Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Mökkejä & veneitä tarjoavia paikkoja / Vs: Seiland kalapaikkoja?
« Uusin viesti kirjoittanut jupaman 05.08.22 - klo:19:48 »
 Reissusta kotiuduttu ja aikalailla palauduttukin jo. Ilmoja mahtui monenlaisia, tosin ei lumisadetta tänä vuonna heinäkuussa, tosin kun viimeksi.. Puolitoista päivää rannalla tuulen takia, mutta sitten keli suorastaan helli kalastajaa parina päivänä, auringonpaisteella ja tyynellä.

 Pteilla ja syvänteen reunoilla pompoteltiin pilkkiä ja jigiä alkupäivät. Perus huttua ja lajeja, ei juuri mainittavia otuksia. Pari valkoturskaa saatiin, jotka olivat meidän retkikunnalle uusia lajeja.

Tyyni auringonpaiste sai ajelemaan vähän kauemmas länteen josta löytyi hyvännäköistä kissapaikkaa, eikä aikaakaan kun aavistukset todettiin oikeiksi. Ei mitään isomuksia, mutta kissaa kuitenkin. Syvän pilkkiminen ei oikein maistunut kenellekään, joten jäi suuret turskat ja puna-ahvenet haaveeksi. Näitä näytti perkuutuvasta löytyvän hyvinkin, oliskohan suurimmat punaiset olleet 3 kg luokkaa.

Pitkän päivän merellä tehneile maistui jo huili ja vaihdettiin vaaput perään, kun lähistöltä löytyi siihen soveltuvaa hitaasti madaltuvaa rantaa . Oltaisko siinä vedetty vartti kun toinen kelkka peruutti, ja hetken päästä oli pallas laatikossa. Ja seuraavan vartin päästä sama homma.

Alamittaissiakin lämisköjä oli mukana, mutta ekan vetopäivän saalis, 84 ja 108 kalat. Veneen laidalta karkuutettiin n.130 cm kala. Ei tästä enempää, katsotaan jos joskus kehtaan sen editoida youtubeen kun taltioitui videolle...

Seuraavana päivänä tuulta ja sadetta uhmaten karttalehden toiselle reunalle ja sama kuvio. Saaliina 81 cm pallas

Viimeinen kalastuspäivä ja a-luokan ilma. 1m/s pyörivä tuuli, 20 lämmintä ja auringonpaistetta. Vanhalle hyvälle paikalle vedolle ja mitä helvet... 2 tuntiin 4 mitallista pallasta. 109-87cm.  Ottivaaput tässä kohtaa jo tuhannen päreinä ja käyttökelvottomia, niin tästä oli hyvä lähteä muihin hommeleihin. Hetki siinä jotain pompoteltiin ja grillailtiin. Fiilisteltiin reissua ja kaloja ja todettiin että homma on meidän osalta paketissa.

Aivan A1+ luokan reissu kaikin puolin. Aina tahtonut olla toi paltaan kalastus jotenkin vaikeeta meidän reissuilla, mutta josko sitä nyt oppi lukemaan luontoa jollain tapaa oikein että voi jatkossakin nauttia näistä.  Kun ei oikein muuta mainittavaa kalaa saatu, niin pallasta nousi yhteensä 14 kpl, suurimman ollessa muistaakseni 115cm.2
Mökkejä & veneitä tarjoavia paikkoja / Vs: Seiland kalapaikkoja?
« Uusin viesti kirjoittanut jupaman 12.07.22 - klo:00:43 »
Tattista vastauksesta! Samat patit bongasin itse kartasta, että näihin tullaan varmasti ajelemaan. Reissun alkuun reipas viikko, eli ihan ajallaan vastailut. Mukava lähteä muidenkin hyväksi bongaamille paikoile, ja omien johtopäätösten perään toteamaan että vika todellakin on kalastajassa  ;D
  Seisoppa ja lätyt ( siis oikeat ohukaiset) mulla reissun tavoitteena, niin eiköhän ne täyty. Nöyränä lähdetään taas uusille vesille ihmettelemään luontoa ja sen antimia. Isomukset plussaa, sekä lajikirjo, mistä jonkinmoinen perinnekilpailukin jo muodostunut.

Rapsaa on tullut huonosti laiteltua reissuista, mutta yritetään petrata tällä kertaa. Monia tarinoita noilta reissuilta on kuitenkin jäänyt omaan arkistoon ja tullut harvoille jaettua, niin laitetaan jotain tännekin, jahka päästään takas pirkanmaalle.
3
Mökkejä & veneitä tarjoavia paikkoja / Vs: Seiland kalapaikkoja?
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn 03.07.22 - klo:13:55 »
Valitettavasti ei juuri omakohtaista kokemusta täältä, mutta muistan lukeneeni lehtijutun jossa oltiin kalastuskilpailussa ja Soroyan salmesta  saatiin 30 m? patilta heittelemällä paltaita. Jutussa oli annettu kalapaikan tarkat koordinaatitkin. Valitettavasti valvotut yövuorot on tuon muistin tuhonnut 🤪, enkä löytänyt sitä juttua. Jospa joku sen näillä vinkeillä muistaa/löytää.

Mutta jos karttaa katsoo niin ei siinä( keski) salmessa monta "pattia"ole,. Eli lähtisin kokeilemaan Veggebaenia ja siitä 5 ? km pohjoiseen olevaa syvempää (65 m) pattia, sekä Hjelmenin saaresta koilliseen, sekä Håjasta pohjoiseen olevia patteja.
Tai sitten se on jokin noista Kvaloyan "rannalla"olevista.

Pari vuonna on minulla ollut Sandland " yksityiskäytössä", 2020 oltiin ensimmäisiä asiakkaita, eli ei siellä ainakaa turistit olleet kalapaikkoja tyhjentäneet. En huomannut mitään eroa normaali vuoteen ( eli vika on kalastajassa, ei paikassa)
Ja lähes sama homma oli 2021, silloin tuntui että uistelemalla pallas kontakteja tuli normaalia paremmin, lähes joka reissulla joku kävi veneessä (4-13 kg) + " väärin pyydetty" oma ennätys pallas 28 kg.
 Olin pyytämässä vasta syöttiä kun se nappasi, eli kalavehkeinä oli  todella rimpulat kela( 80 luvun pennin kahvimylly! + vapa(15 e motonetistä)+ kiinalainen ohut kuitu ja 5 cm mustekalan pieneen yksihaarakoukuun napannut sei.

Kun ei tule talvella käytyä, niin ei voi tietää kuinka paljon esim pallasta pyydetään " sivusaallina" . Nytkin näkee niitä matalassa 20 m olevia verkkojatoja.
Vaikea sanoa kuka näistä rantavesistä valtaosan pyytää.

Ei tule minunkaan tällä palstalla useasti käytyä, kun yleensä saa omia juttuja katsella -> lieneekö vastaus tullut liian myöhään ? Jos näin, niin toivottavasti jonkinlainen juttu reissusta tänne tulee
4
Mökkejä & veneitä tarjoavia paikkoja / Seiland kalapaikkoja?
« Uusin viesti kirjoittanut jupaman 02.06.22 - klo:22:31 »
Onko tuolla seilandin suunnalla mitään ylitse muiden kalapaikkaa? Aikalailla perus pilkintää ja pompottelua tiedossa, mutta toki täkyllä ja vetämälläkin mennään kun osalta porukasta puuttuu toi pallasmerkki vielä hatusta.


sitten ollaan pohdiskeltu näitä oletettuja ottipaikkoja (matalikot, penkat, ym ) jotka lyhimmän venematkan päässä, niin onkohan meillä jatkuvilla turistilaumoilla vaikutusta noiden paikkojen kalamääriin, vai pitääkö vuorovesi huolen että niihin tulee uutta saalista tilalle aina 12h välein?

Näillä polttoainehinnoilla ei viitsis enää joka päivä lähteä hakemaan niitä "uusia"paikkoja vastarannalta.
5
Reissujutut / Maaliskuussa merelle
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn 30.03.22 - klo:11:37 »
Hiljaista on tällä palstalla..
Laitetaan nyt edes jotain juttua , vaikka ei kummoinen kalajuttu olekaan.
Eli hetken mielijohteesta varasin viikon Efjord sjøhusista, läheltä Narvikia.
Säätä etukäteen katsellessa näytti että ei taida tarvita kalavehkeitä mukaan ottaa, mutta reissun lähetessä kelit parani.
Ensimmäisenä päivänä päästiin hyvännäköisille paikoille, syvänveden äärelle. Kalan tulo oli yllättävän nlhkeää vaikka paikat tuntuivat hyviltä ja paikan pitäjä neuvoi sinne menemään.
Saaliiksi kertyi muutama C&R turska ja onneksi yksi pystypilkkiin 80 metristä iskenyt pallas (15 kg), tämä pelasti päivän/ reissun.
Seuraavana päivänä pallaspaikalle uudestaan, vaan se meni  merikotkan ruokinnaksi ( keiloja).
Kolmantena päivänä etelä tuuli yltyi ja jäätiin kotivuonoon. Sillan alla ja salmissa oli lupaavan näköistä vuorovesi kuohua, vaan kaloja ei niistä tullut. Päivän / reissun kovimman väännön tarjosi 90 metristä napannut 11 kg molva.
Neljäntenä päivänä ajettiin tuonne Lilandin ( Ofotfjordenissa)edustalla olevaan isoon luotoon, saalis jäi muutamaan seihin .
Viidentenä päivänä tuuli oli jo navakka ( puuskissa 15 m/ s) ja vettä tuli hetkittäin vaakasuorassa. Lyhyt reissu kotivuonoon riitti, vene ajelehti 6 km/ h.
Kuudenneksi päiväksi lupasi jo myrskyä 20 m/ s puuskissa 25 ja vettä ,100 mm. Lähdettiin suosiolla kotia kohti.

Kalan tuloa kummastelin, skrei oli jo mennyt, eikä niitä kuulemma tänä vuonna täällä asti ollut. Vaan missähän oli muut kalat ? Ne mitä saatiin löytyi syvältä 80-90 m ja olivat turskia tai molvia. Missä oli kissakalat, seit ?
Onko jollakin kokemuksia maaliskuulta, mistä ne kalat löytyy ( ja mitä kaloja löytyy?).

Efjord sjøhus oli hyvä paikka siistit 4 hengen mökit 4 kpl ja pari pienempää asuntoa, veneinä perus Kvarnot 50 koneilla. Pitäisi kyllä käydä vielä kesäisemmällä keleillä paikka kokeilemassa.

Rajoilla ei pysäytetty /kyselty mitään
6
Merikalan savustus / Vs: SÄHKÖSAVUSTIMET
« Uusin viesti kirjoittanut Pete Peltonen 10.12.21 - klo:10:05 »
No niin, Mustang Bogner tuli hommattua ja sitä on käytetty aika ahkerasti. Lämminsavustukseen toimii hyvin, on savustettu kaikenlaista kalaa ja lihaa. Käytin sitä myös kylmäsavustimena, pöntön pohjalle kylmäsavustin puruineen kytemään, kalat pönttöön ja 12-24 tuntia savua purujen mallista riippuen. Toimii siihenkin hommaan. Kylmäsavustettaessa ei tietenkään tarvitse laittaa vastusta päälle lainkaan. 

Hyvä perusvempele, jossa on aika iso kapasiteetti eikä ole hinnan kiroissa. Suosittelen!
7
Merikalan savustus / Vs: SÄHKÖSAVUSTIMET
« Uusin viesti kirjoittanut jupaman 14.10.21 - klo:00:19 »
Ekalla norjan keikalla oli matkassa muurikan perus karvalakkimalli. Ajaa asiansa, mutta varmasti löytyy parempiakin. Tehtiin makrillia, puna-ahventa ja kruununa päälle tukevassa lihassa oleva keila, kun luultiin että kyseessä olisi hyväkin kala. Aika tikkuinen otus oli, mutta parhaita savukaloja mitä oon tuolla tehnyt. Suosittelen kokeilemaan.
8
Kalastuskeskukset / Vs: Nyt Norjaan.........
« Uusin viesti kirjoittanut Pete Peltonen 22.07.21 - klo:13:34 »
Niin.. Nythän tilanne vaihtelee jatkuvasti. 

Rajan ylitys mennessä Norjaan onnistuu seuraavilla tavoilla:


-tuplarokotus ja eu koronapassi kanta.fi palvelusta ja saat matkustaa Norjaan mistäpäin tahansa Suomea.

-yksi tai ei yhtään rokotusta ja saat matkustaa Norjaan asuessasi vihreäksi luokitelluista lääneistä, asuinpaikkatodistus vaaditaan ja korona pikatestaus tehdään rajalla ja saat jatkaa matkaa mikäli tulos on negatiivinen. Vähintään 72 tuntia ennen rajan ylitystä rekisteröidy www.reg.entrynorway.no sivustolla.

-läänien "värit" riippuvat tartuntamääristä, Norjan hallitus päivittää "värikarttaa" viikoittain. Värikartta löytyy tuolta: https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/entry-quarantine-travel-covid19/

Rajan ylitys tullessa Suomeen Lapin läänin rajanylityspaikoilla:

-rekisteröidy osoitteessa https://www.lshp.fi/fi-FI/Sairaanhoitopiiri/Laplandentry_Covid19

-yhden kerran tai ei ollenkaan rokotetut kehoitetaan koronatestiin 72 tunnin jälkeen Suomeen saapumisesta,

Että näin. Mutta tämäkin saattaa olla jo ensi viikolla toisin. Ja luultavasti onkin, jos sisärajavalvonnasta luovutaan.

 :(
9
Kalastuskeskukset / Vs: Nyt Norjaan.........
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn 22.06.21 - klo:16:13 »
Jatkan tätä yksinpuhelua.....
Entisestä maistraatista, nykyisestä digi ja väestötietovirastosta  https://dvv.fi/asuinpaikkatodistus
saa asuinpaikkatodistuksen.
Lisätään tähän tämmönen osoite https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://reg.entrynorway.no/%3Flang%3Den&ved=2ahUKEwjk_pHWnNDxAhXClYsKHQU3BmEQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw1_XIefjtpDhDR7Gsg1UIEy  jonkun tiedon mukaan tänne pitäisi rekistöröityä norjaan saapuessa. Nopeuttaa ? rajan ylitystä, nythän siellä on muutaman tunnin jonot ( molempiin suuntiin ?) Takaisin päin tullessa pitäis ? rekisteröityä johonkin " laplandentry.fi" sivustoon. Nämä eivät ole omakohtaisia kokemuksia, enempi " hevosmiesten tietotoimiston" tietoja.
10
Kalastuskeskukset / Vs: Nyt Norjaan.........
« Uusin viesti kirjoittanut Le penn 15.06.21 - klo:14:20 »
Vaan mitenkä on tänä(2021) vuonna ? Norjahan päätti toukokuun lopussa että suomesta pienen riskin (alle25/100 000) alueelta voi matkustaa myös lomamatkalle Norjaan.
Onko kukaan käynyt? Miten asuinpaikka pitää todistaa? Riittääkö esim. sähkölasku, jossa näkyy osoite ja nimi?
Ja mitenkä takaisin tullessa, onko rajalla korona testaus ?
Ilmeiseti Norjan kalastuskeskukset on taas meidän " yksityis käytössä"
Sivuja: [1] 2 3 ... 10