Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Välineet => Siimat => SOLMUT => Aiheen aloitti: Pete Peltonen - 28.12.05 - klo:21:24

Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Pete Peltonen - 28.12.05 - klo:21:24
Joulunjälkeistä aikaa ja uudenvuoden odotusta kaikille!

Kyselläänpä hieman kuitusiimoista:

Millä solmulla olette liittäneet kuitusiimoja yhteen?
 
Mitä solmuja käytätte viehesolmuna kuitusiimassa?

Entäpä jos pohjasiimana on monofilia ja sen jälkeen tulee kuitusiima, mitä solmuja olette käyttäneet yhdistämiseen?

Kertokaahan kokemusianne  8)
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: poka - 28.12.05 - klo:23:31
Noiden siimojen yhdistämiseen olen käyttänyt uni to uni- solmua http://www.fishsa.com/kntiesun.php

Ja viehesolmuna palomar-solmua http://www.fish4fun.com/palomarknot.htm

Kummasakkaan solmussa ei ole ollut mitää ongelmia koskaan.. ja helppoja tehdä..

Mitä solmuja muut on käyttänyt?
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Nypy/RP-Team - 29.12.05 - klo:00:13
itse käytän tuota clinch-solmua, mutta laitan siihen alkuun 2 lenkkiä 1 sijasta koukun lenkkiin ja 5-6 kierrosta siiman ympäri

http://www.fishingcairns.com.au/page6-1.html

ja samaa x 2  siimojen yhdistämiseen, pitää jopa teflonpintaisessa siimassa
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 29.12.05 - klo:08:32
Noita samoja solmuja on myös mulla tullut käytettyä niin kuitusiimassa, kuin normi monofilissa.
Tuo PALOMAR on ehdoton suosikkini kuitusiimojen kanssa pelaillessa, joskin hieman muutettuna. Elikkä sipaisen vielä valmiin palomar solmun jälkeen siiman pään pari kertaa ympäri vähän kuin tuossa clinch solmussa.
Eri siimojen yhdistämiseen tullut käytettyä veri solmua.

PALOMAR SOLMU:
(http://kotisivu.mtv3.fi/rpteam/images/palomar.jpg)

CLINCH SOLMU:
(http://kotisivu.mtv3.fi/rpteam/images/clinch.jpg)

VERI SOLMU:
(http://kotisivu.mtv3.fi/rpteam/images/blood.jpg)

Viehelaukussa on AINA myös pikkupullo (saakohan edes isoissa pulloissa)  :!:  :!: pikaliimaa :!:  :!: . Tulee sipaistua joka kerta kuitusiimojen solmuihin pikku tippa liimaa, ihan kaiken varalta. Tuo itse käyttämäni 0.52mm Fireline on päällystetty todella liukkaalla mönjällä, että tahtoo jopa palomar solmu luistaa.
Kätevä liimapurkki reissuilla on sellainen, missä on pieni sivellin (jos on kokemusta kynsilakoista :wink: , niin niissä on samanlainen pieni sutikärki)
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Pete Peltonen - 29.12.05 - klo:20:37
Palomar on itselläkin ollut luottosolmu, ja voiko juuri helpompaa solmua olla...
Siimoja liitellessä on tullut kokeiltua verisolmua normaalina ja vahvistettuna eli lisäkierteillä vaan ei tunnu pitävän kuitusiimoissa sittenkään. Tuo liimakonsti varmasti muuttaa tilannetta!
Pitävä liitos on ollut Clinch-solmut vastakkain.
Vastakkaisissa Uni-solmuissa on ollut myös lipsumisongelmia eli tahtoo aueta vedossa.. Liima varmasti korjaa tämänkin tilanteen.

En tiedä miten muilla, mutta itsellä meinasi usko loppua solmujen tekoon kun väänsi verisolmun toisensä perään, lisäkierteillä, ja aina aukesi kun kovempaa veti..

Siimoina on ollut Fireline ja TUF. Vappuna lähtee testiin FINS prt braid jota tulee myös Juk-Saan myyntiin tässä kohtpuoliin. 0,45 siima, 42,9 kg vetolujuus, 457 metrin rullissa..... Vaikuttaa aika mukavalta vaijerilta, siima ei ole sileäpintainen vaan punottu eli solmutkin pelittää ihan eri lailla.

Litkoja värkätessä on tullut käytettyä monofil-siimoja, vahvuus 1,0 mm tai paksumpikin jos on sattuntu olemaan.. Kuitusiimoista en ole uskaltanut ruveta litkoja tekemään ja sitäpaitsi monofilin jäykkyys on pelkästään hyvä juttu litkoissa, ei madot ym viuhakkeet roiku pääsiimassa. En nyt muista mikä litkasolmun nimi on suomeksi mutta britiksi se on dropper loop.(http://www.fintalk.com/knotdb/upload-img/Dropperloop-knotdb.gif)
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 29.12.05 - klo:23:16
Joo, tulipa itselläkin vedeltyä monet solmut kuitusiimassa auki, ennenkuin aloin käyttämään solmujen varmistuksena pikaliimaa!!
Olen tutkiskellut liimasolmuja kuitusiimoissa, eikä se vahingoita siimaa lainkaan (kovaksi kyllä solmun tekee, eikä kannata hampailla yrittää purra solmua poikki, ellei ole samanlainen purukalusto ja yhtä vahvat leuat, kun tuossa mun kuvassa olevalla kaverilla :roll: )
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Jani - 16.07.06 - klo:15:57
Lainaus käyttäjältä: "Petri / Tyrskyturska"
(http://www.fintalk.com/knotdb/upload-img/Dropperloop-knotdb.gif)Siis ei onnistu...ei sitte millään :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :?:  :?:  :?:  :?:  :?:
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: FISKARE - 16.07.06 - klo:20:34
Itse tein 0,80 mm monofiilistä viime syksynä noita "dropper loopeja" ja ei tahtonut kyllä mullakaan onnistua... Aina vaan meni solmu pipariksi ja aukes tms...
Sitten tein seuraavaa... Otin syvän lautasen, siihen vettä ja kastoin solmun siihen ennen kiristämistä ja vedin NOPEASTI solmun kiinni....
Ja johan rupesi onnistumaan !
Kokeilehan tuota konstia.

Fiskare
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Jani - 16.07.06 - klo:21:32
Tää on tulossa moniviili siimmaan...mut ku oon niin [bPÖTERÖ[/b]...että en yksinkertasisti ossoo tehä tuota solommuu ees ohjjeen mukkaan...vaikka se mulle 2pv sitte ihan näytettiin :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:
Otsikko: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Jani - 16.07.06 - klo:21:38
no just ku kerkesin purnata nii joha onnistu :D ...en vuan tajunnu sitä nuin yksinkertaseks :oops:  :oops: ...kaikki monimutkaset vaihtoehot tulikkii jo kokkeilttuu :oops:  :oops:
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Sepi-? - 13.07.08 - klo:00:16
Tässä minun mielestä älyttömän helppo tehdä ja erittäin vahva solmu kuitusiimaan.
Etuna näkisin, ettei tarvitse lainkaan viehelukkoa, vaan voi liittää suoraan vieheeseen, halutessaan.
On vaan jätettävä vähän reilumpi lenkki ja ensin pujottaa sen lenkistä vieheeseen, sekä kiepsauttaa kerran sen yli, siinä se.
Alunperin solmu lienee aivan eri tarkoitukseen, mutta siitä viis.
Alareunan kuva 1.

Solmuohjeita  löytyy täältä.
http://66.102.9.104/translate_c?hl=fi&sl=en&u=http://www.fishingkites.co.nz/fishingknots/index_fishing_knots.html&prev=/search%3Fq%3Dstrong%2Bfishing%2B%2Btackle%26start%3D20%26hl%3Dfi%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:fi:official%26sa%3DN&usg=ALkJrhjcuJ8Op5fS2JJj5YuKLwe325bbEA

Saatiin tämäkin ketju uudestaan eloon, sillä kukapa muistaisi kaikkia mahdollisia solmuja, ainakaan silloin kun niitä tarvittaisiin.
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Veku1 - 08.02.11 - klo:20:08
Kiwi Dropper Loop Knot

http://www.fishingkites.co.nz/fishingknots/plat_fishing_knots.html

Olikohan tämä se Sepin tarkoittama solmu?? Ei hirveän työläs sitoa ja tuntuvat suuressa maailmassa jotkut jopa kehuvankin...
Onko kokemuksia kellään tai tullu mitää muita uusia ideoita? Entäs kolmioleikarit?? Käyttääkö kukaan? ???
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Mikko - 08.02.11 - klo:20:48
Tuo rapala solmu toimii myös moneen tarkoitukseen kuitusiimalla tai monolla. Yllättävän helppo muistaa kun kerran oppii.
Palomar = yksinkertaisuuden huippu ja toimii leikari solmuna yms. Tulee käytettyä jos on kiire, keli kuoppainen tai ei näe. Joskus tulee vaan tehtyä tuo rapala ettei olis liian helppoa.
Tuo clinch on helppo ja toimii VAIN monofiilillä sata nolla etenkin jos tuplaa eka kierroksen .

Kolmioleikareita käytetään pallassyöttien virityksissä sekä lisäpainojen kanssa pallaksen vetohommissa.

Off topic
Joku viisas tai kokenut voisi kertoa meille joilla ei ole Suomen vetouistelukokemusta tästä pallaksen vetouistelusta ihan juurta jaksaen että miten.
Pitäisikö perustaa uusi aihe?
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Veku1 - 09.02.11 - klo:11:59
Alattelin tuota Kiwi dropper looppia noihi litkoihin sivutapsi solmuks vaa... Muuten kyllä ihan perus palomarilla ja clinchillä mennää :)
 Pallaksen uistelusta näköjää uusimmassa Erässä?!?
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Pete Peltonen - 11.02.11 - klo:20:47
Nuo dropper loop-solmut vaativat hieman harjoitusta. Mitä paksumpi perukesiima, sitä hankalampaa. Kostuttaminen ja nopea kiristys ovat hyviä konsteja, ja näin tulee kauniita ja tasaisia solmuja. Periaate näissä litkasolmuissa: jos eivät kiristy kunnolla ja niistä ns. paistaa päivä läpi, niin uusiksi vaan. Monofil on halpaa, ja harjoittelu tekee mestarin.

Tässä hyvä ja selkeä kuva todella hyvin toimivasta litkasolmusta ilman mitään prkleen tulitikkuja yms vippaskonsteja. Tämä solmu on lopulta tosi yksinkertainen kun siihen pääsee sisään eli tottuu tekemiseen. On myös nopea, eli gummimak- tai perholitkaa syntyy illan aikana melkoinen määrä.

Tämä keskustelu on muuten hieman pielessä kun katsoo otsikkoa eli taidamme laatia oman osion siimoille ja solmuille jatkossa. Joskus keskustelu rönsyää, tässäkin ketjussa puhutaan nyt litkasolmuista vaikka alkuperäinen aihe koskee kuitusiimoja, ja kuitusiimalle näitä loop-solmuja ei kannata tehdä.


Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Kiesus - 02.03.11 - klo:22:31
Löytyi tämmöinen sivu jossa näytetään selkeästi miten eri solmuja väsätään ja pystyy kelaamaan vaihe
vaiheelta, niin että uppoaa umpiluuhunkin.

http://www.animatedknots.com/indexfishing.php?LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Veku1 - 04.01.14 - klo:19:23
Herätellään vanhaa keskutelua....

Testailen tuossa eri siimojen vetolujuuksia, niin siinä samalla on tullut muutamia huomioita noihin kuitusiimojen solmuihin liittyen. Uni-solmu ja Clinch-solmu alkavat luistamaan kuten jo noissa aikaisemmissa viesteissäkin on mainittu. Riippuu näköjään aikapaljon siimatyypistä ja luonollisesti sen liukkaudesta mutta kuitenkin. Palomar taas täysin joustamattomana katkaisee siiman solmun juuresta.

Onko kellään sellaista kuitusiima solmua joka olis vähän tuosta väliltä?!? Eli joustaa x-määrän ja sen jälkeen lukittuu? Tarkoituksena olis saada siima katkeamaan keskeltä vedettävää pätkää, jolloin sais tarkemman kuvan varsinaisesta vetolujuudesta ja sais mahdollisimman hyvin solmun vaikutuksen vetolujuuteen esille.
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Crazy-Cod Camp - 11.01.14 - klo:19:55
Itse käytän nykyään kuitusiimassa clinch-solmua mutta tuplana. Eli normaali clinch, mutta kaksinkertaisella siimalla tehtynä. Kestää paremmin kuin esim. Palomar.
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Veku1 - 12.01.14 - klo:05:45
En ole vielä ehtinyt clinchiä tuplana vielä testannutkaa mutta pitääpä testata. Uni-solmun olen kaksikertaisella siimalla testannut ja pitää tosiaan paremmin kuin palomar. Liekö tulee vaan ongelma jos tapsi on kovinkin jytkyä, niin katkaisee kuidun jostain keskeltä siimaa. Mutta kokeilemallahan se selviää ;D
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Veku1 - 13.01.14 - klo:13:31
Siimojen kanssa pelleillessä ja testaillessa, löytyi netin ihmeellisestä maailmasta tuollainen-------------->

http://www.paulusjustfishing.com/4linetesting.htm

Tuo hemmo on ottanut sit oikein urakakseen testata eri siimoja. Varsin katttava määrä tuloksia eri siimoista. Kovia on kyllä saadut testituloksetkin, mutta johtunee siitä että hänellä on härvelit joilla voi testata siimoja niin ettei solmuja tarvita. Saadaan siis todellinen siiman vetolujuus.

Solmut tuntuu pudottavan siiman vetolujuuksia aika kivasti. Omissa testauksissa leikareihin solmitut kuidut kestää noin 50% ilmoitetusta :o. Solmuina käytin Palomaria, uni-solmua yksinkertaisena ja tuplana sekä clinchiä myös yksinkertaisella siimalla ja tuplalla. Solmuista parhaiten toimi nuo kaksinkertaisella siimalla sidotut Uni ja Clinch. No jokatapauksessa yllätti kuinka paljon ilmoitettu vetolujuus poikkeaa todellisuudesta kun siima on solmittu. Monofiileillä näyttäisi lukemat pitävän paremmin kutinsa, koska se venyy.

Olisipa hienoa jos siimojen valmistajat ilmoittaisivat vetolujuudet solmujen kanssa, niin tulisi vähän todellisempi kuva eri siimoista....
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Sorsa - 24.01.14 - klo:17:44
Miten onko kukaan käyttäny/testannu bimi twistiä, etelän vesillä vissiin enmmän käytössä? Ohaksilla kuiduilla mitä itellä on ahvenen pilkinnässä käytössä testailin, bimini molempiin päihin toiseen leikari pujotettuna ja toiseen puntari ja tasaista vetoa. Ohkasemmat sai poikki, aina keskeltä siimaa ei lähelläkään solmua. Pikku puntari mikä näyttää 15kg asti, joku n.10kg fireline veti puntarin tappiin eikä katkennu/uskaltanu vetää enempää kun loppu asteikko. Hidas ja monimutkanenhan se on tehä mutta pikku harjottelulla onnistuu ihan suht nopeasti.
Otsikko: Vs: SOLMUT KUITUSIIMASSA
Kirjoitti: Mikko - 24.01.14 - klo:18:12
Tuota kyllä ei saa edes selvinpäin tehtyä. Aika vaativan näköinen.