Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Yleinen keskustelu => Yleinen kalastuskeskustelu => Aiheen aloitti: Veljmies - 11.05.09 - klo:14:44

Otsikko: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: Veljmies - 11.05.09 - klo:14:44
Miten tulee menetellä, kun vie kalareissulle Norjaan oman veneen? Tuleeko Norjan eli EU-rajalla tehdä tullille veneestä jonkinlainen ilmoitus?
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: tonimv - 11.05.09 - klo:16:51
Tästä on ollut kahdenlaista käytäntöä ja ilmeisesti säännöt sanovat , että tullille on tehtävä ilmoitus. Koska sellainenkin pykälä on olemassa , että jos säilytät venettäsi liian pitkään norjassa , niin se voidaan jo katsoa , että vene jätetään sinne ja siitä siis rapsahtaa tullia. Tutun veneelle antoivat joitakin vuosia sitten puolenvuoden lapun kerrallaan.  Mutta täälläkin on joskus ollut puhetta , että osa on vienyt veneen rajan yli ilman minkäänlaista ilmoitusta ja ilman ongelmia.   
Ehkä on viisain ilmoittaa se vene , koska ite en ainakaan tiedä miten sitten toimittaisiin jos vaikka vene varastettaisiin tai tulis joku muu ongelma...
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: Mutunen - 11.05.09 - klo:23:51
Minä olen käyttänyt omaa venettä Norjassa, enkä koskaan ole mitään lappusia arvannut pyytää.

Viimeksi Enontekiön tullissa tullasivat kaikki rajan ylittäjät ja penkoivat myös minun auton ja veneen, löytämättä mitään kiellettyä.
Olisi luullut, että jos jotain lupia tarvitsisi, niin olisi se tuossa esille tullut.

Mutta tuo on hyvä pointti, että jos vaikka vene ja varusteet varastettaisiin tai vaikka joku muu tuho kävisi niin
onpahan tullin kirjoittama todistus, että olen veneen tuonne vienyt.
Saattaisi olla hyväkin paperi, kun haetaan korvauksia vakuutuksesta.

Tuota olen myös pohtinut, että valokuvaisin varusteeni, että on sitten millä selittää jos väitetään minun tuolta jotain tuovan, tai jopa varastaneen.
Kuvat vois kotoa lähtiessä tallettaa vaikka omaan sähköpostiin tai muistitikulle taskuun.
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: Tainari - 18.06.09 - klo:09:35
Jos ei sitä venettä siellä kauaa pidä, niin eipä siinä mitään paperisotaa tule. Viime kesänä perheemme kävi Reisivuonolla omalla veneellä: Näätämön tullissa eivät edes vilkaisseet meihin.
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: TeddyDiver - 03.07.09 - klo:17:14
Eli jos vene on Suomen rekisterissä niin tullille ei tarvi ilmottaa mitään. Rekisteröimätön pitää (siis pitäisi) ilmottaa aina.. Jos vene jostain syystä sitten on sen yli 6kk Norjassa niin sille rapsahtaa moms (eli ALV) maksuun oli syy sitten mikä tahansa, olkoon vaikka varastettu. Tietenkin sillä edellytyksellä, että ao. viranomainen saa tiedon tälläisesta veneestä. Tulli ei välttämättä kaivele vanhoja papereitaan ihan tuhka tiheeseen, saati sitten ilmottelee kaiken maailman paateista veroviranomaisille. Todennäköisiä syitä momsin maksuun panoon on sitten joko v.mäiset naapurit venepaikalla, tai sitten isommissa kylissä satamaviranomaiset jotka työnpuolesta kirjailee satama-alueella olevat paatit ylös..
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: Mutunen - 08.07.09 - klo:12:46
Eilen tultiin Norjan reissulta, matkalla mentiin neljän tullin läpi, eikä nuo olleet meistä kiinnostuneet ollenkaan, vaan saatiin mennä vapaasti pysähtymättä.
Tosin meillä ei ollut mitään pelättävää eikä ylimääräistä, ei edes perunoita.
Mitä perunoihin tulee, niin Norjan kaupoissa ne oli viimesenpäälle huonoja, että varatkaa mukaan makaroonia ja muusipulveria.

Norjan tullissa saatiin nähdä, kun erään nuorisoporukan kuorma oli purettu kentälle ja laskivat kaljatölkkejä, että kontrolliakin on.

Veneen kuljetus pitkiä matkoja on tuskaista sekin kapeilla mutkaisilla teillä ja lautallakin siitä menee pienoinen lisämaksu.
Jarrutonta perävaunua saa vetää Ruotsin ja Norjan teillä maksimissaan 60 kilometriä tunnissa, sensijaan jos siinä on jarrut, niin nopeus on sitten 80 km/h.
60 kilometrin ajonopeus kerää helposti pitkät autojonot taakse ja tuolloin on järkevää käydä tienlevennyksellä päästämässä rekat ja linja autot edelleen.
Norjan kapealla mutkaisella päätiellä on sesonkiaikana kova liikenne.

Oman veneen vientiä puolustaa vapaus veneillä missä haluaa , lisäksi siihen on hyvä kuormata retkeilyvarusteet ja näin autossa on sitten tilavampaa.

Valvontakameroita on ilmestynyt niin Ruotsiin, kuin Norjaankin ja saimmepa nähdä poliisit mittailemassa ajonopeuksiakin... sakot on Norjassa tuntuvia tuloista ja menoista riippumatta.

Polttonesteet oli Ruotsissa ja Norjassa Suomen hintoja jopa edullisempia.

(http://jaatiedostosi.com/kepakko/Kalastus/Lautta.jpg)
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: tonimv - 08.07.09 - klo:15:19
Tuo jarrutoman peräkärrin 60 nopeus on kyllä syvältä suolesta ja ei norskit ite ainakaa ajele sitä vauhtia. Viikonloppuna tultiin reissusta ja kyllä siellä menivät normaalien kärrien kanssa vielä meistäkin ohi ja en nähnyt ketään ajelevan normaalia liikennettä hitaammin.
Mutta voihan se olla , että turisti + vene on sitten erityis seurannassa.
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: Mutunen - 09.07.09 - klo:01:33
Tuommosen tekstin olen joskus löytänyt netistä.

Hinatessa asuntovaunua ja peräkärryä
suurin nopeus 80km/h. Jos  traileri painaa yli 300kg
ja puuttua hätäjarru, maximi nopeus 60km/h.

Linkissä kerrotaan nopeusrajoiotuksista
http://www.autoliitto.fi/matkalla_ja_liikenteessa/tietoa_ja_vinkkeja_ulkomaan_matk/nopeusrajoitukset_pohjoismaissa/

Liitteenä kuva Norjalaisesta peräkärrystä, jossa on jarrut ja
varmaan siksi, ettei tarvi kuuttakymppiä ajella.

(http://jaatiedostosi.com/kepakko/Kalastus/Jarrut.jpg)
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: Pete Peltonen - 09.07.09 - klo:17:28
Periaatehan on siis se, että jarrutonta kärryä (olipa kuinka pieni tahansa) saa hinata 60km/h. Jos kärryssä on jarru, saapi ajella 80km/h.

Seuratkaapa Norjassa ajellessanne peräkärryjen elämää, en ole missään nähnyt niin pieniä peräkärryjä jarrullisena. Paras bongaus on ollut pelkkä todella kapea-akselisen pikkukärryn runko johon oli tehty teline kahdelle maastopyörälle. Ei ollut pituutta tahi painoa juuri mitään mutta jarru löytyi kyllä  ;D

Itse vein kerran ihan normaalilla peräkärryllä (ei jarruja) lauta/lankkukuorman Arnelle Talvikiin (puutavara maksaa Norjassa 150-200% enemmän kuin täällä) ja niinhän siinä piti tehdä että ajeltiin yöaikaan Kittilästä Altaan, vauhtia tosin oli about 100km/h. Altasta Talvikiin 60-70km/h ja järki meinasi loppua sen 30 kilometrin matkan aikana. Takaisin ajaessa hajottiin lopullisesti kun ei uskaltanut polkea ennenkuin oltiin noustu Altasta tuntureille.
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: Mutunen - 10.07.09 - klo:01:59
Mikä estää, ettei rakennuspuuta viedä enempi Norjaan, kun se siellä on noin hintavaa.
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: tonimv - 10.07.09 - klo:10:32
Lainaus
Mikä estää, ettei rakennuspuuta viedä enempi Norjaan, kun se siellä on noin hintavaa.

Ite oon vieny monta monituista kärryä puutavaraa , uutta ja vanhaa, mutta pitää muistaa se 6000 nok lakipykälä.
Se ylittyy aika helposti jos tullissa haluavat tarkastaa kuorman. Taas kahden viikon päästä lähtee tuppilankkukuorma kohti pohjoista...
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: TPJ - 01.02.15 - klo:11:04
Onko kellään nykyaikaista tietoa peräkärryn vedosta Norjassa? Onko tuo max 60km/h nopeusrajoitus edelleen voimassa jarruttomalla kärryllä? Pitääkö tullissa käydä papereita näyttämässä tai jotain muuta oleellista mikä on hyvä tietää?
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: jester burk II - 02.02.15 - klo:17:41
Viimeksi v -12 ei kyselty Norjan puolella tullissa yhtään mitään kun menimme ja tulimme Idren kautta, kannatta kuitenkin ottaa mukaan mustaa valkoisella veneen ja moottorin omistussuhteista jos sattuvat kysymään. Norjassa, jos jarruton kärry kuormineen painaa max 300kg, saa sitä vetää 80km/h:n nopeudella, muuten max nopeus on 60km/h. Ruotsissa saa vetää niin jarrullista kuin jarrutonta kärryä 80km/h:n nopeudella(pois lukien jousitusta vailla olevat hitaan ajoneuvon kolmiolla varustetut kärryt).
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: TPJ - 02.02.15 - klo:19:48
Jep jep kiitos selvennyksestä. Ihan kuomukärryä mahdollisesti pitäisi vetää jos porukkaa tulee kasaan tarpeeksi, niin kulkee kamppeet mukavasti siellä.
En muista mistä kuulin tai luin joskus että jos on pikku E niin saisi ajaa 80km/h jarruttomallakin mutta lienee huuhaata.
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: jester burk II - 02.02.15 - klo:19:56
Aikaisemmin, ennen Ruotsin liittymistä EU:hun, sai vain jarrullisella kärryllä vetää kovempaa kuin 40km/h(vai oliko se 30km/h). EU:n mukana tuli sitten vapaus vetää jarruttomallakin kärryllä(ns EU-trailer) 80km/h.
Otsikko: Vs: Oman veneen vienti Norjaan
Kirjoitti: TPJ - 02.02.15 - klo:20:15
Aivan ja Norjahan ei tietysti EU jutuista ole kiinnostunut, toisaalta hyvä mutta tässä tapauksessa huono.
Meillä on kerran ollut kyllä peräkärry mukana mutta paineltiin tuon tietämättöminä normaalien rajoitusten mukaan, eikä poliisin tai tullin mahdolinen pysäyttäminen tullut silloin mieleen.  :D