Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Yleinen keskustelu => Yleinen kalastuskeskustelu => Aiheen aloitti: martoja - 02.11.12 - klo:17:46

Otsikko: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 02.11.12 - klo:17:46
Noviisit lähdössä "jälleen" Norjaan, meille uuteen paikkaan, Lyngen Havfiske 3.7-10.7.2013. (Arkan avustuksella)
Kerta kun uuteen paikkaan mennään niin uudet välineet piti tietysti hommata, pysyypähän mieli virkeänä ja odotukset korkealla eli...
-Pilkille ja vetoon Penn Fathon 25 / Penn Overseas 50lb ja siimaksi Fireline braid 0.40mm
-Heittoon Abu Sorön stx 70 ja Berkley Muscle 2.4m 20-70g ja siimaksi Fireline braid 40lb
Penn:it luulisi toimivan? Mutta kuinkahan Abu suolaveteen suhtautuu? entäs jos kympin kala antaa jarrulle kyytiä (), liekö kukaan stx 70 kelaa uskaltanut ottaa mukaan Norjaan?
Lyngenin ottipaikoista olisi kiva saada vinkkiä etukäteen, välttyisi turhilta ajeluilta.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 03.11.12 - klo:12:17
Samaan aikaan ollaan tulossa Lyngeniin 2013. Kaksi kertaa siel oltu, paikat tulleet jo hiukan tutuiksi. Isoa turskaa löytyy lähistöltä (muiden saamina tosin vielä), ja pallasta ei tarvii hakea kotilahtea kauempaa. Ekana vuonna iso pallas repi siiman poikki uistellessa läheisen hiekkapenkan edustalla, mielestäni paras paikka lähialueella (lahden oikeassa reunassa vuonon suulla). Viime kerralla siitä tuli 9-kiloinen lättänä uistellen, sekä 12-kiloinen vasemman niemen kärjestä Royberilla. Mukaan kannattaa ottaa jätti-Karikoita, niillä saa myös perusturskaa huonollakin säällä lahden suojista. Fathomeilla pärjää hyvin, heittelyvälineitä siel ei juuri mielestäni tarvii...
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 04.11.12 - klo:08:38
Hieno juttu, kiitos vinkeistä, jää tuo mahdollisten kalapaikkojen etsiminen vähemälle ja päässään vaihtamaan viimehetken kuulumiset Lyngenissä omalla murteella.Pitänee ottaa ainakin dipsy diverit mukaan, turskat ei taida olla ihan pinnassa?
Mitä siima ja minkä paksusista oli tuon paltaan riepoteltavana?
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: TPJ - 04.11.12 - klo:11:47
Kerran ollaan kanssa käyty tuolla heinäkuussa ja paikka oli tosi kiva kaikin puolin, kalaakin tuli ihan hyvin, suurimpana kaverin hivenen alle 30kg pallas.
Paikka tuppaa olemaan vaan hieman herkkä pohjoistuulelle, ei montaa sek/m tarvitse tuulla niin kerää jo melko mainingin kotivuonoon ja sieltä ulos pääsy vaikeutuu.
Havaittiin kanssa tuo Nordlenangenin vuonon suu ja noiden niemienkärjet ja kärkien välinen alue hyviksi paikoiksi. Samoin kun ajeltiin oikeanpuoleista niemenkärkeä pitkin aina Lyngen vuonon puolelle niin niistä pienistä lahden poukamista nousi mitä milloinkin. Seibåenin matalikolle ajettiin kerran peilityynessä säässä, ei ehditty kauaa kalastaa niin alkoi tulla sellainen merisumu ja gps rupesi näyttämään omiaan että päätettiin lähteä takaisin. Se aika mitä kerettiin olemaan siellä niin kalaa tuli melkoisesti mutta tuollaista 1-3kg kokoista. Toista kertaa ei kelien takia sinne enää päästy. Lyngeniin pitäisi tehdä joskus revanssi mutta ei oikein tunnu täältäpäin olevan lähtijöitä kun vaatii meno ja paluu matkalla yhden yöpymisen välillä.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 04.11.12 - klo:12:06
Dipsylla ja takilalla vedettiin syvemmästä vedestä Karlsöyan rantaa pitkin, mut saatiin vain 4kg turska. Usein oli liian tuulinen keli takilakäyttöön, ekalla reissulla ei onnistunut syväuistelu lainkaan. Välivedestä silti luulis löytyvän paikoin isoja kaloja esim. Lyngenin niemen kärjessä, joten dipsyt kannattaa olla mukana. Kotilahden alueella ollaan vedetty suoralla siimalla ilman lisukkeita 8-12m vedessä, 24cm Karikolla pääsee lähes 8 metriin eli riittävän syvälle alueen turskillekin. Turskat olleet uistellessa 1-5kg ja ekana vuonna tuli 3 alamittaista pallasta päälle. Isot kalat viihtynevät syvemmällä penkkojen reunoilla. Viime vuonna katkennut siima oli 45kg lujuista vihreää peruspunottua (merkkiä en muista), joka oli kestänyt siihen asti moitteetta neljä Andörjan reissua. Mut meillä oli yksi puute, ei arvattu käyttää välitapsia uistimen edessä. Siima oli leikkautunut kuin leikaten lähes koko halkaisijaltaan, osunut ehkä pallaksen hampaisiin tai uistinlevyn reunaan, eikä kestänyt mörön viimeistä tempaisua. Sitä ennen otus veti parissa minsassa Pennin hyrrästä vuosien karstottumat pois 8) Tänä vuonna oli jo käytössä reilun millin monofiilitapsit (ja varalla paksua teräsperuketta) ja keloissa 37-45kg oranssia whiplashia, niillä luulis pysyvän isotkin nykyt. Ens vuonna niitä sais tulla omaankin veneeseen, hollantilaiset naapurit sai pilkkien jopa 15kg turskia joista antoivat ylimääräisiä muille pois  8)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 04.11.12 - klo:19:49
Lyngen vaikuttaisi kalastuksen puoleen olevan Andörjan vertaisen joka oli minusta kaikin puolin upea paikka, mökit, veneet jne.. eipä ole Norjassa muualla vielä käytykään.
Toivottavasti ei puhaltele pohjoisesta ensi heinäkuussa jotta nähdään onko se Vesa75:sen pallas vielä siimat suussa.
TPJ:lle meitä on ollut neljä henkeä autossa molenmilla reissuilla, ajettu mennen tullen n.400km per äijä, eikä olla yövytty matkalla, ja ihan mukavasti on mennyt.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: arkka - 04.11.12 - klo:21:36
Morots
Hyvää paltaan uistelupaikkaa on kotivuonon rannat, kuten "Vesa75" jo mainitsikin. Kotivuonosta varsinkin itäreuna. Kannattaa lähteä heti Nordlenangenin sataman jälkeen (2km Havfiskeltä) uistelemaan pitkin hietikkopohjia. Hyvää pallasuistelupaikkaa on aina sinne Lyngstuvan kärkeen saakka. Tuolta reunalta tuli hyviä tärppejä isoihin Karikoihin ja neljä pallasta ylös, tuossa syys-lokakuun vaihteessa kun siellä olimme. Ei ollut isomuksia, mutta hyviä kaloja kuitenkin.

Toinen hyvä pallasuistelupaikka on kotivuonosta luoteesen sijaitsevan Karlsöyan saaren pohjoispuoli. Tosi hienoa rantaa. Siellä oli hyvä pallas kiinni , mutta oman kämmäyksen vuoksi katkoi siiman ja meni menojaa. Kumma juttu, että siellä tuli tärppejä, paikalla kun asui kasa hylkeitä. Syötiin eväitä veneessä tyvenessä lahdenpohjukassa, niin yksi hirmu kokoinen halli tuli aivan veneen lähelle kellumaan ja puhisemaan, eipä tuntunut paljoa pelkäävän.  ::)

Viime kesänä Lyngenissä ollut englantilaisporukka oli lähtenyt aika kovassa kelissä kalaan Lyngstuvan kärjestä vielä pohjoiseen päin. Kavereilta oli loppunut bensa veneestä. Vaikka kaikille aina teroitetaan että ottakaa bensaa reilusti mukaan. No hemmot olivat viimeisillä bensoilla päässeet rantautumaan jonnekin Lyngstuvan kärjen kaakkoispuolelle, jyrkälle rannalle. Sieltä heidät oli noudettu helikopterilla ja vene oli jäänyt rantaan. Havfisken porukka oli käynyt etsimässä venettä samana päivänä, mutta se oli nähtävästi uponnut. Pari päivää sen jälkeen vene oli löytynyt läheltä hemmojen rantautumispaikkaa aivan päreinä, kun aallot olivat pyöritelleet sitä kivikossa. Sen verran pitäisi aina olla malttia merelle lähdön kanssa - vaikka kiire kalaan onkin kova - että ottaa edes polttoainetta tarpeeksi mukaan ja mieluummin reilusti vielä ylimääräistä.  :o

Lyngstuvan kärjessä on esimerkki, että kyllä se isompikin paatti katkeaa niihin kivikoihin joita siellä rannoista löytyy, saati sitten pienempi vene.  :-\
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: ukemi - 05.11.12 - klo:11:37
No nii, muutama sananen meidän kokemuksista lyngenistä. Paikkahan on noin niinkun fasiliteettien osalta varsin hieno ja kotivuonossa pääsee kalaan melkein kelillä kun kelillä, poislukien se jo mainittu pohjoistuuli. Me siellä ollaan käyty tosin vain yksi ja ensimmäinen jäämerenreissu, mutta hyvät muistot kyllä. Homma pelas pitäjien puolesta ja mökit oli todella siistit, oltiin siellä joskus syyskuun puolivälin tienoilla paripäivää ja leirin ainoat asiakkaat joten sekin saattoi tuota palvelua ja paikkojen neuvontaa hieman parantaa.

Kalassa oltiin  silloin  ne paripäivää melkosien tiviisti. Parhaat tulokset saatiin vetämällä kotivuonosta, 12kg pallas ja 4kg turska. Painavin saalis oli muuten ankkuri noin 10m köyden kera jonka kelasin veneeseen keskeltä kotivuonoa! Pilkkipaikaksi meille neuvottiin joku n. 70m patti joka oli muistaakseni melkokeskellä vuonoa Lyngenin ja Vannöjan välissä, Siellä kävästiin kerran ja huomattiin nopeasti ettei noviisien vehkeillä kannattanut hommaa jatkaa kun matkassa oli pelkästään Bilteman litkoja joista koukut hävis tärpeistä samoin tein.

Parhaat tärpit tuli Karlsöyan saaren rannoilta (pohjois).

 Siellä on hienoja hietikoita ja pallasta kivasti. Tuo vanha videonpätkäkin sieltä.

http://www.youtube.com/watch?v=fKNYT6kveNw&feature=plcp

Mukava paikka olisi vielä pistäytyä mutta tahtoo poltella tuo Vannöjan pohjoispuoli kuitenkin aina enemmän kun reissun suunnittelun aika koittaa.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 05.11.12 - klo:15:42
Pitääpä käydä ens kerralla siellä Karlsöyan pohjoisrannalla, me vedettiin silloin vain etelärantaa pitkin vajaan 20m syvyydellä. Tulos ei ollut läheskään yhtä tehokasta kuin uistelu Andörjalla mm. Mjösundetin salmessa. Minkä väriset vaaput teillä kelpas parhaiten? Muikkuväri tuntui olevan meillä paras, samanvärinen Royber antoi pilkkipallaksen. Toiveena ois löytää viimein jokunen kissa, onko muilla tietoa ottipaikoista?
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: TPJ - 05.11.12 - klo:16:16
Kissoja saatiin juuri tuon Lyngstuvan kärjen Lyngenvuonon puoleisista lahdenpoukamista 15-50 metrin syvyyksistä. Tuonne kun menee niin kannattaa seurata juuri tuon pohjoistuulen kehittymistä kun joutuu ajamaan kuitenkin takaisin sen niemenkärjen kautta. Puna-Ahventa voi yrittää myös samoilta paikoilta mutta syvemmästä. Saksalaiset saivat jokusia kissoja Nordlenangenin satamasta ihan aallonmurtajan ympäristöstä. Siitä me ei muistaakseni yritetty. Varmasti joku muu osaa neuvoa paremmin kissojen paikkoja.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 05.11.12 - klo:17:53
Olisikohan kenelläkään tietoa löytyiskö netistä merikorttia Lyngenin lähialueelta?
Alkaa olla ottipaikan nimiä sen verran että pitäisi piirtää kartalle ja tulostaa mukaan.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Veku1 - 05.11.12 - klo:18:30
Sitä en tiedä onko kellään valmista korttia ko.alueelle mutta tuossa linkissä on Jyrkin tekemät hyvät ohjeet kystverketin sivujen karttaohjelmaan. Sillä itsekkin väsäsin Senjalle kortit joku aika sitten.

http://www.merikalastus.info/keskustelu/index.php/topic,2084.0.html
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 05.11.12 - klo:19:37
Kiitokset! rupesi yleiskuva mahdollisista kalapaikoista selkenemään.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: TPJ - 05.11.12 - klo:19:56
Tuolla myös hyvä kartta.
http://www.mareano.no/kart/viewer.php?language=no&bbox=-298849.2,7013970.0,1525507.2,8099710.0&KARTBILDE_ID=66
Vasemmasta valikosta laittaa täpin kohtaan Sjokart ja ei kun zoomaamaan haluttua aluetta.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 05.11.12 - klo:20:09
Nonnii välineet valmiina, jopa siimatkin vihdoin tulivat monen mutkan kautta ja merikortti laminointia vaille valmis.
Enkä malta olla kirjuuttamatta, luethan kuitenkin.. 50v ONNITTELUT Kanarialle, ”hain” pyynnissä olevalle noviisille.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 05.11.12 - klo:20:15
Paikanpäältä saa vielä laajan ja säänkestävän kartan ihan isäntäväen puolesta, jossa näkyy lajikohtaiset ottipaikat vaikkakin saksan kielellä. Tosin kalat eivät tosin osaa karttaa sitä lukea, ovat missä sattuu ::)  Mut toki helpottaa kalakuumetta kun saa hypistellä karttaa jo kotona  ;D

Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 05.11.12 - klo:20:21
No joo tuli vähän hätäiltyä, noinhan se toimi Andörjallakin, mutta onhan kiva tutustua lähimpiin vesialueisiin.
Voihan se olla noi kierrokset vähän koholla, näin pimeänä ja sateisena syys iltana?
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Sepi-? - 06.11.12 - klo:08:38
Nordkvaloyan pohjoiskärkeen asti kun jaksaa ajella, niin hauskuutta piisaa varmasti.
Hyvällä kelillä tuo ei ole matka, eikä mikään ja itsellä ajatuksissa jopa telttayöpyminen saaressa muutamaksi päiväksi, jolloin pääsee testaamaan järvet samalla. Mistä järville saa luvat, onkin sitten hakusessa.
 
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: ukemi - 06.11.12 - klo:18:18
Nordkvaloyan pohjoislaidan väylä on kyllä sellanen pallastaivas hyvänä päivänä ettei mitään järkeä. Kannattaa kyllä mun mielestä katella ennemmin Vannojan leirejä jos siellä meinaa vierailla. Lyngenistä kuitenkin matkaa jos keli sattuu koveneen kesken keikan.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Sepi-? - 07.11.12 - klo:08:34
Ringvassøyn pohjoispuolen lahdessa on eräs majapaikka, josta etäisyys muodostuu kohtuulliseksi ja sinne pääsee suoraan autolla, ilman lauttoja.
Kalastusluvat edelleen hukassa järville, mutta ehkä TROMSØ:n turisti-info osaa autaa siinä.
Löytyipä Nordkvaloyalta mökkikin 6 hengelle, ilman mitään mukavuuksia oleva tosin.
Jospa ensi kesänä...  Telttapaikka  Beachilla  http://www.drijfsijs.com/2012_05_16/mikkelvika_nordkvaloya.htm
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: ukemi - 08.11.12 - klo:00:11
Lyngenistähän tämä lähti vähän OT:ksi, mutta riekkojahti tuolla Nordkvaloyassa näyttäis olevan hyvinkin ekslusiivisesti mahdollista. Oikein mökin kanssa jos oikein ymmärsin. Kyselkäähän tuolta linkin yhteyshenkilöltä jos vaikka kalareissukin onnistuis.

http://www.inatur.no/infopages/05/72/40/98/Lei-din-egen-fjord-til-jakta-Eksklusiv-jakt-paa-Nord-Kvaloeya-i-Troms.html?isManual=1

Useita mökkejä siinä saaressa on ja ainakin viimekesänä elokuun alussa joissain oli jopa asukkaita.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 08.11.12 - klo:08:56
Hienon näköistä uistelumatalikkoa ois rutkasti Nordkvalöyalla, mut turhan kaukana Lyngenistä. Matkaan menis varmaan parisen tuntia suuntaansa ja pari tankillista bensaa. Esim. Torsvågista matka ois sopiva. Sitä vastoin Karlsöyan pohjoispuolella ja Lyngenin niemen itäpuolella olevat matalikot pitää käydä kokeilemassa, jos tuulet ovat vähänkin suotuisat :)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 11.11.12 - klo:12:02
Minkä kokoinen turska käy 24cm Karikkoon, karsiiko tuo koko ”pienet” alle kaksi kiloiset  pois. Ei taida olla mielekästä pikku turskia uistelemalla pyytää Lyngenissä.
Minulla on muutama isompi malli vaappuja joiden uintisyvyys on 8-12m.
Pitänee kokeilla vai jääkö tärpit saamatta noilla isonmilla kapuloilla.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: ukemi - 11.11.12 - klo:13:26
Ne paripäivää mitä siellä uistinta, etupäässä tuota isoa karikkoa tai magnumia vedettiin, niin saalis oli noin uistimen mittaista seitä ja turskaa. Sisävuonosta saatiin se reilu kympin pallas ja melkein laiturilta 4kg turskan, siinä suurimmat....  Isommat täräykset tuli sieltä Karlsöyan suunnilta pohjois/itärannoilta. Oltiin reissussa tosin vasta syyskuun puolivälin tienoilla joten isomukset varmaan oli jo ulkona.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 11.11.12 - klo:15:57
Isoimmalla Karikolla ei olla saatu alle kilon turskia kuin muistaakseni yksi, muut olleet n 1.5kg-5kg. Ne kalat on tulleet kotivuonon rannoilta. Syvemmältä tai penkkojen reunoilta voi tulla olosuhteiden suosiessa suurempiakin. Enkä näe syytä miksei voisi koittaa isommillakin vaapuilla, 18cm pienempiä ei kannata juuri uittaa ellei halua syöttikaloja. Tosi isoilla vaapuilla tärpit voi olla harvassa, mutta sitäkin raskaampia ;) Tosin Andörjalla 18cm Karikko oli tehokas isolle seille, mut sillä koolla tuli puolikiloisiakin. Yksi huomio uistelua varten: kannattaa ottaa mukaan omat ja mahdollisimman tukevat uistelutelineet putkikiinnityksellä. Sekä varmistaminen nippusiteillä päälle ainakin takilan kanssa, ettei välineet lennä laidan yli jorpakkoon maapallotärpin sattuessa. Veneissä itsessään ei ole metalliputkia kummempia viritelmiä muistaakseni asennettuina. Meillä ollut käytössä kuvan viritelmä, jossa takilan teline on tuettu veneen reunaa vasten, vesivanerin palalla tukevilla pulteilla.

Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 11.11.12 - klo:17:29
Hyvä pointti nuo tukevat uistelutelineet putkikiinnityksellä, pitää hommata.
Kuinka tuo kuvan laitto onnistuu, kokeilin mutta en onnistunut.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Sepi-? - 11.11.12 - klo:23:57
Esimerkissä on lisätty kuvan url-osoite kirjoitussivun lisää kuva toiminnon keskelle, eli kopioit url osoitteen kuvasta ja liität sen avautuvan hässäkän keskelle.
Hitsi kun ei enää oikein itsekään muista, mutta käyttämällä lisää kuva, tai linkki klikkauksia onnistuu monemmoiset kuvat ja linkit. Eräs tapa on liittää kuvan osoite suoraan kirjoitussivulle ja maalata se, sekä sitten klikata lisää kuva toimintoa.
Nasan kuva esittää havannoillisesti, kuinka vähän maapallolla on vettä yhteensä.
 (http://i8.aijaa.com/b/00186/11266440.jpg)

Alla oleva lisätoiminnot avaa mahdollisuuden omista tiedostoista lataamiseen.


Apuna voi ja kannattaa käyttää erilaisia kuvanjako sivustoja, kuten vaikka:  http://aijaa.com/ (http://aijaa.com/)
tai:  http://kuva.termiitti.com/index.php (http://kuva.termiitti.com/index.php)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 12.11.12 - klo:17:09
Nuo kapulat meinasin ottaa turska jahtiin, ei ole paltailtakaan kielletty :D hauelle on kelvannut tuo pienempi, isompaa en ole tarjonnutkaan.

(http://users.kymp.net/jartzu/P1040509.JPG)

(http://users.kymp.net/jartzu/P1040513.JPG)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 12.11.12 - klo:17:59
Mehevän näköisiä kapuloita kieltämättä ja värit myös etenkin pienemmässä vaapussa ;) Itse ehkä vaihtaisin koukut ja uistinrenkaat järeämpään malliin, kuvan perusteella näyttävät hiukan kevyiltä ison paltaan pureskeltavaksi. Toissakesänähän meillä hajosi Karikon uistinrengas jo parin kilon turskan suussa, mutta onneksi oli vararenkaita mukana veneessä  8)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 12.11.12 - klo:19:59
Tarkkana olit, rankemmat renkaat ja koukut on vaihdettu.

Lisää kuvia uistimista minulla on kuvapankissa. noviisinorjassa.blogspot.fi on osoite blogiini ja uusimman kirjoituksen loppu puolella on linkki ja salasana kuvapankkiin!
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Kristian - 12.11.12 - klo:21:08
Martoja ....

Onko sulla noita myynnissä? olis kiva kokeilla ens kesänä Norjassa :-D
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 12.11.12 - klo:21:24
Tällä hetkellä ei ole. Saattaisin talven aikana muutaman tehdä.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Kristian - 13.11.12 - klo:08:44
okay, olisin kiinnostunut jos meinaat väsätä niitä  :) ilmoittele jos sellanen tilanne tulee vastaan että meinaat laittaa ja myydä vaikka pari tollasta!
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 13.11.12 - klo:10:19
Kiitokset Sepi-? sain kuvan laitettua, tulipa himpun isokokoinen.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 13.11.12 - klo:10:25
Palaan asiaan, noi kuvissa olevat pari mallia niistä väännän muutaman.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Kristian - 13.11.12 - klo:10:56
okay,

tuo pienempi malli (+20cm) kokoinen olisi kiinnostava, kuinka syvällä nuo oikeen ui?
Muuten minkälainen väriskaala sulla on? onko se mikä on siinä kuvassa missä ne roikkuu hyllyssä  :)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 13.11.12 - klo:11:40
Kuvissa olevista pienempi menee 6-8m ja isompi 10-12m (siimaa 25-40m)
Uintilevyn asentoa ja kokoa olen vaihdellut, mikä myös ratkaisee uintisyvyyden.
(Ei ole vielä löytynyt oikeaa "formaattia")
Värit on mitä on sattunut olemaan, en ole niihin paljoa panostanut, Ropparin spraylla olen sutaissut.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 13.11.12 - klo:12:27
Mitä materiaalia oot käyttänyt uintilevyissä, alumiinia tai rosteria kenties? Voispa itsekin parin vuoden tauon jälkeen tekaista pari "halkoa" Norjaan uitettavaksi, mikäli löytyy joutavaa materiaalia kotipuolesta ja lakat ovat yhä käyttökelpoisia  ::) Apassia saa toki kaupastakin ja spraymaaleja kertynyt tarpeeksi, kun nuorempana väsäilin kymmeniä pikkuvaappuja lähinnä kirjolohelle  8) Tai ehkäpä saattaisin minäkin tehdä pienen tilauksen martojan tekeleistä, katsotaan nyt ;)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 13.11.12 - klo:12:33
Lasikuidusta olen tehnyt.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 13.11.12 - klo:15:06
Alan liikkeessä (johtaja näytti) näin juuri videonpätkää Andorjalta, oli käytössä tuo isompi malli, saaliiksi näkyi tulleen turskaa ja sei:tä.
Isompi pallas oli myös kiinni jonkun aikaa, mutta uistin rengas oli pettänyt, onneksi johtaja itse oli myynyt ko. renkaat minulle kun hänelle uistimen tein, mutta syyhän oli tietenkin minun.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Kristian - 13.11.12 - klo:15:13
Tollanen 10metrin syvyys olis ihan passeli, soppeli 15-20m hiekkapohjille paltaan pyyntiin :)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 13.11.12 - klo:19:53
Joo, 10m voisi olla hyvä syvyys, taitaa vaan jäädä keväälle nuo koeuitot.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Kristian - 13.11.12 - klo:20:18
Oukki dou, mut ilmoittele jos meinaat laittaa noita niin olisin todella kiinnostunut yhestä tai kahesta :-)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 13.11.12 - klo:20:49
Jeb, palaillaan kun alkaa tapahtua.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: Sepi-? - 18.11.12 - klo:09:39
Paltaalla ongelma, iskeäkö kimppuun, vai unohtaisiko.
Jotain hämärää tuossa on, vaikka samalla se kovasti kiinnostaa.https://www.youtube.com/tv?vq=medium#/watch?v=Lb9bqUpyICY (https://www.youtube.com/tv?vq=medium#/watch?v=Lb9bqUpyICY)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 18.11.12 - klo:11:55
Tuon kun pääsisi näkemään oman uistimen perässä livenä niin saattaisi pumpusta löytyä ihan uusi kierrosluku.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 30.11.12 - klo:15:12
Nyt olisi blogissa muutama kapula kuivumassa.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 01.12.12 - klo:11:30
Eikö kannattaisi tehdä vaappujen runkolangat yhdestä osasta, luulisin että pitempi pätkä runkolankaa tulee halvemmaksi kuin juottaminen hopealla, sehän on varsin kallis korumetalli  ::) Juotoksien kestävyydestä en olisi kuitenkaan satavarma. Minun saamieni oppien mukaan (mm. vaapuntekokerhot) runkolanka pitäisi olla noin kaksi kertaa vaapun rungon mittainen, että runkolanka jäisi molemmista päistä riittävän syvälle vaapun sisään. Ja silloinkin kannattaa käyttää reilusti epoksia tms. lujaa liimaa liitoksissa. Jos oot tehnyt kuvan mukaisesti langan laiton vaappuun, saattaa voimakkaampi repäisy vetää langan pään ulos koko vaapusta, jolloin koukkulenkki aukeaa lopullisesti. Samalla menetät etulenkin tai peräkoukun, ja uistin on yleensä kummassakin tapauksessa käyttökelvoton  :-X Toinen vaihtoehto on laittaa koukkulenkit kuten Turus-Ukko vaapuissa, eli porataan lenkin kohtaan reikä ja laitetaan siihen liimauksen kera ns. ripustuslenkki, jossa on ruuvimainen kierre. Oletko muuten testannu miten paljon nuo uintilevysi kestävät vääntöä murtumatta? Etteivät vaan huonolla tuurilla katkeaisi kalan suussa tai kovemmassa pohjatärpissä... Paksun muovin, alumiinin tai rosterin kanssa ei pitäis olla sellaista riskiä, vaikka tulisivatkin kalliimmaksi. Kannattaa miettiä ja testata kunnolla noita juttuja, jos aiot myydä vaappujasi isompia määriä. Noin isoille vaapuille voisi tulla kysyntää enemmänkin Norjan vesillä tai suurhaukien pyytäjiltä, ja silloin laadulla on suuri merkitys tilausten jatkumisen kannalta :)

Turus-Ukko vaappu, jossa vain nokkalenkki on notkeammasta langasta uinnin säätöä varten ->


Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 01.12.12 - klo:14:30
Kiitokset kommentista.
Tuli kokeiltua vääntää yhdestä langasta, 2,4mm lanka on rankka vääntää, totesin helpommaksi  juottaa.
Siitä kuvasta näkyy että silmukka ei ole yhtenäinen, mutta kuvassa se ei ole vielä valmis, silmukan molemmat päät on kyllä juotettu runkolankaan. Juotettu runkolanka kestää vetoa ainakin 40kg (puntari näyttää vain 40kg)
Runkolangan ulostulo vaapun sisältä vaatisi mielestäni vedon vaapun rungosta/runkolangasta samaan aikaan, jos veto on silmukoista siis kala koukussa ja siima toisessa päässä niin vetorasitushan jää runkolankaan ei niinkään lasikuitu runkoon.
Uintilevy on n.4mm paksua lasikuitua eikä yksikään ole vielä pettänyt, mutta testannut en ole muuta kuin pohjatärpeissä.
Nokkalenkki samaa paksuutta ei taivu kuin viilapenkissä.
Tuohon myyntiin ei taida olla edellytyksiä tällä minun tavallani tehdyillä uistimilla, eikä ole tarkoituskaan, tarpeet jo maksavat ison Karikon verran.
Pitihän se käydä vetotestiä tekemässä (kuva) Juottamaton runkolangan pätkä viilapenkkiin kiinne, vaappu väliin, puntari päähän ja 30kg veto jonka saattaisi siima kestää, mutta tuskin vapa/kela?
Tuli joskus kokeiltua ensimmäisillä Norjan välineillä mille tuntuu jos kitkajarrun säätää kymmeneen kiloon, eli nostin kymmenen litran vesiämpäriä, ei ole ollut kitkajarru sen jälkeen niin tiukalla.
(https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=a921244449&view=att&th=13b57201e5d7d0eb&attid=0.1&disp=thd&realattid=f_ha6wr0s40&zw)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 12.12.12 - klo:10:37
Motonetissä tuli vastaan tuommoinen siima: FireLine Tournament Exceed 0,20mm 270m Smoke
Onkohan kukaan kokeillut miten siima toimii haspelissa, jos vaikka varasiimaksi Lyngeniin.
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 22.06.13 - klo:14:14
Alle 2 viikkoa lähtöön, meinaa jo jännittää ;) Lisää pilkkejä hommattu, sekä postista tuli paketti Honkkarilta 3kpl 40cm Savagen Real Eelejä. Enää tarvitsis löytää jämäköitä viehelukkoja. Eilen sain viimein valmiiksi vaappuprojektinkin, tuloksena kuvan pulikka. Vaapun runko 30cm, alumiinista koneistettu uintilevy 10cm ja painoa koukkuineen 168g. Pohjia myöten menee ja uintiliike on kuin käärmeellä, eli riittävän rauhallinen ;D
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 25.06.13 - klo:13:55
No joo hyvälle näyttää, olen kuullut että omatekemällä uistimella pyydetty kala maistuu paremmalta?
Saapas nähdä miten meidän poikien käy, päästäänkö vertailemaan kalan/kalojen makua ;D
Viikko vielä lähtöön!
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 12.07.13 - klo:09:30
Reissu ois nyt tehty, kalaa tuli meille riittävä määrä muttei kovin isoja. 4 pallasta uistelemalla painoilla 5-9kg, pilkillä reilu vitosen turska ja sei 8kg. Tiettävästi isoin karkasi, yksi painavampi otus (pallasta veikattiin) oli hetken kiinni pilkissä Lyngenin niemen kärjessä, mutta pääsi irti. Kaksi pallasta (5kg ja 7kg) tuli Karlsöyan pohjoisrannalta, muut (vajaa kasi ja ysi sekä yksi karkuutus) kotivuonon hietikon edustalta noin kympin vedestä. Pienin ja suurin pallas tuli 30cm omatekoisella, muut kontaktit ottivat muikun väriseen Karikkoon. Tosin muita ei uitettukaan ;) Kelit oli alkupäivinä loistavat, meri oli tyyni ja aurinko paistoi. Viikon loppupuolella (su-ma) sää oli todella tuulista ja sateista, ti-aamuna oli onneksi tyyntä ja päästiin vielä kerran Lyngenin niemen taakse jallittamaan muutama pikkusei ja pari turskaa. Viikon aikana ei tainneet muut juuri jättejä rantaan tuoda, naapurimökin saksalaiset saivat kai jonkun 19kg turskan ja pari vähän pienempää. Pitkänsiiman pitäjällä oli ollut parempi tuuri, saapumispäivänä suolistushuoneessa roikkui reilun 40kg pallas :o
Martojan porukalla ei tainnut olla kalaonnea valitettavasti...?  :-\
Ohessa kuva vajaan kasin paltaan väsytyksestä. Samalla kameralla (GoPro Hero3 White) otin myös videokuvaa tärpeistä, joten lähipäivinä pätkää tulossa juutuubiin ::)
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: vesa75 - 12.07.13 - klo:11:58
Tässäpä video:

http://www.youtube.com/watch?v=aF2SM_rIr_8
Otsikko: Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
Kirjoitti: martoja - 05.09.13 - klo:09:46
Neljäs reissu tehty Norjaan,  nyt Lyngeniin.
Kalaa saatiin nihkeästi:
Neljä pallasta yksi täytti mitan ja kolme alamittaista.
Turskia muutamia suurin 4kg luokkaa.
Seitä saimme heittämällä ja pilkkimällä, lähes omasta rannasta (pieniä alle 2kg)
Keiloja ja Molvia useita, vaan eipä löytynyt niille käyttöä.
Puna ahven yksi vajaa kilon.
Tuulta ja sadetta piisasi reissun lopuksi, joten poistuimme 2 vrk etuajassa.
Tosin sain omatekemällä ”vaapulla” pari pallasta, seitä ja turskia. ;D