Kirjoittaja Aihe: Grovfjord 2015  (Luettu 3930 kertaa)

Poissa Antsu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 73
Grovfjord 2015
« : 04.08.15 - klo:22:28 »
Jaahas! Taas on kalaretki lähestymässä. Nyt päätettiin vaihtaa paikkaa kun ollaan muutaman vuoden ajan koluttu pohjoisia vesiä Kamoyvuonon tuntumassa. Retki suuntautuu tällä kertaa Rollan ja Andörjan saaren välissä mantereen puolella olevaan pieneen Grovfjordin vuonoon. Siitä pääsee ainakin teoriassa operoimaan moneen suuntaan eväkkäiden perässä. Teoriaa asiasta saattaa tehdä se, että pitkästä aikaa on tarkoitus kiskoa omat paatit mukana, kaksi 460CC Fasteria. Turhan pieniä kiuluja noille vesille, mutta toisaalta on siellä Seiskarillakin oltu. Saas nähdä, meneekö rannalta onkimiseksi koko homma. No, pitäisi sieltä suojapaikkoja kyllä löytyä. Oman mausteensa tuohon pakkaamiseen on tuonut se asia, että on pitänyt järkeillä vesille tuleva tavara ja rantaan jäävä täydennystavara erikseen niin, että saa pidettyä paatin edes kohtalaisen kevyenä.

Alkuviikko on mennyt välineiden huoltamiseen ja tarvikkeiden hankintaan. Olohuone on täynnä tavaraa. Varmaan yli 100 kolmihaarakoukkua on tullut teroitettua. Sinkittyjen osalta se tarkoittanee sitä, että ne viettävät viimeistä retkeään. Mutta kamalan tylsiä siellä kyllä oli joukossa. Kyllä tuohon arsenaaliin jos jonkinlaista viritelmää mahtuu. Kuka helvetti tuon kaiken on ostanut ja millä rahalla? Tänäänkin paloi yli 400€ kun hain yhden kelallisen (711m) siimaa, pari uutta vaappua, kampelaongen koukkuja ja tukevia kolmihaarakoukkuja. Ai niin ja Michelinin 14 tuuman vararenkaan traileriin (oon vaihtanut kunnon renkaat) ja telineen sille. Ai niin ja uistinrasian ja pari tukevaa muovilaatikkoa Etolasta. Aika touhua taas kerran... Miksi nyt ei tajunnut tilata isoa siimarullaa Ebaystä kun sen on ennenkin tajunnut tehdä?

Meillä lähtee yhteensä neljä ukkoa kalaan. Kaksi alumiinikippoa ja kaksi vetoautoa, V70 ja Touran. Tavaramäärän mahduttaminen autoihin askarruttaa hieman... On pelastautumispukua, tavallista kalastuspukua, minulla pelkästään seitsemisen vapaa ja kelaa ja jäätävä määrä kaikkea lyijystä tehtyä. Pohjaonkiakin kilon painoilla on mukana useita. Toivottavasti niitä jää edes pari pohjaan kun ei muuten ymmärrä karsia. Tällä kertaa heitin silti aika raa-asti kaikkea vanhaa sälää menemään. Melkein kaikki vähänkin kakkoslaatuinen sai lähteä. Oikeastaan mukana on seitit vähän erilaisia kalastuksia varten. On isoja vaappuja uisteluun, erilaisia jigejä sei- ja pallaspilkintään, järeitä pohjaonkia kissan (keilan) pyyntiin ja sitten tietysti kaikenlaista virittelyhässäkää syöttikaloille ja muille. No joo, pilkkejä 40 grammasta kiloon. Ai niin ja sitten tietysti keveämpää tarviketta kampelaongintaan ja tuulipäiviä varten pari kevyttä settiä, jos lähtee jonnekin lähijärvelle. Mustana hevosena otin vielä märkäpukukamat ja paineilmaharppuunankin matkaan. Jos sieltä löytyisi vaikka joku kahluuallas, jonne uskaltaisi lähteä uimaan :)

Perjantaina on on startti Humppilasta kuudelta aamulla. Siitä louhitaan Jällivaaraan yöksi ja lauantai onkin löysempi köröttelypäivä. Reissuraporttia tulee matkan varrelta jos netti toimii  :)

Poissa Antsu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 73
Vs: Grovfjord 2015
« Vastaus #1 : 18.08.15 - klo:16:50 »
Jeps. Oli meillä langaton verkko, mutta ei sillä nettiin päässyt kertaakaan... Eli analyyssiä pukkaa nyt vasta. Olisi tietysti tullut ehkä autenttisempia ja yksityiskohtaisempia fiiliksiä jos olisi kirjoitellut ihan paikan päällä. Mutta käy se näinkin. Me startattiin suunnitelmien mukaan Humppilasta perjantaina aamukuudelta (okei, 10 yli). Edellisenä iltana oli säädetty veneiden ja kuormauksen kanssa. Aika syvällä näyttivät Volvo ja Vw uivan... Siinä vielä saunottiin ja syötiin Mikon vaimon tekemää hyvää kotiruokaa ja parasta pannaria, mitä olen ikinä maistanut. Fiilikset olivat hyvät.

Ajomatka oli aika ongelmaton. Mikon traileri Heikin autossa tuotti eksoottista vilkun toimintaa oikealle käännyttäessä, mutta muuten ei ollut ongelmia. Perjantaina louhittiin Jällivaaraan muutamin tauoin. Nuuskakenraali pääsi Haaparannassa ostoksille ja parit paukkuliivitkin haettiin Oulun Motormanista. Ajelu meni leppoisasti ja ainakin Volvossa soi enimmäkseen Tuomari Nurmio. Jällivaarassa taidettiin olla joskus iltakahdeksan/yhdeksän maissa ja parin oluen jälkeen nukkumaan. Matka jatkui heti lauantaina aamusta. Oma säätämisensä oli Kiirunan hotelliaamiaisella ja rajakaupassa, jonne kaikki pölähdimme varsin disorientoituneina ostoksilla olemiseen. Itse asiassa me taidettiin Volvolla jo ajaa Norjan puolelle kun tuli kutsu takaisin kauppaan Volkkarista. Siinä tehtiin pieniä autonkäsittelyharjoituksia, että päästiin ympäri.

Mahdanko mä päästä tässä sepustuksessa joskus kalaan asti? Voi olla. Perillä meitä odotti vuonna 1838 rakennettu talo ja nelivetotraktori, jolla paatit laskettiin rantakivikosta. Ei ongelmia siinä. Laituria oli juuri uusittu ja sen nokkaan oli roudattu lohenkasvatusaltaita, joista oli määrä tehdä vuonon pintaan pyöräilijähahmo tulevien pyöräkisojen kunniaksi. Pehmeet touhuu. Kaikkialla teiden varsien puissa ja muissa roikkui muutenkin maalattuja fillareita. Niin, perillä alkoi hirveä säätäminen ja sähläys tarvikkeiden kanssa ja paria tuntia myöhemmin oltiin jo kalassa. Kalastuksista taitaa olla pakko kirjoittaa tähän joku yleismaininta, koska niitä eri reissuja ja kalastustapoja oli iso määrä. Osa toimi ja osa ei.

Kampelan onginta: Ei kampeloita. Pieniä turskia ja Kolja. Tämä oli harmi. Olisin toivonut muutaman kivan lätyn.

Kissakalan onginta: Muutamia kissoja ja Mikalle kissaenkka uusiksi noin seiskan kissalla. Kissat täysin tai melkein hampaattomia. (Joku sanoi, että ne uusisivat syksyllä hampaitaan? Lieneekö siitä johtuvaa?) Tämä se on mun suosikkihommaa edelleen.

Pallaksen kalastus: Royberin Pink Pyssyn pompottajat Mikko ja Heikki eivät saaneet mitään. Minä sain 24,5 kg pallaksen pohjaongella, jossa oli 750g paino, levitinhenkari ja kaksi yksihaarakoukkua, jossa molemmissa syöttinä keilaa. Kissaongella siis :) Se tuli heti sunnuntaina 70 metristä ja teki kolme ihanaa syöksyä pohjaan väsytyksen aikana. Siitä syötiin samana iltana sashimia kuivan valkoviinin kanssa ja tietysti oli kiva vittuilla muille, miten heitä pitää ruokkia. Keitettiin myös pallaksen pää perinteiseen norjalaiseen tyyliin ja syötiin lihat siitä. Silmä oli muuten öljyinen ja maukas. Ihan siinä rajoilla, että onko kuvottava. En ole ihan varma. Majoituspaikan vanha kasettistereo ja siinä tukkoisella soundilla soiva Dolly Partonin kasetti sopivat tunnelmaan aivan valtavan hienosti :) Sössin muuten hyvän tärpin koukutettuun puolen kilon seihin Småseigrunnenilla. Se oli joko iso kissa tai sitten pallas. Olisi pitänyt antaa rouskuttaa vielä enemmän ennen vastaiskua.

Turskan kalastus: Kalaa tuli paljon, sieltä täältä. Suurin taisi olla jotain 11 kg luokkaa, Mikalle muistaakseni. En oikein jaksa innostua turskasta itse.

Sein kalastus: Hemmetin hauskaa hommaa ja toimi hienosti. Käytettiin pinta-ajoja ja lokkiparvia apuna. Kaiken kokoiset seit popsivat noin 5cm mittaista pikkukalaa (pientä silliä?) pinnasta. Siihen vaan plaanissa ja jotain koukullista veteen. Suurin sei tällä tavalla kalastettuna oli 9kg minulle. Mr Pink Pyssy, eli Heikki sai 10,5kg sattumakalan jo aikaisemmin kauhealla nypytyksellä ja myöhemmin hetken hyvää kyytiä kunnes tuli pelkkä iso silmä ylös jigin mukana.

Keilan kalastus: Toimi turhankin hyvin...

Muiden lajien kalastusta ei yritetty. Eiku yritettiinpä. Kyllä mulla oli kaikennäköisiä pohjaongitakokeiluja jopa 200m vedestä, mutta ei tullut mitään järkevää. Keiloja satkun korvilta. Ja siihen hommaan kyllä saturoituu kun niitä muutaman kelaa sieltä puolentoista kilon lyijypuntin kanssa ylös. Puna-ahvenia vähän toivoin kontaktoivani, mutta niin ei käynyt.

Kalastustavoista sen verran, että vetouistelu oli pettymys. Ei kalan kalaa niin. Vedettiin erilaisilla syvyyksillä erilaisia vaappuja. Oli Dipsy Diverin kanssa sekä 1,5 m vaapun edessä 300-500g lyijypainolla varustettuna sekä ihan ilman. Ei onnistuttu mitenkään, kukaan. Olisi nyt edes jonkun sattumaturskan luullut tulevan.

Matkaan mahtui myös aika jännä seikkailu, kun voimakas tuuli nousi 12h ennustettua aikaisemmin ja oltiin ison selän "väärällä puolella" keskellä yötä kalassa Rollan ja Andörjan saaren välissä. Kotisatamaan Grovfjordiin oli Småseigrunnenilta noin 15 km. Noin klo 1:45 viime viikon tiistai-keskiviikkoyönä nousi yli 10 m/s tuuli hetkessä. Puuskissa varmasti 15 m/s. Kahden eri ennusteen (yr.no ja Foreca) mukaan piti seuraavaan puoleen päivään asti tuulla 2 m/s. No, heti kun tuuli nousi, otettiin vaaput pois vedosta ja ajelin siinä otsalampulla ulappaa valaisten siihen ison selän reunalle katselemaan ja totesin, että sinne ei ole mitään asiaa... Tuuli tuli vuonoa pitkin melkein Harstadista asti esteettä. Pohjaan olisi mennyt, jos olisi lähtenyt pienellä kipolla työntämään sinne. Ajettiin Heikin ehdotuksesta Rollan saaren Hamnvikin satamaan, jossa nukuttiin istualtaan sateessa aamuviiteen saakka ja ihmeteltiin elämän saamaa käännettä :) Se kaikki oli aika siistiä mun mielestä. Mutta hieman happamiakin naamoja näkyi. Sitten kekattiin sataman pimeä ja pölyinen varastorakennus, jonka lukko oli ruostunut kahteen osaan. Siellä oli styrox-levyjä ja homeisia & lepakonpaskaisia purjeita. Niiden päällä nukuttiin muutama tunti lisää... Aamupäivällä ajeltiin katselemaan selkää ja se oli vieläkin monttuisempi kuin yöllä. Takaisin satamaan ja siellä ja päästiin yhden telakan työmaakoppiin istuskelemaan. Siellä kävi yksisilmäinen iso neekeri kahvilla ja sitten pieni hiirulaismainen norjalainen. Hiljaisia molemmat. Jälkimmäinen piikkasi koko päivän telakan pihaan ojaa isolla poravasaralla. Erinäisten käänteiden jälkeen päästiin vasta keskiviikkona iltapäivällä noin viiden aikaan ajamaan takaisin. Siinä välissä tapasimme myös 70-vuotiaan isoa venettään puhdistavan ja erittäin hyvin vittuilevan norjalaisen eläkeläisen, joka katsoi ulappaa naureskellen ja totesi, että "Ei siellä tuule". Että "Ei tuo ole mikään järvi..." Ja että "Onhan teillä hyvät veneet..." Ja "Onhan teillä pelastusliivit ja kaikki..." Lopuksi totesi vielä, että "Taitaa olla illallisaika" ja lähti matkoihinsa. Hieman teki mieli työntää haikoukku miehen tai veneensä kylkeen, kun oltiin siinä kohtaa se 14h odotettu tuulen laantumista ja ainakin 6h siitä sateessa... Kolme kertaa käytiin paatilla siinä selän reunalla kurkkimassa ja kolme kertaa päätin kääntyä takaisin. Neljännellä kerralla homma olikin sitten jo ihan helppoa kun tuuli asettui. Siinä kului siis 15h odotellessa aallokon tyyntymistä. Onneksi kaikilla oli pelastautumispuvut päällä. Ei tullut kylmä. Eväitäkin oli jonkin verran ja juomista hyvin. Siitä Heikille kiitos. Repun sedimenteistä löytyi kaiken maailman rusinaa ja jugurttipatukkaa. Niitä arvosti siinä tilanteessa paljon. VHF-puhelimet veneiden välillä olivat muuten tässä tilanteessa aikas kivat. Se taas oli Mikon ansiota. On heissä aineista, vaikka kalamiehiksi joskus.... ;)

Varmaan tulee lisääkin vielä mieleen ja yritän pistää pari kuvaa. Monipuolinen ja hauska retki oli. Jos muut saisivat suunvuoron, niin he kuittailisivat mun joka-aamuisesta ja -iltaisesta suihkussa käymisestä ja toteaisivat, että pallas oli väärin pyydetty :)
« Viimeksi muokattu: 19.08.15 - klo:16:01 kirjoittanut Antsu »

Poissa Antsu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 73
Vs: Grovfjord 2015
« Vastaus #2 : 18.08.15 - klo:22:17 »
Tässä jokunen kuva vielä. Toivon mukaan liittäminen onnistui.
« Viimeksi muokattu: 18.08.15 - klo:22:24 kirjoittanut Antsu »

Poissa arkka

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 361
 • - matoa koukkuun -
  • www.nordicfishing.fi
Vs: Grovfjord 2015
« Vastaus #3 : 19.08.15 - klo:10:07 »
 ;D On siinä tuuliyönä/päivänä kärsivällisyyttä koeteltu mutta oikea ratkaisu ootella maissa. Hyvää tarinaa...  ;D
Nordic Fishing - arkka
www.nordicfishing.fi