Kirjoittaja Aihe: Seiland kalapaikkoja?  (Luettu 8078 kertaa)

Poissa jupaman

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 25
Seiland kalapaikkoja?
« : 02.06.22 - klo:22:31 »
Onko tuolla seilandin suunnalla mitään ylitse muiden kalapaikkaa? Aikalailla perus pilkintää ja pompottelua tiedossa, mutta toki täkyllä ja vetämälläkin mennään kun osalta porukasta puuttuu toi pallasmerkki vielä hatusta.


sitten ollaan pohdiskeltu näitä oletettuja ottipaikkoja (matalikot, penkat, ym ) jotka lyhimmän venematkan päässä, niin onkohan meillä jatkuvilla turistilaumoilla vaikutusta noiden paikkojen kalamääriin, vai pitääkö vuorovesi huolen että niihin tulee uutta saalista tilalle aina 12h välein?

Näillä polttoainehinnoilla ei viitsis enää joka päivä lähteä hakemaan niitä "uusia"paikkoja vastarannalta.

Poissa Le penn

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 41
Vs: Seiland kalapaikkoja?
« Vastaus #1 : 03.07.22 - klo:13:55 »
Valitettavasti ei juuri omakohtaista kokemusta täältä, mutta muistan lukeneeni lehtijutun jossa oltiin kalastuskilpailussa ja Soroyan salmesta  saatiin 30 m? patilta heittelemällä paltaita. Jutussa oli annettu kalapaikan tarkat koordinaatitkin. Valitettavasti valvotut yövuorot on tuon muistin tuhonnut 🤪, enkä löytänyt sitä juttua. Jospa joku sen näillä vinkeillä muistaa/löytää.

Mutta jos karttaa katsoo niin ei siinä( keski) salmessa monta "pattia"ole,. Eli lähtisin kokeilemaan Veggebaenia ja siitä 5 ? km pohjoiseen olevaa syvempää (65 m) pattia, sekä Hjelmenin saaresta koilliseen, sekä Håjasta pohjoiseen olevia patteja.
Tai sitten se on jokin noista Kvaloyan "rannalla"olevista.

Pari vuonna on minulla ollut Sandland " yksityiskäytössä", 2020 oltiin ensimmäisiä asiakkaita, eli ei siellä ainakaa turistit olleet kalapaikkoja tyhjentäneet. En huomannut mitään eroa normaali vuoteen ( eli vika on kalastajassa, ei paikassa)
Ja lähes sama homma oli 2021, silloin tuntui että uistelemalla pallas kontakteja tuli normaalia paremmin, lähes joka reissulla joku kävi veneessä (4-13 kg) + " väärin pyydetty" oma ennätys pallas 28 kg.
 Olin pyytämässä vasta syöttiä kun se nappasi, eli kalavehkeinä oli  todella rimpulat kela( 80 luvun pennin kahvimylly! + vapa(15 e motonetistä)+ kiinalainen ohut kuitu ja 5 cm mustekalan pieneen yksihaarakoukuun napannut sei.

Kun ei tule talvella käytyä, niin ei voi tietää kuinka paljon esim pallasta pyydetään " sivusaallina" . Nytkin näkee niitä matalassa 20 m olevia verkkojatoja.
Vaikea sanoa kuka näistä rantavesistä valtaosan pyytää.

Ei tule minunkaan tällä palstalla useasti käytyä, kun yleensä saa omia juttuja katsella -> lieneekö vastaus tullut liian myöhään ? Jos näin, niin toivottavasti jonkinlainen juttu reissusta tänne tulee
« Viimeksi muokattu: 09.07.22 - klo:09:30 kirjoittanut Le penn »

Poissa jupaman

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 25
Vs: Seiland kalapaikkoja?
« Vastaus #2 : 12.07.22 - klo:00:43 »
Tattista vastauksesta! Samat patit bongasin itse kartasta, että näihin tullaan varmasti ajelemaan. Reissun alkuun reipas viikko, eli ihan ajallaan vastailut. Mukava lähteä muidenkin hyväksi bongaamille paikoile, ja omien johtopäätösten perään toteamaan että vika todellakin on kalastajassa  ;D
  Seisoppa ja lätyt ( siis oikeat ohukaiset) mulla reissun tavoitteena, niin eiköhän ne täyty. Nöyränä lähdetään taas uusille vesille ihmettelemään luontoa ja sen antimia. Isomukset plussaa, sekä lajikirjo, mistä jonkinmoinen perinnekilpailukin jo muodostunut.

Rapsaa on tullut huonosti laiteltua reissuista, mutta yritetään petrata tällä kertaa. Monia tarinoita noilta reissuilta on kuitenkin jäänyt omaan arkistoon ja tullut harvoille jaettua, niin laitetaan jotain tännekin, jahka päästään takas pirkanmaalle.

Poissa jupaman

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 25
Vs: Seiland kalapaikkoja?
« Vastaus #3 : 05.08.22 - klo:19:48 »
 Reissusta kotiuduttu ja aikalailla palauduttukin jo. Ilmoja mahtui monenlaisia, tosin ei lumisadetta tänä vuonna heinäkuussa, tosin kun viimeksi.. Puolitoista päivää rannalla tuulen takia, mutta sitten keli suorastaan helli kalastajaa parina päivänä, auringonpaisteella ja tyynellä.

 Pteilla ja syvänteen reunoilla pompoteltiin pilkkiä ja jigiä alkupäivät. Perus huttua ja lajeja, ei juuri mainittavia otuksia. Pari valkoturskaa saatiin, jotka olivat meidän retkikunnalle uusia lajeja.

Tyyni auringonpaiste sai ajelemaan vähän kauemmas länteen josta löytyi hyvännäköistä kissapaikkaa, eikä aikaakaan kun aavistukset todettiin oikeiksi. Ei mitään isomuksia, mutta kissaa kuitenkin. Syvän pilkkiminen ei oikein maistunut kenellekään, joten jäi suuret turskat ja puna-ahvenet haaveeksi. Näitä näytti perkuutuvasta löytyvän hyvinkin, oliskohan suurimmat punaiset olleet 3 kg luokkaa.

Pitkän päivän merellä tehneile maistui jo huili ja vaihdettiin vaaput perään, kun lähistöltä löytyi siihen soveltuvaa hitaasti madaltuvaa rantaa . Oltaisko siinä vedetty vartti kun toinen kelkka peruutti, ja hetken päästä oli pallas laatikossa. Ja seuraavan vartin päästä sama homma.

Alamittaissiakin lämisköjä oli mukana, mutta ekan vetopäivän saalis, 84 ja 108 kalat. Veneen laidalta karkuutettiin n.130 cm kala. Ei tästä enempää, katsotaan jos joskus kehtaan sen editoida youtubeen kun taltioitui videolle...

Seuraavana päivänä tuulta ja sadetta uhmaten karttalehden toiselle reunalle ja sama kuvio. Saaliina 81 cm pallas

Viimeinen kalastuspäivä ja a-luokan ilma. 1m/s pyörivä tuuli, 20 lämmintä ja auringonpaistetta. Vanhalle hyvälle paikalle vedolle ja mitä helvet... 2 tuntiin 4 mitallista pallasta. 109-87cm.  Ottivaaput tässä kohtaa jo tuhannen päreinä ja käyttökelvottomia, niin tästä oli hyvä lähteä muihin hommeleihin. Hetki siinä jotain pompoteltiin ja grillailtiin. Fiilisteltiin reissua ja kaloja ja todettiin että homma on meidän osalta paketissa.

Aivan A1+ luokan reissu kaikin puolin. Aina tahtonut olla toi paltaan kalastus jotenkin vaikeeta meidän reissuilla, mutta josko sitä nyt oppi lukemaan luontoa jollain tapaa oikein että voi jatkossakin nauttia näistä.  Kun ei oikein muuta mainittavaa kalaa saatu, niin pallasta nousi yhteensä 14 kpl, suurimman ollessa muistaakseni 115cm.