Kirjoittaja Aihe: No huh huh !!!! 8,59 kg puna-ahven saatu 4.8. 2004  (Luettu 9618 kertaa)

Poissa Pete Peltonen

  • Admin
  • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
  • *
  • Viestejä: 1134
    • http://www.crazy-cod.com
http://fj.norran.com/nyhet.php?id=506

Että tämmöinen tapaus.. Tuntuu omat reilu kiloiset iloiset savupöntön täytteet sinteiltä nyt...
Petri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Anonymous

  • Vieras
No huh huh !!!! 8,59 kg puna-ahven saatu 4.8. 2004
« Vastaus #1 : 16.01.06 - klo:16:49 »
Kyllähän nuo ihan mukavan kokosia on. Kouluun oli tuotu tommonen 7kg puna-ahven viime Norjan reissulta. Sanoivat, että on maailman suurin kyseisen lajin yksilö, mutta näyttäähän noita isompiakin löytyvän. Oli kyllä paljo isompi, ku mitä kaupan tiskeiltä saa. :)

Poissa Rigger

  • Vakavampi harrastaja
  • *
  • Viestejä: 112
No huh huh !!!! 8,59 kg puna-ahven saatu 4.8. 2004
« Vastaus #2 : 08.05.06 - klo:11:18 »
Ocean perch          
Advertisement
Sebastes  marinus  (Linnaeus, 1758)    
Family:      Sebastidae (Rockfishes, rockcods and thornyheads), subfamily: Sebastinae    picture (Semar_u4.jpg) by Dolgov, A.

Order:      Scorpaeniformes  (scorpionfishes and flatheads)
Class:      Actinopterygii (ray-finned fishes)
FishBase name:    Ocean perch
Max. size:      100.0 cm TL (male/unsexed; Ref. 4570); max. published weight: 15.0 kg (Ref. 35388); max. reported age: 60 years
Environment:      pelagic; oceanodromous (Ref. 51243);
marine; depth range 100 – 1000 m
Climate:    temperate; 3 – 7°C; 79°n - 43°n, 94°W - 71°E
Importance:      fisheries: highly commercial; gamefish: yes
Resilience:      Low, minimum population doubling time 4.5 - 14 years (rm=0.23; K=0.06-0.08; tm=10-12; tmax=60; Fec='only few young')
Distribution:  
Gazetteer    Eastern Atlantic: Kattegat and North Sea, northward to Spitsbergen, southern part of Barents Sea eastward to Kanin Banks and Novaya Zemlya, rare in White Sea, Iceland and eastern Greenland. Western Atlantic: Greenland and southeastern Labrador in Canada to New Jersey in USA (Ref. 7251).
Biology:      Found off the coast from 100-1000 m; juveniles found in fjords, bays and inshore waters. Normally trawled in deep water (Ref. 9988). Feed mostly on euphausiids in summer; herrings in autumn and winter; capelins, herrings, euphausiids and ctenophores in spring. Gregarious throughout life. A slow growing species (Ref. 9988). Viviparous, copulation takes place in late summer or early autumn (Ref. 35388, 34817); in winter females give birth to 50,000-350,000 pelagic larvae of 8 mm length (Ref. 35388). Utilized fresh and frozen; eaten fried, broiled, microwaved and baked (Ref. 9988).
Red List Status:    Not in IUCN Red List  (Ref. 53964)
Dangerous:      reports of ciguatera poisoning , Dammann, A.E.. 1969
Coordinator:      
Main Ref:      Hureau, J.-C. and N.I. Litvinenko. 1986. (Ref. 4570)