Kirjoittaja Aihe: Vapa lapselle  (Luettu 3392 kertaa)

Poissa Le penn

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 31
Vapa lapselle
« : 14.07.17 - klo:14:37 »
Etsin vapaa 11 vuotiaalle lapselle, mutta en mieleistä löytänyt. Takakahvat ovat aivan liian pitkiä (myös itselle, mihin tarvitaan 50 cm takakahvaa???)
Niinpä päädyin lyhentämään vapaa. Uhriksi kaupan hyllyltä patriot fjord pilker 150-500g 6 jalkaisena (vähän säälitti uutta katkaista, mutta ei se maksa kuin yhden royberin verran)
Sahasin rautasahalle 20 cm takakahvaa pois, vavan painopiste siirtyi 18 cm kärkeen päin(vapa kepeni 40g), laitoin vavan sisään 90 mm 12 mm akselia (ovistopparista) , paino n. 85 g.
Painopiste siirtyi 17 cm takaisin päin, eli lähes orginaaliin kohtaan. Lopuksi keittelin 15 min katkaistuja vavan pätkiä, jotta sain tyviristikot irti ja liimasin ne aralditillä paikoilleen, takahva on nyt n 15 cm.
Kelaksi ostin penn squall 20 lwlc:n, vaikka se ei varsinainen merikela olekaan, mutta halusin siiman ohjaimellisen mittarikelan(helppo käytää) ja sen voi sitten loppusijoittaa uistelukelaksi.
Siimaksi tuli pohjalle 120m 0,38 monoa ja päälle 300m "0,25"  15 kg kuitua, ajatusena että noin ohut siima mahdoillistaisi 200-300 g pilkkien /jigien käytön.
Ei siitä silti ihan ul-settiä tullut paino siimoineen 940 g, sata grammaa kevyemmän olisin saanut jos oisin laittanut vara kelana toimivan 10 koon omoton
tuohon, mutta siinä ei sitä ohjuria ollut.
Oikein mukavan kokonen setti muuten on, vapa n. 165 cm ja tuskin ominaisuudet paljoa siitä kahvan katkasusta kärsivät.
Ensi viikolla tositoimiin, salststraumen bryggeen.
Luulisin ainakin pikku seitä(lapsille) löytyvän, jos ei muuta

Poissa Veku1

 • Admin
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 398
Vs: Vapa lapselle
« Vastaus #1 : 17.07.17 - klo:22:37 »
Hieno idea!!! Eipä noita pienempiä settejä valmiinakaan saa. Eipähän tapa innostusta lajiin jos vehkeet on liian painavat ja isot ;D

Poissa Le penn

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 31
Vs: Vapa lapselle
« Vastaus #2 : 12.08.17 - klo:21:09 »
Ei varsinaiseen kestotestiin välineet joutuneet, mutta sen verran kuitenkin, että ajattelin omiakin vapoja ensi kesäksi 10 cm lyhentää.
Eli setti pelasi ihan hyvin, hiukan eka turskille meinasi kela kääntyä vavan alle, mutta kun muisti pumppaamalla kelata niin toimi (alapuolinen kela olisi
tieysti helpompi, mutta valikoimaa ei juuri ole) Kela itsessään oli ihan passeli sei/turska hommiin, näkyi vastaavia olevan muidenkin veneissä.
Eli setin voi ottaa vaikka itselle vara setiksi.
Muita huomioita lasten välineistä. Kumimakkeja max 1 kpl, mieluummin ei ollenkaan ja 200-300 gr pilkki on paljon kevyempi  pilkkiä kuin jigi ja pilkin koukkuun kalanpala, niin pyytää vaikka olisi paikoillaankin + kalanpala houkuttaa ainakin molvia, keiloja( ja merikissaa?)
(Ps. se takahva oli 15 cm solukumi + tyviristikko 5 cm)

Poissa Le penn

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 31
Vs: Vapa lapselle
« Vastaus #3 : 06.03.18 - klo:16:24 »
Jep, nyt lyhensin tuota omaa okuma corzesia 7 cm. Ei mennyt kuin "strömsöössä", se tyviristikko ei ollut milläsäkään vaikka kuinka sitä keitteli.
Se oli valettu jonkinlaiseen "hartsiin" ja homma meni poraamiseksi (ihan kirjaimellisesti), siihen olisi tarvittu penkkipora ja käypäinen 14 mm terä,
mutta eipä niitä löytynyt, joten käsiporalla ja liian pienellä terällä +aralditillä lopputulos on hieman vinossa.
Laitoin tuohon kuvan jossa vasemmalla on tyviristikko  patriotista ja oikealla okumasta. Elikkä jos se ristikko on tuollainen pullea, voi homma olla hankalampi.
« Viimeksi muokattu: 07.03.18 - klo:11:33 kirjoittanut Le penn »