Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Vapaamuotoinen keskustelu / KV huviveneenkuljettajankirja
« Uusin viesti kirjoittanut oikarinho 21.03.18 - klo:18:15 »
Suoritin tuon Trafin tentin. Lueskelin kirjoja alkuun itsekseni ja tulin siihen tulokseen, että joko kurssikirjat eivät ole itseopiskelua varten tai minusta on tullut tyhmä. Niinpä ilmoittauduin verkkokurssille veneilykurssit.com sivustolla. Homma aukesi välittömästi, kun joku näytti tehtävät ja sen jälkeen opiskelua oli helppo jatkaa.

Opiskelin sekä saaristo- että rannikkolaivurikurssit ja voin kyllä suositella noita lämpimästi. Vetäjä oli asiantunteva ja sinun ei tarvitse olla joka tiistai ilta kello 18 jossain kansalaisopiston ovella vaan voit suorittaa oppitunnin juuri kun sinulle sopii. Innostuin hommasta niin että taisin käydä 3 viikossa molempien kurssien oppitunnit ja harjoitustehtävät läpi.

Trafin tentissä on neljä osiota: Merilaki ja muu lainsäädäntö (2 kysymystä), merimiestaito (5 kysymystä), merenkulun karttatehtävät (5 tehtävää) sekä sorto ja virta (2 tehtävää). Tentin pisteistä on saatava 60% jotta kokeen läpäisee, Naviliiton kokeissa vastaava luku on 50%. Trafin kokeessa haastetta lisää myös, se että joka osa-alueesta on saatava pisteitä, liiton kokeessa vastaavaa sääntöä ei käsittääkseni ole. Tentin hinta on 150€. Vanhoja kokeita ei ole mistään saatavilla, joten tenttiin meno oli hyppy tyhjyyteen, mutta kun harjoitellessa Navigaatioliiton sivuilta löytyvistä vanhoista kokeista alkoi tippua tasaisesti 25-30/30 pistettä niin mieli oli verrattain luottavainen.

Varsinaista pätevyyskirjaa hakiessa Trafille tulee toimittaa vielä todistus riittävistä käytännön veneilytaidoista. Asiaa tiedustelin ja vastaukseksi sain, että tuon lapun voi kuka tahansa veneilyosaamisesi tunteva sinulle kirjoittaa ja kuitata. Hakemuksen hinta on 150€.
2
Rannaltaheittopaikkoja / Vs: Hyviä paikkoja kalastaa rannalta - vinkit tänne !
« Uusin viesti kirjoittanut Rantapyy 19.03.18 - klo:21:16 »
Kieltämättä kaikin tavoin (maisemat, kalastus -varsinkin rannalta-, erinäköiset fasiliteetit) ennemmin suosin muita paikkoja kuin Varangia itsekin, mutta aina se keskusteluissa nousee esille ja moni sillä nurkalla Suomea ollessa haluaa samalla Varangille. Mutta tsekattu on, että voi muodostaa oman mielipiteen 8)
3
Rannaltaheittopaikkoja / Vs: Hyviä paikkoja kalastaa rannalta - vinkit tänne !
« Uusin viesti kirjoittanut Vesa H 19.03.18 - klo:19:54 »
Mårtensnesin lintukallioilla tuli piipahdettua ohimennen jokunen vuosi takaperin, paikkaa oli minulle hehkutettu mutta oli ehkä negatiivisin kokemus rannalta kalastamiseen mitä norjassa on kokenut. Ruuhkaa, linnunpaskaa, kammottava haju, ja lisää ruuhkaa. Jäi jotenkin semmoinen maku että ei tee mieli mennä koko varanginvuonolle vähään aikaan. Pitää toki antaa uusi mahdollisuus jossain kohtaa mutta pysyttelen mieluiten tuolla pohjoisimmilla vuonoilla :)
4
Merikarttoja ja navigointiohjelmia / Vs: Paperikartat
« Uusin viesti kirjoittanut jester burk II 18.03.18 - klo:14:35 »
Olisikohan tästä apua: https://www.nautiskfritid.no/categories/hovedkartserien  Klikkaa haluamaasi aluetta kartasta.
5
Muut lajit / Vs: Lohikalat jäämerellä.
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn 18.03.18 - klo:10:20 »
Jep, asiasta ei ole omakohtaista kokemusta, mutta pari vuotta sitten oli Kalastus-lehdessä juttua.
Vetivät Alta vuonossa taimenta, epäilivät raskaimpien tärppien olleen lohia.
Välineinä ihan normi heiitokalastus setit.(siksi nuo raskaimmat jäivät tärpeiksi)
Uistmina rapalan husky, ym n.2 metrissä uivat vaaput jotka kestivät kovaa vetoa.
Jujuna oli nimittäin nopeus, joka oli n. 5 solmua (9 km/h), tässä vauhdissa sei tärpit loppiuvat ja taimen tärpit alkoivat.
Vetivät muistaakseni rantoja pitkin 5-30 m vedellä, ei painoja, eikä plaanareja.
Olisko lohelle sama resepti, jos löytyis tuommoista vauhtia kestäviä peltejä ?
Vuodenaikaa en muista, luultavasti kesäkuu?
6
Merikarttoja ja navigointiohjelmia / Paperikartat
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn 18.03.18 - klo:10:04 »
Itse tilasin paperikartan Tromssasta Bokhuset Libris nimisestä kirjakaupasta.
Maksu etukäteen tilille ja kartta tuli n. viikon sisällä postista.
Kartta oli n.340 nok ja postit 120 nok (kirjeenä), eli n.50 euroa.
Suosittelen k.o liikettä, homma toimi hyvin.
Merikartan numero olisi hyvä osata kertoa tilaukseen, jos joku tietää mistä löytää numerot, niin laittakaa kommenttia.
http://www.libris.no/content/view/full/205  ( laitan linkin tähän, en tiedä toimiiko)
7
Myydään / Daiwa hyrriä
« Uusin viesti kirjoittanut Fathom 10.03.18 - klo:14:08 »
Kolme kpl huutokaupoista ostettua kelaa; Daiwa Sealine SLW 30HL left hand 80€ posteineen
Kelat made in korea

SALTIKSET MYYTY
8
Tee-se-itse / Vs: Vapa lapselle
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn 06.03.18 - klo:16:24 »
Jep, nyt lyhensin tuota omaa okuma corzesia 7 cm. Ei mennyt kuin "strömsöössä", se tyviristikko ei ollut milläsäkään vaikka kuinka sitä keitteli.
Se oli valettu jonkinlaiseen "hartsiin" ja homma meni poraamiseksi (ihan kirjaimellisesti), siihen olisi tarvittu penkkipora ja käypäinen 14 mm terä,
mutta eipä niitä löytynyt, joten käsiporalla ja liian pienellä terällä +aralditillä lopputulos on hieman vinossa.
Laitoin tuohon kuvan jossa vasemmalla on tyviristikko  patriotista ja oikealla okumasta. Elikkä jos se ristikko on tuollainen pullea, voi homma olla hankalampi.
9
Kissakala eli merikissa / Vs: Kissakalaa rannalta Lofooteilta?
« Uusin viesti kirjoittanut Mkiko 06.03.18 - klo:00:05 »
Vastataanpa omaan kyselyyn näin vuosien jälkeen  :D

Jyrkät kallio-, kivi- ja hiekkapohjaiset rannat hyviä paikkoja, mutta jos rantakivet tai kalliot on täynnä metrien pituista, pohjaa kohti näkyvistä katoavaa ja kalastusta huomattavasti hankaloittavaa rakkolevämattoa kannattaa vaihtaa paikkaa.

Merikissalle ei sen kummempia välineitä tarvitse, 4000 -luokan avokelalla pärjäilee varmuudella ja siihen kaveriksi vapa, jolla voi viskata painoa ja syöttiä riittävän pitkälle, pituutta saisi olla vähintään lähelle kolmea metriä ja heittopainosuositus pitäisi olla varmaan vähintään 100g.

Siimaksi ehdottomasti monikuitusiimaa, ei kovin paksua, koska vedenvastus kasvaa siiman halkaisijan kasvaessa, mutta saisi se kuitenkin jonkin verran kestääkin. Itsellä ollut jopa 0,22 siimaa ja ihan hyvin on toiminut. Monikuitusiiman ylivoimaisin ominaisuus monofiilisiimaan on sen joustamattomuus, pienetkin tärpit tuntuu sekä näkyy selvästi, myös siiman halkaisijan suhde vetolujuuteen on monikuitusiimoilla huomattavasti parempi kuin monofiileilla.

Heittopainona kannattaa käyttää mahdollisimman isoa mitä vain voi käyttää helposti. Mitä isompi paino, sitä paremmin se pysyy pohjassa, vaikka olisi vähän virtausta ja/tai merenkäyntiäkin, näin tuntuma syöttiinkin pysyy paremmin.

Syötit ja koukut

Syötteinä olen testannut katkarapua, sinisimpukkaa, taskurapua, seitä, makrillia sekä muiden kalojen perkeitä. Paras on mielestäni ollut makrillista poikittain leikattu "kiekko".

Vahvalankaisia yksi- ja kolmihaarakoukkuja on tullut testattua, mielestäni parhaaksi on osoittautuneet pienet, kemiallisesti teroitetut yksihaarakoukut, joissa varsi on hieman väärä ja koukun muoto muistuttaa hieman tuna circle -koukkua. Niitä olen laittanut välillä kolmekin samaan perukesiimaan, minkä olen sitten pyörittänyt syötin ympärille.

Ja miten sitä sitten kalastetaan. Heitetään syötti ja paino niin pitkälle kuin saadaan, annetaan painon valua pohjaan, kiristetään siima tiukalle hitaasti(nopeasti kelaamalla paino ja syötti laahautuu pohjaa pitkin kohti rantaa), sitten laitetaan virveli johonkin tuelle ja odotellaan. Välillä otetaan vähiä löysiä pois siimasta. Jos ei ole puoleen tuntiin tapahtumia, kelataan ripein vedoin viritystä hieman kohti rantaa tai aloitetaan kokonaan alusta. Usein käy niin, että viritys jää kiinni pohjaan, sitten vain vedetään kunnes viritys irtoaa pohjasta tai siima menee poikki, mitä tapahtuu hyvin usein = pohjaonginnassa heittopainoja, koukkuja ja syöttejä kuluu, se kuuluu asiaan. Sivusaaliina tulee usein muita pohjakaloja, keilaa, molvaa, turskaa, koljaa, pieniä kampeloita tai vaikka pallas.

10
Yleinen kalastuskeskustelu / Vs: vuorovesi
« Uusin viesti kirjoittanut Mkiko 05.03.18 - klo:23:41 »
Nousuveden alkaessa koko ravintoketju herää syömään kun laskuveden paljastamien rantojen hiekkaan ja rakkoleviin piiloutuneet eliöt saavat uutta vettä kitusiinsa, se aktivoi aina vain isommat ja isommat eliöt syömään ja jossain vaiheessa koko ravintoketju syö tehokkaimmillaan. Veden laskiessa OSA ravintoketjusta lopettaa syömisen, mutta varsinkin kalastajien himoitsemat eliöt syövät jos kohdalle vain sattuu sopivaa ravintoa.

Joissain paikoissa(Saltstraumen ym. vahvat virrat) syönti on ollut parhaimmillaan nousuveden "keskivaiheilla", mutta hyvin kalaa on tullut myös laskuveden aikaan, kunhan vettä vain virtaa riittävästi. Paikoissa, joissa vuorovesi ei aiheuta huomattavaa virtailua, en ole huomannut niin suurta merkitystä myöskään vuoroveden tilassa.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10