Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Välineet => Kelat => Aiheen aloitti: martoja - 12.01.12 - klo:09:43

Otsikko: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 12.01.12 - klo:09:43
Tervehdys!
Kevättä kohti mennään ja omakin kevät muistui mieleen, (70-luku,7000 dööri ja trasselit)
Eli pari vuotta on vierähtänyt kun "heittohyrrä" on hyppysissä ollut ja nyt iski pakottava kokeilun halu, mitä nyky-hyrrät ovat verrattuna haspeliin.
Asiaan, onko jollain hyrräkelalla erityisen hyvät heittopituudet, "pärjäisi haspelille" heitettäessä 0.30 siimalla 20-30g taimen ja hauki lusikoita/vaappuja siimakapasiteetti n.200m kelalla ja suolaveden kestävä.
Vapana olisi BERGLEY MUSCLE FLEX 902 12/42G 9,0' 270CM.
Olisi todella kiva kuulla Faktoja säästyisi rahaa ja vaivaa.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: Veku1 - 12.01.12 - klo:09:54
Oma mielipiteeni on abu ambassadeur 6500 pro rocket. Mulla on ko. keloja pari ja kovassa heittokäytössä. Perus simppeli rakenne ja varmatoiminen. Niillä on pärjänny hyvin myös norjassa ja kun muistaa välillä huuhtoa ja rasvata niin kyllä toimii. Luulen että vaikka kuin kehuttais että kela on suolaveden kestävä niin kyllä se tarvii kuitenkin huuhtelun ja rasvauksen reissun jälkeen.. Heittopituudet döörillä on varsinkin vähän raskaampaa lusikkaa viskottaessa varsin mukavia. Ja ite olen ottanut keskipakoisjarrupalat pois ja magneettijarrun päältä pois jos heitän yli 50g painoisia kuvia..... Ja kyllä lentää ;D


Niin ja shimanon calcutta 400 on kanssa harvinaisen pehmeäkäyntinen kela ja helppoheittoinen. Kestävyydestä ei ole omakohtaisia kokemuksia koska en kelaa omista, mutta sen verran on tullut heitettyä että uskallan kehua...
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: jester burk II - 12.01.12 - klo:12:45
UT- osilla viritetty 5-6000 sarjan  Dööri. Itsellä on trimmattu 5601 C JB joka toimii kuin ns unelma. Kelan sotkuherkkyys pienenee huomattavasti . Lisälsi kelan heittopainoskaala laajenee, kelalla voi heittää kevyempiä uistimia. Heittopituudet tietysti myös kasvavat. Katso www.sportfiskeboden.com
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: petljakov - 12.01.12 - klo:14:58
Minulla on Shimano Calcutta 201 TE DC ja on hyvä, ei saa sotkuja aikaan.
Tosin heittely sähköisesti kontrolloidulla kelalla ei ole tosi miesten hommaa  :)
Vasuri siksi että oikealla pyyhitään, vasemmalla kelataan  ;D

Ebaysta sai halvimmalla, Saksasta.

Tässä tietoja

http://www.tacklewarehouse.com/Shimano_Calcutta_TE_DC_Casting_Reels/descpage-SCTEDC.html
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 12.01.12 - klo:15:20
Kiitosta vinkeistä aluksi,
Mikäli oikein ymmärsin niin Shimano Calcutta 201 TE DC ei vedä siimaa niin paljoa kuin toivoin, neljäsatanen kylläkin.
Virittely taitaa papalta jäädä, oli sen verran osia pienen ja hankalan näköisiä.
Ambassadeur 6500 pro rocket vaikuttaisi toistaiseksi helpoimalle vaihtoehdolle, toimii Norjassa varmaan 60g uistimia heittäessä vaan pärjääkö haspelille 20-30g lusikoita/vappuja heitettäessä, jos heittopituudet jää kovin alle haspelin mittojen niin taitaa hyrräkin jäädä veneen pohjalle.
 
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: Veku1 - 12.01.12 - klo:17:27
Ite olen rocketilla heittänyt 20-100g uistimia 11 kinttuisilla vavoilla... Mitä painavampi kuva sitä paremmin lentää. 20-30 grammasetkin lentää ihan kivasti riippuen vavasta. 100 grammasella saa jo hirvittäviä kaaria. Mutta se riippuu sitten jo vavasta, sillä samalla vavalla jolla heittää noita 100g klönttejä niin ei välttämättä saa 20g lusikalla tarpeeksi vapaa "ladattua" Mutta joku vapa joka antaa ylittää viehesuosituksen ja on esim. kärjestä suht herkkä niin on oiva kaveri rocketille. Oma mielipiteeni on se että, loppupelissä haspeli on ehkä helpompi hallita jos viehepainot vaihtelee enemmän ja rajusti, mutta kunnolla säädetyllä hyrrällä ei varmaankaan heittopituuksissa häviä. Sekä eipähän kierrä siimaa.

Helpoin tapa virittää rocketti on ottaa ne keskipakoispalat pois ja säätää magneetti nollille vaikka. Antaa peukalon hoitaa jarrutuksen jos sitä tarvii. Helppo tehdä ja opetella. Noilla virittely osilla saa varmaan kyllä sellaisen tykin että huh huh ;D
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: Vesa H - 12.01.12 - klo:17:35
Itellä on koko hyrrällä heittely vielä vähän opetteluvaiheessa, mutta tuolla Penn 525mag2 (tai jenkkilän markkinoilla squall) tuli loppukesä/syksy harjoiteltua. Tähän asti tykännyt kovasti. Tuossa on ainakin mukava tuo helposti kyljestä säädettävä magneettijarru...
http://www.fishingmegastore.com/penn-525-mag2-multiplier~7898.html
http://www.youtube.com/watch?v=Q5L0Z7crmp8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=XRNGOmQ5teE
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: TPJ - 12.01.12 - klo:22:06
Hyrrä vai haspeli kas siinä pulma ja ainainen kiistan aihe. Alla hieman omaa näkemystä ja mieltymystä.

Jos puhutaan hyrrästä millä on mukava heittää ja vielä jopa kelatessa pysyy kohtalaisen puristuksen kanssa tasapainossa ilman ihmeempää keikkumista niin itse valitsisin kyseiseen muotoon malliltaan matalaprofiilisen enkä perinteistä dööriä. Näissä tosin siimakapasiteetti menee hieman pienemmäksi. Minulla oli Abu garcian revo sx pari vuotta sitten, kelalla oli ihan mukava heitellä myös kevyempiä koski vaappuja, laakerien määrä 10+1 takasi hienon käynnin, siimaa kulki sisään myös mukavasti, muistelisin että siinä 90 cm per kierros. Siimaohjuri tässä pysyi heiton aikana paikallaan ja liikkui ainoastaan kelatessa siimaa sisään. Suolavedenkestävä se ei ole mutta ei ole yleismallin dööritkään. Kyllähän noilla voi merellä heitellä kun muistaa suorittaa välistä makeanveden huuhtelun tai avata sen, sama pätee haspeliin. Kela oli kerran Norjassa mukana ja tuli jopa heiteltyä jokunen kerta. Kuitenkin olen sitä mieltä että hyvällä haspelilla pärjää mukavammin, ei tarvitse ihmetellä tuulisolmuja eikä tarvitse säätää ja seurailla mistä suunnasta tuulisi, sen kun pistää menemään niin rankasti kun käsistä lähtee. Kela on myös aina paremmassa palansissa kun roikkuu vavan alapuolella. Mitä taas tulee siiman kiertymiseen niin halpa haspeli kiertää siimaa eniten jos osat sattuu jumittamaan, leikarilla saa kelauksen aikana suurimman muodostumisen estettyä pois. Eipä ainakaan itselle ole haitaksi saakka muodostunut kierrettä väsytyksenkään aikana. Taitaa tuo jarrutehokin olla nykykeloissa aika samoissa?
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 13.01.12 - klo:17:20
Moron,
Ei oikein tullut varmaa mielipidettä tuosta 20-30g uistinten heittopituuksista hyrrä vs haspeli.
Jostainsyystä tuo TPJ:n tarina tuntui uskottavimmalta näin haspelimiehenä.
Saapas nähdä onko mulla vähänajan päästä Shimanon Calcutta 200 B myynnissä, ostin semmoisen hädissäni kun "halvalla" sai, tiedä sitten käykö tuo muuta kuin verkon painoksi.
Kiitokset yrityksestä valaista vaaria.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: TPJ - 13.01.12 - klo:18:21
Kyllä tuo 200 Calkutta käyttöön kannattaa sitten ottaa jos olet sellaisen ehtinyt jo hommata. Pari rullaa edullista siimaa aluksi ja keväällä heti testailemaan. Itse olen vain omaksunut tuon haspelin käytön vuosien saatossa mukavammaksi.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: petljakov - 13.01.12 - klo:21:33
Calcutta 200 on hyvä laadukas perushyrrä jossa heittojarrun säätäminen erityisen helppoa. Hyvä kela, älä myy vaan ota käyttöön.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: Veku1 - 14.01.12 - klo:17:07
Joskus aikoinaan oli muistaakseni erä-lehdessä tai jossain vastaavassa julkaisussa testi noista heittopituuksista hyrrä vs haspeli. Silloin haspelit voitti keskiverto heittopituudet. Kelat oli ihan normi keloja eikä niitä oltu viritelty mitenkää. Mutta loppupelissä niihin heittopituuksiin vaikuttaa niin moni asia että vaikeata varmasti kenenkään päättää kumpi on parempi.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 14.01.12 - klo:17:29
Tervehdys !
Tänään tarttui vielä Shimano Cruxis 200 hyrrä Honkkarista kun oli puoleen hintaan. (puolustelu)   
Keväämmällä alkaa ottelu Abu Sorön stx 20 , 40 , 70 vs Shimano Calcutta 2oo B & Shimano Cruxis 200.
Siiman paksuus hyrriin on vielä hakusessa, sekä laji: kuitu vai mono.

Mamman ompelukoneessa taitaa olla isompi lankarulla kuin kummassakaan hyrrässä, on semmoinen perstuntuma näin ennakkoon kun katselee tuohon seinätelineelle, että Calcutta ja Cruxis syödään elävältä.

Toivon kuitenkin ihmettä.


   
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: jester burk II - 14.01.12 - klo:17:58
Miksi heittopituudet ovat noin tärkeitä ? Kelalla kuin kelalla heittää tarpeeksi pitkälle edellyttäen että se on oikean kokoinen ja että ennenkaikkea vapa on heittäjälle sopiva. Veneellähän pääsee tarpeeksi lähelle jotta pystyy heittämään tarkasti. Meritaimenen rantakalastuksessa pitkistä heitoista on apua, mutta Suomesta ei taida löytyä kyseisiä paikkoja kovinkaan montaa päinvastoin kuin Ruotsin etelärannikolta tai Tanskasta. Fiske-Feber lehdessä testattiin kerran UT:n virittämiä Döörejä joilla heitettiin lähemmäs 100m siivuja Meritaimenuistimilla, tiedä häntä lentääkö haspelilla yhtä pitkälle.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: tonimv - 14.01.12 - klo:20:31
Itellä on 7000 Pro Rocket heittokelana ja ihan hyvin olen pärjänny.Tosin aavistuksen kapeempikin menis.   
Tuossa jo jutut menee että hyrrä vastaan haspeli , taitaa olla makuasia. Mutta ite oon huomannu , että parinpäivän rantakalareissuja en ole onnistunut heittelemään haspelilla.  Käytän rantakalastuksessa 60-150 grammaisia ja kovimmalle käytölle joutuvat 100-120 grammaiset.  Joskus kokeilin avokelalla näitä viskoa , niin ei menny pitkään kun neopreenisormikkaasta lähti etusormi litomaan , ohut punottu syö rukkasen aika vauhdilla kun painavia pilkkejä viskoo.  Kotisuomessa heittelen vain haspelilla.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 14.01.12 - klo:20:53
Halusin kokeilla uusia välineitä ja aattelin kysellä nykyhyrristä kuinka niillä pärjää verrattuna haspeliin heittopituuksissa.
Heiton pituus on minulle ja monelle muullekin Suomenlahden saaristossa syksyisin taimenta kalastavalle melko ratkaiseva asia.
Veneestä heittäminen syksyisellä merellä saarten/luotojen reunoilla vaatii pituutta heittoihin: lähes aina tuulee ja on merenkäyntiä, rannat karikkoisia, veneet yleensä isohkoja pulpettiveneitä ei juuri soutaa pysty edes suht hyvässä kelissä, vaan rantamatalaan pitäisi uistin saada.
Itäisen Suomenlahden saaristossa riittää virvelimiehelle paikkoja vaikka kuinka paljon ja Kaunissaaresta länteen vielä paljon lisää, ei tarvitse Ruottiin mennä.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: jester burk II - 14.01.12 - klo:21:15
Ok, asia selvä. Meillä on samantapaiset olosuhteet täällä Vaasan saaristossa jossa tulee kuljettua Haukien perässä, toki ehkä hieman suojaisemmissa paikoissa, mutta matalaa ja kiviä piisaa. Ainakin heitettäessä raskaita ja ilmanvastukseltaan suuria jerkkejä ym uistimia on heittäminen huomattavasti tarkempaa ja miellyttävämpää lyhyemmillä pituuksilla. Ja sähkömoottorilla on mukavampi liikkua matalassa, ei pelota kaloja ja potkurit ovat halvempia. Hyvä jos siellä vielä riittää taimenia, täällä pakkaavat olla suht pitkässä liemessä.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: petljakov - 15.01.12 - klo:16:29
Hyrrällä saattaa jonkun verran pidemmälle osaava heittäjä heittää kuin haspelilla, mutta hyrrän yksi etu on pudotuksen tarkkuus peukalolla jarruttelemalla. Tämä on pääasiallinen syy miksi itse käytän hyrrää.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 16.01.12 - klo:21:40
Moi,
Vielä vähän vaivaisin teitä, onko tietoa Abu Ambassadeur 6500 CS Rocket Chrome kelasta, minkälainen heittää ja minkä painoisilla uistimilla?
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: Veku1 - 16.01.12 - klo:22:12
Mulla on kromirocketti ja ihan hyvin pelaa. Ollu 4 vuotta käytössä niin suomessa kuin norjassa. Pääasiassa kymillä spinfluga kelana mutta myös norjassa ja muualla. Toimii hyvin ja ei esiintulleita vikoja. Helppo heittää +40g kuvia ja kyllä kevyemmätkin lentää mulle ainakin riittävästi. Mulla on tuossa kromiroketissa samanlaisella veivillä kuin esim. 7000 dööreissä, eli yks kunnon kahva ja toisella puolella vastapaino. Mun mielestä parempi kuin normi 2nuppinen. En ole tutkinu onko normi rockettiin muuta eroa kuin tuo kromaus ja mulla veivi, mut jos olet moista hankkimassa niin suosittelen. Suosittelen että jos heität max 30g uistimia niin sille eri vapa kuin esim 40-100g:sille. Helpottaa heittämistä pirusti ja pituudet kasvaa. Tosin jos omistat vavan joka on tarpeeksi herkkä kevyille kuville ja antaa ylittää painosuosituksen niin sit sit kyllä pärjää silläkin.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 17.01.12 - klo:20:07
 Nonnii nyt on hyrrät ja vavat hommattu ensikevään karkeloihin.                                         
 Saivat puhuttua minut pyörryksiin ja kehuttua Abu revoa niin kovasti että tilasin sen.       
 Abu Ambassadeur Revo Toro 61 / Team Daiwa Specialist TD 772 XHB 28-84g.                       
 Tulihan setille hintaa vähän enemmän kuin piti ja vapakin jäi lyhyemmäksi,  kuulemma hyvä keppi useampaakin tarkoituseen, jos näin on niin ok.
 Vähän kun ilmat lämpenisi niin voisi istahtaa laiturille harjoittelemaan Torolla ja Calcutalla,  saattaapi paripäivää/kuppia mennä ennekuin voi vertailla heittopituuksia  haspeleihin, mutta ompahan kevääksi mielekästä hommaa.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: TPJ - 17.01.12 - klo:20:38
No niin, kyllä noilla sitten lentää jos on lentääkseen, ei pitäisi ainakaan vehkeistä jäädä kiinni. Kärsivällisyyttä peliin ja hiljaa hyvä tulee.. ;)
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 19.01.12 - klo:18:56
Tietääkö kukaan onko heittoon ja minkälainen noin yleensä: Ambassadeur 6600 C3 LD
Ei löydy hirveesti netistä tietoa, tai minä en löydä.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 20.01.12 - klo:21:35
Abun 6600 c3 dl   vipujarru ja räikkä on, siiman ohjain liikkuu heitto sekä kelausasennossa.
 
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: jester burk II - 20.01.12 - klo:21:44
Eiköhän tuolla voi heittää ihan normaalisti, ainut ero ns tavalliseen on tuo vipujarru joka on nopeammin säädettävissä väsytystilanteessa. Varmaan käyttökelpoinen peli kalastettaessa Seitä, Lohta ym nopeasti syöksyviä kaloja.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 20.01.12 - klo:22:37
Vähän on jäykän oloinen Calcuttaan/Revoon verrattuna, onko ehkä vetokela? vai johtuuko siitä kun siimanohjain liikkuu aina, vai onko vaan rasvan puutetta?
Oli siinä varapuolakin mukana, ilmeisesti sen voisi "joku"purkaa ja huoltaa, mulla jäisi osia turhan paljon kasauksen jälkeen pöydälle.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: jester burk II - 20.01.12 - klo:23:37
Minulla ei tosin ole kokemusta vipujarrulisesta Dööristä, mutta joissakin vipujarrullisissa keloissa kelaus muuttuu jäykemmäksi jos jarrun perussäätö on liian tiukalla. Esim Avetissa jarrun perussäätö tehdään kiristämällä tai löysäämällä päädyssä olevaa säätöruuvia.
Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: martoja - 23.01.12 - klo:18:27
Nyt on uusittu ensikevääksi  koko kalastusvälineistö, haspelit , hyrrät , vavat , pulpettivene ja matkavene.
Amba 6600 c3 ld lähtikin uuteen kotiin, ettei siitä enää sen enmpää.
Kiitokset vastauksista, eikun kevättä odottelemaan.

Otsikko: Vs: Mikä on hyvä heittohyrrä?
Kirjoitti: Jeh - 13.08.14 - klo:13:16
Pakko on kyllä tämän kesän reissailun jälkeen todeta että Abun Revo Toro Winch 60 oli mainio ostos.
Siimaa mahtuu mukavasti (0,22 kuitua helposti 270m), jarru OK, kelausvoimaa on jopa hyvin.
22,5kg turskis tuolla ylös veivattuna oli mukava kokemus... Tuunatun 6000 döörin jälkeen Revo Toro vinssi on loistokapistus.