Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Merikarttoja ja navigointiohjelmia / Vs: Paperikartat
« Uusin viesti kirjoittanut jester burk II eilen kello 14:35 »
Olisikohan tästä apua: https://www.nautiskfritid.no/categories/hovedkartserien  Klikkaa haluamaasi aluetta kartasta.
2
Muut lajit / Vs: Lohikalat jäämerellä.
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn eilen kello 10:20 »
Jep, asiasta ei ole omakohtaista kokemusta, mutta pari vuotta sitten oli Kalastus-lehdessä juttua.
Vetivät Alta vuonossa taimenta, epäilivät raskaimpien tärppien olleen lohia.
Välineinä ihan normi heiitokalastus setit.(siksi nuo raskaimmat jäivät tärpeiksi)
Uistmina rapalan husky, ym n.2 metrissä uivat vaaput jotka kestivät kovaa vetoa.
Jujuna oli nimittäin nopeus, joka oli n. 5 solmua (9 km/h), tässä vauhdissa sei tärpit loppiuvat ja taimen tärpit alkoivat.
Vetivät muistaakseni rantoja pitkin 5-30 m vedellä, ei painoja, eikä plaanareja.
Olisko lohelle sama resepti, jos löytyis tuommoista vauhtia kestäviä peltejä ?
Vuodenaikaa en muista, luultavasti kesäkuu?
3
Merikarttoja ja navigointiohjelmia / Paperikartat
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn eilen kello 10:04 »
Itse tilasin paperikartan Tromssasta Bokhuset Libris nimisestä kirjakaupasta.
Maksu etukäteen tilille ja kartta tuli n. viikon sisällä postista.
Kartta oli n.340 nok ja postit 120 nok (kirjeenä), eli n.50 euroa.
Suosittelen k.o liikettä, homma toimi hyvin.
Merikartan numero olisi hyvä osata kertoa tilaukseen, jos joku tietää mistä löytää numerot, niin laittakaa kommenttia.
http://www.libris.no/content/view/full/205  ( laitan linkin tähän, en tiedä toimiiko)
4
Myydään / Daiwa hyrriä
« Uusin viesti kirjoittanut Fathom 10.03.18 - klo:14:08 »
Kolme kpl huutokaupoista ostettua kelaa; Daiwa Sealine SLW 30HL left hand 80€ posteineen, Daiwa Saltist lw30h-c 150€ kpl posteineen. Kelat käyttämättömiä 6.1:1 välityksillä. https://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/daiwa-saltist-levelwind-casting-reel.html
http://www.maguro-pro-shop.com/role/conventional-reels?product_id=3079

Kelat made in korea
5
Tee-se-itse / Vs: Vapa lapselle
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn 06.03.18 - klo:16:24 »
Jep, nyt lyhensin tuota omaa okuma corzesia 7 cm. Ei mennyt kuin "strömsöössä", se tyviristikko ei ollut milläsäkään vaikka kuinka sitä keitteli.
Se oli valettu jonkinlaiseen "hartsiin" ja homma meni poraamiseksi (ihan kirjaimellisesti), siihen olisi tarvittu penkkipora ja käypäinen 14 mm terä,
mutta eipä niitä löytynyt, joten käsiporalla ja liian pienellä terällä +aralditillä lopputulos on hieman vinossa.
Laitoin tuohon kuvan jossa vasemmalla on tyviristikko  patriotista ja oikealla okumasta. Elikkä jos se ristikko on tuollainen pullea, voi homma olla hankalampi.
6
Kissakala eli merikissa / Vs: Kissakalaa rannalta Lofooteilta?
« Uusin viesti kirjoittanut Mkiko 06.03.18 - klo:00:05 »
Vastataanpa omaan kyselyyn näin vuosien jälkeen  :D

Jyrkät kallio-, kivi- ja hiekkapohjaiset rannat hyviä paikkoja, mutta jos rantakivet tai kalliot on täynnä metrien pituista, pohjaa kohti näkyvistä katoavaa ja kalastusta huomattavasti hankaloittavaa rakkolevämattoa kannattaa vaihtaa paikkaa.

Merikissalle ei sen kummempia välineitä tarvitse, 4000 -luokan avokelalla pärjäilee varmuudella ja siihen kaveriksi vapa, jolla voi viskata painoa ja syöttiä riittävän pitkälle, pituutta saisi olla vähintään lähelle kolmea metriä ja heittopainosuositus pitäisi olla varmaan vähintään 100g.

Siimaksi ehdottomasti monikuitusiimaa, ei kovin paksua, koska vedenvastus kasvaa siiman halkaisijan kasvaessa, mutta saisi se kuitenkin jonkin verran kestääkin. Itsellä ollut jopa 0,22 siimaa ja ihan hyvin on toiminut. Monikuitusiiman ylivoimaisin ominaisuus monofiilisiimaan on sen joustamattomuus, pienetkin tärpit tuntuu sekä näkyy selvästi, myös siiman halkaisijan suhde vetolujuuteen on monikuitusiimoilla huomattavasti parempi kuin monofiileilla.

Heittopainona kannattaa käyttää mahdollisimman isoa mitä vain voi käyttää helposti. Mitä isompi paino, sitä paremmin se pysyy pohjassa, vaikka olisi vähän virtausta ja/tai merenkäyntiäkin, näin tuntuma syöttiinkin pysyy paremmin.

Syötit ja koukut

Syötteinä olen testannut katkarapua, sinisimpukkaa, taskurapua, seitä, makrillia sekä muiden kalojen perkeitä. Paras on mielestäni ollut makrillista poikittain leikattu "kiekko".

Vahvalankaisia yksi- ja kolmihaarakoukkuja on tullut testattua, mielestäni parhaaksi on osoittautuneet pienet, kemiallisesti teroitetut yksihaarakoukut, joissa varsi on hieman väärä ja koukun muoto muistuttaa hieman tuna circle -koukkua. Niitä olen laittanut välillä kolmekin samaan perukesiimaan, minkä olen sitten pyörittänyt syötin ympärille.

Ja miten sitä sitten kalastetaan. Heitetään syötti ja paino niin pitkälle kuin saadaan, annetaan painon valua pohjaan, kiristetään siima tiukalle hitaasti(nopeasti kelaamalla paino ja syötti laahautuu pohjaa pitkin kohti rantaa), sitten laitetaan virveli johonkin tuelle ja odotellaan. Välillä otetaan vähiä löysiä pois siimasta. Jos ei ole puoleen tuntiin tapahtumia, kelataan ripein vedoin viritystä hieman kohti rantaa tai aloitetaan kokonaan alusta. Usein käy niin, että viritys jää kiinni pohjaan, sitten vain vedetään kunnes viritys irtoaa pohjasta tai siima menee poikki, mitä tapahtuu hyvin usein = pohjaonginnassa heittopainoja, koukkuja ja syöttejä kuluu, se kuuluu asiaan. Sivusaaliina tulee usein muita pohjakaloja, keilaa, molvaa, turskaa, koljaa, pieniä kampeloita tai vaikka pallas.

7
Yleinen kalastuskeskustelu / Vs: vuorovesi
« Uusin viesti kirjoittanut Mkiko 05.03.18 - klo:23:41 »
Nousuveden alkaessa koko ravintoketju herää syömään kun laskuveden paljastamien rantojen hiekkaan ja rakkoleviin piiloutuneet eliöt saavat uutta vettä kitusiinsa, se aktivoi aina vain isommat ja isommat eliöt syömään ja jossain vaiheessa koko ravintoketju syö tehokkaimmillaan. Veden laskiessa OSA ravintoketjusta lopettaa syömisen, mutta varsinkin kalastajien himoitsemat eliöt syövät jos kohdalle vain sattuu sopivaa ravintoa.

Joissain paikoissa(Saltstraumen ym. vahvat virrat) syönti on ollut parhaimmillaan nousuveden "keskivaiheilla", mutta hyvin kalaa on tullut myös laskuveden aikaan, kunhan vettä vain virtaa riittävästi. Paikoissa, joissa vuorovesi ei aiheuta huomattavaa virtailua, en ole huomannut niin suurta merkitystä myöskään vuoroveden tilassa.
8
Vavat / Vs: Millainen vapa rannalta kalastukseen...
« Uusin viesti kirjoittanut Mkiko 05.03.18 - klo:23:30 »
Pohjaongintahommiin...

Aloiteltiin 2009 3m kepeillä, joissa heittopainosuositus 100g saakka. En edes muista merkkiä.

2013 hankin 3,6m pituisen Fladen Vantagen, missä heittopainosuositus 250g saakka ja tällä on siitä lähtien pääasiassa kalastanutkin rannalta. Isoimmat taitaa olla 8kg kissa, turska ja 17kg pallas.

2017 kaudelle hankin Mitchellin 4,25m kepin, missä heittopainosuositus 250g saakka, oli tarkoitus päästä pidemmälle, mutta metsään meni... 4,25m vavassa käsiteltävyys oli vähän niin ja näin, tyvessä oli vartta sen verran, että heittäminen ei oikein luonnistunut ja vapa oli muutenkin vähän kohlon oloinen, mutta kyllähän sillä kalasti. Meinasin, että pistän vavan myyntiin ja ostan uuden, paremman tietenkin ja Penn Prevailia olinkin jo kattellu. Sitten totesin, että ei sitä vapaa kukaan Suomessa tarvi eikä myöskään osta joten päätin lyhentää sitä käytettävämmäksi. Otin 30cm tyvestä ja kärjestä pois ja vapa tuntui heti paremmalta käteen. Kärjestä tuli vähän jäykempi joten pitäisi kestää varmaan jopa 300g heittopainoja.

Suomi on näiden järeiden pohjaongintavapojen suhteen ns. turha markkinapaikka kun eihän täällä lajia harrasteta joten vavat menee yleisesti tilaushommiksi. Yleisesti väittäisin, että Norjassa pärjää hyvin 2-3,9m vavoilla, riippuu vain mitä aikoo rannalta kalastaa.
9
Yleinen kalastuskeskustelu / Vs: Norjan uusia kalastus säännöksiä 2018
« Uusin viesti kirjoittanut Veku1 27.02.18 - klo:22:57 »
10
Yleinen kalastuskeskustelu / Vs: Norjan uusia kalastus säännöksiä 2018
« Uusin viesti kirjoittanut jester burk II 27.02.18 - klo:21:12 »
Jos paikka missä asuit on hyväksyttyjen listalla, muuten maasta saa viedä vain 10kg.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10