Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Välineet => Vieheet => Litkat & Koukut => Aiheen aloitti: Jani - 30.01.06 - klo:11:00

Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 30.01.06 - klo:11:00
Avaampa joutessani uuven aiheen.
Jotenka kun kalastatte litkoilla syvältä, niin teillä on vissiinkin joku painava "pääviehe" ja sen yläpuolella sit perhoja tms koukkuja. Onko idea samanlainen kun esim. silakkalitkassa vaikka koukkuja onkin vähemmän? Eli pieni lenkki tai tapsi viritys pääsiimasta ja siihen  koukku? Mut mites pitkät tapsit ja miten pitkillä väleillä?Entäs kun pääsiima on kuitua niin onko tapsi sitten monofiilia vai myös kuitua?  Pitää opetella vielä kunnon solmut kun en juuri osaa ku verisolmun ja CLINCH solmun :oops: .

Niin ja ootte varmaan kokeillukkin, mut itelleni tuli semmonen mieleen  :idea: että jos laittas siihen tapsiin vaapun , sehän kummiski ui siinä viistottain kun nykii siimaa ylös alas?
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Kfriman - 30.01.06 - klo:12:33
Juu, mulla ainakin on pilkki tai jigi alimmaisena painona, siinä yläpuolella on sitten litka, jossa on muutama koukkuja. Monofiilista ( paksusta! ) kannattaa tehdä litka, kuitusiima menee paljon helpommin sotkuun. Monofiili on sen verran jäykkää, että se pysyy aika hyvin kuosissaan. Käytän yleensä sellaista 1mm vahvaa monofiilia. Tapsit myös monofiilia ja pituus / väli siten, etteivät tapsit pääse sotkeutumaan toisiinsa, eli kahden tapsin pituus on yhteensä lyhyempi kuin kahden tapsin etäisyys toisistaan.

Pääsiiman elikkä sen kuitusiiman päähän vain iso lenkki tai lukko, johon voi vaihtaa näppärästi koko litkan kerralla.

Mikä ettei siihen vaapunkin voi laittaa.

Kimmo.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 30.01.06 - klo:12:35
Itse käytän enimmäkseen tuota systeemiä, että alimpana pääkuva (500-1000g pilkki), sen yläpuolella 3-5 sivutapsia, joissa yleensä kumikoukkuja (punaisia / puna/keltaisia kokoa 12/0).
Joskus tulee käytettyä sivutapseissa 20-30cm:n paksua monofilia (0,9mm -1,0mm). Tähän tuo paksu monofil on huomattavasti parempaa, kuin kuitusiima, koska se on niin jäykkää ettei kierry helposti pääsiiman ympärille. Joskus sivukoukku tulee laitettua pääsiimaan pelkällä "viehelukolla" ilman siimanpätkää, enkä ole huomannut kalastavuudessa mitään eroa. Koko litkassa on myös hyvä käyttää hieman heikompaan siimaa (kuitu tai monfil), kuin pääsiima, koska ei tarvitse pohjaanjäämisen yhteydessä haaskata pahimmassa tapauksessa 350 metriä kallista kuitusiimaa (pääsiima) :!:
Noihin solmuihin kuitusiimaa käytettäessä olen aina käyttänyt tipan pikaliimaa varmistamaan solmun (tuo Fireline XDS on sen verran liukasta siimaa, että ilman liimaa solmut eivät pysy kiinni).
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 30.01.06 - klo:20:36
Pää on (hyviä  :?: )ideoita :idea:  :idea:  :idea:  pullollaan, pakko kai kiusata muita niillä. Elikkäs: Kun oon ite tehny niitä pillkejäni 30mm alumiiniputkesta, pituus 10-23cm painot 400-680g. Tein niin että putken pää lyttyyn, sullaa lyijjyä sissään ja toinen pää lyttyyn ruuvipenkissä, vähä viistoks reunoja ja koukku kiinni(koukku pää on 4cm levvee). Sitten ku sinne jäi tyhjee tilloo sisälle niin porasin reikiä niin pääsee vesi sissään eikä jää kellummaan, varmaan ujeltaa kun Stuka ku vesi virtaa reijistä. Miten on tuo pittuus ja levveys? Arveluttaa vaan että oovat liian isoja vaikka tuskin oovat :?:  No yhteen laiton kokkeeks nauloja sisälle "helistimeks" kun ymmärsin että ainakin kissakalat ja pallas on kiinnostunneta pohjassa kuuluvista äänistä.

Ajattelin tehä muutaman noin kilon kokoluokkaa olevan pilkin ja kaipaisin nyt vähä neuvoja: Miten pitkiä maksimissaan ja miten levveitä entäs se paino :?: Onko turhaa tehä yli kilosia?, mitä mieltä ootte helistin efektistä :?:  Sitten myös tämmönen juttu: Onko tärkeintä että pilkki mennee pohjaan ku Stuka vai pitäskö siinä olla "leija" efektiä? Aattelin vaan että jos iskis moukarilla pilkin pikkusen U muotoon eli lievästi kieroks :?: , Huomena vien 1 pilkin koe maalaukseen serkulle (tekkee muten hienoja vaappuja) ajattelin jotain huulikalan väritystä, mut liekkö värillä niin väliä jos pilkkii tosi syvältä? Ehkä jottain vosvoria ja kiiltoo, Sit ajattelin mustekalan kopioo, isot silimät ja lonkerot vaikka tinselistä tai kumiletkuista.

Koukuista vielä sen verran että mites iso (kolmihaara)koukku ei oo vielä liian iso tuommosseen kilon luokkaa olevvaan pilikkiin? En tiiä minkä kokoset niissä nyt on, Norjasta kevväällä ostettiin(aika isoja kummiski). 1 haara koukkuna mulla on Sanxin Sea Kirby nro 6# isoja nuo on mut onko sittenkkii liian pieniä? Ja onkos kukkaan kalastanu käsi siimalla Norskithan harrastaa sitä ite? Mulla on tosiaan n.40kg vetolujuueltaan olevaa selkäsiimaa n.400m ja olis mukava koittaa sitäki. Aattelin jos kehittelis 5L mehu pöntöstä "kelan" siihen niin että pönttö lähtee n 100m ennen siiman loppumista kohoks ja "väsytinlaitteeks" jos ei muuten pysähy. Viiltosuojahanskat tai muut paksut rukkasethan siinä tarvii jos ISO :shock:  tarttuu kiinni ja tommonen 5l ilmaa tai vaikka uretaania täynnä oleva pönikkä väsyttää kyllä issooki kallaa vaikka se sen  veen alle vetäski, jäähän vielä 100m pelivarraa.

Näihin ideioihin :idea:  :idea:  kaipaisin nyt kommentteja.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 30.01.06 - klo:20:58
Tuo helistin homma kuullostaa hienolta idealta :!:
Siinä saattaakin olla tulevan kauden ottipeli kissakalan pyyntiin. Otahan ihmeessä noita virityksiä Lyngeniin reilusti mukaan, niin ainakin itse lupaudun ostamaan noita omavalmiste pilkkejä (kunhan hinta ei nouse Norjassa paikalliselle tasolle :wink: )

Itse ei ole tullut käytettyä yli kilon pilkkejä (eipä ole ollut saatavillakaan, enkä kyllä monen kilon puntteja alkaiskaan siiman päähän asentamaan), joten kyllä mielestäni tuo kilo alkaa olla jo maksimipaino noihin pilkkihommiin!
Kyllähän ne isot pilkit pituudeltaan ovat tuota 20-30cm:n luokkaa, joten hyviltä siinäkin suhteessa kullostavat nuo sinun tekeleittesi mitat!

Tuo "leijumis" efekti pilkissä kyllä hankaloittaa kalastusta. Jos on useita kalastajia samassa veneessä ja pilkit alkavat kovasti leijumaan puolelta toiselle, niin siinä alkaa siimasotkuja tulemaan ihan urakalla.
Minun mielipide tuohon asiaan on, että anna pilkeille sellainen muoto, ettei leijaile kovinkaan suurta kaarta, vaan menee suosiolla suorinta reittiä pohjaan.

Minä olen vaihtanut pilkkeihini 12/0 kolmihaara koukut, koska pikkukoukuilla ei iso kala pysy kiinni, joten anna mennä vaan kunnon koukut pilkkeihin. Jossakin paikoissa, joissa meinaa kaikki jäädä suorilta pohjaan, olen käyttänyt isoja 1-haara koukkuja (12/0 - 14/0). Tämä auttaa huomattavasti siihen, ettei kuvat jää niin helposti pohjaan :!:

Tuohon käsillä kelaamiseen en anna mitään kommenttia, kun itse haluan säilyttää kädet ja sormet, joten pidän siiman kelalla :wink:

Laittelehan sähköpostiin (rpteam@rpteam.net) kuvia noista pilkeistä, niin laitellaan tänne foorumiin kaikkien ihailtaviksi :!:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 30.01.06 - klo:21:13
Niissä vanhoissa pilkeissä nyt ei muu maksa ku maalaus, tulevaisuuvessa joutuu varmaan ostammaan sen alumiiniputkenkii jos ei löyvy mistään ilimaseks(tai lyhennä nostokoukun vartta) ja koukut ja lenkit tietysti. Lyijjyy on toistaseks aika mukavasti jälellä ja saatavilla. Kokkeillaan sitä kuvan laittoo sitten ku on se 1 valamis pilikki maalattuna siihen mukkaan.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 30.01.06 - klo:21:17
Tuohan on hyvä uutinen :!:
Saa itekki vapun reissulla pakin täyteen pilikkejä ja halavalla :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 30.01.06 - klo:21:17
Tuota lyijyä sain itse ilman edestä rengasliikkestä.. Ilmeisesti joutusivat maksamaan lyijyn hävityksestä, niin hyvillään antoivat käytettyjä rengaspainoja.. Joita sitten sulattelin ja valoin isoja jigipäitä..
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 30.01.06 - klo:21:18
ja vielä pakkin jigipäitäkin puoli-ilimaseksi :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 30.01.06 - klo:21:31
Sehän se kans on ettei serkku innostus ihan mahottommuuksiin sen maalauksen kanssa. Luulen et ei niissä kummiskaa maali pysy vaikka miten lakkais kun kuitenki kivviin kolajaa, se maalaus on kummiski rungon kallein ossuus enkä tiiä vielä hinta arvijjoo, no huomena selevvii.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 30.01.06 - klo:22:14
missäspäin jani liikut, multa löytyisi rosteriputkea riittävästi, eri kokoisia, kun värkkäät vähän mullekkin niin saat putkea niin paljon kuin tarviit eikä maksa mitään, eikä niitä minun kuvia tarvi maalata, väriä saa kumeilla.

käsisiimaa olen vähän kokeillut itsekin, mutta onkimielessä, eli 18 L lepuuttaja kohoksi ja kilon pilkki sekä 6 sivutapsia 4-5m matkalle, tuo 5 litraa on liian vähän, jo tuollainen alle kymppi vie sitä pirusti, saatikka jos painaa useamman kympin, sitä ei enään käsin pidetä.
itselläni on vaan 6mm "köyttä" siimaosa 50m ja kohosta käteen 12mm köyttä n 30m, tosin sitä ei voi sitoa veneeseen, yli sadan kilon kalan sattuessa se vetää veneen reunan veden alle, mutta pallomainen oranssi lepari nostaa isommankin kalan ennemmin tai myöhemmin pintaan, paksun köyden päähän vielä joku pikku koho joka pitää pään pinnalla jos irtoaa käsistä .

pelkään ohuemman menevän sekaisin veneessä, koska tuokin meni pari kertaa vähäsen, toinen asia, pohjasta ehkä ei tuolla kannata onkia vaan nimenomaan välivedestä, seiparvien alta, missä ne isot ovat :D

koukkukokona sopiva on varmaan 10/0 - 12/0 ja yksihaarakoukuissa 12/0 ja 16/0, tietysti riippuu mitä kalastaa
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 30.01.06 - klo:22:15
niin ja toi rosteri koliseekin paremmin, eikä hapetu samoin kuin alumiini
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 30.01.06 - klo:22:18
noihin sivutapseihin vielä, mielestä ni varsinaiset tapsit ovat turhia, ne vain sotkeentuvat , lenkillä tai lukolla kiinni kolmihaara-leikariin ja suoraan pääsiimaan
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 30.01.06 - klo:22:22
Outokumpu eli StrangeMound on osote, mut enimmäkseen liikun Itä rajan lähheisyyvessä, varsinki jos en oo vappaalla  :)  . Se rosteri oliski hyvä kun siinä on kiiltoo jo itessään, mut minkäs paksuiset putken seinämät? Pitäs kummiski saaha litistettyy kohtuu voimalla, esim, siinä ruuvipenkissä. Harkihen itekkii tuota maalausta sen hinnan takia, jota tosin en vielä tiiä, mut tehhään nyt 1 kokkeeks.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 30.01.06 - klo:23:03
niitä on eri paksuuksilla ja eiköhän posti kulje, katsellaan ensi viikolla, muistuta jos kiinostaa
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 31.01.06 - klo:07:16
Joo. ajelen kyllä sillontällän etelässäkin päin. Tosin lähen nyt 11.2 reissuun 8)  8)  8)  ja tuun takasi vasta 18.3...katellaan sen jälkeen. Sit on aikaa tehä virityksiä. Noita levitin puomeja pitäs saaha jostain Juksa:ssakaan ei tainnu olla?
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 31.01.06 - klo:08:59
Kyllä JUK-SA:sta pitäisi noitakin löytyä (ellei ole vaan päässyt loppumaan) :!:

Jos siis näitä tarkoitat (JUK-SA --> tarvikkeet)

JUK-SA myy:
Pohjaongen levitinhengari
Levittimen pituus 26cm. Loistovaruste pohjaonkiessa pallasta tai kissakalaa ym. pohjakaloja.

HINTA: 4€
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 31.01.06 - klo:19:34
Joo, on noita puomeja hyllyssä. Aika paljon niitä tilataan ja on itselläkin vastedes vakiokampe reissussa. Eip tuu siimahäsää.

(http://www.tyrskyturska.net/petri/puomi.JPG)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 31.01.06 - klo:19:37
Kerroppa Pete tyhymälle, miten tuollaista hengaria käytetään ja miten toimii käytännössä :roll:
En oo koskaan hengareita käyttänyt, mutta jospa minullekkin selviää, mitä noilla tehdään :!:

Jos vaikka pitää lisätä siihen tilauslistaan noita.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 31.01.06 - klo:19:45
Eli tuohon isoon leikariin tulee puntti. Sen yläpuolella olevaan renkaaseen tulee pääsiima. (puomi on ylösalaisin tuossa kuvassa  :P )Varren päässä olevaan laakerileikariin tulee sitten vaikkapa 10 cm siimaa, iso koukku ja syötti. Puomi pitää syötin erillään painosta, siimanpätkä taas antaa syötille eloa. Miksei voisi vaikka suoraan syötittää pikkuseitä niin että 14/0 koukku suoraan puomin päähän ja jigityyliin syöttikalasta läpi. Tyyli vapaa ja mielikuvitusta  sekä leikareita ja renkaita ym.. saa käyttää.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 31.01.06 - klo:19:48
Jep, selkis. Tänk juu :!:
Pitääpä kokeilla vappuna käytännössä :!:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 31.01.06 - klo:19:56
Joops. Eka versio mitä kokeilin oli UL-mallia, vissiin tarkoitettu syöttiongintaan tms ja sille kävi niin että kissakala päätti vääntää rautalangasta mulle että liian heppoinen vehje. Eli oikeni lenkit aika komiasti ja hajosi. Tällä kamppeella ei tartte pelätä moista, on sen verran tanakkaa tekoa ettei varmasti hajoa.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 31.01.06 - klo:20:28
Lainaus käyttäjältä: "Nypy/RP-Team"
niitä on eri paksuuksilla ja eiköhän posti kulje, katsellaan ensi viikolla, muistuta jos kiinostaa


Tuli mieleen että 18.3 tulen pois junalla sieltä Thaimaasta, tai siis  Helsinkistä :wink: , sillon voisin pysähtyy Lahen kohilla jos sulle sattus sopimaan niin ottasin niitä putkia. Aletaan nyt laittelemmaan tuota pilikin kuvvaa tänne sivulle, niin katohan se (jos laitto onnistuu) että, halluutko vielä "uhrata" niitä putkias.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 31.01.06 - klo:20:33
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
Aletaan nyt laittelemmaan tuota pilikin kuvvaa tänne sivulle, niin katohan se (jos laitto onnistuu)


Saatko ite laitettua, vai laitteletko mailia :?:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 31.01.06 - klo:21:08
No niin, tässä tämä kissakalan surma :wink:
Hyvälle näyttää :!:
Näitä sitten uitetaan vappuna Lyngenissä ja kalan tulo on taattu :!:
Janille voi sitten esittää reklamaation, jos tullaan ilman saalista kotiin :lol:  :lol:

(http://kotisivu.mtv3.fi/rpteam/forum/pilkki460.jpg)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 31.01.06 - klo:21:11
Asiasta neljänteen, kun tässä forumissa on puhuttu noista pohjan jytistelyistä & kolisevista pilkeistä kattia jahdatessa: kertokaapa oma mielipiteenne, mikä siinä kolistelussa teidän mielestänne herättää kissakalan mielenkiinnon? Merisiilit, jotka ovat kissakalojen pääruokaa, ovat kaiketi aika hiljaista porukkaa.. Mutta olisiko niin, että katit luulevat, että naapurikolon kissakala rouhii evästä = "lähdenpä katsomaan onko jämiä", vai herättääkö kolina kissakalalla mieleen haavoittuneen kalan joka tokoo pohjaa (haavoittunut kala jostain syystä usein syöksähtelee pohjaa päin, yrittääkö lievittää kipua vai mitä tehnee, en tiedä)
Mitä olette mieltä?
Itselläni on tuntunut kissakalaa matalasta (10-15m) pyydettäessä selvää "rouhimista" siimassa, josta täytyy kuulua ääntä veden alla aika lailla.

Jos tästä versoaa kovastikin keskustelua niin se löytyy tulevaisuudessa sitten tuolta "kissakala" osiosta..
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 31.01.06 - klo:21:12
Näyttää hyvältä, tosin itse laittaisin tapsin noin 15-25 cm pilkistä koukkuun, mukavampi katilla rouhia kun ei ole eväs "missään kiinni"
 :wink: Eli pilkillä jytkyttelee pohjaa, mutta syötti ja koukku tulee rennosti perässä omassa siimassa.....
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 31.01.06 - klo:21:28
Itse veikkaan tuohon kolinaan syyksi joko tuota, että luulee kilpailevaksi saalistajaksi kolistelijaa, tai sitten voi perustua ihan vaan ärsytykseen :roll:
Toivottavasti saadaan nyt tästä paljon mielipiteitä. On meinaa kiinnostava aihe :!:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 31.01.06 - klo:22:05
Tuo pilikkihän oli nyt sitten ihan pilikki, ei kissakalan houkutin, houkuttimeen tulee sitten se levitin+siima ja 1 haarakoukku, pilkistä koukku pois et ei jää pohjaan. Käytiin toinen puoli maalaamassa pilikki versijjoon ja ihan hyvältä näyttää: värinä on punasia isoja "palloja" (suomuja)verkon läpi maalattuna molemmin puolin, pohjavärinä hopea, "Selästä" ja "pyrstöstä" tulee kirkkaan keltainen, "mahasta" kelta, oranssi hopea, ja lopuksi lakan sekaan sinistä hilettä.
 Mahtasko kissakalalle käyvä se sama tuna cirkle kun pallakselle? Mulla on kissakala koukkuun oiva houkutin :idea:  jonka näette vappuna (päätettiin emäännän kanssa lähtee vaikka mikä olis, jos ei lähettäs ni kummiski harmittas), Mut ette sitten naura sille viritykselle :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 31.01.06 - klo:22:31
Tuna Circle passaa kyllä katillekin mutta vaatii kärsivällisyyttä. Silti tahtoo tulla pummeja, kissan suu on niin älyttömän kovaa tekoa. Beak 10/0 tai mieluumminkin Limerick 12/0 on parempia koukkuja kissakalalle. Tuna Circle on enemmänkin ison pallaksen ja turskan pyyntiin.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 31.01.06 - klo:23:12
olisikohan tuon kuvan aiheuttama kolina samantyylistä kuin ravuilla niiden aterioidessa ja kolistellessa pohjakivikossa, ravuthan on kisun herkkua
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Ykkönen - 31.01.06 - klo:23:36
500-1000 rammanen kolistelija kuulostaa kyllä kunigasravulta...kumpi sitte on kumman herkkua :?:  :lol:  :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 31.01.06 - klo:23:38
ehkä kisut meinaa että nyt on ruokaa koko viikoksi :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 01.02.06 - klo:00:02
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
Lainaus käyttäjältä: "Nypy/RP-Team"
niitä on eri paksuuksilla ja eiköhän posti kulje, katsellaan ensi viikolla, muistuta jos kiinostaa


Tuli mieleen että 18.3 tulen pois junalla sieltä Thaimaasta, tai siis  Helsinkistä :wink: , sillon voisin pysähtyy Lahen kohilla jos sulle sattus sopimaan niin ottasin niitä putkia. Aletaan nyt laittelemmaan tuota pilikin kuvvaa tänne sivulle, niin katohan se (jos laitto onnistuu) että, halluutko vielä "uhrata" niitä putkias.


pistin meilin
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 01.02.06 - klo:22:53
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
Eli tuohon isoon leikariin tulee puntti. Sen yläpuolella olevaan renkaaseen tulee pääsiima. (puomi on ylösalaisin tuossa kuvassa  :P )Varren päässä olevaan laakerileikariin tulee sitten vaikkapa 10 cm siimaa, iso koukku ja syötti. Puomi pitää syötin erillään painosta, siimanpätkä taas antaa syötille eloa. Miksei voisi vaikka suoraan syötittää pikkuseitä niin että 14/0 koukku suoraan puomin päähän ja jigityyliin syöttikalasta läpi. Tyyli vapaa ja mielikuvitusta  sekä leikareita ja renkaita ym.. saa käyttää.


Itekkin ajattelin tuota "täkyraksi" systeemiä, siimaa sen verran siihen että kala kerkee nielasta sen kunnolla kitaan ennenkun huomaa huijaukseks.
Luin muuten v 2003 Erä lehestä mielenkiintosen tutkimuksen uistinten väreistä ja löyty varmaan syy miks monet tykkää käyttää puna/kelta värejä litkoissa. Eli  vluorisoivat värit, esim neon keltainen ja punanen näkyvät hyvin vähässäkin valossa, siinä oli oikein valokuvat. Siitäpä sainkin idean taas :idea:  :idea:  ja keksin uutta käyttöä liikenteen ohjaus liiveille ja vanhoille neon vihrelle sukille. :wink: .
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 01.02.06 - klo:23:55
Onkos muuten kukaan kokeillu hauki perhoja litkassa, nehän on fyysiseltä kooltaan aika isoja? Mietin tuossa vaappu hommassa sitäkin että jos iso pallas tai muu "mörkö" tarttuu kiinni niin mahtaako ne runko langat kestää, et ei koukut irtoo :roll: .Semmosessa 35cm Nilsussakaan eivät vielä näytä kovin vahvoilta...

Semmonen kysymys vielä, että mikä mahtaa olla keskimääränen koukku/pilkki yms hävikki päivässä/viikossa mitkä jää pohjaan tai "peto" vie mukanaan :?:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 02.02.06 - klo:00:50
oma hävikki on ollut n kuva/ joka toinen päivä, joskus mennyt 3 päivässä
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 02.02.06 - klo:06:34
Hyvä tietää, ossaa ottaa riittävän määrän varusteita :) .

Mites tuo Tuna Circle muuten toimii "teknisesti" :?:  Jotenki vaan näyttää että se koukun kärki on niin suojassa että, tämmönenkään pöterö ei sais ees sormeesa tartutettuu siihen koukkuun :oops: . En eppäile ko. koukun toimivuutta, mut olis vaan mielenkiinnosta mukava tietää se toiminta periaate :?:  :?:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 02.02.06 - klo:08:42
tuna circle vaatii sen että kala saa syödä syötin rauhassa ja ehtii niellä sen kunnolla.
parhaimmillaan pitkäsiimassa, mutta toimii pohjassa olevan puntin kanssa jos ei tuule , että vene pysyy paikallaan, eikä siima kiristy, jos kala tarttuu, niin ei yleensä irtoa enään, paikallisilla on muuten puuvartisten nostokoukkujen toisessa päässä pieni lovi, joka painetaan siimaa pitkin kalan suuhun ja koukkuun, sen jälkeen rytkäistään koukku irti nopealla painalluksella.
eli anna kalan syödä rauhassa, n 20 s , riippuen syötin koosta ja sitten vastaisku
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 02.02.06 - klo:10:46
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
Onkos muuten kukaan kokeillu hauki perhoja litkassa, nehän on fyysiseltä kooltaan aika isoja? Mietin tuossa vaappu hommassa sitäkin että jos iso pallas tai muu "mörkö" tarttuu kiinni niin mahtaako ne runko langat kestää, et ei koukut irtoo :roll: .Semmosessa 35cm Nilsussakaan eivät vielä näytä kovin vahvoilta...


Itse olen väsännyt joitakin "perhoja" 10/0 ja 12/0 koukkuihin marabousta ja eri värisistä tinseleistä :shock:
Näitä olen sitten kovasti yrittänyt uitella litkoissa (mielestäni mahtavia ottipelejä :lol: ), mutta erittäin heikolla menestyksellä. Perhohen jälkeen, kun olen vaihtanut "normaaleja" kumkoukkuja perhojen tilalle ja onkinut samasta paikasta, niin kalaa on helti alkanut tulla.
Lopputulos noista perhoista on, että ei oo ainakaan mulla toiminut :!:
(laittelen tässä piakkoin pari kuvaa noista luomuksistani)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 02.02.06 - klo:12:16
Muistaakseni pintasein sivuilla oli juttua perhojen käytöstä.. Tosin ne oli käyttänyt pienempiä.. Eli pikkuseille varmaan pelaa mainiosti, kun tekee 2/0-5/0-koukkuihin.. Sinnehän mennään isoa pyytämään, niin eipä tuommoisilla mitään tee.. :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Ykkönen - 02.02.06 - klo:12:38
Kerran oli juttua jossain perhokalastajassa että pyytivät katkajäljitelmillä tai vastaavilla mattiselvan silta aukoista turskan ja sein lisäksi jotain merirautua..ja olipa vissiin jotai kampelaaki saaneet.. kun ite kävin siellä nii porukka kisko lohta sieltä..(kassilohta??) :?  :shock:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 02.02.06 - klo:20:11
Tuosta tuna-circle koukusta: sen puolestapuhujia ja vastaanpuhujia on varmasti yhtä paljon. Alaskassa se on yleisin pallaksen kalastuksessa käytetty koukku, ja sillä perällä saadaan himpun verran enemmän pallasta kuin Norjan vesillä.

Koukun pyytävyydestä ja toiminnasta löytyy paljon artikkeleita netistä, vaikkapa googlesta hakusanalla tuna circle vs j-hook

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=tuna+circle+vs+j-hook&meta=

Itse olin tulla hulluksi tuna-circlen kanssa viime kesänä kun en malttanut odottaa rauhassa vaan kiskoin heti paremman tärpin jälkeen.

Paras tapa käyttää koukkua on puntti, sivuleikari tai puomi, 10-20 cm siimaa, koukku jossa syötti.

Tässäpä yksi Alaskasta saatu - Tuna Circlellä... Sama heppu nosti viisi pallasta opastetulla reissulla :

 http://www.tyrskyturska.net/forum/viewtopic.php?t=144
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 02.02.06 - klo:21:18
Ite ajattelin tuota Tunacircle koukkua siihen käsi siima viritykseeni . :idea:  :idea: Mustekala jigin ja kalanpalan kanssa. Eli kilon puntti ja siihen ylös levitin johon tunacirkle, sit vaikka 10-100m yläpuolelle(riippuen syvvyyvestä) tavallinen 1 haara ÍSO koukku johon täky kala. Riittävästi siimaa (sitä on noin 300-400m pitkän siiman pääsiimaa), kuitenkin niin että puntti ja tunacirkle jää pohjan yläpuolelle "roikkummaan". Nippusitteellä 1.5 L mehukattipullo kohoks! Siima on kokoajan kiinni 10l muovikanisterissa jossa on lisäks "kelalla" 200m väsyttelysiima varmistuksena. Kyllä se 10l ilmaa pöntössä jarruttaa isompaaki pallasta...ees vähäsen :shock: . Ja kas, siinäpä se SUURIMMAN kalan palakinto sitten oliki. ja hymy on sitten tämmönen :mrgreen:


Miten on Mauno...hyväksytäänkö perinteinen käsisiima...sehän on vaativampi kun ei oo vapaa. :wink:

Voihan olla että herättää hilpeyttä kun meen jonnekki avannolle sitä testaamaan :oops:  :D  :D
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 02.02.06 - klo:21:23
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
Miten on Mauno...hyväksytäänkö perinteinen käsisiima...sehän on vaativampi kun ei oo vapaa. :wink:


Kaikki kalastuskeinot hyväksytään :!:
Näyttää muiden osalta pahalle tuo suurin kala palkinto :D
Mielenkiinnolla katellaan, mitä mörköjä Jani noilla virityksillään merestä onkii :D  Saattaa olla laiturilla sellaiset holkerit, että kattelen niitä turvallisen matkan päästä, enkä varppina oo kaverina niitä perkaamassa :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 02.02.06 - klo:21:24
tuo tuna circle ei ole hyvä jos tuulee vähänkin, koska siimaa täytyy antaa koko ajan lisää, ja kun yleensä norjassa ei ankkuroida venettä, parhammillaan tietysti olisi rannalta kalastettaessa, kun syötti makaa pohjassa ja voi antaa kalan syödä rauhassa niin pikään kuin hermo pitää, tietysti voi laahata kuvaa perässä ja kun tuntuu tärppi, niin antaa reilusti löysää siimalle
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 02.02.06 - klo:21:27
Jani kateudesta vihreä, vaikka suurin kala.. :D

Joo siellä voi iskeä semmosen masennuksen päälle, että tulee viimeinen Norjan reissu tehtyä.. :D
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 02.02.06 - klo:21:34
Lainaus käyttäjältä: "Nypy/RP-Team"
tuo tuna circle ei ole hyvä jos tuulee vähänkin, koska siimaa täytyy antaa koko ajan lisää, ja kun yleensä norjassa ei ankkuroida venettä, parhammillaan tietysti olisi rannalta kalastettaessa, kun syötti makaa pohjassa ja voi antaa kalan syödä rauhassa niin pikään kuin hermo pitää, tietysti voi laahata kuvaa perässä ja kun tuntuu tärppi, niin antaa reilusti löysää siimalle


Ajattelin sitä niin että puntissa ei oo koukkuu ollenkaan vaan levittimen kanssa tapsin päässä, sen verran siimaa että kerkee niellä ihan Ruijanpalleihin asti sen koukun ennen ku huomaa virheesä. Pittää vaan löytää sopiva siima, ei liian vento mut ei liian jäykkäkkään. :?:  :?:  :?:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 02.02.06 - klo:21:38
Pitääpä ottaa kunnon nostokoukku mukaan niille Janin kaloille :wink:
Tämä ei ole se palkintokoukku :!:  (se on "normaalin" kokoinen, mutta kuitekaan ei ihan pienimmästä päästä).
Tässä koukussa tuli "vähän" liioiteltua :oops:

(http://kotisivu.mtv3.fi/rpteam/forum/koukku.jpg)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 02.02.06 - klo:21:42
Taianki jättää oman nostokoukun kottiin. Varsi on kyllä ihan hyvä, mut koukku alakkaa tuntuu auttamattomasti liian pieneltä tuommosten kuvien jäläkkeen :oops: , se on semmonen lohikoukun luokkaa mut varsi on alumiinia.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 02.02.06 - klo:21:45
Elä murehi, en oo yhtää kalaa tällä päässyt koukkaamaan :D
Pitää olla yli 50kg:n kala, että tällä viitti sohaista :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 02.02.06 - klo:21:53
alakkaa jo pelottammaan nuo kalojen koot, siinä ei pelastautumis puku paljo kelluta kun 600kg Holkeri sukeltaa kilometriin ja siima tarttuu nilikan ympärille. Mulla on kalakirja pohjolan kalat värikuvina ja tässä sanotaan että Holkerin liha on myrkyllistä :?:  :?:  :!:  :!:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 02.02.06 - klo:22:18
minulla on sellainen mielikuva pallaksen kalastuksesta alaskassa, että he pitävät puntin/syötin paikallaan pohjassa ja odottavat syöntiä , se taas ei onnistu tuulen viemästä veneestä.
korjatkaa jos olen väärässä.

isoille kaloille ei käytetä nostokoukkua, johtuu tietysti siitä ettei niitä jaksa nostaa veneeseen, sen takia on pallaskeihäät ja harppuunat
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 02.02.06 - klo:23:01
Lainaus käyttäjältä: "Nypy/RP-Team"
minulla on sellainen mielikuva pallaksen kalastuksesta alaskassa, että he pitävät puntin/syötin paikallaan pohjassa ja odottavat syöntiä , se taas ei onnistu tuulen viemästä veneestä.
korjatkaa jos olen väärässä.

isoille kaloille ei käytetä nostokoukkua, johtuu tietysti siitä ettei niitä jaksa nostaa veneeseen, sen takia on pallaskeihäät ja harppuunatVarmaan onki näin mutta yrittänyttä ei panna :) .
 Lisäks noihin pallas keihäisiin ja harppuunoihin pitäs lisätä Trotuuli. :wink:  niin saa sen sitten paloteltua, kun eihän se iso pallas sovi venneeseenkään kokonaisena. :shock:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 02.02.06 - klo:23:04
ne isot hinataan rantaan ja nostetaan vasta siellä pois vedestä :D
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 02.02.06 - klo:23:08
Nii aattelinki, mut sielläki pittää olle Pekka Niska vastassa :P

Jos holkeria ajattelit pyytää niin minkäs kokosia koukkuja sulla on?
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 02.02.06 - klo:23:41
ei ole toistaiseksi kuin 12/0 kolmihaaraa ja samaa kokoa 1-haaraa
etsin isompia kyllä
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 02.02.06 - klo:23:53
kaveri kattoo mulle Sortavalasta isoja koukkuja...miten isoja pitäs olla, 1 vai kolmihaaroja? Siis kidan halkasija ja koukun pituus? Voin itekki kahtoo sieltä Thaimaasta.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 02.02.06 - klo:23:57
holkerille saisi olla sellaisia normaalin nostokoukun kokoisia, eli kitaväli jossain 10cm luokkaa, kaikki yli 5cm kitavälillä kiinostaa, sama onko 1 vai 3-haaroja
pituudella ei ole niin paljon merkitystä
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 03.02.06 - klo:00:05
pietään silimät auki mualimalla 8)  ja pistän vaikka viestiä jos löytyy.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 03.02.06 - klo:00:11
kiitos
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:10:29
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
pietään silimät auki mualimalla 8)  ja pistän vaikka viestiä jos löytyy.


MULLE KANS :shock:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 03.02.06 - klo:17:44
Tottahan toki...sammaa kokoluokkaa kai? 8)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:17:48
Joo ja vieläkin isompia mulle, kuin Nypylle :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 03.02.06 - klo:18:36
Ylivieskan Kärkkäisellä on ainakin ollut yksi iso koukku.. Koukun kita on jotain 10-15cm.. Ja tapsina siinä on kettinkiä.. :lol:  Varmaan riittäs jo harrillekkin(siis Holkerille).. :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:19:00
Pete oli joskus löytänyt kuvan tuollaisesta KUNNON koukusta, en vaan muista, missä olen sen nähnyt :roll:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 03.02.06 - klo:21:05
Se KUNNON koukku löytyy wiggleriltä ja niitä saa myös minun kauttani.
Koukun varren mitta 36 cm, mukana 80 cm ketjua....
Tässä kuva:

(http://www.wiggler.se/mustadkrok/krokar/classic/worldbiggesthook.jpg)

Hintaa koukulla vaatimattomat 38 euroa.

Tuosta Alaskan pallaksen pyynnistä vielä: ei tarvitse olla tyyntä, driftaavat samalla tavalla kuin mekin Norjassa eli ajelehtivat ottipaikan yli, palaavat takaisin, ajelehtivat yli jne....
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:21:06
Löytyhän se koukku :D
Tuo on varmaan tarkoitettu siihen holkerin pyyntiin :?:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 03.02.06 - klo:21:09
Taitaa olla hain pyyntiin mutta eihän se paljoa eroa siitä  :wink:

Väittävät että on maailman suurin sarjavalmisteinen koukku...
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:21:10
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
Väittävät että on maailman suurin sarjavalmisteinen koukku...


Tuo on heleppo uskoa :!:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 03.02.06 - klo:21:19
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
Taitaa olla hain pyyntiin mutta eihän se paljoa eroa siitä  :wink:

Väittävät että on maailman suurin sarjavalmisteinen koukku...


Holkerihan on hai :?:  :!:  tai kuuluu ainaki haiden heimoon :?:  :!:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 03.02.06 - klo:21:21
tosa vielä kuva josta selviää vähän minkä koon koukusta on kyse. Kela on iso Pennin mötikkä (825 m 0,55 mm) joka painaa 1,6 kilon verran.

(http://www.blueoceantackle.com/Shark_Hook_004.jpg)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 03.02.06 - klo:21:23
Poutulla taittaa olla pienemmät lihakoukut :oops:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 03.02.06 - klo:21:25
Saattaishan nuo Norskit olla ihmeissään kun tommosta esittelis ja kyselis samalla josko sattuis olemaan joutavaa vanhaa lammasta myydä syötiks  :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 03.02.06 - klo:21:26
Joku tuommoinen se on kärkkäiselläkin roikkunut vaikka kuin kauan..
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:21:27
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
Saattaishan nuo Norskit olla ihmeissään kun tommosta esittelis ja kyselis samalla josko sattuis olemaan joutavaa vanhaa lammasta myydä syötiks  :lol:


:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: Kyllä täällä voorumissa on hauskaa, tai sitte oon vaan väsyny :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 03.02.06 - klo:21:29
Sääkin aika tihiään roikut täällä.. Eilen illalla jäit tänne kun rupesin nukkumaan.. Taidat olla vieläkin samalla kerralla.. :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:21:29
Kah, hele....tti, joko on tiistai :D
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 03.02.06 - klo:21:31
:D  :D Eli oot sunnuntain ja perjantain välisen yön ollut yhteen putkeen täällä.. :lol:  :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 03.02.06 - klo:21:32
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
Taitaa olla hain pyyntiin mutta eihän se paljoa eroa siitä  :wink:

Väittävät että on maailman suurin sarjavalmisteinen koukku...


Holkerihan on hai :?:  :!:  tai kuuluu ainaki haiden heimoon :?:  :!:


Joo, hai se on. Tunnetaan myös nimellä Grönlanninhai.

Tässä muutama muu nimi jolla ko. otus maailmalla tunnetaan:

 Somniosus microcephalus is commonly referred to as the Greenland shark and is also known as the sleeper shark, ground shark, gray shark, and gurry shark in English-speaking countries. Internationally, it is referred to as eishai (Germany), ekalugssuak (Greenland), ekaluggsup piara (Greenland), ekalukjuak (Quebec), eqaludjuaq (Quebec), eqalugssuak (Greenland), ekaluksuak (Greenland), eqalukuak (Canada), eqalussuak (Greenland), eqalusuak (Greenland), Groenlandse haai (Netherlands, South Africa, Turkey), gronlandhai (Germany), gronlandsaj (Denmark), grundhai (Germany), hakaring (Sweden), hakarl (Iceland), hakelling (Faeroe Island), hakjerring (Norway), havkal (Denmark), holkeri (Finland), iqalugjuak (Canada), iqalujjuak (Canada), iqalukuak (Canada), laimargue (Canada), laimargue du Groenland (France), oakettle (UK), rechin de Groelanda (Romania), rekin polarny (Poland), squalo di groenlandia lemargo (Italy), tiburon boreal (Spain), tollo boreal (spain), tubarao da Gronelandia (Portugal), tubarao de Gronelandia (Portugal), and tubarao-de-noite (Portugal).
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:21:33
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"

 Somniosus microcephalus is commonly referred to as the Greenland shark and is also known as the sleeper shark, ground shark, gray shark, and gurry shark in English-speaking countries. Internationally, it is referred to as eishai (Germany), ekalugssuak (Greenland), ekaluggsup piara (Greenland), ekalukjuak (Quebec), eqaludjuaq (Quebec), eqalugssuak (Greenland), ekaluksuak (Greenland), eqalukuak (Canada), eqalussuak (Greenland), eqalusuak (Greenland), Groenlandse haai (Netherlands, South Africa, Turkey), gronlandhai (Germany), gronlandsaj (Denmark), grundhai (Germany), hakaring (Sweden), hakarl (Iceland), hakelling (Faeroe Island), hakjerring (Norway), havkal (Denmark), holkeri (Finland), iqalugjuak (Canada), iqalujjuak (Canada), iqalukuak (Canada), laimargue (Canada), laimargue du Groenland (France), oakettle (UK), rechin de Groelanda (Romania), rekin polarny (Poland), squalo di groenlandia lemargo (Italy), tiburon boreal (Spain), tollo boreal (spain), tubarao da Gronelandia (Portugal), tubarao de Gronelandia (Portugal), and tubarao-de-noite (Portugal).


Voi mahoton, mää lähen nukkumaan, ku ei ennään tekstistä saa selevää :shock:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 03.02.06 - klo:21:37
Mauno on "koukussa" :wink: .
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:21:38
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
Mauno on "koukussa" :wink: .


Kuhan ei vielä nuin isossa, ku Petellä on :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 03.02.06 - klo:21:39
En sitten muuten osallistu Holkerisopan syöntiin jos semmosta on tarjolla. On kuulemma myrkyllistä lihaa ellei osaa oikein kokata. Miten se tehdään, jaa-ah, pitää soittaa varmaan Nanookille Grönlantiin ja kysyä. Ei o harmainta hainlihan hajuistakaan aavistusta....

Jaa onpas: lukekaas tästä:


said to have highly toxic flesh unless dried or boiled in several changes of water; has smooth-edged teeth with thorn-like appearance in upper jaw and squarish, overlapping appearance in lower jaw.

The Greenland shark has a place of its own in Eskimo culture. The lower teeth are made into a tool for cutting hair. Eskimo mythology has a story that all other Greenland fishes were created from chips of wood, but the Greenland shark smells so strongly of ammonia, its origin is different. Long ago, as legend has it, an old woman washed her hair with urine and was drying it with a cloth. A gust of wind carried the cloth to sea and there it turned into skalugsuak, the Greenland shark.

Eli kusetusta koko kala  :lol:  :lol:  :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 03.02.06 - klo:21:43
Grönlannin pojat kevätpilkillä.... Ilmeistä päätellen taitaa haiskahtaa tosiaan vähän eskimon kuselta  :wink:

http://www.greenland-guide.gl/sharkchallenge/download/petersteensen10.jpg
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:21:43
Sen tiijän, että tuossa hain lihassa on ammoniakkia.
Pitää keittää hirveen kauan, että tuo ammoniakki poistuu lihasta.
Ite oon syöny piikkihaita ja Thaimaassa jotaki haita (ei älynny ruokalistasta muutakun, että liha oli haita :shock: ).

En voi kyllä kehua hain makua :mrgreen:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:21:45
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
Grönlannin pojat kevätpilkillä.... Ilmeistä päätellen taitaa haiskahtaa tosiaan vähän eskimon kuselta  :wink:

http://www.greenland-guide.gl/sharkchallenge/download/petersteensen10.jpg


 :lol:  :lol:  :lol:

On pojilla onneksi kalsberkkiä pulukassa, niin saa kusen maun huuhottua suusta :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Julli - 03.02.06 - klo:22:09
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
Saattaishan nuo Norskit olla ihmeissään kun tommosta esittelis ja kyselis samalla josko sattuis olemaan joutavaa vanhaa lammasta myydä syötiks  :lol:
:lol:  :lol: tuohon koukkuuhan mahtuu koko suku :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:22:40
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
Mauno on "koukussa" :wink: .


Sammutinki jo äskön konneen ja aattelin mennä akan viereen, mutta viime hetkellä makkuhuoneen ovella heitin u-käännöksen ja aukasin konneen :lol:  :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 03.02.06 - klo:22:58
Akan viereen on moni kuollu :shock: ...ite nukunki aina lattialla :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 03.02.06 - klo:22:59
:lol:  :lol:  :lol: Kait sulla on lattialämmitys :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Kfriman - 06.02.06 - klo:09:12
Lainaus käyttäjältä: "Mauno / RP-Team"
Sen tiijän, että tuossa hain lihassa on ammoniakkia.
Pitää keittää hirveen kauan, että tuo ammoniakki poistuu lihasta.
Ite oon syöny piikkihaita ja Thaimaassa jotaki haita (ei älynny ruokalistasta muutakun, että liha oli haita :shock: ).

En voi kyllä kehua hain makua :mrgreen:


Olen syönyt Barbadoksella ollessani grillattua haita ja hyvää se oli, voin sanoa.  Se oli sellainen reilu kämmen levyinen "pihvi". Sen lisäksi maistoin marliinia, se oli maukkaampaa. Palan painikkeeksi olutta  :)

Kimmo.
PS. Kuulin samana iltana ensi kerran biisin: "Who let the dogs out". Reilu vuosi sen jälkeen se tuli tänne eurooppaan ja soi radiossa vähän väliä. Silloin muutama olut maisteltuna se nauratti ihan pirusti  :P
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 06.02.06 - klo:22:46
Mikähän mahtaa olla punakampelalle ja kampeloille ylleesäkkin riittävän pien koukku koko :?:  Mulla on koukkuja nro 6# ei siis 6/0. No kita on kummiski 20mm ja vars 50mm, tekis miel kokkeilla kampellookii pyytee niin onko liian iso koko jos tien niistä litkan :?:  Tai vastoovasti onko nuo koukut liian pieniä syöttikalan pyyntiin :?:  Arvelin että tien sen litkan 13kg vetolujjuisesta monoviilistä ku mulla on sitä 800m ja ihan uutta. Olisko mielpitteitä??
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 07.02.06 - klo:00:25
soveltuu varmaan kampelalle ja syöttikalalle, tosin ei syöttikalan tarvi olla pieni, pikemminkin päinvastoin.
syöttikalaa kannattaa pyytää seiparvesta, silloin saa nopeasti ne ongittua, mutta siimaa en suosittele, isoja kaloja on matalassakin ja silloin saattaapi ottaa aivoon jos tarttuu kunnon kala kiinni.
tee litka valmiiksi ja sido kunnon siimaan kiinni, voi sitten syvemmältä kalastukseen vaihtaa isommilla koukuilla olevan litkan ja painavamman kuvan.
aina on hyvä olla ainakin pari puolallista varasiimaa mukana , tuo on sellainen hyvä hätävara, paitsi jos haluaa harrastaa igfan säännöillä urheilukalastusta, silloin voi saada ennätyksiäkin ohuella siimalla
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 07.02.06 - klo:00:26
laita kumiletkua syötin lisäksi koukkuihin, kumilenkillä pysyy katkarapukin kohtuu hyvin
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 07.02.06 - klo:17:07
Kävin Tiimarista ostamassa vähä "askartelutaervikkeita". Nyt on semmoset ottipelit tulossa että oksat pois :roll:  On hileliimoja, "suomuja" ja 2 SALASTA ASETTA :!: .Otin muutamia 11cm mato jikilöitä kans . Suap nähä mitä näistä virityksistä tulloo :idea: .
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Kfriman - 08.02.06 - klo:10:02
Itse tehtynä saa juuri sellaisen, minkä haluaa ja on siinä oma fiilis, kun kalastaa omatekoisella vieheellä  :D

Ja kun on tarvikkeet mukana matkassa, niin sitten kun se vahinko sattuu ja siima menee poikki, niin pystyy tekemään samanlaisen tai vielä paremman seuraavasta ilman että menee sinne vuonon toiselle puolelle kauppaan, jonne on linnuntietä 3km ja tietä pitkin 75km  :P

Kimmo.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: kalamies - 08.02.06 - klo:22:18
mites on Petri / Tyrskyturska ,kevät lähenee , huhtikuulla tarttis niitä rissavapoja ym "oheistuotteita" ...   onkos niistä mitään uutta tietoa ?
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 08.02.06 - klo:22:40
Lainaus käyttäjältä: "Kfriman"
Itse tehtynä saa juuri sellaisen, minkä haluaa ja on siinä oma fiilis, kun kalastaa omatekoisella vieheellä  :D

Ja kun on tarvikkeet mukana matkassa, niin sitten kun se vahinko sattuu ja siima menee poikki, niin pystyy tekemään samanlaisen tai vielä paremman seuraavasta ilman että menee sinne vuonon toiselle puolelle kauppaan, jonne on linnuntietä 3km ja tietä pitkin 75km  :P

Kimmo.


Muuten iha hyvä mut emäntä sai semmosen iinostus"piikin", nii se rakentel miun kaikki aihiot loppuu ja mulle ei jiänä ennee miittään tekemistä :cry: ....pittää kai ruveta "takommaa" lissee nuita aihioita :twisted:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 10.02.06 - klo:21:59
Ostettiin tiimari tyhjäks :D  Nyt on uusia systteemilöitä, vai liekkö joku jo kokkeillu :?: , vihreitä toukkia, punasia skorppioonia, sinisiä kiärmeitä, oranssi vinku sammakko ja punasia pipontupsuja. Just 10/0 tai 12/0 koukkuun sopivia. Tulloo kissakalasta vielä uhan alanen vapu jäläkkeen :twisted:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 10.02.06 - klo:22:21
Lainaus käyttäjältä: "kalamies"
mites on Petri / Tyrskyturska ,kevät lähenee , huhtikuulla tarttis niitä rissavapoja ym "oheistuotteita" ...   onkos niistä mitään uutta tietoa ?


Joo, on tietoa  :)

Maahantuoja on lopultakin saanut laskurikelat, rissavavat tulivat tämän viikon puolivälissä minulle ja itse asiassa laskurikelapaketti odotti nyt 10 minuuttia sitten oven edessä kun tulin kotiin.
Eli kampetta löytyy.

Taisimme myös puhua tästä puhelimessa tästä tänään kanssasi ?
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 11.02.06 - klo:10:51
Sekö onkin tiimari nykyään kalastusväline kauppa.. :D  :D  Eipä oo käynyt mielesäkkään käydä sieltä ostamassa hilipetööriä..
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 12.02.06 - klo:15:57
Pitänee avata uusi kisa TT:n sivuille: "komein pyydys" ... Saattaa olla Janin pipotupsu-sammakkopyytimet aika kärkipäässä  :wink:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 12.02.06 - klo:16:02
Saa nähdä, mitä virityksiä Jani ja Saija tuo meille vapuksi ihmeteltäväksi :wink:
Kuullostaa kyllä olevan ideoita, niin mielenkiinnolla ootetaan, mitä  Jani ja Saija on kalojen menoksi keksineet :D
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Saija - 12.02.06 - klo:18:38
Kyllä myö itekki ihmetellään noita pyydyksiä :D . Ja oottettaan mielenkiinnolla, miten kalat ottaa ne vastaan. Houkuttelleeko ne saalliita puolleesa vai karkottaako ne kaverienki pyydyksistä kalat pois..Sepäs nähhään..Hyvännäkössii ne jokatappauksessa on, voitte varmmaan kuvitella :wink: Niitten tekemisessä vilkkaasta mielikuvituksesta on hyöttyy. Ja sitähän löyttyy molemmilta...
Otsikko: Levitintapsi
Kirjoitti: Julli - 21.02.06 - klo:21:01
(http://kotisivu.mtv3.fi/rpteam/forum/levitin.jpg)                       Tässä yksi norskikalastajan levitintapsi viritys.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: jpsuominen - 21.02.06 - klo:21:09
Jos tuosta nyt aikoo joku mallia ottaa, niin yhtenä vinkkinä neuvoisin sitomaan tuon painosta lähtevän siiman painon yläpuoliseen lenkkiin. Ei tarvi montaa kertaa pohjaan pomputtaa ennen kuin siima on siinä kunnossa, että vähänkin isomman kalan iskiessä kuluu meren syvyyksistä vaimea *naps*, ja kalastajan suusta hieman äänekkäämpiä ärräpäitä... :)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 21.02.06 - klo:21:52
Siinähän on ruokaisen näköinen viritys.. Tuo henkari homma vaikuttaa aika pätevältä.. :?
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Julli - 21.02.06 - klo:23:56
Näin on jp,ja muutenkin näyttää aika kevyeltä tuo lyijypuntti,korkeintaan 200g. Itse en kyllä tule enää siiman päähän laittamaan alle 500g punttia/pilkkiä...Vaikka ei ole kyllä tullu kokeiltua noita isoja 200-400g koukullisia lyijypainoja+Shad-jigejä.Kovasti näyttää isoille kaloille maistuvan!!Vapuksi täytynee tilata Juksasta noita"kumikaloja"
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Kalaparkki - 22.02.06 - klo:01:12
Näkyy kuvassa olevan myös kissakalan herkkua eli makrillia.
Voi olla aika jännä kokemus kun tulee tuplatärppi kahden +-10 kg kissan napatessa kilpaa syötteihin...  :shock:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 04.03.06 - klo:10:54
Mikahan kokoluokkoo on numeroltaan semmonen koukku jonka pittuus on 18cm ja kita 6.9cm, paksuus 7mm.?
Oliskohan nuita isoja mustekala jigeja jostain saatavana esim +20cm tai olisko JUKSAAN mahollita tilata semmosia :?:  :?:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 04.03.06 - klo:18:22
oiskohan tuo kokoluokka jotain reilua 20/0 luokkaa
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 05.03.06 - klo:16:41
http://www.mustad.no/catalog/product.php?id=557

tuolta voipi silmäillä koukkujen kokoja ja taktisia mittoja  8)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 05.03.06 - klo:16:46
eli jos on kyseessä haikoukku, niin kokoluokka jossain 14/0 paikkeilla, mutta jos joku muu mallinen niin isompi numero
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 05.03.06 - klo:17:27
eli naitahan nyt sitten sain muutaman ostettua. 13/0 7.00mm 64.00mm 180.00mm 400kg  ja 11/0 5.88mm 38.00mm 140.00mm 315 kg

onkos tuo 13/0 hai koukku liian iso turskalle...isolle turskalle :?:  ne muuten oli todennakosesti mustadin koukkuja ku mustadin paketissa sain :?:  :?:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 05.03.06 - klo:18:05
ei varmaan ole isoja, kun pyydetään +10kg:n kaloja syvästä, josta on mahdollisuus saada muutakin isoa, ja kuten aikaisemmin löysin maininnan, niin turskakin kasvaa noin satakiloiseksi, tosin suurin punnittu ja tiedossa poleva oli 96kg
luulisin sopivan kalakoon olevan tuossa +25kg ja niitähän norja on täynnä :lol:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Pete Peltonen - 05.03.06 - klo:20:08
Joo, uskoisin että ovat Mustadin 4480DT haikoukkuja, ainakin nuo mitat ja kestot ovat samat..

Isoja mustekaloja (30 cm) on tulossa viikon sisällä, tällä hetkellä tarjolla vain fosforin värinen superviuhake....
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 06.03.06 - klo:04:00
Ilimotteletko sitta etta mita varia on tulossa ja mihin hinttaan ku tiiat. :?:

En oo varma et onko ne nuita mustadin koukkuja mut siina suurimpien paketin kylessa oli nro 13/0 ja luki shark hook, pekettejahan voi vaihella. Mitat mittasin viivottimella ja ne tasmais suurinpiirtein nuihin mita katoin tuosta linkista...ei ollu miusta ees pahan hintasia 4E kpl nuo suurimmat, harmi etta sain niita vaan7kpl, tannaan ja huomena yritan loyttaa lissaa.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 27.03.06 - klo:23:31
Litkoista vielä sen verran että, montakos koukkuu ootte litkassa pitäny :?:  Millä väleillä :?:  Minkä kokosia koukkuja :?:  Mitä kalastatta litkoilla :?: Onko tullu tupla/tripla jne tärppejä/kaloja ylös, ongelmia :?:  Mitä ootte käyttäny litkoissa vieheinä tai syöttinä :?: Saisko tänne kuvan jonkun tekemästä...vaikkapa t-leikari litkasta :?:  :?:  Vaikuttiko tämä viesti kuulustelulta tai mielipie kyselyltä :?:   :twisted:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 28.03.06 - klo:00:17
2-4 sivukoukkua normaalisti, riippuen vavan pituudesta, mitä pitempi vapa, sitä enemmän ja sitä isomman syvyysalueen pyytö kattaa, itse käytän 4 sivukoukkua ja 2,8m vapaa, joten koukut tulevat n 70 cm välein, sivukoukuissa vähemmän syöttiä, katkarapua ehkä niihin ja pääkuvaan iso syötti.
tupla ja tripla ja quatro-tärppejä on tullut lähinnä seillä, joskus on ollut turskakin samassa litkassa sein kanssa, samoin puna-ahven on sellainen, mitä voi saadaa useita kerralla.
mauno varmaan pistää kuvan, kun rakentelee omat valmiiksi :D
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 28.03.06 - klo:08:09
Kiitoksia, mullehan jo kerroitkii, mut nyt on sitte kaikkien näkyvillä ja voip itekkii tarkisttoo ku on oikkein kirjallinen tuotos 8)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 28.03.06 - klo:08:10
Joo, yritän saaha mahollisimman pian kuvan tänne :!:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: jpsuominen - 28.03.06 - klo:08:17
Koukkujen määrä litkassa vaihtelee tavoitellun saaliin mukaan. Puna-ahvenelle viidestä kymmeneen kumimatoa, seille 3-5 jigiä tms, turskalle maksimissaan yksi jigi "pääpyydyksen" lisäksi. Ja mitä isompaa kalaa on liikenteellä, sitä vähemmän koukkuja. Tämä siksi, että kaksikin kympin kokoluokkaa olevaa kalaa repii äkkiä paksummankin litkan riekaleiksi. Ja vaikka siima kestäisi, niin todennäköisesti siinä eri suuntiin rimpuillessaan onnistuvat irrottamaan toinen toisensa.

On se kyllä melkoisen villi tunne kun pari vähän parempaa kalaa teutaroi siiman jatkeena samaan aikaan. Ei oikein tiedä että mitä tapahtuu. Pisti vaan vähän sapettamaan, kun oma 13 kg "enkkaturskani" yhtäkkiä vähän ennen pintaa jakautuikin kuuden ja seitsemän kilon "sinteiksi". No, villiä rallia kyllä kesti sen koko 50 metrin matkan pohjasta pintaan... :)
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 28.03.06 - klo:08:24
Tuohan se unohtukkii kyssyy että minkä kokosta koukkuu ootte puna affenelle tarjonnu :?:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 28.03.06 - klo:08:26
Viime syksynä muutama yli kilon affen tuli 12/0 koukulla (puna/kelta kumikoukku sivutapsissa).
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: jpsuominen - 28.03.06 - klo:08:31
Kaiken kokoisiin niitä appuroita on osunut. Jopa 400 gramman pilkkiin jossa oli 12/0 kolmihaarakoukku. Jos varta vasten punikkeja ollaan jahdattu, niin muistaakseni 8/0 kumimatoja ollaan käytetty (ihan vaan sen takia, että niitä löytyy pakista jätesäkillinen...), välillä pienillä kalanpaloilla/suikaleilla terästettynä. Nuo 12/0 lierotkaan ei ole yhtään liian isoja. Jopa 14/0:kin varmaan toimisi ihan yhtä hyvin, jos niitä vain sattuu olemaan.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: iso Dee/sillinkumahdus - 28.03.06 - klo:11:46
Jep toi on kyllä ihan asiallinen kommentti et mitä isompia kaloja niin sen vähemmän koukkuja....
oli nimittäin itsellä puomi jonka perässä 23 jigi+sivutapsi missä vastaavanlainen pyyntö ensimmäisellä kerralla vaeröyllä,tulos 12 ja 16 kiloinen sei.... käytin sit vaan sen kerran sivutapsia....
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: poka - 28.03.06 - klo:16:56
IsollaDeellähän on ollut komea seitupla.. :D  Pikku seitä on useasti litkan täydeltä..
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 10.07.06 - klo:18:48
Liimailimpa nuihin Nilsun magnumeihin holoteippiä. Taimen ja kirjolohi tuntu olevan kiinnostunneita hajonneesta vaapusta, mikä näyttiki ihan viottunneelta kalalta, teimpä semmosen koeversion tuostakkii 25cm nilsusta. Tuli vielä aikasta hyvä, vaikka ite sanonkkii, näyttää ku "kalalla" ois hamppaan jäläkiä nahassa, suas nähä miten toimmii. :D  :D
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 12.07.06 - klo:19:57
Nyt oli Prismassa Latvialaisia vaappuja 12.5-18cm 2.95€kpl...pakko oli ottoo 5 kokkeeks :twisted:
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 05.11.06 - klo:18:15
Nyt talavi iltoina jouttaa pohtimmaan ja suunnittelemmaan, tulipa sitten tämmönenkkii mielleen: Mitenkäs nuita isoja vaappuja, 20-50cm sais uimmaan tuonne 5-20m, tai vaikka syvemmällekkii, iliman että uinti kärssii :?:  Lähinnä tulis mielleen jonkunlainen paino uistin mut esim. 40cm vaapulle sais kai olla jo aika iso paino ja mietin se sit vaikuttaa uinttiin :?  :?
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: tonimv - 05.11.06 - klo:18:32
Parimetriä ennen uistinta laita sivutapsiin puntti (RP-Team tais harkita jossain jopa kilon punttia !) , sillä pääsee jo aikasyvälle.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 05.11.06 - klo:18:45
Miusta se ei toimi oikkein hyvin...tahttoo käyvä niin että se tapsi siima sotkeuttuu siihen piä siimmaan, se vaappu ja puntti ku tahttoo mennä veossa peräkkäin, oli sitte pitkä tai lyhyt tapsi.
Otsikko: Litkat ja vaaput
Kirjoitti: Jani - 08.11.06 - klo:18:58
Tässä kampela litkan teko ohjjeet. En piirrä nii koittakkee ymmärttee tekstistä. Suht jäykkä monofiili n.0.30mm  .Siiman toisseen päähän laitettaan viehelukko, ja siimmaan tehhään 2- 3kpl 10-25 cm sivutapseja vaikkapa 15cm välein, joittenka päähän koukku, koukun koko 4-1. Eli koukku saapi olla suht pieni. Idea on se että siiman päässä on paino ja siitä ylöspäin on koukku tapsit, koukun pitäs olla pohjassa lillumassa joten tapsit sen mukkaan. Eli kun systeemi heitettään merreen ni siimahan on viistossa ja koukut pohjassa, tällätyylillä saapi pyyvettyy kaikkia pohjakaloja, kampelalle PARAS syötti on hietamato, niitä voipi kaivella laskuvellä ranta muasta ja hietikosta.  Näitä litkoja sitte jääpi väkisin jonku verran pohjjaan.

Jos vaikka Mauno viitit nii laita kuva tuosta hökötyksestä jos ymmärsit :oops:  Ja se sivutapsin teko ohje, eli lenkkiin 2 umpparia ja lenkki poikki puolesta välistä, jälelle jäänneesseen siimmaan koukku.