

Selitystä tähän ylläolevaan epäselvään sepostukseen tuotakoon vieläkin epäselvemmin.
Tänään nimittäin sattuivat päiväuneni keskeytymään, omaan kuorsaukseen havahtumisen lisäksi, päässäni ammottavaan visioon omavalmisteiseen kylmälaatikkoon. Viime kesänähän tuota tuli hetki mietittyä ja nyt se taas mieleen palautui...

Ajattelinpa tässä siis varsinaisesti kysyä, onko joku sattunut jo rakentelemaan mokomaa vekotinta, ja jos on niin millaisista materiaaleista?
Tässähän nyt siis ei ole tarkoitus kuljettaa pakasteita vaan mahdollisimman lähelle nollaa jäähdytettyjä kalanraatoja Norjasta aina Suomeen asti.
Toteutumatta jääneistä visioistakin saa kertoa!
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: kalamika - 10.01.13 - klo:10:24
Eikös se raja ollut 15 kg TAI yksi isompi kala ?
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Veku1 - 10.01.13 - klo:10:47
Tuossa on suora lainaus Norjan tullin sivuilta......

Kalan ja kalatuotteiden vientikiintiö

Norjasta ei ole lupa viedä yli 15 kiloa kalaa tai kalatuotteita per henkilö. Vientikiintiö koskee urheilukalastussaaliita, jotka on pyydetty merestä Norjan aluevesiltä. Vientikiintiö ei koske makean veden kaloja, lohta, taimenta ja pikkunieriää. Vientikiintiö ei kiellä ottamasta mukanaan koko kalaa (voittokala) kiintiön ohella maasta pois. Saat tarkempia tietoja Norjan kalastus- ja rannikkoministeriöstä (Fiskeri- og kystdepartementet), www.regjeringen.no.


Ja tuossa koko linkki josta löytyy muuta tullitietoutta....

http://www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=197027&epslanguage=en
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Jeh - 10.01.13 - klo:11:02
Näinpä tämän minäkin ymmärsin tullin ja ennenkaikkea majoituksemme ylläpitäjien selittelyistä, että 15kg/henkilö filettä + yhden kokonaisen kalan (vaikkapa trofeeksi) saa tuoda. Kun varsin vinkiksi saatiin että jos tullissa kysytään miksi kala on kokonainen niin toteat vaan että siitä tulee trofee...
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: jyrki - 10.01.13 - klo:12:41
Lohimiehet on iät ajat kuljetelleet kokonaisia kaloja makuupussissa. Eli kala jätesäkkiin, sekaan jäitä tai kylmäkalleja. Päälle useampi jätesäkki (että makuupussi pysyy puhtaana) ja koko komeus makuupussiin. Mitä pakkaskestävämpi pussi, niin se parempi lopputulos. Sitten pakkaus esimerkiksi kattoboksiin ja Suomeen. Tuollaiseen pakkaukseen pystyy pakkaamaan aika ison kalan, varmaan 15-20 kg saakka.

Sinällään tuo 15 kg puhdasta filettä / naama on aika paljon kalaa. Siitä valmistaa kolmisenkymmentä neljän hengen kala-ateriaa.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: pate - 10.01.13 - klo:19:57
Onkos kukaan tietoinen paljonko suomeen saa tuoda kalaa.Muistelen kuulleeni joskus rajan olevan kymmenen kiloa/hlö onko muilla tietoa tästä?
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Veku1 - 10.01.13 - klo:20:09
Tuossaviestiketjun alussa on moista tietoa. Eli 15kg + "Trofeekala" kokonaisena
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: ukemi - 10.01.13 - klo:20:29
Me ollaan ruukattu kulettaa mukana arkkupakastinta peräkärryssä/pakussa riippuen menopelistä. Pysyy kala hyvin kylmänä matkatkin vaikkei koko aikaa töpselissä kiinni olekkan.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: pate - 11.01.13 - klo:20:26
Meidän reissuilla mukana ollut kylmäboxeja ja styrox kylmälaukkuja kaikissa hyvin pakastetut fileet säilyneet ilman mitään ongelmaa 16 h paluureissusta Heinäkuun helteessäkin.Norjasta saa tosiaankin viedä sen 15kg filettä ja "trofee" kala,mutta Suomeen saa tuoda 10 kiloa.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Veku1 - 11.01.13 - klo:20:43
Toi 10 kg suomeen tuli täysin puun takaa!?! Mistä moinen tieto löyty?
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Pete Peltonen - 11.01.13 - klo:21:58
No, hommahan menee näin:

-Norjasta saa viedä ulos 15kg filettä + 1 trofeekala (fileinä tahi kokonaisena)

-Suomeen saa tuoda 10kg kalaa. Piste.

Käytännössä asia on kuitenkin niin, että Suomen tullia ei kiinnosta oikeastaan pätkääkään koko asia (joutuisivat muutoin töihin). Norjan tulli on ainoa joka valvoo asiaa, esim. Kilpisjärvellä on sekä Suomen että Norjan tullin miehitys paikalla.

Eli eipä kannata huolestua tästä kovin paljoa. Jos Norjan puolen tulli alkaa jotenkin rutisemaan niin 15kg filettä on aika lailla sama kuin 45 litran normaali styrox-kylmälaukku täynnä pakastettua filettä. Eiköhän se ole kuitenkin ihan riittävä määrä kotiinvietäväksi... Plus se trofeekala tai ainakin sen fileet omassa kylmälaukussaan.. Ja ainahan voi sanoa että tässä / näissä ylimääräisissä kylmälaukuissa on koko autokunnan trofeekalat. Tuskinpa alkaa tulli selvitellä asiaa sen tarkemmin.  

Ja tuohon kylmäsäilytykseen: Jos normaali 45 litran "Mallia Teboil" styrox-kylmälaatikko pakataan täyteen hyvin jäädytettyä filettä, se kestää kuljetusta noin 24 tuntia olettaen että kansi on kunnolla kiinni ja teipattu. Muita vaihtoehtoja ovat pakastin + invertteri. Itse suosittelen kuitenkin sijoittamista ARTEKNO:n kunnollisiin tuotteisiin. 15 vuoden kokemuksella voin sanoa että ko. firman laukut hakkaavat mennen tullen kaikki muut ratkaisut. On hieman hintavampi, mutta silti halvempi kuin jenkkiläiset muovilootat.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: jyrki - 11.01.13 - klo:23:13
Lainaus
Suomeen saa tuoda 10kg kalaa. Piste.

Vahvasti eri mieltä tästä:

Tullin sivuilla lukee seuraavaa: "Elintarvikkeita voi tuoda tuliaisiksi ilman määrällisiä rajoituksia myös seuraavista EU:n ulkopuolisista maista: Andorra, Liechtenstein, Norja, San Marino ja Sveitsi, kunhan tuomisten arvo ei ylitä tuliaistuonnille asetettuja rajoja ja kunhan määrää voidaan pitää kohtuullisena henkilökohtaiseen kulutukseen.".

Edelleen tullin ohjeessa: http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/Esitteet/tiedostot/tuontirajoituksia_2012_A4.pdf (http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/Esitteet/tiedostot/tuontirajoituksia_2012_A4.pdf) lukee seuraavaa:

"Matkustaja ei saa tuoda lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita EU:n ulkopuolisista maista lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia: Andorrasta, Liechtensteinista, Norjasta, San Marinosta ja Sveitsistä ei tuontirajoituksia, ja Kroatiasta, Färsaarilta, Grönlannista ja Islannista enintään 10 kg:n erän. Poikkeuksena äidinmaidonvastiketta, vauvanruokaa ja erityisistä lääketieteellisistä syistä tarvittavia elintarvikkeita saa tuoda enintään 2 kg:n erän. Tuotteiden tulee olla tunnettuja tuotemerkkejä avaamattomissa alkuperäisissä vähittäismyyntipakkauksissaan, ellei niitä juuri käytetä, ja säilyä huoneenlämmössä. Matkustaja saa tuoda kalastustuotteita 20 kg tai yhden suolistetun kalan painosta riippumatta.
Painorajoitus ei kuitenkaan koske edellä mainittujen poikkeusmaiden lisäksi myöskään Färsaarilta ja Islannista tuotuja eriä. Muita eläimistä saatavia tuotteita, kuten hunajaa, sammakonreisiä ja etanoita sekä kananmunia saa tuoda, kunhan määrä ei ylitä 2 kg

Minä en löydä säännöistä mitään sellaista, mikä estäisi tuomasta Norjan tullin salliman 15 kg / lärvi. Tosin, kuten Petri edellä totesi, niin asia on sinällään merkityksetön, koska ei Suomen tulli ole asiasta kiiinnostunut.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Pete Peltonen - 11.01.13 - klo:23:20
No, ystäväni oli Suomen tullissa töissä rapeat 10 vuotta ennenkö heitti pois 2011. Häneltä sain nämä terveiset. 
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: ukemi - 12.01.13 - klo:01:22
Ei ole tuliaistuontiin kilorajoituksia Norjasta.

Evira kertoo tuontirajoista tuolla-> http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tuonti_ja_vienti/tuonti_eu_n_ulkopuolelta/tuliaistuonti/
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Jeh - 12.01.13 - klo:11:34
Mulla houkuttais kalan syöpöttelyn lisäksi tehdä oikeestikin myös trofee merikalasta... sitä en tiedä miten onnistuu, mutta ainahan voi kokeilla. Sitäpaitsi kokeilemalla se selviää voiko noita sitten joskus valmistuttua alkaa vaikka työkseen tekemään asiakkaille.
Siinä syytä tekasta kylmäboxi jossa kala kulkee kokonaisena. Toisaalta myös erään kaverin haave läjäyttää kokonaisena kypsennetty ruijanpalli pöytään sadan hengen pippaloissa on varsin houkutteleva...
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Kiesus - 12.01.13 - klo:13:21
Tekaisin itselle aikanaan kylmäarkun tuommoisesta eristelevystä  http://www.spu.fi/spu-remonttilevy ja olikohan juuri tuommoista 40mm vahvuista.

Helppo tehdä ja koko saa olla  mikä tahansa ja takuulla parempi kuin kaupan kylmalaukut.

Tuommoiseen kun vielä vetäsee lasikuidun pintaan niin on pitkäikäinenkin vaikka aika jämerä on ilmankin.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Jeh - 12.01.13 - klo:14:08
Mitä lie tulee hintaa tuollaiselle levylle? Finnfoamia yms. tuntuisi saavan kaikkialta, mutta täällä Outokummussa ainakaan yksittäiskappaleina ei tahdo saada mistään kuin paksumpaa tavaraa.

Mietin että ympärille voisi vanerikehikon rakentaa.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Kiesus - 12.01.13 - klo:21:10
Ei varmaan isoja eroja että mistä noista tekee ja tämmöinen on ainakin edullista mutta hiukan jo paksuhkoa. http://www.taloon.com/finnfoam-fl-200-puolipontattu-50mm-7.27m2-pak/FF-200-50PP/dp

Tuommoisen voi vaikka maalata sisäpuolelta niin helpommin pysyisi puhtaana ja maalaus varmaan jollain vesiohenteisella maalilla.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Jeh - 13.01.13 - klo:10:47
Löytyikin eM-foam niminen lämpöeristelevy, jota saa myös 30mm ja 40mm versioina. Näyttäis olevan saatavilla pienemmissäkin pakkauksissa tarvittaessa ja hinta hieman halvempi kuin Finnfoam...
Levyt voi liimata PUR-liimalla kun vaan karhentaa.
Maalaamiseenkin näyttää olevan vaihtoehtoja, täytyy vaan katsella jokin "vähiten myrkyllinen" kosteutta kestävä vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Sepi-? - 13.01.13 - klo:12:41
Mielestäni noiden tekemisessä kannattaisi muistaa eräs perussääntö, ajatteli sitten tuoda trofeen pakastettuna, tai kylmäkuljetuksena jäiden kera.
Sulamisvedet tulee johtaa pois laatikosta, silloin kylmyys säilyy kauemmin ja saaliskin pysyy paremmassa kunnossa.
Kaupallisissa versioissa tämä on toteutettu järjestään.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: Kiesus - 13.01.13 - klo:13:53
Tuon omani tei sillätavalla että sahasin sopivat palaset ja viistin reunat reilusti niin että tuli ikäänkuin v sauma ja tuo railo jäi ulkopuolelle ja lätkin osat kasaan
työtämällä nauloja liitoksiin jotta pysyivät paikoillaan, ja lisäksi tuin sen oikeaan muotoon.

Tuon jälkeen liimasin sisäpuolelta kaikki saumat sikaflexin liimamassalla ja kun tuo oli kuivanut niin naulat vekeen ja vaahdotin urat normi uretaanilla.

Ja uskallan kyllä väittää että jos tuommoisen reilunkokoisen laatikon laittaa nyt jotenkuten täyteen pakastettuja kaloja niin ei tarvii sulamisesta huolehtia, mutta
totta on tietysti että jos sulamista tapahtuu niin vedet pitäisi pois saada mutta ei ole oikeen hyvä että autoonkaan ne valuu.

Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: tonimv - 13.01.13 - klo:15:30
Mulla on ollut käytössä sellainen elintarviketollisuudenkäytössä ollut 60cm kanttiinsa oleva ja 5cm paksusta styroksista tehty laatikko. Kansi on pontattu ja siihen olen laittanut muutaman kierroksen teippiä , kun kalat on lähössä matkaan.  Monesti olen saanut sen mätettyä vielä täyteen lunta , hyvin säilyy fileet jäässä kotia asti.  Laatikon pohjalle olen laittanut sanomalehden, niin mahdollinen vesi imeytyy siihen.
Otsikko: Vs: Kylmäkuljetuslaatikko
Kirjoitti: jyrki - 14.01.13 - klo:00:42
Minulla on ollyt käytössä noita igloo - kylmälaukkuja http://www.normark.fi/tuotelistaus_2/igloo-kylmalaukut (http://www.normark.fi/tuotelistaus_2/igloo-kylmalaukut). Tähän Oulun seudulle ajelee 12 tuntia ja kalat on olleet aina aivan umpijäässä perillä, eli todennäköisesti toisen mokoman pystyisi vielä kuljettamaan, varsinkin jos teippaisi kannen sauman.