Kirjoittaja Aihe: Ensimmäinen Norjan reissu.  (Luettu 13984 kertaa)

Anonymous

 • Vieras
Ensimmäinen Norjan reissu.
« : 15.06.06 - klo:22:10 »
Tässäpä tarina minun ja Saijan ensimmäisestä Norjan reissulta. Ehkäpä pieneks vinkiks muille eka kertalaisille. Tapahtumat sijottuu vuuven 2005 kevväälle.

TT voorumin innottamana piätettiin sitte lähttee Norjjaan kallaan 2viikkoo. Oma tuulilasivene mukkaan vuuven 78 siniraita Merkury perässä (65hp). Ostin ihan 35€ Fladenin boatmaster hyrräkelankkii. LIsäks tilattiin pitkän siiman selekänarua 800m käsisiimaks ja sanksin nro 2 koukkuja, tuntuvat tosi isoilta sillon. Tulipa valettua muutamia omia 400g pilikkejäkkii ja niihin rautakaupasta 20mm avvain lenkkejä että "varmasti" kesttää. Sitte oli tietysti 2 lohi vappaa ja Shimanon iso avokela, molemmilla keloilla tietysti "asiaan kuuluvat" 0.45 monoviilit.

Reissu alako silleen että hommattiin venneen rekisteriote ja miun setän valtakirja viiä se Norjjaan ku vene on sen, serkkupojalta traileri lainnaan ja auton pakkauksseen, kalavehkkeet, yöpymisvälinneet ja savustuslaatikko kyyttiin. Tietysti myös evväät ja polttopuita 2 jätesäkillistä.

Lähettiin ajelemmaan yötävasten ja nukuttiin Karesuannossa levikkeellä muutama tunti, tarkotus oli olla Kilipisjärvellä pari pv mut sato lunta eikä mikkään paikka ollu vielä auki Toukokuun viimesellä viikolla. Piätettiin sitte ajella Skibotniin saman tien, menin tulloommaan venettä tulliin ni siinävaihheessa oli jo venneen rekisteriote hävinny jonnekkii (eikä oo löytyny vielä tähän pvn mennessä) se tullaus kummiski onnistu iliman suurempia ongelmia. Lähettiin laskeutummaan rannikolle ja keli näytti tosi hyvältä. Piästtiin SKibotniin ja levikkeelle yöks, suunnitelttiin että seurraavana päivänä kallaan, venneenlaskupaikkakkii oli jo tiiossa(tosin se harmitti ku turisti info olis auvennu vasta seurraavalla viikolla).

UAmulla ku herättiin ni sato vettä mut ei juuri tuullu, ei ku venneen laskkuun. Suattiin vene laskettua niin tuulen puuska iski ja veneen lamput osu laiturin silttaan ja kaikki mäsäks, harmitti ku ne oli reissuu varten just kunnostettu, rupes tuulemmaan samalla niin kovasti että ei uskallettu lähttee merelle vuan ruvettiin nostammaan venettä takasin trailerille. Siinävaihheessa huomattiin että trailerin takatelan pultti on poikki ja perälevyn "teleskooppi" putkista toinen on poikki. SUattiin kuitenkkii veivattuu vene takasin trailerille ja suunnattiin huoltoasemalle, sieltä sain pultin katkenneen tilalle ja suattiin se paikalleen kirvveen ja taljan avulla, putkikkii suattiin pysymmään paikallaan. Piätettiin lähttee ehtimmään seurraavvoo venneenlaskupaikkoo, kerettiin ajjoo puolisen tuntia ku huomasin että miun avvaimet jäi sinne huoltsikalle, pysähyttiin levikkeelle siinä Lyngen vuonon pohjukassa. Traileri irt ja Saija lähti hakkee niitä avvaimia, mie jäin rauhottelemmaan ihtteeni siihen levikkeelle, eikä 2 merikotkan näkeminenkkää jaksanu oikkein piristtee.

Saija toi sitte avvaimet ja jatkettiin kohti Tromssaa ja poikettiin kaikille merenrannan teille mut misttään ei löytyny venneenlaku paikkoo, arvelttiin että kyllä Tromssasta löyttyy. Ja ketut, sieltä löyty semmonen nosturi tyyppinen vinssi mut ei muuta, ja hermot meni ku kaikki paino tööttiä ku töttöilttiin sen trailerin kanssa. TArkotus oli alun perin jiähä pariks pv TRomssaan mut se käynti kesti noin 15min ku lähettiin etteenpäin.

Suunnattiin kohti Narvikia tarkotuksena laskkee vene seurraavasta rampista mikä kohalle sattuu, mut ku ei nii ei. Löyvettiin 2 ramppia joissa ois sitte pitäny olla Traktori että ois suanu venneen laskettuu...sen verran jyrkkiä olivat. Ajettiin noin 200km ku sitten Tennevollista löyvvettiin sopiva ramppi. Ajettiin yöks joen vartteen levikkeelle, kaikki tavarat ulos pakusta yöks että soppii nukkummaan. Paistelttiin siinä sitte makkarat ja pesseyvvyin noin 2 asteisessa joessa. OLttiin ja peittojen alla ku joku koputti ikkunnaan, ekaks tuli mielleen "ei oo totta, joku käskköö häipyä hänen mailttaan". Mut siellä oliki paikallinen äijjä juhlatuulella ja kyseli meinattaanko tosiaan nukkuu autossa, että on kylymä yö tulossa. MYö siihen että ei tmakarissa kylymä tuu. NO ukko kuitenkkii pyyti yöks ommaan talloosa siihen levikkeen kohalle toiselle puolen jokkee, hetki mietittiin ja arvelttiin että mikspä ei. Kamat kyyttiin ja lähettiin ajammaan sinne, kuulu "jumps" ja auto hypähti. En muistanu nosttoo savulaatikkoo kyyttiin auton ja trailerin välista niin ajoin sen trailerin pyörän sen laatikon yli..taas vitutti vähäsen.

NO nukuttiin yö siinä talossa ja turisttiin kaikkee kalastuksesta, ukko neuvo paikatkkiin ja sovittiin että lähettään seurraavanä pvn uuvesttaan ku hään tulloo Narvikista takas. MYö lähettiin laskemmaan venettä ja kaikki meni ok mutta SAija huomas että käyttämättömät neopreenihanskat oli unohtunu sinne Skibotnin laiturille.

Lähettiin satamasta ajelemmaan ja vejettiin vähä uistinta samalla, ei paljo tuullu ja aurinko paisto. Olttiin jonkun aikkoo ajeltu ku vene sammu..eikä meinannu käynnisttyy millään, lopulta käynnisty kummiskkii. Ajettiin vuoren rintteen vierreen ja laitelttiin vehkkeet valammiik että alettaan kalasttoo. Tuuli oli kummiski yltyny ja kuletti venettä jo aikatavalla ranttoo kohti, tavallisen ankkurin olin laskenu välivetteen "laahausankkuriks". Arvelin että ajettään rannasta vähä kauemma ja alotettaan sitte kalastus, mut eipä meinannu vene käynnisttyy tuas millään, käynnisty kummiski. Nostin ankkurin venneen vierreen ja kysyin saijalta jaksatko pittää siinä jos siirrän venettä vähän, sano jaksavasa. LÄhin ajammaan ja noin 2 sekunttia sen jäläkkeen SAija totes että ei jaksanukkaa ja ankkurin naru oli kiertyny potkurin ympärille ja kone sammu. Taisin siinä lausua muutaman voimasanan ja aloin hakata puukolla narua poikki, sain narun irti ja ankkurinkkii pelastetta. Ajettiin vähä etemmä ja puotin pilikin vetteen hyrräkelalta, tulos oli 400m siimmaa kelalla sykkyrässä, vitutti.

Lähettiin ajammaan ranttaa kohti, mut huomasin että lokit syökssyy veenpinttaan vuonon keskellä, arvelin että sieltä löyttyy sei parvi. Ajoin paikalle ja sain huomata että lokit ahisteli koskelopoikuetta, kokkeilin pilikkiä kummiski, mut ei siima yltäny pohjjaan. Lähettiin uuvesttaan kohti ranttoo ja tuas oli käynnistys ongelmia, tuuliki puhalteli jo aika kovasti, mut onneks satammoo kohti. Kone ei antanu ottoo kierroksia vaan ravisti koko venettä ja sammu aina ku paino kaasua, piästtiin liruttelemalla ranttaan(myöhemmin selevis että potkurin laakeri oli menny.. Oli laskuvesi ja auto piti ajjoo 50m merreen ja sittenkkii sai väkisin vinssata venneen trailerille. Rannassa huomasin että moottorin kiinnitys tassut oli kiertyny auki ja moottori oli vain 2´kpl 10mm pultin varassa kiinni, samoin tankki oli tyhjä ja syyki selvis ku huomasin että pensa letku oli pykiny puhki toisesta päästä.

Päätettiin lähttee takasi kottiin ja jätettiin norjan kaverille lappu seinnään että tuli "yllättäviä" menoja ja ei tullakkaa kallaan seurraavana päivänä. Ajettiin Norjan ja Ruotsin läpi Ylitornioon keskinoppeuven ollessa 130km tunnissa. Ylitorniossa tankattiin ja Oulun ABC:n pihalla nukuttiin, kotona olttiin seurraavana päivänä. Loppulomalla käyttiin Särkänniemessä ja kaikissa laitteissa. Rahhaa tuohon Norjan omatoimi reissuun meni noin 1000€ vaikka se lopulta kestikkii vain 4pv joista 2 Norjassa :?  :?


Mikäkö on tarinan opetus. Jos lähet Norjjaan niin ekakerta mielellään semmosen kanssa joka on käyny. Jos venneestään ei voi olla varma, eikä tiiä laskupaikkoja niin kannattaa vuokrata vene paikanpäältä. Halavalla ei sua hyvvää ja halapa voi tulla lopulta kalliimmaks kun kallis, tuolla1000€ olis ollu viikon vaikka Grytöyalla majotuksinneen ja venneinneen ja kalavehkkeinneen siis 2 henkkee, meillä se meni käytännössä kahessa päivässä. Jos ei oo varma asioista niin kannattaa kysellä, tyhmiä kysymyksiä ei oo, on vuan tyhmiä vasttauksia :D  :)  :(  :o  :shock:  :?  8)  :lol:  :x  :P  :oops:  :cry:  :evil:  :twisted:  :roll:  :wink:

Näin jäläkikätteen huvittaa ja naurattaa, mut sillon ei paljo naurattanu. :D

Valitan kirotus vireittä , niitä tulloo normaalistikkii paljo mut kipsi käissä tuplasti.

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1173
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #1 : 15.06.06 - klo:22:12 »
Tuo on miun kirjottama, meni vuan niin pitkkään kirjottaissa että kone buuttas miut ulos voorumista. :D

Poissa Julli

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 131
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #2 : 15.06.06 - klo:22:34 »
No jo on mahtunut vastoinkäymisiä yhelle reissulle,ei voi muuta sanoa  :? :!: Tuosta päätellen seuraavat 50 reissua vois mennä ilman ongelmia :D
Satakiloinen, kiitos.

Poissa poka

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 721
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #3 : 15.06.06 - klo:22:53 »
On kyllä ollut tapahtumia neljän päivän reissulle.. Meilläkään ei vielä ole noin paljoa vastustanut, vaikka yksikään reissu ei ole mennyt ilman vastuksia.. Kalatapahtumia ei kuitenkaan kerennyt haitalle asti olemaan? :twisted:  :D

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1173
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #4 : 15.06.06 - klo:23:29 »
Joo, tuohon unohtu laittoo että kymmenkunta heittoo Skibotnissa heitin ja 2 tai 3 uistinta jäi pohjjaan, uistinta vejettiin puolisentuntia ja venneestä kerettiin pilikkiä viitisenminuttia. Joten kalastus jäi aika vähille. 8)

Poissa Ykkönen

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 227
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #5 : 15.06.06 - klo:23:42 »
saittako muuten yhtään kallaa... :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:
Milloin kala kasvaa nopeimmin? - Kun kalastaja kertoo saaliistaan.

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1173
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #6 : 15.06.06 - klo:23:47 »
Lainaus käyttäjältä: "Ykkönen"
saittako muuten yhtään kallaa... :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:


Ei ees kaupasta :?

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1173
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #7 : 16.06.06 - klo:00:35 »
Nähttiin kuitenkkii turskia kuivumassa....iteasiassa en tiiä kuulluuko tuo juttu tänne vai huumoripuolelle. :oops:

Poissa Mauno / Merikalastus.info

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1591
 • MC-Team
  • RP-Team
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #8 : 16.06.06 - klo:00:37 »
Lainaus käyttäjältä: "Jani"
iteasiassa en tiiä kuulluuko tuo juttu tänne vai huumoripuolelle. :oops:


 :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Poissa Kfriman

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 151
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #9 : 20.06.06 - klo:10:35 »
Kyllä tuossa on ollut jo huumori aika kovalla koetuksella, täytyy myöntää :)

Kyllä se seuraava kerta täytyy mennä jo vähemmillä vastoinkäymisillä, ei noin paljon voi sattua kenellekään monta kertaa...

Tosiaan, kannattaa miettiä tarkoin, ottaako oman veneen mukaan vai vuokraako paikan päältä. Matka on meinaan pitkä vetää venettä perässä edestakaisin.

Kimmo.

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1173
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #10 : 20.06.06 - klo:12:42 »
SE tonen kertahan oli nyt Lyngenissä......Tosin meiän poppoon venneessä oli semmonen vika heti aluks että: Kun lähettiin muitten perässä ekana uamuna kallaan ni ei piästy ku 400m rannasta ku kone sammu....lähti kyllä käynttiin ja pyöri tyhjäkäynnillä mut ei antanu yhttään laittoo kaasua ku sammu...myö katelttiin Saijan kanssa jo toisiamme epäuskosena "ei voi olla totta". Ajettiin ranttaan lirruuttelemalla ja Kalaparkki oliki hälyttäny sinne jo paikan isännän valammiiks. Se rassas sitä venettä ja tehttiin koeajo...hyvin pelas. LÄhettiin uuvesttaan merelle niin kone sammu TÄSMÄLLEEN saman poijun luona ku ekakerrallakkii...meinas jo epätoivo vallata....piästtiin kuitenkkii ranttaan ja suattiin vene vaihettuu....sen jäläkkeen ei ollukkaa ongelmia :D ...Katottaan jos tuo Grytöyan reissu menis jo sitte kokonnaan iliman ongelmia ja tulis 5kg ylitys, vaikka turskassa jos ei muussa. :D

Poissa Ykkönen

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 227
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #11 : 20.06.06 - klo:13:08 »
millos oot menossa rytsölään :?:  :?:
Milloin kala kasvaa nopeimmin? - Kun kalastaja kertoo saaliistaan.

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1173
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #12 : 20.06.06 - klo:15:12 »
HEinäkuun viimenen viikko on tarkotus olla siellä...siiskoko viikko :D  :D  :D  :D  8)  8)

Poissa Ykkönen

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 227
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #13 : 20.06.06 - klo:15:52 »
ee..eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnn oo kae... :oops:  kalaonnea :!:  :D
Milloin kala kasvaa nopeimmin? - Kun kalastaja kertoo saaliistaan.

Poissa Santiago

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 65
Ensimmäinen Norjan reissu.
« Vastaus #14 : 08.11.06 - klo:15:48 »
Jostain syystä tämä juttu on jäänyt väliin.

Tuota lukiessani tuli mieleen 47 vuotta sitten sattunut tapaus, Otin tuoreen tyttöystävän purjeveneeseen ja tehtiin kaikki temput (veneellä, siis purjehtimalla).
Nyt vene (ei se sama) on myyty ja me kaksi kankeaa ikinuorta vain matkailemme autolla Norjassa kalastamassa.

Laulun sanoissa se totuus löytyy

Mistä tunnet sä ystävän?
Onko oikea sulle hän?
Anna meren se selvittää
Tästä tunnen mä ystävän, kun vierellä vielä on hän.

(Vladimir Vysotski, suom. Juha Vainio)