Kirjoittaja Aihe: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?  (Luettu 28268 kertaa)

Poissa poka

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 721
Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #15 : 09.10.05 - klo:17:01 »
Mulla on kelana DAMmin 512 ls.. Kelassa saa kampea liikutettua, että saa kelaukseen lissää vipuvartta.. :shock:  Hyvin kesti ainakin eka reissun.. :lol:  Ei tarvinu aukoa kellaa koko reissun aikana..(Pikku kelloilla, ei semmosta ruokapaussia, ettei joku kela ois ollu auki.. :x ) Siimana oli whiplash 47kg ja nimellis paksuus 0,29.. Todellinen paksuus varmaan jotaki 0,50-0,70.. Sitä mahtu kelalle n.200m jolla on omasta mielestä ihan minimi.. Pittää tästä kohta ruveta aukaseen kela ja kahtoon onko minkäänlaista kulumista nähtävisä..

Anonymous

 • Vieras
Catalina
« Vastaus #16 : 09.10.05 - klo:22:37 »
Tuo minun kela on Catalina CT-45L eli isompi kuin se Rialinnan kela. Ehkä välitys on kai väärä sana, mutta kelassa lienee jonkinmoinen lisähammasratas tai vastaava keventämässä kelausta, en ole varm noiden kelojen sielun elämästä joten arvailuun jää. Kampi on solukumia joten sen suhteen ei ole moittimista. Ainakin tähän asti kela on ollut tosi hyvä ostos.

Poissa samuhakala

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 16
 • Team Odin
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #17 : 01.07.08 - klo:21:30 »
Itelläni on ollut muutamia keloja noissa syvissä vesissä mukana.. Ensimmäisenä voin sanoa että vaikka shimano corvalus on näppärä kela suomen vesille mutta melko lailla se rupesi takkuamaan viime vuonna (2007) Andörjalla.
Vappuna 2008 käytössäni oli Okuma Convector cv 45d jota voin suositella kaikille syvien vesien kalastajalle ja D- merkintähän kertoo että mittari myös löytyy. Huonona puolena on se , että keloja ei tietääkseni vieläkään saa suomesta.. Omani tilasin saksasta ja hintaa tuli noin 90Euroa.. Huomenna 2.7.2008 lähden Andörjalle ja hommasin vielä tuon 30mallin catalinan tuon convectorin rinnalle.. Kela kyllä vaikuttaa melko laatutavaralta..
Muilla tiimin pojilla on Okuma convector cv30d, joka on myös älyttömän hyvä ja luotettava kela..
Team Odin
Samu Hakala

Poissa leppis

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 14
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #18 : 01.07.08 - klo:22:32 »
Ambassadeur 7000 oli viime reissulla. Varakelana oli abun six star, joka oli kyllä aika avuton siimakapasiteetiltaan. Tuo 7000 kokoluokka on minulle ihan riittävä, sillä samoilla keloilla voikin sitten uistella kotosuomessa vähän pienempiä kaloja. Riittävän vahvaa kuitusiimaa saa kuitenkin kelalle uppoamaan sen 250 m, mikä tarkoittaa melkoista kelaamista jo.

Porukalla on muutenkin ollut tuota samaa kokoluokkaa, eikä juuri himoja ole suurempiin ollut. Testattu on tullut ainakin abun seven ja jotakin stormin roskakeloja, eikä missään ole ollut sanottavaa vikaa. Stormin jarru on tosin melko vähän naurattava vitsi, mutta abuissa on pelaillut sekin moitteetta.

- leppis

Poissa petteroes

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 21
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #19 : 04.07.08 - klo:14:08 »
Mikä olisi sopiva hyrräkela jigin uittamiseen, kun tuon iso bg 10000 tahtoo olla vähän kömpelö siihen hommaan. Olisi mielekästä kehittää kalustoa vähän keveämpään suuntaan. Mutta kestääkö esim joku pienempi ambassadeur merikalastuksen rasitukset?

Poissa tonimv

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 866
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #20 : 04.07.08 - klo:14:45 »
Itellä on ollu 7000 Pro Rocket norjan reissujen rantakelana ja hyvin on kestänyt. (yhtä ikiruuvia lukuunottamatta , takuuseen meni). Kelalla nyt ikää n. 7 vuotta. Osa on kyllä manaillu nyky Döörien kestävyyttä , mutta mulla ei ole valittamista.

Poissa jpsuominen

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 423
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #21 : 21.07.08 - klo:21:45 »
Mikä olisi sopiva hyrräkela jigin uittamiseen, kun tuon iso bg 10000 tahtoo olla vähän kömpelö siihen hommaan. Olisi mielekästä kehittää kalustoa vähän keveämpään suuntaan. Mutta kestääkö esim joku pienempi ambassadeur merikalastuksen rasitukset?

Hmm, porukassa on kolme BG10000:sta käytössä, eikä kukaan ole kyllä sen kömpelyyttä valittanut mihinkään hommaan. Tietysti jos jotain kuhajigejä sillä koittaa heittää ei hommasta mitään tule, mutta 150+ grammaiset jigipäät ainakin näyttää toimivan ihan niin kuin pitääkin.

Pienemmistä amboista sen verran, että silloin kun meillä niitä vielä mukana kulki, niin niitä laukesi vähintään kaksi per reissu. Takasalpa niistä yleensä räjähti, joskus on vissiin ikiruuvi mennyt ja kerran lähti rattaista hampaat. Eli en suosittele kuin rannalta heittelyyn.

Jos nyt jotain pitää kuitenkin tilalle saada, niin itselläni on Avetin MXL 6,3-välityksillä, ja kaverilla myös erittäin pätevän oloinen kapistus Shimano Torium 30. Siinä välitykset on 6,2 joten vauhtia saa silläkin. Kumpaakin voin varauksetta suositella, Avet painaa tyhjänä 440 grammaa ja Torium vissiin ~600 grammaa eli ei mitään yliraskaita kumpikaan. Molemmat kelat ovat myös alle 200 euron hintaluokassa.

Poissa raven

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 42
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #22 : 22.07.08 - klo:07:51 »
minulla on venekäyttöön  B-squaren hyrräkela+ siimalaskuri,kela joutuu eka testiin talvikissa 4-7,8.08.
rannalta paiskomiseen  on mitchell 701HD haspeli jota olen käyttänyt 2v eikä ole pettänyt kertaakaan.

saapa nähdä miten tuo B-squaren hyrrä kestää(ostin sen lidlistä... ;D) ainakin se aika pirun tukevalta tuntuu.
mutta tuo mainitsemani mitchellin haspeli kyllä kestää ja toimii voin lämpimästi suositella
no nyt nykäs....

Poissa joro

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 297
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #23 : 22.07.08 - klo:11:53 »
ei halvalla hyvää saa.
jpsuomisen mainitsema torium on jo kestävä ja nopea kela.
hintaa kelalla [espanja] vähän alle 200e
500e sijoituksella saa kunnon työkalun.
mikään ei v....a niin paljon kuin ennätys kalan menettäminen
huonojen [halpojen] vermeiden takia.
stellat toimivat röstin reissulla tänäkin vuonna täydellisesti.
vk 35 uusi reissu röstille  ;D

Poissa Antsu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 73
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #24 : 23.07.08 - klo:19:05 »
Minulla oli tänä vuonna ekaa kertaa Pennin Commander Pro. Iso kela, mutta ainakin edulliseen hintaansa nähden aika oivallinen peli. Olen myös kalastellut Ambassadeurilla ja Pennin tavallisella hyrrällä, mutta tuo Commanderi oli kyllä paras tähän asti.

Poissa Pete Peltonen

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1135
  • http://www.crazy-cod.com
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #25 : 25.07.08 - klo:19:59 »
Jaa-ah, mitä tähän nyt vastaisi itseään mainostamatta. Kelan valinnassahan tärkeitä seikkoja ovat siimatilavuus, kelan istuminen vapaan ja kalastajan kouraan sekä jarrun toiminta. Itse olen käytellyt karvalakkimallin Penniä eli Senator 112H ja ongelmia ei ole ollut. Robusti eli pelkistetty kela, joka ei hemmottele kalastajaa muttei varmasti hajoakaan. Siimanohjaimen puuttuminen ei ole haitannut, koska kalastan noin 10-70 metrin syvyydestä -tällöin siiman puolautumisesta ei tarvitse välittää.
 
Yleisin kalastussyvyys ylipäätään on luokkaa 20-125 metriä, jolloin siimaa tarvitaan noin 300 metriä. Tällöin jää pelivaraa merivirtausten takia sekä sen suuren iskiessä. Suurinkaan kala ei kuitenkaan vie siimaa sen enempää kuin mitä takaisin pohjaan on matkaa. Ellei kyseessä ole maailmanennätysseiti, joka tahtoo uida välivedessä....

Kelan paino on tietenkin yksi tärkeä seikka. Kilon kelaa ei ole hauska kannatella koko päivää, mutta liian pienellä kelalla saattaa käydä niin, että se sanoo sopimuksen irti raskaita vieheitä ylös-alas kelatessa. Tätä saattaa sattua esim. pienehköillä heittohyrrillä. Aktiivisen päivän aikana pelkkää viehettäkin tulee takuulla kelattua kilometritolkulla ylös-alas.

Siimanohjaimen toimintaan kannattaa myös kiinnittää paljon huomiota, esim. Okuman keloissa siimaohjain ei liiku kun kala vetää siimaa ulos puolan ollessa kiinni. Jos siimanohjain sattuu olemaan iskutilanteessa aivan toisessa reunassa, on siiman purkautuessa puolalta vaara että siima katkeaa koska sen kulma puolan toiselta laidalta ohjaimeen on liian suuri. Okuman kelat ovat kyllä muutoin hyviä ja varmatoimisia.

Kelan välitys on myös huomionarvoinen asia. Pienillä välityksillä suuren kalan kelaaminen on helppoa, mutta esim. seitiä jigatessa jigiin pitää saada vauhtia. Suurivälitteisellä kelalla saa toki jigin uimaan vauhdilla, mutta suuren kalan ylösvinssaaminen onkin sitten eri juttu eli se vaatii voimaa ja kestävyyttä kelalta.
Eli kela kalastustavan mukaan. Normaalilla noin 3.8 - 4.1:1 välityksellä pärjää, mutta seitiä jigatessa välitys saisi olla hieman suurempi.

Myös huollon helppoutta kannattaa tarkastella, merivesi ruostuttaa kelaa ja sen osia, saostuttaa rasvoja sekä hapettaa koneiston osia. Asiallinen kela on helposti purettavissa ja koottavissa. Kelan mukana kannattaa pitää paketin mukana tulleet työkalut, räjäytyskuvat, jarrulevyt, rasvat jne...

Lisäksi kannattaa muistaa vanha kunnon motto: halvalla ei saa hyvää. 30 euron HongKong-hyrrällä voi käydä kerran-pari kalassa, harrastaja pärjää 50-100 euron kelalla vuosikausia, mutta tosipyytäjä on valmis sijoittamaan kelaansa parikin sataa euroa.

Juk-Sa:sta noita parin sadan - tuhannen euron keloja ei saa muutoin kuin tilauksesta - en viitsi turhaan seisottaa kallista tavaraa varastossa. Tilaten saa kalliimpia Penn:in, Fladenin, Quantumin ja Shimanon keloja erilaisiin tarkoituksiin. Fladenilta tuli muuten tänä vuonna markkinoille merikela joka sitten kestää.
Käykääpä katsomassa http://www.fladenfishing.se ja sieltä vasemman reunan linkeistä "rullar" ja sitten "multirullar" - linkki.. Maxximus Alu on ko. kelan myyntinimi. Tulossa testiin Juk-Saan ja testin jälkeen kenties valikoimaankin. 
 
No niin, tulihan sitä sitten mainostettua itseään  :P
« Viimeksi muokattu: 25.07.08 - klo:20:19 kirjoittanut Petri / Tyrskyturska »
Petri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Poissa jyrki

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 215
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #26 : 01.08.08 - klo:19:48 »
Onko kenelläkään kokemusta Two Speed keloista? Olen katsellut ensi kesää silmällä pitäen Avetin MXJ tai MXL hyrrää. Molemmista olisi saatava tuollainen "kaksivaihteinen" malli. Esimerkiksi Avet MXL 6/4 Two Speedissa on välityksenä 6.4:1 / 3.7:1. Ajatuksena tuollainen vaihdettava välitys kuulostaisi hienolta, mutta toisaalta hinta nousee likimain kolmanneksen saman tien. Samoin kelaan tulee lisää liikuvia osia. Saman kelan perusmallissa välitys on 5,8:1, millä tietysti pärjää myös, mutta kyllähän tuollainen 3,7:1 antaisi kummasti voimaa kelaukseen, jos sattuu iso kala tai vähäverinen kalastaja :)

Poissa jpsuominen

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 423
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #27 : 02.08.08 - klo:01:27 »
Onko kenelläkään kokemusta Two Speed keloista?

Wanhat kymppitonnisethan oli "automaattilaatikolla" varustettuja, ja sen vähän kokemuksen perusteella mitä meikäläisellä noista on, niin eipä juuri tule turhempaa ominaisuutta mieleen. Norja-kelaan, siis. Jos kesyttelisin tonnikaloja, mahi-maheja, wahoota yms niin ehkä olisin toista mieltä. Vapa sen työn kuitenkin tekee, kelalla vaan kääritään löysät siimat pois kuljeksimasta.

Poissa jyrki

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 215
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #28 : 02.08.08 - klo:02:07 »
Kyllä kai asia on varmaan noin ja onhan tuo hintaerokin melkoinen. En kyllä ajatellut tuota välitysasiaa alun perinkään muuta kuin ergonomia-asiana. Minulla oli yhden kesän uistelukäytössä yksi pieni heittohyrrä, jossa on nopea välitys. Sillä oli tosi raskas kalastaa, vähääkin isompi kuha tai hauki sai ranteet huutamaan hoosiannaa. Oksettaa pelkkä ajatuskin, että moisella joutuisi hinamaan jotain keilan paukapäitä 50 metristä. Mutta onhan tuo avet muutenkin paljon isompi kela ja erityisesti kampi on aivan eri maata, joten enköhän veivaa sillä kalani ilman vaihteitakin.

Miten jpsuominen tuo Avetin siima tilavuus? Onko sinulla käsitystä, että paljonko tuohon rullaan menee esimerkiksi 0,30 mm kuitua? En ole oikein ikinä päässyt perille siitä, että mitä tuo jenkkien tapa ilmoittaa siimatilavuuksia oikein käytännössä tarkoittaa.


Poissa jpsuominen

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 423
Vs: Kelan ostoon, mutta mikä kela kestää?
« Vastaus #29 : 04.08.08 - klo:08:27 »
Miten jpsuominen tuo Avetin siima tilavuus? Onko sinulla käsitystä, että paljonko tuohon rullaan menee esimerkiksi 0,30 mm kuitua? En ole oikein ikinä päässyt perille siitä, että mitä tuo jenkkien tapa ilmoittaa siimatilavuuksia oikein käytännössä tarkoittaa.

Riittävä. Tässä taasen linkki tuohon lbs <-> mm taulukkoon: http://www.tackletogo.com/monlbteschar.html