Merikalastus.info Keskustelu Kalastus Keskustelu

Yleinen keskustelu => Tapahtumat & Kilpailut => Järjestetyt reissut & kokoontumiset => Aiheen aloitti: esa karpoff - 13.12.06 - klo:10:11

Otsikko: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 13.12.06 - klo:10:11
No, tuota, lähestyn varovasti aihetta  :oops: . 
Tiedän missä niiden ainakin pitäisi olla (vanhat kalastajat ovat kertoneet).  Tietojakin täytynee vielä varmentaa....
Suunnittelen nyt sellaisen saalistusta ensi kesäksi. 
Jos jollakulla on jo kokemusta tällaisen kalastuksen tiimoilta, niin ottaisin mieluusti vastaan kaikenlaisia neuvoja ja vinkkejä.
Orkanisointiin tarvitsisin myös vähän apua... 
Tarkoitus olisi ensin laskea verta n. 200m syvyyteen ja paikka gps:ään.  Muutaman tunnin kuluttua, siihen sitten kalaan.  Syöttinä esim, teurasjätettä.  "Syöttien" hankinta kesäaikaan olisikin tätä tarvitsemaani organisointiapua...
Suurimmissa kuvitelmissa, sehän voisi olla oikein tapahtuma.
 Useampia veneitä ja sama meininki ...   
Kaikki on siis vielä hapuilua, mutta näinhän se yleensä alkaa....

EDIT: Linkitetty tapahtuma kalenteriin -Mauno-
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: poka - 13.12.06 - klo:10:13
Nyt on Nypylle mieluinen aihe..
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 13.12.06 - klo:10:26
Haa! Mullahan on jo sopivan kokoinen koukku!
(http://www.tyrskyturska.net/petri/pikkukoukku.jpg)

Tuo olisikin mielenkiintoista puuhaa ja erityisesti tuo saaliin nahka olisi kiinnostava...

Hankitaan siis lammas tai pari, valmistellaan ne rosvopaistia varten ja roippeet hyödynnetään kalastuksessa.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: jpsuominen - 13.12.06 - klo:10:38
Ei niinkään Holkerin, mutta ihan yleisesti hain kalastuksesta on vähän kokemusta.

1) Kunnollinen "mäskitys". Verta, teurasjätteitä, mätänevää lihaa ja pilaantuneita kaloja säkkiin/tynnyriin/laatikkoon ja painojen kanssa haluttuun syvyyteen. Holkerin tapauksessa laskisin varmaan pohjaan jossain pikaisesti kasatussa puulaatikossa jonka voi jättää sinne pohjaan maatumaan. Annetaan olla vaikka yön yli, että ehtii kunnolla hajustaa.

2) Kalareissulle mukaan syöttien lisäksi lisää mäskiä, jota heitellään vähän väliä lisää veteen. Tosin en tiedä paljonko tämä vaikuttaa noissa "holkerisyvyyksissä", mutta muuten käyttävät paljolti tätä hainkalastuksessa.

3) Kunnon koukut ja ennen kaikkea kunnon vaijeritapsit. 2-3 millinen siima ei ole mistään kotoisin hain hampaissa. Koukuilta vaaditaan ennemminkin kestävyyttä ja läpäisykykyä kuin sitä suurta kokoa. 8/0 on ihan "normi" koko 2-3 metrisiä haita jahdattaessa. Ei siitä koosta tietysti mitään haittakaan ole, joten jos pakissa pyörii 14/0 J-koukkuja, niin sellainen vaan. Eipähän pitäisi oieta kovemmassakaan vedossa. :)

4) Syötiksi käy tuo samainen teurasjäte, mutta ihan yhtälailla pitäisi kalankin kelvata. Kalasyötiltä kannattaa kyljet viiltää auki, että päästää kunnolla hajuja veteen. 1-1,5 kg sei ja pari kunnon koukkua, toinen päähän ja toinen selkäevän taakse, niin luulisi senkin toimivan. Yksi aika usein nähty syötti on jonkun isomman kalan pää, joka koukutetaan myös kahdella koukulla niin, että toinen koukku ylähuulesta läpi, ja toinen vastaavasti alahuulesta.

5) Vapa telineeseen, köysivarmistus, jarru löysälle ja räikkä päälle.

6) Odottelua ja kärsivällisyyttä. :) Aikaa voi tappaa heittelemällä seitä pintavedesta, jos sitä sattuu alueella olemaan.

7) Jos ja kun joku viimeinkin nappaa, niin 10-15 sekkaa odottelua, vapa varovasti käteen, jarru kiinni ja eläimellinen vastaisku. Jos vene ei heilahda vastaiskun voimasta, niin tee uusiksi. :)

8) Pumppaa, vinssaa, ähise ja puhku kala kohti pintaa, arvioi pituus, kosketa tapsia (IGFA:n mukaan kala on tällöin "saatu") ja sivuleikkurilla tapsi poikki niin läheltä suuta kuin uskallat. Tätä toimenpidettä silmällä pitäen kannattaa valita "kertakäyttökoukkuja" jotka ruostuvat nopeasti. Uskalikoimmat voivat koittaa leukapielestä koukatun kalan vapauttamista pitkävartisilla pihdeillä. Toinen vaihtoehto on kiväärinkuula aivoihin, köysi pyrstön ympärille ja hinaus rantaan, jos sillä kalalla joku jotain haluaa tehdä.

Noin se siis teoriassa menee, käytännön kokemukset on itselläkin hyvin, hyvin vähäiset, joten mitään saalistakuuta ei ole... :) Jos paikka vaan on sellainen, että kalaa siellä pitäisi olla, niin uskoisin kyllä että näillä eväillä sellaisen sieltä myös saa.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 13.12.06 - klo:11:07
Kalaparkkia ei ainakaan investointien puutteesta voi moittia (niin kuin kuvan teksti väittää) :lol: .  Tiedätkö muuten että, holkerin nahkaa on käytetty santapaperina, näin ainakin väitetään.  Maksa oli myös aikoinaan arvokasta kauppatavaraa.  No enpä tiiä, ottaisino edes veneeseen.  Olisi se tietenkin hieno ripustettuna 5m korkean olohuoneen kattoon.  En kuitenkaan vielä nuolaise, ennenkö tipahtaa....
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 13.12.06 - klo:11:44
Lainaus käyttäjältä: "esa karpoff"
Kalaparkkia ei ainakaan investointien puutteesta voi moittia (niin kuin kuvan teksti väittää) :lol: .  Tiedätkö muuten että, holkerin nahkaa on käytetty santapaperina, näin ainakin väitetään.  Maksa oli myös aikoinaan arvokasta kauppatavaraa.  No enpä tiiä, ottaisino edes veneeseen.  Olisi se tietenkin hieno ripustettuna 5m korkean olohuoneen kattoon.  En kuitenkaan vielä nuolaise, ennenkö tipahtaa....


Joo, käy santapaperiksi niinkuin piikkihainkin nahka, sitä olen muutaman parkinnut. Islannissa ovat tehneet nahasta ennen jonkun sorttisia kenkiä ja sitten kun kengät kuluivat tarpeeksi tai nälkä oli tarpeeksi kova, pistettiin kengät kiehumaan ja poskeen...  :lol:
Nykyään nahkaa taidetaan käyttää balettitossuihin, eli jos perheessä sattuu olemaan balettitanssijoita voi taas hyvin perustella miksi isän pitää lähteä vähän kauemmas kalaan...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 13.12.06 - klo:11:49
Hei vilkaiskaapas holkerifilmiltä http://www.hfkrolex.com/ tuota tyyppiä, joka on vavassa.  Sillä on tuollainen liivi, joka on kiinnitetty kelaan.  Mullakin on tuollaiset järeät vehkeet, mutta mistäs sais tuollaisen liivin.  Mitenhän sen kanssa sitten käy, jos holkeri onkin voimakkaampi kuin kalastaja?  Oliskos noista liiveistä ja niiden käytöstä jollain kokemusta???  
Ainakin se antaa voimia kun selkä on apuna.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: poka - 13.12.06 - klo:12:10
http://www.hfkrolex.com/fotogalleri/froja06/images/5.jpg

Tuosta kuvasta näkyy aika hyvin tuo liivi.. Eli pelastusliivit joihin on lisätty tuo kelaan tuleva valjas kiinnitys..

Pojiltahan löytyy semmoinen niskalenkki tuohon kelaan, mutta tuo on astetta jämympi tuo liivi..

Jos vain kelassa siimaa riittää, niin eihän siinä ole ongelmaa, kun vain jarru on säädetty niin että ensin lähtee kelalta siimaa, ennen kuin ukko on meressä..
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: jpsuominen - 13.12.06 - klo:12:34
Nuo liivit tuskin ovat mitkään pelastusliivit. Yleensä ovat vain kevyesti topatut, että tuntuvat mukavammalta päällä. Jenkkikaupoista niitä ainakin voi tilailla, ellei muualta löydä.

Noita löytyy myös "vyömallina", eli väsytysvyöhön on kiinnitetty lenkit, jotka saa kelaan kiinni. Helpommat päällä, mutta eivät tietenkään tue niin hyvin kuin tuo liivimalli.

Ja jos kala on vahvempi miestä, käy tietysti näin: http://www.riemurasia.net/jylppy/displayimage.php?pos=-12395
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: poka - 13.12.06 - klo:12:36
Juu no emmää tiiä mitkä ne on, mutta ainakin pelastusliiveistä on helppo tehdä tuommoiset..
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 13.12.06 - klo:12:47
:shock:  :lol: Tulipas jätkällä kiire!
Niin, sellaisen niskalenkin ole itsekin viritellyt, mutta siinä saatta nuppi sinistyä.  Onko muuten sellaista laitetta (puukkoa lukuun ottamatta), jolla voi salaman nopeasti katkaista siiman?  Esim.  vapaan valmiiksi viritetty laukaisin.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 13.12.06 - klo:12:59
Niin, tuossa holkerifilmissä näkyy selvästi että, kelassa on nylon ja (jotain 400g) puntti päässä, josta sitten lähtee keltainen (köysi?) n. metrin mittaine rahe.  Näyttää toimivan ilman kettinkiä.  Jos köysi on kelluttava, pitää se syöttiä irti pohjasta.  Voisi olla ideaa, mikäli hai ei pure poikki.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: jpsuominen - 13.12.06 - klo:14:47
Taitaa olle sellaista pimeässä loistavaa muoviletkua se loppupätkä siinä videolla. Ruotsalaiset ovat kovasti mieltyneet niihin, joten siitä vaan arvelisin... Menee kyllä poikki hain hampaissa, jos vaan osuu niihin. Molvaa taisivat tuolla reissulla olla etupäässä kalastamassa, niin siksi ei varmaan mitään vaijeritapseja ollut. Itse kyllä laittaisin noin metrisen vaijeri/pianolanka-tapsin jos varta vasten haita lähdetään pyytämään. Siihen vaijerin päällehän voi halutessaan tuota letkua sitten pujottaa, jos kirkkaista väreistä tykkää... :)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 13.12.06 - klo:17:24
Lainaus käyttäjältä: "esa karpoff"
No, tuota, lähestyn varovasti aihetta  :oops: .  
Tiedän missä niiden ainakin pitäisi olla (vanhat kalastajat ovat kertoneet).  Tietojakin täytynee vielä varmentaa....
Suunnittelen nyt sellaisen saalistusta ensi kesäksi.  
Suurimmissa kuvitelmissa, sehän voisi olla oikein tapahtuma.
 Useampia veneitä ja sama meininki ...  
Kaikki on siis vielä hapuilua, mutta näinhän se yleensä alkaa....Perskeles...ideahan on vallan LOISTAVA, harmi että ens kesän reissu kiintiö on jo täynnä :twisted:

Mut seuraavalla kerralla oon kyllä juonessa mukana. Nuita teurasjäteitä voi tietysti kuletella Norjaan, mut jos tulli sattus jostain ihme syystä tarkastammaan ni luulempa että matka tyssää siihen. Entäpä jos haalis paikan päältä ensin 1-2pv syötti kaloja, ajas niitä läpi lihamyllystä suorraan tynnyrriin, sitten hommais verta jostain toisen tynnyrillisen, ne sinne pohjaan mäskiks. :idea:
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 13.12.06 - klo:21:04
Niin onhan se mahdollista hankkia norjankin puolelta aineksia, kun on noita suhteitakin.  Asun nääs aivan rajalla.  Onneksi kesään on vielä aikaa.......
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 13.12.06 - klo:21:34
Lainaus käyttäjältä: "esa karpoff"
Niin onhan se mahdollista hankkia norjankin puolelta aineksia, kun on noita suhteitakin.  Asun nääs aivan rajalla.  


Kele, kyllä toiset on osannu valita asuinpaikkasa, ihan käypi katteeks 8)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 14.12.06 - klo:10:32
Holkeri reissu ?
Heitin ideanpoikasen tuolle yleiselle porinan palstalle.
Niin tuollainen olisi tarkoitus "ainakin itse" tehdä tanafjordiin.  Majoituspaikkoja löytyy ripoteltuna vuonosta.  Sekä runsaammin Suomen puolelta.  Ajankohtaa en ole pohtinut, mutta jos etelämpää on tulijoita niin voihan sitä ajankohtaa haarukoida.  Muutoin pääsen itse aika spontaanisti tästä Utsjoelta livahtamaan ("jos vaimo ei huomaa").  Lisäporukka veneineen ei olisi pahitteeksi, sillä tällainen suurkalan jahti vaatii järjestelyitä. Ja "korpithan tulevat laumoittain haaskalle",  siis kun haaska tehdään niin voi useampikin vapa taipua.  Sen verran paljastan, että media on tietenkin kiinnostunut tällaisesta tempauksesta....
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 14.12.06 - klo:13:18
Tuohon on kyllä kiinnostusta kovasti! Onko Esa sulla vielä mietittynä yhtään ajankohtaa, että voi alkaa tekemään kotona loma-anomusta :oops:
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 14.12.06 - klo:13:32
No ei vielä, olisiko elokuu mitä, ainakin lihat mätänee. Voisihan tuota kuunnella muidenkin aikatauluista josko sellaisia löytyy.  Mites ittelä, sopiiko vaikka n. 15.08.-07 ...  (näin alustavasti)  :?:
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 14.12.06 - klo:13:40
Tuo ajankohta on mun osalta pois sulettu. Oon heinäkuun 8-15 Röstillä ja siihen ei rouva suostu, että lähen heti uuteen reissuun ongelle :cry:

Myöhemmin syksymmällä olis mulla pieni mahdollisuus, mutta älä missään nimessä mun takia ala reissua siirtämään, sillä tuleehan näitä kesiä vielä tulevaisuudessa.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 14.12.06 - klo:13:46
Jäikö hirvimiehiltä hirven jalkoja ja poromiehiltä poron koipia. Kävisköhän sellanen houkuttimeks sinne pohjaan  :?  Taitaa kuitenki olla uppoavaa tavaraa nuo...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Anonymous - 14.12.06 - klo:14:26
No, heitäppä joku ajankohta.  Itse en edes katsonut kalenteria kun tuon 15.08. heitin.  Voihan olla että kiinnostuneita löytyy ja kopromisseihinkin pitää vielä mennä.  Minulle kuitenkin sopii vielä melkein kaikki ajat.  Touko- ja kesäkuun vaihde ja heinä- ja elokuun vaihde on kuitenkin yleensä ollut töitä.  Muina aikoina kesällä on vapaan järjestäminen virkatyöstä helpompaa.  Muuten holkerireissu katkaisee vain lohestuksen ja kotirauhan.  Ne ongelmat joutuvat syrjään suur'riistan jahtauksen ajaksi.  Ei tietenkään ole edes viisasta tehdä ehdottomia raameja tässävaiheessa.  Jotain vois kuitenkin heittää..
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 14.12.06 - klo:14:48
Tuo ed. vieras olen tietenkin mie.  Niin, vielä sopii miltei mikä vaan ajankohta.  Touko- kesäkuun vaihde ja heinä- elokuun vaiheen olen yleensä virkatöissä.  Muut ajankohdat katkaisevat vain perherauhan ja lohestuksen.  Ne olkoon sivussa suur'riistan jahtauksen ajan.  
Entäs tonimv, kiinnostaisko sua ryhtyä tällaiseen hevosenleikkin.  
Niin ja tietenkin voi kaikki alkaa kerätä kompostinsa esim. vaatekaappiin piiloon ettei muija löydä.   :wink:    Ehtiipähän muhia kesäksi aika hyvin.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 14.12.06 - klo:16:22
Riippuu vähän että moniko päivänen reissu olis kysseessä ja miten työ asiat järjesttyy, kun ei oo vielä koko töitä, mut voisin ehkä sittenki olla hommassa mukana, ajankohta sanellee sitte käykö vai ei :roll:  Saan ehkä semmosen työpaikan missä on 2.5vk töitä ja 1.5vk vappaata ja sillon tietysti kävis se vappaa vuoron aikana sattuva reissu. 8)

Meillähän olis kotikylällä teurastamo, mutta kun tää ihana EU on kieltäny roippeitten myynnin/lahjotuksen :evil:  Kokonaisia poron/lampaan raatoja jos sais josttain, tai sattus olemmaan matkalla auton alle jääneitä, niihin kivi sorkkaan ja pohjjaa kohti, mut edelleen oon sitä mieltä että jos on enemmän porukkaa lähössä, niin 1pv pienempien kalojen kalastusta, ja niitä läpi lihamyllystä/kirveellä paloiks ja johonki pussiin/tynnyrriin ja painon kanssa pohjaan. Sitä en kyllä tiiä mistä verta mahtas saaha :?:  Tai mites esan suhteilla jos sais valammiita kalan perkeitä jostain kalatehtaalta tai kalastajilta?

Pari vuotta sitten tuli avarassa luonnossa Holkerin elämäntavoista, siinä kuvasivat kun oli kuolleen vallaan raato pohjassa ja sitä oli sitten  3 holkeria repimässä.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 14.12.06 - klo:17:01
Lainaus
Entäs tonimv, kiinnostaisko sua ryhtyä tällaiseen hevosenleikkin.

Kiinnostas kovastikin , mutta ite en vielä uskalla lyödä enskesän kohalle mitään lukkoon. Menee varmaan jo puol kesää yhen oman projektin kimpussa kesä-elokuussa. Mutta eihän se kesä siihen lopu...
Sinne jos pohjaan sais jo pariviikkoa aikaisemmin jotain vähän kestävämpää syöttiä ja sitten päivää ennen ne kalan romppeet.
Tuohon lankaan ainaki ite menisin jos oisin Holkeri  :lol:
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 14.12.06 - klo:17:10
Lainaus käyttäjältä: "tonimv"
[
Sinne jos pohjaan sais jo pariviikkoa aikaisemmin jotain vähän kestävämpää syöttiä ja sitten päivää ennen ne kalan romppeet.
  :lol:


Viikkoo ennenkkii varmmaan olis jo ihan hyvä...tai vaikka 3pv ennen.

Btw. Mistä niitä 24t aikana ruostuvia koukkuja mahtas saaha, tuohon han ne olis omiaan, ni vois kalan päästtää hyvin takasin...PAITSI, Kalaparkki halluu tietysti nahkan :?:  Eikä sitä oikkein nahattomanakkaa kehttaa laskkee takasin uimmaan...siis sitä holkeria, en tarkottanu Kalaparkkia :wink:
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 14.12.06 - klo:17:47
No Holkeri jutuistahan tuli mieleen, että Andörjalla Engenesissä(taas kerran siellä, mutta kun sen paikan tuntee  :roll: ) kalamiehet kun ovat peranneet saaliinsa perkausmökissä, niin kaikki perkeet on siellä tapana upottaa mereen muutaman sadan metrin päässä satamasta nuin 30-60m syvyyteen.
Ja perkeitähän tulee saavikaupalla, useasti meilläkin on ollut useampi kymenen kiloa perkeitä kerralla, joita on sinne mereen kuskattu. Siellä ne lepää ison pallaksenkin jäännökset. Näin siellä on tehty ainakin niinä vuosina kun me ollaan siellä käyty.

Monesti on ollut mielessä, viimeksi viime kesänä, että käydäänpä upotuspaikoilla pilkkimässä, josko vaikka kissakala tykkäisi tuollaisesta paikasta, mutta jostain syystä ei vaan olla kuitenkaan koitettu siinä kalastaa.
Eipä ole tullut mieleen, että Holkerille se voisikin olla oikea paikka, ainakin syöttiä löytyy useamman vuoden ajalta, lisäksi lähellä on reilut 500m syvää.
Nyt sitte ainakin ens kesänä paikka on pakko koittaa, josko siellä vaikka Holkeri lymyilisi?  :wink:  Tiedä sitten kuinka matalalle Holkeri raadonhajun perässä nousee?
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 14.12.06 - klo:19:34
Voi sen nahattomanaki laskia ja tulla taas seuraavana päivänä katsomaan, että minkähänlainen peto siellä nyt on. :wink:
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 15.12.06 - klo:19:36
Tulinki siihen tuloksseen että en sittenkkään itekkään laskis takasin, ei tunnu kummiskkaan olevan mitenkkään uhanalanen laji. Ja olis kyllä kommeet semmoset leuat hamppainneen seinällä ::). Tosin jos tuonne tullee lähettyy niin taian suosiolla kuletella pisttoolin venneesseen mukkaan, ihan niinku henkivakkuutukseks jos tuommonen peto sattus vaikka tarttummaan :o
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: jpsuominen - 15.12.06 - klo:20:38
Mustadin pronssinväriset koukut ovat ainakin aika köykäistä kauraa suolavedessä. Ruostuvat "sikanopeasti" täysin käyttökelvottomiksi, joten tuskin ne siellä Holkerin röyhtäisyissä kauhean kauaa roikkuisivat. Eihän ne toki mitän uhanalaisia elukoita ole (kai? taitaa olla lajin tuntemus aika vähäinen), mutta enpä moista itse ainakaan viitsisi hengiltä ottaa aivan turhan takia, kun ei moiselle hirviölle mitään käyttöä itselläni ole. Merenpintaa voisin kyllä yhdelle yksilölle joskus esitellä... :)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 15.12.06 - klo:20:53
Tuo holkeri näyttäs välillä nousevan jokkiinki :-\ Jossain google haulla oli kuva joesta saavusta holkerista, ja jollain sivustolla mainittiin että holkeri voi joskus syyvä joesta juovia caribuja :o

Ja tosiaankii, oli mainintoja just siitä että kysseinen kala on iso mysteeri biologeillekkiin. Ne silimä loiset sillä on aika ilikkeen näköset :P
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 15.12.06 - klo:21:36
Niin voishan sitä niitä perkkeitäkin käyttää, kun on suhteita esim tuonne Nesebyn kalanvastaanotto laituriin.  Mutta miten se toimii?  Eikös joku "pikkukala" parvi tee niistä aika äkkiä selvää.  Tietenkin sitäkin voi kokeilla. Itse olisin tuon yliajetun poron kannalla  ::), jos sellainen suht helposti löytyis.  Mutta voin tietenkin jättää turskaperkeistä tilauksen keväällä...

Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 16.12.06 - klo:20:28
Tuo holkeri näyttäs välillä nousevan jokkiinki :-\ Jossain google haulla oli kuva joesta saavusta holkerista, ja jollain sivustolla mainittiin että holkeri voi joskus syyvä joesta juovia caribuja :o

Ja tosiaankii, oli mainintoja just siitä että kysseinen kala on iso mysteeri biologeillekkiin. Ne silimä loiset sillä on aika ilikkeen näköset :P

Joo, muistanpa minäkin yhden "tapaamisen" holkerin kanssa.  Olimme Petteri Vallen ja hänen lapsiensa kanssa Kristallivuonossa n. -98.
Oli armoton helle ja Petterin lapset uivat lahdessa.  Juuri kun he olivat ehtineet rantaan, näin aallon kulkevan rannan suuntaisesti aivan lähellä, kuin vene olisi mennyt, ilman venettä.  Ajattelin että valas (yleensä lahtivalas) tuli moikkaamaan.  Näkyvyyttä oli kuitenkin kilometri kaupalla eikä tuo otus noussut hengittämään.  No se meni ohi, mutta Petteriä jäi asia vaivaamaan ja hän juoksi perään.  Seuraavan niemen takana oli kuitenkin selkäevä ja pyrstö noussut pintaan.  Eikä pihahdustakaan, se ei hengittänyt ilmaa. "Hai", hän sanoi palatessaan, "pyrstökin oli pysyssä".  "Mitähän olisi tapahtunut, jos pojat olisivat vielä olleet uimassa"? Jäimme miettimään.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 12.01.07 - klo:10:45
Holkerireissu edistyy!
Einar Roska soitteli Norjasta.  Vihjasin hänelle tarvitsevani haaskaa holkerille, esim. hylkeen raatoja.  Näin säästyisi salakuljetukselta, kun ne ovat valmiiksi Norjassa.  Hän lupasi kysellä kalastajilta niitä, kun menevät verkkoihin.  Oliskos kaksi sopiva määrä? Toinen haaskaksi ja toinen syöteiksi...   
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 12.01.07 - klo:12:01
Kuulostaa jo lupaavalta. Yritän järjestää itseni paikalle (jos ei muuten, niin rannalle nylkyhommiin  ;D )
Holkereitahan on joskus yritetty harventaa ihan tosissaan, täällä hieman juttua:
http://www.fiskeri.no/english/Greenland%20Shark.htm

..ja islannista pitäisi saada resepti miten holkerin liha hapatetaan syömäkuntoon..  :P
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 12.01.07 - klo:12:49
Mukaan vaan!  Holkeri tapahtuma on ilmainen! No tietenkin reissukustannukset ovat jokaisella omat

Ei ne korpitkaan yksin haaskalle tule.  Kala-Harri Matikainen dokumentoi tapahtuman ja mitä useampi vapa notkahtaa, sen mielenkiintoisempi juttu.  Jos tänne ilmoittautuisi esim. maaliskuun loppuun mennessä useampia "suurpedon metsästäjiä", niin voitaisiin loksauttaa foorumikokouksessa 30.03.2007 klo 09.00 - 20.00 aikataulu ja muut pikkujutut kohdalleen. 
ps. Enpähän ole tällaista interaktiivista kokousta ennen pitänytkään. 
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 12.01.07 - klo:14:01
Ilman muuta kiinnostaa, mutta vielä pitää saada rouvakin yhtisymmärrykseen reissusta :P
No hyvinhän tässäon aikaa siivota kotona, pestä ikkunoita, yms kotitöitä ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 12.01.07 - klo:16:01
Mites isolla porukalla reissu järjestyy. Nyt rupee taas kiinnostus nousemaan  8)  Olishan tuo mukava kokeilla tuotakin...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 12.01.07 - klo:16:24
Ilman muuta kiinnostaa, mutta vielä pitää saada rouvakin yhtisymmärrykseen reissusta :P
No hyvinhän tässäon aikaa siivota kotona, pestä ikkunoita, yms kotitöitä ;)

Tarviiko Mauno lainaan tätä? (http://www1.smilehouse.com/cityclean/tuotekuvat//k250.jpg)  ;D
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 12.01.07 - klo:16:54
Eihän porukan koolla lienee väliä, kunhan saamme veneitä tarpeeksi kokoon. Mulla on yksi iso Busteri...  Majoituksia täytyy kysellä sitten kun porukan koko on tiedossa.  On siellä läheistöllä vuokrattavana vaikka yksi iso koulu, joka on tehty majoitustiloiksi.  Jos porukkaa löytyy ei luulisi olevan nokkaa kohden edes kallis...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Julli - 12.01.07 - klo:22:38
Kyllä olis mukava päästä tommoseen aktiin mukaan! Itellä onnistus(ehkä) reissuun lähtö  joskus heinä-elokuun puolella.. Mitään varmaa ei vielä pysty sanoon, mutta seuraillaampas tässä tilanteen kulkua..
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 13.01.07 - klo:11:52
Sieltähän saattais se satakiloinen Jullille löytyä! (kuten tuossa allekirjoituksessa toivot)

..
kalaahan se tarkoittaa?  ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Pete Peltonen - 13.01.07 - klo:12:03
Tottakai tämmöiselle spesiaalireissulle lähden. Koukkukin löytyy  ;D

(http://www.wiggler.se/mustadkrok/krokar/classic/worldbiggesthook.jpg)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Julli - 13.01.07 - klo:12:17
Sieltähän saattais se satakiloinen Jullille löytyä! (kuten tuossa allekirjoituksessa toivot)

..
kalaahan se tarkoittaa?  ;)

??Kal..??.kalaa tietysti se tarkoittaa!  Nyt osuit asian ytimeen ;D
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 13.01.07 - klo:20:39
Tottakai tämmöiselle spesiaalireissulle lähden. Koukkukin löytyy  ;D

(http://www.wiggler.se/mustadkrok/krokar/classic/worldbiggesthook.jpg)

Hieno koukku, minkä kokoinen se todellisuudessa on?  Kettinki näyttää vähän lyhyeltä, minkä mittainen se on?  Voiskos noita ostaa? 
Mullakin on joitain Kanadasta tuotuja koukkuja, mutta tuo näyttäisi asiallisemmalta kettinkeineen. 
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 13.01.07 - klo:20:43
Hieno koukku, minkä kokoinen se todellisuudessa on?  Kettinki näyttää vähän lyhyeltä, minkä mittainen se on?

Tässä kuvassa näkee tuota koukun kokoa :o

(http://www.tyrskyturska.net/petri/mittakaava.jpg)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 14.01.07 - klo:14:35
No niin , kyllä meikäläinen on mukana holkeri hommassa , eli paikka varattu. Jos vaan reissu ajoittuu aikasintaan elokuun puoleen väliin. Onkos tuolla minkälaista holkeri "sesonkia" , vai onko yhtä nyhtämistä koko vuoden  ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 14.01.07 - klo:16:29
No. en nyt tuosta sesongista tiedä.  Olenpahan vain ammattikalastajalta kuullut holkereiden n.500kg, tulevan lohien perässä Tenon suuhun.  Voisihan se reissu olla elokuun loppupuolellakin, lohiahan nousee Tenoon koko kesän ja meritaimenet perässä. 
Ja tunnustankin heti etten koskaan ole niitä vakavasti yrittänyt edes pyytää.  Siis tämä ensikesän kokeilu on tulokseltaan arvoitus.  Mutta lupaan hankkia kaikenlaista ennakoivaa tietoa ja pohtia mahdollisia keinoja tuloksen maksimoimiseksi.  Mm. mietin juuri kannattaisiko pyrkiä hankkimaan noita hylkeen ja pyöriäisen raatoja mad. paljon ja laittaa ne "Keskon tavarahäkkiin", jotta eivät heti joutuisi haiden pois kuljetettavaksi....    Näitä vinkkejä ja muitakin neuvoja, sekä alustavia toimenpiteitä otan mielelläni vastaan tässä foorumilla ja käytännössäkin. 
ps.  Onhan se mahtava koukku.  Kuinkahan se vastaisku onnistuu tällaiselta 60 kiloselta..?  Niin mistähän tuo on hankittu?
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 14.01.07 - klo:18:13
Resepti-osioon on toiveikkaasti lisätty Holkeriresepti  ;D ;D
Ehtisi kypsyä sopivasti seuraavan vapun mahdolliseen kokoontumiseen..

Kelahankintaa täytyy hieman pohtia, siimaa saisi olla vähintään reilusti.

Petrillähän oli JUK-SAssa tuollaisia koukkuja ja varmaan saa vielä tilattua. Itseltä löytyy samanlainen, ei tosin tullut uitettua sitä edes Storskalltarenilla. Pienempikin riittänee, taitaa olla parhaassa käytössä tuossa Maunon laittamassa kuvassa.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 14.01.07 - klo:22:28
Lainaus
Siis tämä ensikesän kokeilu on tulokseltaan arvoitus.  Mutta lupaan hankkia kaikenlaista ennakoivaa tietoa ja pohtia mahdollisia keinoja tuloksen maksimoimiseksi.  Mm. mietin juuri kannattaisiko pyrkiä hankkimaan noita hylkeen ja pyöriäisen raatoja mad. paljon ja laittaa ne "Keskon tavarahäkkiin", jotta eivät heti joutuisi haiden pois kuljetettavaksi...
Joo , tuloksesta ei tiedä , mutta mukava se on yrittää. Mutta on se hyvä kun meillä on mies siellä aitiopaikalla suunnittelemassa virityksiä Holkerien päänmenoksi. Muistettakoon , että se vapa ennätys on se vaivaset 775kg :D
Se olis hyvä , jos sinne pohjaan saisi hyvissä ajoin jonkun raatoläjän ja silleen vielä paketoitua , että kestää edes sinne asti ku myö saavutaan paikalle. Tollaset hylkeen raadothan kestäs varmaan paremmin ku perkuujätteet.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 15.01.07 - klo:09:04
775kg on tosi kova, en uskalla edes toivoa sen rikkomista, mutta jo holkerin saaminen on voitto.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 15.01.07 - klo:11:17
http://www.hfkrolex.com/ , Niin kun katsoo tuota väsytysliiviä niin huomaattekos, sillä tyypillähän on liivistä myös veneeseen päin "varmistusvaijeri".  Eipäs lähdekkään kaveri, jos poveri loppuu....
Tuo liivi vois olla tosi hyvä.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kala-Harri - 15.01.07 - klo:13:03
Jep, tosiaan minä voin tuosta reissusta tehdä juttua ja jos saisimme mukavia vääntöjä videolle, se olisi enemmän kuin sata jänistä. Eiköhän tuonne muutama venekunta saatane mukaan.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 15.01.07 - klo:13:15
Olisihan tuo sellainen tapahtuma, että varmasti lähtee täältäkin iso lössi jahtaamaan sitä todella suurta.

Mulla on kovat neuvottelut kotona menossa reissusta, mutta eiköhän sitä joku keino keksitä, että pääsee myös mukaan vuosisadan kovimmalle kalareissulle ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: poka - 15.01.07 - klo:13:16
Tuonne ois kyllä mieluinen lähteä.. Jos vain ajankohta sopii, niin ilman muuta.. Ja veneen kans..
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 16.01.07 - klo:17:45
Mukana ollaan jos vappaat jarjettyy, kuhan tiettaa millon reissu on ni koitan sitte sopia lahempana. Majotus tuskin on ongelma kellekkaan, telttoja ja laavuja loyttyy tarvittaessa, mut se vene, se vene ??? Montako venetta alueelta olis saatavilla vuokralle? Vai pittaako Maunnoo houkutella viemmaan oma vene?

Tuosta syotti hommasta viela sen verran etta sais olla reilusti sita syottia, isompia "paloja", eli kokonaisia raatoja usseempia, lisaks jotaki kevytta "maskia" ja verta mika lillus pohjavirtojen mukana etemmakskkii. ::)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 16.01.07 - klo:21:04
Kyllähän tässä alkaa jo veneellinen olla porukkaa. Ite en venettä tuo tullesani täältä kaukaa , eli jonkun kyytiin pitäs päästä. Mielellään siihen joka saa suurimmat kalat... ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 22.01.07 - klo:10:01
Mie otan yhen Busterin, siihen mahtuu neljä kalastamaan 3+konemies.  "Tosin kolmea holkeria tuskin voi yhtä aikaa väsyttää".  Voisin kyllä otta yhden pienemmän veneen mukaan, jos toimittajalla tulee kiire kiertää veneillä.    Voisin kyslellä myös muilta veneen omistavilta Utsjokisilta, onko kiinnostusta lähteä jahtiin.  Tunnen Norjasta koko liudan porukkaa uskoisin jonkun veneenkin löytyvän, jos omiimme ei mahdu.  Niitä täytyy kysellä sitten kun aika lähestyy, ettei tule turhia varauksia.  Voisittekin heitellä sopivia ajankohtaa, esim elokuun toinen viikko, jos sopii.  Niin löytyisi pikkuhiljaa kompromissi, jotta mahdollisimman moni pääsisi jahtiin.  Ja järjestelyille löytyisi aikaa, esim. miten raadot kerätään ja miten ne saadaan pysymään nahoissaan läpi kesän...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kala-Harri - 22.01.07 - klo:11:08
Elokuun toinen viikko passaa hyvin minulle. Jollain tavalla pitäisi miettiä nopea paikan vaihto, mikäli jollain venekunnalla nappaa kunnon kala kiinni. Siitä olisi hyvä saada videopätkää sekä kuvia. Mutta jos onginta tapahtuu lähekkäin, niin kyllähän silloin meikä voi jossain veneessä, mihin kukkakeppimäinen atleettivartaloni mahtuu, istua nurkassa kiltisti vapa kourassa.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 22.01.07 - klo:11:13
Tuo elokuun toinen viikko passaa (ihan vielä alustavasti) myös mulle.
Kunhan alkaa kalastajalössi olemaan selvillä, niin aletaan miettimään nuo veneisiin sijoittamiset ja pitää muistaa kerätä sinnekkin mukaan nuita PMR puhelimia, joilla voi hyvin pitää venekuntien välillä yhteyksiä muutamien kilometrien säteellä.
Kyllähän tuo tulee olemaan sellainen reissu, jossa pitää ehdottomasti olla mukana :)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 22.01.07 - klo:11:21
Jollain tavalla pitäisi miettiä nopea paikan vaihto, mikäli jollain venekunnalla nappaa kunnon kala kiinni. Siitä olisi hyvä saada videopätkää sekä kuvia.
 
Niin mulla on tuollainen lasikuitu Lohi-vene myös tuossa kartanolla.  Se perämoottorilla varustettuna voisi olla tällainen risteilijä jos keli sallii.  Tuo keli asia on muutoinkin sellainen arvoitus ettei etukäteen voi varautua, vaikka olenkin töissä sääasemalla.  Voihan se hartsankin vapa notkahtaa, täytyy sitten olla muitakin kuvaustaitoisia... 
Yes, tuo puhelinjuttu on hyvä idea.  Norjan GSM puhelut kun tulevat kalliiksi, jos vaikka vuorokausia pälistään. 
ps.  Miksei tuo lainaus Hartsan tekstistä jää valkoiseksi, vaikka jätin quotet päihin?   No poistin ne, kun tulivat tekstinä viestiin.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 22.01.07 - klo:15:02
Elokuun toinenviikko käy mullekin. Eipähän tartte kotiin turhia ajella , ku lähen heinäkuun viimeneviikko Andörjalle ja viikko-pari vierähtää siellä. No , voihan se olla että vaimo "kehottaa" pistäytymään kotosalla siinä välissä  ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Julli - 22.01.07 - klo:15:14
Eipä kuullosta yhtään hassummalta tuo elokuun toka viikko. Yhteen reissuun jää Norjassa kalastus tulevalla kaudella, mutta jos se onkin tommonen :o El special  :o, nii a vot!!
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kala-Harri - 23.01.07 - klo:14:50
Totta kai notkahtaa. Joka ukolla pitää vapa notkahtaa. Siihen pyritään. Jos jotain erikoista tietoa tulee, niin pistäkää mulle vaikka emailiin aikatauluja, sillä nyt alkaa melkoinen trafiikki tuonne ulkomaiden suuntaan, ettei aina ehdi täällä käydä. Viikon päästä Gambia ja sitten pari kolme muuta Afrikan reissua ja muutama rahakisa mm. marlinin ja kuningaslohen perässä tuolla muualla maailmalla. Tuolle elokuun toiselle viikolle ei onneksi ole mitään merkittävimpiä kisoja.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 23.01.07 - klo:15:45
Mulle käy tässävaihheessa mikä tahasa viikko, tiiän sitte vasta lähempänä, töitä olis toivveissa saaha toukokuun aikana, ni varmisttuu vasta lähempänä. Pittää vaan toivvoo että jossain venneessä on sitte tillaa ::)

Ei kai siellä kovin kaukana toisisttaan kannata olla, aika lähellä mäskäys/raato paikkaa. Ja soppii vaikka niin että jos jollain on ISO kiinni niin se venekunta jossa Harri on saappuu sillon paikalle.

Syöteistä vielä senverran että jokkainenhan vois tuua vielä "tavarraa" sen verran mukana mitä sais kassaan ja mitä mukkaan mahttuu, lähinnä tullee mielleen että variksen pyyntiä kevväällä ja supikoiran loukutusta, ko "tuotteet" pakkasseen ja jätesäkissä mukkaan reissulle. Ja mitä nyt sais kassaan kesän aikana. Esa vois sielläpäässä tullista kysästä että miten on tuo raatojen tuonti, voi olla tietty että ei sais tuua. Mut tietysti kallaa paljon syötiks. Toinen juttu että kannattas varmmaan paikanpäällä rakenttaa ainaki osalle haaskasta harva lauta laatikko ja siihen sitte kans, ni ei kaikki tavara häviä kerralla eikä liikaha pohjavirtojen mukana. Entäs 3-400m köyttä johon koho, tietäs missäpäin haaska liikkuu.  ::)

Mulla onkkii jo pari ideaa oman siiman päähän laitettavaks  ::)  ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 23.01.07 - klo:17:58
Niin ehdotinkin tuossa sellaista K-kaupan tavarahäkkiä, uppoaisikin hyvin.  Joo tietenkin aineksia vois tuoda, olikohan se Mauno, kun ei toivonut kissaa syötiksi, joten varikset käy...   Siellä päin on mulla myös tuttuja kalastajia, joilta voin kysyä mm. pyöriäisiä, jos verkkoon eksyvät.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kala-Harri - 23.01.07 - klo:20:19
Janin idea ihan hyvä. Minä voin kuitenkin oman kalastuksen jättää vähemmälle, jos vain saadaan hyvää filmimatskua. Mulla kun on jo kanava siihen filmin käyttöön. Siitä sitten lähempänä.
Supikoiran raato varmasti tuoksahtaa herkulliselle haiden nenään. Varsinkin jos raatoa pitää viikon pari auton takakontissa.
Tuiskusella on menossa rissavapatesti, joita kokeillaan nyt tuolla Gambiassa. Koetan kysyä, joutaisiko niitä keppejä sitten tämän ryhmän käyttöön. Se vedenalainen kamera olisi kova sana, mutta taitaa nuo syvyydet olla liikaa niille johdoille. Sellaisenkin saisin käyttöön, jos luulette että apua on ja johtoa löytyy.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 23.01.07 - klo:20:41
Elokuun toinen viikko kuulostaa ihan hyvältä.
Syöttien hankinnan jätän kyllä sinne Norjan puolelle.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 23.01.07 - klo:20:44
Siis, kaikki nyt kompostisaavi vaatekomeron takanurkkaan ja sinne kerätään kaikki mikä pöytään jää.  Vaimolle ei tietenkään kerrota.  ;) ;D
Tuo elokuun toinen viikko näyttää sopivan useimmille, joten olkoon se lähtökohta aikataululle!
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 23.01.07 - klo:20:45
Eihän siun juuri vähemmppää tarvvii kalasttaa, tuskin kummiskkaa 2 hengellä on holkeria kiinni yhtä aikkaa.  :o Se veenalanen kamerahan olis ihan hyvä, jos kesttää painetta/siinä on valot? Aika harvassa on veenalasta kuvamateriaalia holkerista.

Nyt jo syyhyttää tuo reissu vaikka en ees tiiä pääsenkö sinne  :-\ ;D :-\ ;D

Ja muistutuksena: Holkeri syö vanhoja haisevia raatoja (hankala anoppi  ;) )  :D
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 23.01.07 - klo:20:46
Siis, kaikki nyt kompostisaavi vaatekomeron takanurkkaan ja sinne kerätään kaikki mikä pöytään jää. 

Ei sovi millään vaatekomerroon...se ku on TÄYNNÄ  merikalastus vehkkeitä  ;D
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kala-Harri - 24.01.07 - klo:10:13
Näinköhän rupee katoilemaan etelän kaupungeista niitä herttaisia, kuselle haisevia mummoja solkenaan. Juuri niitä, jotka marketeissa puristelee kaikki hedelmät mustelmille, järjestävät jonoja pankin tiskille, kun vielä kihdistä pitää puhua virkailijalle. Olisiko syötinainesta.
Olikos tarkoitus, että varataan joku majoitus ja ollaan useampi päivä siellä. Vai mikä oli systeemi. Ei kai yhden päivän takia kannata tuota tilannetta järjestää, vai onko minulta jäänyt tää ketju huonolle luvulle.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 24.01.07 - klo:10:20
Tuo voisi kyllä toimia syöttinä. En Esalle luvannut meidän kissojakaan, niin jostakin on ne "raadot" hommattava ;D
Itse ajattelin, että jos tehtäisiin sellainen pidennetty viikonloppureissu, niin siihen saisi parhaiten itse lupaa työnantajalta, sekä ylipäälliköltä kotona ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 24.01.07 - klo:12:04
Niinpä kun haaska on häkitetty ja viritetty, luulisi pedot pyörivän ainakin viikon niillä seuduin.  Mutta kuka estää, vaikka joku majailisi loppukesän siellämain.  Olen ajatellut että. Haaskantekopäivä + kaksi päivää kalastusta olisi kaikille suotava.  Noita majoituksia olenkin miettinyt.  Niitä kun on Tenovuonon molemmin puolin, pieniä yksiköitä siellä täällä + pari isompaa firmaa Tana Hotel ja olikohan se Östertanana Kestikievari, niin ja Rustefelbmassakinhan on Kestikievari (nämä kievarit ovat aika lähellä K-pistettä.)  Veneellä liikkuen etäisyydet vuonolla on pienemmät kuin autolla, "tietänette miksi".  Vestertanassa on yksi vanha koulu veneenlaskupaikan vieressä, sen luulisi tulevan halvimmaksi suurehkolle porukalle kertavuokrauksena.  Majoituksesta en kuitenkaan usko ongelmia koituvan, hinta ja sijainti ratkaisevat paljon, sekä mahdollinen yhteistyö maissa tulisi olla helppoa.  Olen jossain vaiheessa kulkemassa sielläpäin ja kyselen näitä majoitus- ja raatoasioita tarkemmin paikallisilta. 
Sain mailina uutisen Saksasta, että kyseisenä viikkona tulee toimittajaporukka markkinoimaan Suomenpuoleista Tenolaaksoa.  Itse olen ollut tässä projekstissa alustapitäen mukana.  No, kaikkea ei voi tehdä samanaikaisesti.  Mutta jos ei muita pahasti haittaa, voisi holkeriprojekti alkaa 10.08.2007 ja jatkua yli oheisen viikonlopun ja yksityisesti niin pitkään kuin itse kukin haluaa.  Päätapahtuma ajoittuisi siis viikon32 lopulle. Niin ja se 250m naru olisi ehkä hyvä, ettei jätettäisi sitä häkkiä saasteeksi.  Olen "yrittänyt" pitää yhteistyöedellytykset kunnossa norjalaisten kanssa.  Näyttää, että täältä Utsjoelta lähtee toinenkin Busteri paikanpäälle.  Ivalosta voi myös joku vene tulla (vielä epävarmaa).
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 24.01.07 - klo:13:07
Joo, viikonloppu olis hyvä ja halukkaat saapi jäähä pitemmäks aikkaa.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 24.01.07 - klo:14:49
Lainaus
voisi holkeriprojekti alkaa 10.08.2007  ja jatkua yli oheisen viikonlopun
Ja eikun ajankohta paranee. Ja tuota majotusta ku miettii , niin sen mukaan miettii vähän sitä haaskan paikkaakin. Niin ei tartteis ajaa veneellä eka 100 kilometriä pelipaikoille , meinaa , että jos sattuu vähän tuulisempi viikonloppu.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 24.01.07 - klo:15:30
Se välimatka asia tässä funtsituttaakin, Tenojoen suu sijaitsee vuonon itälaidassa. Maksimaalinen ajomatka on viitisentoista kilometriä veneellä, ehkä 20:kin jos haluaa esim. sen laadukkaan Rolfin mökin.  Lähimmät majoitukset ovat muutaman kilometrin päässä.  Paha (jos ulkomereen vertaa) ei merenkäynti ole, ollaan kuitenkin 60km sisällä Tenovuonossa.  Kyllä katteettomaan Busteriin on kuitenkin varauduttava vesitiiviillä vaatteilla.  Elokuu on näillä leveysasteilla kuitenkin keskikesän rauhallisinta aikaa ja lämpöäkin monesti hellelukemiin asti.  Mutta mutta, minun ennusteeni ei ole voimassa, jos tilanne onkin toinen  ;). Majoitusvarausten tekoon auttaa, jos vaikka maaliskuussa tietäisi edes suurinpiirtein rymän koon.  Tämä puoli asiasta kannattaa kuitenkin pohtia tarkasti. 
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tsoka - 24.01.07 - klo:16:06
ja ennenku lähdette niin ostakaa tuo mun ursuitti pois niin jää vähän peliaikaa jos sattuu mereen joutumaan.meinaan olin viime vuonna noilla
seuduilla elokuussa ja ilman lämpötila + 6,5 ja tuuli sikana .
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 26.01.07 - klo:11:49
Tottakai tämmöiselle spesiaalireissulle lähden. Koukkukin löytyy  ;D

(http://www.wiggler.se/mustadkrok/krokar/classic/worldbiggesthook.jpg)

Ei se Petrin hai koukku olekkaan välttämättä  liian iso holkerille.  Surffasin jostain tuolta Petsamosivulta tällaista tekstiä:
- Ulkomeren kaloista merkillisimpiä olivat merikissa sekä jopa 600-700 kg:n painoinen, enimmillään n. 10 m:n pituinen holkeri, Jäämeren hai, jota pyydettiin puolen metrin mittaisella koukulla
Ja tässä aikaisemmin surffaillessani näin noita isoja koukkuja holkereiden suussa, kun niitä oli joskus tahallaan "harvennettu" (en muista sivua).  Tosin luulenpa, että niitä koukkuja käytettiin suurpaltaan tavoin pitkissä siimoissa, eli liinoissa kuten Norjassa ja Petsamossakin ennen niitä kutsuttiin. 
Mikä lie suurin suomalaisen vapavälinein saama holkeri?
Niin näinpä jonkun kuvan suomalaisten saamasta suuresta holkerista eräässä kirjassa (Turjanmeren maa - Petsamon historia 1920 - 1944) josta aikaisemminkin mainitsin suurpaltaan yhteydessä.  Ne oli muistaakseni troolikaloja, eikä siis kelpaa ennätyksiksi tässä kisassa.

Virallisesti on vapavälinein suomalaisen suurin saama pallas Pekka Wallinin 74kg: köriläs ja suurinta holkeria me kilvan tavoitellaan...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 23.02.07 - klo:13:22
Otanpahan tämän holkerijutun taas tapetille, kun tuo jäsenmäärä näkyy kasvavan, kuin pullataikina.  Jahti alkanee näillä näkymin elokuun toisen viikkon loppuna pe. 10.08.-07 haaskan asettamisella ja jatkuu yli viikonlopun, halukkaat voivat jatkaa "teurastusta" pitempäänkin.  Tosin itse olen lipsauttanut muutamalle päästäväni saaliin "kasvamaan".  Tarkempi operaation hiominen rakentuu pikkuhiljaa.  Esim miten saisi mitattua elävän ja "inhottavan" hain mitattua virallisesti loukkaamatta "sormiaan". 
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: jpsuominen - 02.03.07 - klo:11:16
Eipä noita oiken mitattua saa. Arviota kehiin vaan veneen kylkeä vasten ja sen jälkeen siimat poikki.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 02.03.07 - klo:11:42
Mites ois, kirveellä merkit veneen kylkeen.  Toinen siihen pyrstön ja toinen kuononpään kohdalle. 
Ja sitten äkkiä rantaan, oikein metrimitalla tarkistamaan (vahinkoa).
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Santiago - 02.03.07 - klo:13:06
Siinähän sitä onkin temppu, kun pitää koko ajan veneellä hinata haita ettei se tukehtuisi. Ne kun eivät osaa "hengittää", vaan pitää olla  aina liikenteessä.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Pete Peltonen - 02.03.07 - klo:23:23

"Ei se Petrin hai koukku olekkaan välttämättä  liian iso holkerille"

Joo, mie luulen kanssa että se on aivan passeli koukku holkerihommiin. Tuntuuhan tuo koukku äkkiseltään karmean kokoiselta, mutta jos käyttää syöttinä vaikkapa noin 12-kiloista turskaa, niin se on juuri passeli kun tyrkkää koukun suusta sisään ja otsasta taas ulos. Ei varmasti enää siinä vaiheessa näytä niin valtaisalta. Puhumattakaan jostain karmean kokoisesta lihasyötistä. (Sipulisäkillinen falukorvia?  ;D )
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: poka - 03.03.07 - klo:21:42
Ja jos lammas syöttiä tykkää käyttää, niin jopa pieni koukku.. ;D Tietenki semmonen pieni karitsa vois olla aika passeli tuohon koukkuun.. ;)

Mikähän se lienee paras syötti holkerille? Onko kellään tietoa?
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 14.03.07 - klo:13:29
Jos sattuu jalka lipsahtamaan, niin ei hätää!
Näin siitäkin selvitään:  http://www.city.fi/videoni/video/2400/
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: peetu - 15.04.07 - klo:12:56
Jos sattuu jalka lipsahtamaan, niin ei hätää!
Näin siitäkin selvitään:  http://www.city.fi/videoni/video/2400/
Kyllähän sitä nuitten haittenkin kanssa on kiva painia, mutta, ku ne läiskii tuolla pyrstöllä... :(
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 08.05.07 - klo:10:02
No viimeinkin saamme holkerireissulle täsmällisempää tietoa.  Lähden nääs ensi viikonlopuksi  Kala-Harrin kanssa "vakoilureissulle" Tenovuonolle.  Tarkoitus on myös haastatella ammattikalastajia ja saada haaskalle koordinaatit.  Myös itse haaska (hylje, pyöriäinen, poro...)  olisi mukavaa saada suht. lähelle upotusaluetta.  Utsjoen K-kauppias Reijo Husu (lähtee itsekin suurpeto jahtiin) lupasi jotain häkkiviritelmiä haaskan ympärille, ettei se välittömästi katoaisi parempiin suihin.  Myös ympärillä sijaitsevat majoitustilat on tarkoitus kartoittaa.  Ehkä, sitten pikkuhiljaa, kannattaa tehdä jo majoitusvarauksia.   Palaan siis ensiviikolla foorumille viisaanpana. 
ps.  Tiedän jo ennakkoon, että juuri holkerireissun aikaan, on Tenojoensuussa meritaimenia runsaasti.  Naapuri kävi viime kesänä, juuri noihin aikoihin, meritaimenta pyytämässä.  Saldo: 400 kpl 1 - 3kg taimenta.  Tosin, hän oli paikallisen matkassa... 
Tenonsuu on luvanvaraista kalastusaluetta, ei siis lukeudu merialueeksi, ja vaati kalastusluvan.  Niitä myy muistaakseni huoltoasema Tanabrussa (eivät ole edes kalliita).    Mutta, reissun päätavoite on 500kg:n holkeri!
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 14.05.07 - klo:12:30
Holkeri koordinaatit täsmentyivät.
Juttelin erään ammattikalastajan kanssa, hän suositteli minulle syvenpää ~200m vettä erään luodon selkäpuolella.  Ajomatkaa  veneellä Torhopin satamasta on noin vattitunti (koululta 20min).  Hän oli saanut lähempääkin taannoin yhden kuusimetrisen holkerin. pallasverkosta  Ja jossain vielä kauenpana (tiedän paikan) on "muinoin" pyydetty holkereita ammattimielessä maksan vuoksi.  Reidar lupasi myös pakastaa meille haaskaksi pyöriäisen (myös hylkeitä ja muita otuksia tulee kalastuksen sivutuotteena).  Kartoitin Torhopin läheltä (15km) muutamia vuokramökkejä.  Kun tämän "suur'riistajahdin" osallistujat ovat selvillä, voin alkaa tehdä varauksia.  Myös eräs vanha koulu on muunnettu majoitustiloiksi, jossa yhteismajoitus olisi ehkä mahdollinen (koulun vieressä veneenlaskupaikka).  Voitte alkaa jo inspiroimaan sillä elokuun 10. päivä tulee yllättävän nopeasti, myös ilmoittautumisia otetaan jo vastaan.  Eipä muuta kuin, tutinaa puntteihin.  EK
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 15.05.07 - klo:13:21
Holkerireissu on ei-kaupallinen, omakustanteinen tapahtuma.  Lisää aiheesta löytyy tämän aiheen edeltäviltä sivuilta.  Se järjestetään Tenovuonolla 10.08.2007 ...   niin monta päivää, kuin itse kullakin on resursseissa aikaa.  Mahdollinen yhteismajoitushinta jaetaan kaikkien yöpymisien summalla, ja jokaisen osuudeksi tulee siis vain se vuorokausi summa, joka on todellisuudessa käytetty. 
kuviteltu esim:  10 000Nkr/viikko jaettuna yhteenlaskettujen vuorokausien määrällä 100vrk = 100Nkr/vrk = 8e/vrk/hlö 
Nyt voi jo alkaa suunnittelemaan järjestelyitä mm. veneiden tuomisen suhteen, ym... 

Blokkasin ns. ennakkoilmoittautumisia (ei tarvitse olla vielä sitovaa) tuolta historiikista seuraavat nimimerkit:
1. Kalaparkki
2. Julli
3. Petri
4. Mauno
5. Tonimv
6. Poka
7. Jani
Ja Utsjoelta suoraan ilmoittautuneet:
8. Allekirjoittautunut EK
9. Harri Matikainen
10. Reijo Husu

Tälle sivulle, tai yksityisviestinä allekirjoittaneelle voi tehdä ilmoittautumisia.  Please, myös vahvistukset jo ennakkoilmoittautuneilta.

Arvioin nyt olevan ainakin nämä 10 lähtijää + mahdollisesti heidän perhettään muutama lisää. 
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 15.05.07 - klo:20:19
Miun lähtö selevvii ihan parin viikon sisällä, kuhan meen töihin ja nään miten pitkäks aikkaa vuorolistat on tehty.

Nyt sitte selevis...ja valitettavasti en pääse lähtemmään >:( >:( Ei ilikkii koeaikana kinuta ylimäärästä vappaata...mutta toivottaan että homma jatkuu seuraavina vuosina.  ::)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Pete Peltonen - 25.05.07 - klo:22:16
Itse joudun ikävä kyllä perumaan lähdön tuonne holkerijahtiin, hoksasin juuri että olen lupautunut samalle viikonlopulle 9.8. - 12.8. oppaaksi Lyngen Havfiskesenteriin.
Prkle!  >:(

Hmm. Tosin voisin tietenkin singahtaa paikalle viikonlopun jälkeen jos nyt satun saamaan lomaviikon 13.8 - 19.8. eli toivo elää...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 16.07.07 - klo:09:46
Moikka taas!  On ollut tässä sellainen kolmen viikon lohensoutu sessio evästettynä muutamalla Norjan reissulla.  En siis ole kerennyt paljoa foorumeita surffaamaan.  Holkerireissu siis lähenee ja hoitelen asumisjärjestelyt ja organisointia lähiaikoina. Antakaapa vähän toivomuksia.   Sitte olis yksi toivomus minullakin:  - Onko kellään suhteita teurastamoihin (henkilökuntaan)?  Olisi kiva saada pänikällinen verta houkuttimeksi ja ehkä vähän elimiäkin syöteiksi...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 22.07.07 - klo:21:18
Onkos reissuun lähtiöitä jo ilmottautunut , ettei Esa järkkäile turhaan raatoja pohjaan ja veneitä kalastajille.
Ite otan kaikki kamppeet mukaan Andörjalle ku sunnuntaina lähen sinne ja sieltä sitten yritän ajella parinviikon päästä suoraan holkerin pyyntiin. Pieni kysymysmerkki on , että kerkeänkö , mutta valmiudessa olen  8)
Otsikko: Vs: Holkerireissu Vestertanaan 10.08.............
Kirjoitti: esa karpoff - 23.07.07 - klo:09:46
Henk.koht. paluu: 2,3 tai 4 pv, vaikka koko viikko, jos siltä tuntuu.  Siis oman aikataulusi mukaan. 

Nyt on Holkerireissulle sellainen porukka koossa, joka ei kovin suurta majoitusta tarvitse.    Olin viikonlopun Vestertanassa ja asuin itse uudessa laiturirakennuksessa. Siellä oli suuri 50m2 huone ilman kalustusta, asuminen siellä olisi suuremmalle porukalle halpaa mutta askeettista.  Toistaiseksi olen varannut vain yhden "suht. tasokkaan" kolmen henkilön mökin, johon tiivistämällä matuu max viisi.  Mutta, "koulu"  (sinne mahtuu paljon) on vielä kysymättä, joten antakaapas ilmoittautumisenne vielä kerran.  Niin lasken lukumäärän ja järjestän majoitusta mahdollisuuksien mukaan: 
Ilmoittautuneiksi katson seuraavat nimimerkeistä: 
+ 1 Kalaparkki
+ 1 esa karpoff  (allekirjoittanut)
+ 1 Reijo Husu  (ilmoittautunut Utsjoelta suoraan)
__________________________________________
= 3 Ilmoittautunutta
=====================================

Peruneiksi katson seuraavat nimimerkeistä:
1. Petri
2. Kala-Harri  Hänen ammattitaitoisen toimittajanaroolin menettäminen, on reissulle tappio.  Mutta uskon kamera- ja kynämiehiä löytyvän osallistuneistakin.  Hartsa hoitaa julkaisut kuitenkin, jos sitä kaivataan. 

Varmentamatta oavt nimimerkit.  Joilta toivon suht. pikaista vastausta: 
?  Julli
?  Tonimv 
?  Poka
?  Mauno 


Venetilanne:
+ 1 Reijolla on vene, johon ilmeisesti itse nousen. 
+ ?1 Minulla on Jet-Buster  (avo), jonka voi tarvitessa ottaa mukaan? 

__________________________________________________________________
= ?  Varmennusta kaivataan. 
 
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 24.07.07 - klo:00:53
Miun lähtö selevvii ihan parin viikon sisällä, kuhan meen töihin ja nään miten pitkäks aikkaa vuorolistat on tehty.

Nyt sitte selevis...ja valitettavasti en pääse lähtemmään >:( >:( Ei ilikkii koeaikana kinuta ylimäärästä vappaata...mutta toivottaan että homma jatkuu seuraavina vuosina.  ::)


Niinku tuonne aiemmin jo kirjottelin...ei onnistu vappaat....valitettavasti
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 26.07.07 - klo:09:14
Holkerireissu
Käytän tuota nimimerkilläni olevaa edellistä tekstiä "kirjanpitonani" ilmoittautuneiden suhteen. 
Siis päivitän sitä muokkaamalla, joten jos haluat seurata, ilmloittautua tai perua kesän holkeritapahtumaan, voit lukea sitä (sen tunnistaa helposti lihavoidusta punaisesta tekstistä
Koetan pitää oheista tekstiä ajan tasolla, lukuisista kiireistäni huolimatta.  Kireitä siimoja:  esa karpoff
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: poka - 31.07.07 - klo:18:52
Juu valitettavasti näin kävi, että ei kerkeä millään tuolle reissulle.. Kiinnostusta ois kyllä asiaan ollut..
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Julli - 31.07.07 - klo:21:27
Täällä sama juttu, holkeripainit jää väliin tältä vuodelta. Toivotaan että haaskasta ollaan kiinnostuneita myös pinnan alla, eli siimat ois kireinä ja tapahtumia riittäs. Voisi olla piristävä vaihtoehto tuleville kausille, kun pääsis narraan, ja että olis vielä hyvät saumat saada siimanpäähän hieman "isompaa" eväkästä..

Voihan sitä haita ym. yrittää vuonolta kuin vuonolta, mutta kyllä tuo haaska tuo asiaan pykälän lisää mielenkiintoa.
(Eikös täällä foorumissa ollu n.2 vuotta sitten juttua jostain, joka tarjoaa extremekalastusta jossain lofoottien suunnalla vetenalaisten tulivuorien yläpuolella?)

Omat välineet hainkalastukseen ovat tällä hetkellä mallia "Ultra light" ;D Mutta anyway, luulis siinä haaskan läheisyydessä pyörivän kalastajien lisäksi muutakin mereneläjää "helpon" saaliin toivossa  :P

Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 01.08.07 - klo:17:15
Mutta anyway, luulis siinä haaskan läheisyydessä pyörivän kalastajien lisäksi muutakin mereneläjää "helpon" saaliin toivossa  :PNo jos holkerinpyyntiin lähtee niin ei tulis mieleenkään kokeilla olisko esim. pallas syönnillään! Eihän siitä mitään tule jos ei keskity asiaan..  :D
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 09.08.07 - klo:12:46
-"Vaviskaa holkerit, täältä tulee muutama rääpäle teitä kiusaamaan!"

Nyt on lähtöpäivä ja holkerijahti jatkuu sunnuntaihin asti.  Täkykin on hankittu, turvoksissa oleva suuri porohirvas.  Varasin vain yhden mökin Vestertanasta, johon mahtuu mukavasti 3+2 kalastajaa.  Bustereita on kaksi katettu ja avomalli.  Teppo Tähkäpää lähtee dokumentoimaan kameroineen tapahtumaa, tuloksista kuulette jälkeenpäin.  Kireitä siimoja teillekin, EK
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Hjalmard - 10.08.07 - klo:15:11
Tätäpä on mielenkiintoista odotella ja arvuutella minkälaista mörköä sieltä syvyyksitä nousee :o

Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 14.08.07 - klo:18:00
Porukka ilmeisesti kutistui aikapaljon alkuhehkutuksesta , mutta pienellä porukalla se ilmeisesti toteutui.Itekin jumituin kiireiden takia Andörjalle, joten väliin jäi hain kalastukset  :(
Jokos on reissulaisilta antaa infoa reissusta.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 16.08.07 - klo:11:10
Porukka ilmeisesti kutistui aikapaljon alkuhehkutuksesta , mutta pienellä porukalla se ilmeisesti toteutui.Itekin jumituin kiireiden takia Andörjalle, joten väliin jäi hain kalastukset  :(
Jokos on reissulaisilta antaa infoa reissusta.

No niin, tiistaina kotiuduin tuolta reissulta. Tuli vielä holkerinpyynnin jälkeen käytyä Altassa asioimassa ja jopa kalassa Talvikissa pari tuntia.  :) 
Tulos oli ehkä odotettu mutta ei toivottu.
Itse en syötin laskuun ehtinyt torstaina, keli oli melko kehno joten kovin kauas sitä ei voitu viedä. Perjantaina oli vielä melkoínen myräkkä niin Vester Tanassa kuin Berlevågissa ja Båtsfjordissa jossa päiväni vietin. Perjantai-illalla sitten päästiin viimein syöttipaikalle ja melko pian Esalla tärppäsi, kiinni 10-20 sek ja siima poikki...  >:( (Esalta saattaa löytyä kommenttia liittyen kevlarin kestävyyteen)
Pyynti jatkui lauantaina sitkeästi (joillakin siiman vaihdon jälkeen), välillä testattiin välineiden kestävyys poijun kanssa. Kun kolmestaan kiskottiin täysin voimin venettä poijua kohti, voitiin todeta että nyt välineet ainakin kestää...
Yhdessä vaiheessa tuli taas sellainen tärppi, että vapa meinasi lähteä käsistä. Syötit oli nostettu vähän ylemmäksi pohjasta ja siirryttiin hiljaa kun joku maistoi vauhdissa kilon lihakönttiä.  :o

Pallasvaappujakin vedettiin välillä ja pikkuseitä nostettiin ruokakalaksi. Muuten saalis jäi siis vähiin, mutta hyviä kokemuksiahan tuosta tuli. Vaatii tietysti vähän sitkeyttä ja riittävästi hulluutta tuollainen pyytäminen..  ;D

Esalle ja Reijolle kiitokset järjestelyistä, etenkin suurimman työn eli syötin suhteen.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 16.08.07 - klo:16:48
Lainaus
Esalla tärppäsi, kiinni 10-20 sek ja siima poikki...
Lainaus
Yhdessä vaiheessa tuli taas sellainen tärppi, että vapa meinasi lähteä käsistä.
Eli riskit on olemassa , että haaskalta voisi saada isompiakin petoja  8)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 16.08.07 - klo:16:53
Olisi ollut mielenkiintoista saada tuolta edes yksi pallas, olisi voinut katsoa montako sopulia mahasta löytyy...
Niitä nimittäin oli joka paikka täynnä, kaukana merelläkin ui muutama ja raatoja kellui joissakin kohti enemmänkin.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 17.08.07 - klo:13:37
Holkerireissu on siis takana ja lohestus loppusuoralla, nyt voi pikkuhiljaa jäädä aikaa "kelaamiseen", siis asioiden käsittelyyn foorumilla. 
Suoraan siihen aktiin, joka tuli viiden minuutin jälkeen kun ensikerran upotin parin kilon lihakimpaleeni haaskan tuntumaan:
Perjantai: 
Noin 100m  haaskan rantapauolelta (90m Syv.) aloitimme tuuliajon kohti haaskaa (130m syv.).  Otettiin pohjatuntuma ja pari metriä ylös, hidas tuulen ja merivirran luoma ajautuminen alkoi.  Tosiaan noin viisi minuuttia ja 50m lähempänä (n. 120m syv.) jysähti.  Jarru oli miltei kiinni, mutta antoi sopivasti periksi kovassa väännössä.  En ollut väsytys valjaissa ja pitelin haivapaani  "isän otteessa".  Mielestäni tilanne oli hienosti hallussa, ja vapa 90 asteen kulmassa alas.  Tunsin loivaa painahtelua ja olin onneni kukkuloilla -"Että näin helppoa!".  Naps! - "Saa´...an Kevlari eihän sen pitänyt katketa!"  Jos kamera olisi käynyt, olisin pyytänyt naamani leikattavan (oli se niin hapan).  Ei ollut muuta heikkoa kohtaa, kuin se Kevlari.  Epäilin sitä alunpitäenkin ja taisin muutaman kerran mainitakkin sen olevan heikoin lenkki.  Nyt potutti.  Projekti uhkasi osaltani päättyä heti alkuunsa. ellen saisi kunnon Nylonia. 
Lauantai:
No, seuraavana päivänä sitä kuitenkin löytyi Tanabrun Remasta.  Ja takaisin!   Nyt oli mulla ja Reijolla uudet nylonit ja Ossila luja omansa.  Ne testattiinkin (kuten Kalaparkki tuossa edellä jo mainitsi).  Vielä lauantaina pari tärppiä, sellaista joka meinaa tempaista vavan treenatuistakin  käsistä (olen soutanut koko kesän). 
Sunnuntai:
Poijun poisto ja kotiin. 

Kalaparkilta löytyy koordinaatit haaskasta, jos jotakuta kiinnostaa vielä tänä kesänä kokeilla holkerijahtia. 
Ensi kesänä projekti uusitaan ja toivottavasti kelit suosii, sillä torstain "myrsky" esti ruhon "porohärkä" viemisen suunniteltuun etäisyyteen vuonon perältä.  No löytyihän se kontakti lähempääkin, oli se sitten mikä hyvänsä.  Itse uskoisin sen kuitenkin olleen täysikasvuinen holkeri.  EK
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 17.08.07 - klo:17:24
Lainaus
upotin parin kilon lihakimpaleeni
Minkäslaisilla virityksillä kalastitte ? Minä tekasin jo valmiiks 2mm pianolangasta puolenmetrin mittaisia perukkeita , että jos olis päässy mukaan. No ovatpahan valmiina seuraavaan kertaan...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 17.08.07 - klo:19:44
Vinkkiä hain kalastukseen täältä Ruotsista. Kävin kahttoo yhtä venettä ja venneessä oli 2mm monofiiliä, kysyin tietysti mihin ne sitä käyttää. Vastaus oli että kaikkeen syvältä kalatamisseen haitten takia. Esim tänävuonna täältä Göteborgin lähistöltä on saau 3 holkeria, ja kaikki niistä on pyörittäny siiman ihtesä ympärille, samoin kuulemma tahttoo tehä muutki hait, piikkhai erityisesti. Ja hailla ku on semmonen hiekkapaperin kaltanen nahka, niin se hankkaa kuitusiiman poikki pyöriessään. Joten täkäläiset käyttää 4-5m monofiili peruketta siellä käressä.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: jpsuominen - 17.08.07 - klo:23:41
Meikä lähtisi kyllä ihan vaijeri-linjalle. Tuollaista solmittavaa 49-säikeistä vaijeria vaikka sen 5 metriä tapsiksi, niin luulisi kestävän.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 18.08.07 - klo:10:13
Niin olihan mulla metri teräskettinkiä ja päälle 2.5m 6mm vaijeria.  No jos se heti rullasi, voi tietenkin olla, että myös kuitusiima sai ns. ihokontaktin.  Uskon kuitenkin että, Kevlari luppaa enemmän kuin kestää.  Yksi esimerkki oli sellainen, ettei se kestänyt Fladenin jättikapulan vetoa ilman tärppiäkään.  Tosin se hankautui lenkistä poikki.  "Anyway", luotan enemmän monofiliin, jota kelassani nyt on.  Ei sen tarvitse olla edes 4mm.  Kokeilkaapas vetää omin voimin (IGFA:n sääntö) edes 1mm poikki vavalla.  Jos siima ei ole viallinen ja solmu on oikea, takaan ettei se onnistu.  Monofilin heikkous vain on tuntoherkkyyden katoaminen kun kalastetaan syvältä, näin ollen vastaisku ja tartunta jää vähän tehottomaksi.  Ensi kesäksi tietenkin kaikki ideat ja tieto ovat tarpeen.  EK
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: poka - 18.08.07 - klo:20:58
Pakko se on kyllä ensi vuonna lähtä yrittämään, kun on kuitenkin ollut tapahtumia.. Mitä teillä oli syöttinä ja oliko vain joku paino ja sitten syötti koukussa vai jotain parempia virityksiä?
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: kalamika - 19.08.07 - klo:16:18
Lähen ens vuonna Esan mukaan ; lupaan jo nyt...Ja saahaan holkeri.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 20.08.07 - klo:11:52
Pakko se on kyllä ensi vuonna lähtä yrittämään, kun on kuitenkin ollut tapahtumia.. Mitä teillä oli syöttinä ja oliko vain joku paino ja sitten syötti koukussa vai jotain parempia virityksiä?
 
Taisin mainitakkin, että omassa ongessani oli parinkilon naudanlihaklöntti ja muilla kutakuinkin samanlainen.  Juksasta tilasin 12 koon (vahingossa vain yhden) kolmihaarakoukun, tosin isoja yksihaaraisia minulla jo oli, mutta tartunta oli paras juuri tuossa kolmihaarassa.  Oli sitten se 1m 6mm ainevavuinen teräskettinki ja sen jälkeen 6mm muovitettu vaijeri.  Vaijeriin teippasin juksapainon 700g.  Jälkimmäiset viritykset tein suoraan vaijeriin ja totesin sen paremmaksi (ei sotkeennu)  Ja se jeesusteipillä kiinnitetty paino toimii loistavasti vaijerissa (ei haittaa, jos tipahtaa väsytyksen tiimellyksessä).   Niin ja seuraavalla reissulla ajattelin asentaa jo oikean syvyyden löytyessä muovisen troolikohon (kulppaongeksi).  Tämä auttanee väsytyksessäkin, kun hai tahtoo syvemmälle.   Kohon asentamiseen ja poistamiseen minulla on jo "patentti".  Siima vedetään mutkille reijän kautta (työkalu teräslangasta) ja muotoiltu kapula lenkkiin, joka tulee toisesta päästä. Kun koho pitää poistaa nykäistään lukkokapula vain pois...    Uskon tällaisen virityksen toimivan.  Niin, ja jos on saanut holkerin nousemaan jo pinnemmaksi ja se haluaa sukeltaa uudelleen, voi kohon panna taas jarruttamaan menohaluja.   
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 30.08.07 - klo:15:53
Mulla on nyt tulevana viikonloppuna ns. virkamatka merelle ja vois käydä tapaamassa Vanhaa-Veikkoa (missaamaani holkeria). 
Joten voisitko Ossi laittaa ne porokoordinaatit tänne foorumille, kun se poijukin tuli poistettua merenkulun turvaamiseksi...  Veikkaan kyllä että kuningasravut ym. äyriäiset ovat tehneet selvää jälkeä syötistämme.  Holkeri ei sitä ole syönyt, sillä se oli teräshäkissä.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 31.08.07 - klo:13:25
Tässä pisteessä käy kuhina:
N  70 29.259
E 027 52.020

En muista miten päin oli virta silloin kun pisteen talletin, mutta ei tuo montakymmentä metriä ole sivussa haaskasta.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 05.09.07 - klo:15:40
Niin, eipä näkynyt "Vanhaa-Veikkoa".  Ravut ym:t äyriäiset tehneet lienee selvää porosta. 
Seitä, sitä tuli solkenaan läheisen niemen nokasta, koko 0.5 -2kg.  Ja jokunen punasimppu (puna-ahven) suurin 1.5kg.  Vestertana on antoisa, jos sillepäälle alkaa, isonpia ne tosin olisivat voineet olla. 
Ensikesän holkerireissu voisi silti olla jossain muuallakin, esim.  Syltefjordissa, suojaisa pikkuvuono lähellä Botsfjordia ja ns. ulkomerta.  Anyway, jossain pohjoisessa, jotta organisointi Utsjoelta käsin olisi helpompaa. 
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: sepaonu - 13.09.07 - klo:19:55
Jos Esa tarvitse mökki syltefjordissa, sitten see järjestuu, jos otat yhdeutta Vidar Nordbergin sähkopostinosoitessa nordheim@arcticmail.com
Kaveri tuntee eritäin hyvin syltefjordin ja botsfjordin aluen ja koko finmarkin. Ei ole kalamies. Puhu norja, englanti, saksa, uskon, että jonkun verran ruotsia.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 14.09.07 - klo:13:21
Joo olenpa joskus tavannutkin miehen (persoonallinen kellontekijä ja varsinainen luontotaiteilija).  Kävin kerran moottorikelkkasafarilla pääsiäisenä Syltefjordissa (tie ei tuolloin ollut edes auki) ja ostin Vidarilta suihkulähteen.  Ihan tosi, mutta sellaisen pienen joka oli kivistä tehty.  Ajoin sen sitten kelkkakyydillä Utsjoelle.  Paikkana Sylttefjord  olisi ihanteellinen holkerivuono(jos syvyydet riittää) suojaisuuden ja ulkomeren läheisyyden vuoksi.  No onpa tässä aikaa miettiä, ensi elokuuhun on vielä tovi...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Santiago - 14.09.07 - klo:14:37
Katselin Syltefjordenin syvyyksiä, ja näkyisi olevan vuonon perukassa 150 m ja lähempänä merta 130 m.

http://kart.kystverket.no/

Merikortit saa näyttöön, kun valitsee Grunnkart -> Sjökart, niin joskus onnistuu. Jos takkuaa, niin käymällä GrunnkartVMS kautta tai Norge bilder kautta, niin merikartatkin latautuvat.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Mauno / Merikalastus.info - 14.09.07 - klo:21:23
Tässäpä noita paikan syvyyskarttoja :)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 17.09.07 - klo:10:51
Syltefjordin vuonosta näyttää löytyvän rapiat 144m syvyyttä, mutta kovin on matala tuo vuononsuun edusta.  Täytyypä tutkia muitakin vaihtoehtoja.  Paras olisi, jos löytyisi läheltä avomerta noin 300m syvyyttä ja likeltä suojaisa kalapaikka reilusti yli 100m.  Lisäksi tarvittaisiin likeltä majoitusta ja maantie Suomen päälaesta, jotta haaskan hankkiminen ja siirto olisi käytännössä mahdollinen.  Vaikea yhtälö mutta eiköhän sellaisiakin ole.  Suojaisuus on tärkeä koska edellinen haaska tuli keliolosuhteiden vuoksi "väärään paikkaan".  Niin ja pitäähän siellä viihtyäkkin noin viikko.
Otsikko: Vs: Holkerireissu -08
Kirjoitti: esa karpoff - 18.02.08 - klo:08:32
Kutsu kaikille!  
Kesäkaudella -08 Jäämeren holkerinpyynti uusitaan. 
Kaikki ovat tervetulleita tähän suurpedon jahtiin. 
Onnistuessaan, on myös mahdollista, että reissulla rikotaan monenlaisia ennätyksiä. 
Viimeeksi vain siimat paukkui, nyt ollaan silläkin saralla kokeneempia...   

Tarkoitus on siis saada upotettua uusi haaska (viimeeksi poro) Jäämereen. 
Sitten tullaan porukalla usealla veneellä jahtiin...
Paikka on vielä avoin, samoin ajankohta.  Kaikenlaisia ideoita ja apuja otetaan ilomielin vastaan.... 

Mikä on holkeri?  Se on arktinen jäähai, joka voi kasvaa ...   Tutustu tämän foorumin aikaisempiin sivuihin.

EK kalastus ei ole harrastus - se on vietti
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 18.02.08 - klo:08:50
Moro Esa
Kävittekös kokeilemassa vielä syksymällä samalta haaskalta. Kyllähän siitä tietysti lihat häviää aika nopeasti , mutta hajuja varmaankin jää ja houkuttelee edelleen kaloja...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 18.02.08 - klo:09:31
Noin kuukauden kuluttua kävin "kopasemassa" haaskan seutua. 
"Vanhaherra" oli kait sulattelemassa Merjuskan K-kaupan sponsoroimaa naudanlihaklönttiä ja minun kolmihaarakoukkuani jossain lähimain ja eikä kelpuuttanut tarjoamiani kanoja päivällisekseen. 
Niin se haaska oli teräshäkissä, eikä holkerit päässeet siihen käsiksi, mutta kaikenlaiset muut raadonsyöjät kuten lima-ankeriaat ja ravut ym. äyriäiset varmaan kalusivat sen kuukaudessa pelkiksi luiksi.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 18.02.08 - klo:12:33
Juttelin tuossa juuri Andörjalle Terjen kanssa ja oli puhetta holkereista. Siellä on paikallisilla kalastajilla ongelmia holkereista, repivät verkot santapaperi nahkallaan. Joko verkoissa on isoja reikiä tai sitten ne vievät verkot mukanaan syvyyksiin. Eli sieltä niitä löytyy. Engenesin sataman lähellä on jo 500m syvyyttä.
Hyvä holkeri paikka on muutaman kilometrin päässä satamasta. Muutama vuosi sitten ruottalaisporukka sai sieltä noin 70kg holkerin vapavälineillä, tosin vahingossa, siis eivät varta vasten sitä yrittäneet.

Ennen toista maailmansotaa Engenesin edustalla harjoitettiin ammattimaista holkerin pyyntiä. Ainoa mitä holkerista käyttivät oli holkerin maksa, josta ottivat öljyn talteen. Sitä en tiedä mihin öljyä käyttivät. Että varmasti siellä on edelleenkin holkereita. Terje sanoi etsivänsä vahoja valokuvia Andörjan holkerinpyynnistä. Jos saan niitä käsiini niin laittelen tänne näytille.

Syöttihäkki systeemi, syötit ja syötittäminen hoituisi Terjen kautta jo 2-3 kuukautta etukäteen, eikä veloittaisi näistä järjestelyistä mitään. Suurempikin syöttisetti kun käytössä on isomman paatin vinssisysteemit. Samoin ankkurointi ja poijut pinnalle (voisi kiinnittää veneet poijuihin). Ajankohdasta ei vielä osannut sanoa mikä olisi parasta holkerin kannalta, mutta ottaa selvää paikallisilta ammattikalastajilta, samoin parhaan paikan. Majoituskapasiteetin kannalta paras aika on elokuu.

Tilaa Engenesistä löytyy tällä hetkellä kesä-heinäkuun vaihteelle jonkin verran. Heinä-elokuun vaihteessa on tilaa ja elokuussa löytyy jo paremmin. Veneitä löytyy myös aina kun on majoitustakin vapaana. Ongelmana on tietty varaukset, eli niitä pitäisi tehdä sitten hyvissä ajoin, että vielä saa majoitusta järjestymään.

Että jotta tässä olisi yksi vaihtoehto jos Andörja kiinnostaa holkerin pyyntiin? Etuina on riittävä syvyys, holkereiden runsas esiintyminen, lyhyt venematka pelipaikoille, suhteellisen suojainen, riittävä majoitus ja veneet, sekä syötti ym. järjestelyt hoituu etukäteen.
Mutta kertokaa miltä tämä vaikuttaa.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 18.02.08 - klo:14:20
Tosi mielenkiintoista, Arkka!
En todellakaan ole vetämässä ketään johonkin paikkaan.  Jos tällaisia olosuhteet täyttäviä paikkoja on niin, olen heti mukana. 
Niin aloitetaan vaikka siitä haaskan hankinnasta:
Löytyisiköhän sieltäpäin jonkun kalastajan heittämä "ja talteen ottama" pyöriäinen, delfiini tai muu pienehkö valas, tai hylje haaskaksi.  Niin minusta olisi hyvä vähän mädättää sitä maalla ennen upotusta ja tietenkin rakentaa sille jonkinlainen häkki ettei joku suuri peto vedä sitä heti kitusiinsa  ;D.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 21.02.08 - klo:17:02
No niin kyselläänpä.
Löytyykö foorumilta porukalla mielenkiintoa lähteä Andörjalle yrittämään sitä "suurta petoa" eli holkeria? :o
Haaska hoituisi pohjaan Terjen toimesta hyvissä ajoin ennen varsinaista kalastusta, kuin myös lisähoukuttimet, siis jotain muutakin raadontynkää aika ajoin haaskan lisäksi. Holkerisaalis ei tietty ole taattu, mutta varsin mahdollinen.
 
Olen itse Andörjalla viikolla 32 ja samalla viikolla on eräs toinenkin herra foorumilta varaillut talon itselleen, joten siinä olisi jo pari veneellistä. Talot ovat sillä viikolla kaikki jo varattuina (suomalaisille kaikki kolme), mutta Havfiskesenterin huoneistoja on vielä vapaana. Viikolla 33 on vielä kaksi taloa vapaana ja myös huoneistoja. Tuo aika elokuusta on muutenkin hyvää kalastusaikaa Andörjalla, eli ei tarvitse nostella pelkkiä holkereita veneeseen.;)

Jos halukkaita ilmoittautuu vaikka pari kolme veneellistä vielä lisää niin ruvetaan järjestelemään haaskaa pohjaan. Mikä sitten olisi sopiva aika upottaa haaska ennen kalastuksen alkamista, onko se viikko, kaksi, enemmän vai vähemmän? Haaskan paikka pitäisi varmaankin pitää salassa ettei aikaisemmin paikalla olevat kalastajat ongi kaikkia paikalle houkuteltuja holkereita pois jo etukäteen. ::)

Jos halukkaita tälle reissulle löytyy niin kertokaahan tänne ja varaillaan majoituksia. Myös kaikenlainen muu kommentointi asiaan otetaan vastaan, haaskan laatu, määrä, upotussyvyys, upotusaika ennen kalastusta ym. ym...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 21.02.08 - klo:19:37
Elokuun 2.-9. päivä tuolla taas kalastellaan. Jos Holkerin kalastusta on luvassa, tulee siihen varmaan osallistuttua jonkin verran, mutta suurin osa ajasta kuluu varmasti tavanomaisemman saaliin tavoittelussa. Mukana on taas muutama "ensikertalainen", joten pysytään kohtuudessa.  ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 22.02.08 - klo:09:06
Hieno juttu!
Minulle sopii Andörja kohteeksi kunhan olen tarkistanut oman lomakalenterin (lue lohensoudut).  Myös Kala-Harri Matikainen lupaili tuolla erän foorumilla laittaa vavan luokille holkerinkalastuksessa.  Joten hieno kohde, ei siinä mitään.  Se että siellä on haaska valmiina on suuri helpotus.  Viimekesän kokemuksesta "mutu" on että, vuorokauden kuluttua haaskan asettamisesta on jo holkerit kerääntyneet ja pitemmällä aikavälillä (1kk) jo hajaantuneet.  Jos haaska on mätänemistilassa lienee vielä parempi, haiseehan se laajemmin ja kerää haaskansyöjiä.  Meri on täynnään myös pienempiä haaskalle tulijoita kuten äyriäiset ja lima-ankeriaat jotka tekevät haaskasta nopeasti selvää.  Se vielä lisää holkereiden pysymistä alueella, jos haaska on rautahäkissä, evätkä holkerit pääse syömään itseään kylläiseksi...    Tästä se lähtee ...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 12.03.08 - klo:13:50
Korostan tässä vielä, että ruvetaan vasta sitten tekemään holkeriprojektin järjestelyitä Andörjalla (haaskoja ym.) kun muutama halukas venekunta (2-3) ilmoittautuu mukaan ja tekee majoitusvarauksen elokuun alkupuolelle. Esim. viikoille 32 ja 33 löytyy vielä tilaa.
Tietysti joku toinenkin paikka voi olla aivan hyvä jos jollakulla on ehdotuksia ja mielenkiintoa asiaan.

Andörjalla aikoinaan ammattimaiset holkerinpyytäjät käyttivät koukuissaan syöttinä hylkeennahkan palaa, jossa oli reilusti hylkeenrasvaa mukana.  ::)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 25.03.08 - klo:09:31
Arkka, oletko saanut jo Terjeltä vanhoja kuvia holkerinpyynnistä? Tietysti kaikki jutut ja tilastot menneiden aikojen saaliista kiinnostavat.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 25.03.08 - klo:19:23
En ole saanut kuvia tai tarinoita vielä. Tänään viimeksi ahdistelin Terjeä siinä asiassa.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Sepi-? - 30.03.08 - klo:13:35
Holkeri kiinnostaisi kyllä.
Miten mahtaa löytyä tuolta Lofoottien eteläkärjestä ja miten pakollista tuo mäskitys oikein on.
Kokeillaan sitä kuitenkin, kävi miten kävi ja onhan siellä muitakin haita, siis suuria, nuo pikkuhait kun eivät kiinnosta.
Osittain tämä mielessä tilasin tuon kelankin, joka näkyy omassa osiossaan.
Mitä olen maailmalla haita pyytänyt, niin pieniä päivällä ja suuria taasen yöllä, tiedä sitten onko ajalla niinkään merkitystä.
Suuret ottavat erittäin varovasti syötin ja jarru on pidettävä todella löysällä, räikkä päällä että kuulee tärpin, sitten odotusta tyynesti minuutin, pari ja kelaus voi alkaa, jos tuntuu vastusta.
Reilumman hain veneeseen saanti on oma seikkailunsa ja siinä saattaa käydä huonostikin, eikä hai lopeta taistelua kannellakaan, vaan osaa tähdätä jalkoihin, jollei pidä varaansa.
Olinpa kerran menossa vauhdilla jonkkaan, nostaessani pitkällä koukulla yli satakiloista haita.
Meinasivat osat vaihtua ja hai vetää meikän mereen, mutta onneksi kaverit saivat kiinni minusta.
Olin hölmönä laittanut nahkalenkin ranteeni ympäri, vaan aina oppii uutta, sekä kunnioitus hain voimiin lisääntyy.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 30.03.08 - klo:14:03
Löytyykös Sepiltä kuvia ja reissukertomuksia hainpyynnistä?
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Sepi-? - 30.03.08 - klo:15:07
Jutut ovat aika vähissä ja kuvat taisivat jäädä aikanaan exälle, joten valitan, mutta kerron jos muistuu mieleen jotain.
Portugalissa vuokrasin kerran koko veneen hainpyyntiin ja tulihan niitä, muistaakseni 14 kpl.
Eivät olleet kovin suuria 10-20 kg, eivätkä edes kunnon taistelijoita, paska reissu, mutta tulihan tehtyä.
Kysyivät vielä haluanko ottaa ylös ne, jopas oli fiksu kysymys ja sanoinkin että kaikki ehjinä takaisin.
Satamaan saapuessamme huomasin kuitenkin että ruotsalaiset olivat samanlaisia ja jopa pienempiä ottaneet, esittelivät niitä laiturilla, ei kovin mielekästä mielestäni.

Nyt kun aloitin, niin muistuuhan noita jokunen mieleen, mutta niistä myöhemmin.
Marliini on kuitenkin ollut se mitä suurilta vesiltä on haettu ja vähän saatukin.
Kaikki kuitenkin kelpaa, mutta särki mieluummin valmiiksi purkissa.

Kuva saattaa vaatia klikkauksen, en tajua mistä johtuu, kun normaalisti nämä gif kuvat toimivat ilmankin.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Sepi-? - 03.06.08 - klo:19:28
Olisiko Lyngen vuonossa mahdollista Holkeria kokeilla, syvyyttä ainakin riittävästi ja kelahan minulla on valmiina.
Vapa ja siima edelleen hankkimatta, mutta eiköhän 80 paunanen riitä ja jos ei niin kokemus se on sekin.
Sinne tämä reissu nyt kuitenkin suuntautuu, joten jos samaan aikaan 15-22.07.2008 kokeilunhaluisia on paikalla, niin mikä ettei.
Haaska hoidettaisiin silloin kimpassa jotenkin, heti reissun alussa jonkkaan ja katsottaisiin miten käy.

Eräs Esan tuttu kävi meilläpäin kaljoilla ja juteltiin tästä Holkeripyynnistä hieman.
Näytti tietävän paljonkin hommasta, nimeä en huomannut kysyä, mutta sanoi asuvansa jäämeren rannalla ja sujuvaa Suomea puhui.
Kehui kuitenkin siimojen paukkuvan herkästi Holkerinpyynnissä.
Kaipa ne poikkeaa, jos rulla tyhjenee, oletan.

Paljonko sinne ylös kannattaa ottaa kirkastusta mukaan, siis yli oman tarpeen, vai kannattaako lainkaan.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: esa karpoff - 06.06.08 - klo:11:07
Moi vaan pitästä aikaa, lohet vivät ajan...   
Niin ei minulla siima loppunut viime kesänä, vaan Kevlari on "peestä", (kesti vaivaiset 15sek ja se siitä!) 
Olen nykyään viisastunut ja käytän ja käytän aivan muita merkkejä.
Muuten, tietäisikö joku IGFAn normit täyttävää 1 tai 1.5mm monofiliä; jos se nyt enään ottaa...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 17.06.08 - klo:17:55
Lainaus
Muuten, tietäisikö joku IGFAn normit täyttävää 1 tai 1.5mm monofiliä; jos se nyt enään ottaa...

Lueskelin nuita IGFA:n siimasääntöjä ja jotain niistä selvis. Eli nylonit ja punotut on sallittu ja metalli vaijerit ei. Ja jos ennätys kala nousee , niin hakemusten mukaan on laitettava aina 50 jalkaa (15.24 m) siimaa mukaan. Ne tekee siellä omat testit ja päättävät mihin siimaluokkaan enkka kuuluu. Eli sellanen kuva mulle jäi , että mikä vaan normaali siima kelpaa. Joissain paketeissa oon nähny noita hyväksymis leimoja , eli ne on jo testattu ja kyllähän siiman valmistajalle mainos kelpaa.
Ja perukemateriaali näyttäs olevan vapaa , pituutta on rajoitettu paksuimissa luokissa 9.14 metriin.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 21.07.08 - klo:09:54
No niin, onkos holkerihommista uutta tietoa? Onko haaskaa kasattu, moniko tulee paikalle?
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 21.07.08 - klo:12:06
Lainaus
Kirjoittanut: Kalaparkki
No niin, onkos holkerihommista uutta tietoa? Onko haaskaa kasattu, moniko tulee paikalle?

Lainaus
Kirjoittanut: arkka
12.03.08 Korostan tässä vielä, että ruvetaan vasta sitten tekemään holkeriprojektin järjestelyitä Andörjalla (haaskoja ym.) kun muutama halukas venekunta (2-3) ilmoittautuu mukaan ja tekee majoitusvarauksen elokuun alkupuolelle.

Viitaten tuohon yllä olevaan lainaukseen, holkeriprojektin eteen ei ole tehty mitään järjestelyitä koska ei tunnu mielenkiintoa asiaan löytyvän. Ei ole halukkaita holkerinpyyntiin ilmoittautunut, ikävä kyllä.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 21.07.08 - klo:12:29
Ehkäpä siellä Andörjalla keskitytäänkin sitten elokuun 1. viikolla pallaksen pyyntiin, käyhän se sekin.  ;)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 21.07.08 - klo:18:10
Kyllä joo, tällaisia kuten kuvassa näkyy. Toistaiseksi tämän kesän suurin Andörjalta ja kalastuskeskuksen toiseksi suurin. Taitaapi olla kaksi kärkinoteerausta samalla porukalla.  ;D 
Hyvin on tullut Andörjalta muutenkin kalaa tänä kesänä.  8)
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Jani - 13.08.08 - klo:21:17
Ai mitä syötiks holkerille?

Vaikkapa JÄÄKARHU  :o http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1569686

Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: tonimv - 19.12.08 - klo:18:48
Onkos Karpoffin Esa kuullut mitää uutta Holkereista. Se haaska on varmaan jo kaluttu , mutta onkos muuten kuulunut mitään asian tiimoilta...
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: Kalaparkki - 19.12.08 - klo:21:37
Niin, tai onko Arkka saanut kuulla Terjeltä tarinoita Andörjan holkereista?
Ensi heinäkuussa voisi asiaa harrastaa, täytyy talven aikana väsäillä vain kunnon perukkeet.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 20.12.08 - klo:11:03
Eipä ole Andörjan holkerit olleet puheissa viime kesän jälkeen. Olisi saattanut olla mielenkiintoinen tapahtuma, jota elokuuksi suunniteltiin, harmi ettei toteutunut.

Kovasti siellä Engenesissä kiireitä pitää uusien talojen ja saunan rakentamisen kanssa. Toivottavasti sauna on kylpykunnossa heti alkukesästä, saapi nähdä.
Otsikko: Vs: Holkerireissu
Kirjoitti: arkka - 02.08.12 - klo:22:06
Lainaus
Kirjoittanut: Kalaparkki
Niin, tai onko Arkka saanut kuulla Terjeltä tarinoita Andörjan holkereista?

No eihän tässä mennyt kuin nelisen vuotta, kunnes Andörjalta tuli tarinaa holkerista  :o. Elikkäs viime yönä (2.8.2012) Engenesin edustalta pyydettiin noin 500 kiloinen holkeri vapavehkeillä. Täällä vähän juttua tapahtumasta sekä muutama kuva:
http://www.nordicfishing.fi/andorja.htm#Holkeri_Andorja (http://www.nordicfishing.fi/andorja.htm#Holkeri_Andorja)