Kirjoittaja Aihe: Kislex 2014 Andörjalle  (Luettu 5094 kertaa)

Poissa Vesa / Kislex

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 60
Kislex 2014 Andörjalle
« : 20.06.14 - klo:11:55 »
No niin alkaisi olla kamppeet kuivat ja vuorokausirytmi taas palautunut.
Lähdettiin perjantaina kohti Norjaa, perinteisesti aloitettiin tukkimalla Lidl ja siitä Iin Kärkkäiselle ottamaan loput matkustajat, ja Haaparannasta vielä grillattavaa kyytiin ja ei ku Kiirunan pitkälle tielle. Sitähän riittää. Haaparannassa oli muuten puntari joka näytti 15411kg elikkä oli enää 400kg varaa jäljellä kokonaispainosta. Bussissa oli kuitenkin ihan hyvin tilaa kaikille. Uusi takkahuone takaosassa oli suosittu ja kislexbussin uudet seinältäkääntyvät laivasängyt tuli heti käyttöön ja testaukseen kun isot miehet kömpi nukkumaan. Yön yli ajettiin kuskeja vaihdellen, heräilin norjan rajalla rattiin ja tuuppassin siitä Andörjan saarelle asti. Perillä oltiin aivan liian aikaisin ja mökkejä odotellessa laitettiin etuteltta pystyyn. Iltapäivällä saatiin veneet ja mökit käyttöön, viisi ukkoa majoittui bussissa, loput mökeissä ja yleinen keittiö pidettiin bussissa ja grilli etuteltassa.

Sää oli kerrassaan vaihteleva. Saattoi paistaa aurinko ja olla ihan tyyntä. Vartin päästä tuuli kasvoi kovaksi, aallokko nousi ja vettä satoi. Veneet oli kuitenkin huippuhyviä uusia kvernö alumiiniveneitä joissa oli 60 heppaiset nelitahtiyamahat, niillä uskalsi työntää aallokossa kaasu pohjassa ja hyppiäkin melko loikkia. Kalareissuila saatettiin ajaa yli 50 kilometriä, Senjan saarella käytiin, Andörja kierrettiin ja muutenkin bensaa kyllä saatiin palamaan.

Sunnuntai yönä neljä miestä lähti yökalalle. Puolen yön jälkeen alkoi nousta kova tuuli. Tuuli ja kasvanut aallokko pakotti venekunnan hakemaan suojaa saaren takaa mihin joutuivat vangiksi. Lopulta miehet yrittivät kiertää koko Andörjan mutta tuuli kääntyi niin ettei paluu havfiskesenteriin ollutkaan enää mahdollista. Tuuli yltyi niin kovaksi että kolmimetrisen aallon harjalla tuuli työnsi veneen takaisin aallon pohjalle eikä etenemisestä tullut mitään. Lisäksi veneen pilssi täyttyi vedellä ja yhden oli pumpattava pilssiä tyhjäksi. Kalatkin heitettiin mereen varalta. Sitten alkoi sataa ensin räntää, vaakasuorassa rakeita ja lunta. Siinä vaiheessa karttaplotterissa näkyi pieni satama johon miehet suoraansanoen pelastautuivat. Kello oli puoli kahdeksan aamulla kun leiriin saapui likomärkiä kylmiä äijiä. Oli löytynyt maantie ja sieltä liftaamalla 10 kilometriä paikallisen aamubussin kyydissä kotiin. Oli kuski kysynyt että "Swimming?"

Yhtä hyvin ei käynyt toisille suomalaisille. Ensinnäkin heidän auto oli hajonnut Kiirunaan ja havfiskesenterin Terje oli hakenut heidät omalla autolla Andörjalle. No nämä miehet oli sitten olleet kahdella veneellä samassa myrskyssä ja päässeet lähemmäs leiriä mutta bensa oli loppunut kolmen kilometrin päähän molemmista veneistä ja jäivät vangiksi lohikassin huoltoaluksen kylkeen. 13 tunnin retken jälkeen olivat saaneet yhden kännykän kuivattua toiminta kuntoon ja Terje sai sitten vietyä heille bensaa. Hiljaista ja nälkäistä porukkaa olivat.

Kalaakin saatiin. Kymppikiloista turskaa useampi, 13 kilon yksi, 8 kilon kissa, 8 kilon ruijanpallas, 7,5 kilon sei, hietakampelaa, puna-ahventa, koljaa, keilaa ja kaikenlaisia öttiäisiä kivespusseista erilaisiin elimenjäljitelmiin. Kyllä meressä elämää on.

Saunapuut riittivät, joku ui meressä ja soittimet soi, mukana oli piano, iso puubasso, kitarat ja huilut sun muut. Jos nyt ei mikään ammattimuusikkojen orkesteri mutta melkein kun mukana oli diplomipianisti.

Kotimatka starttasi tiistai aamuna. Leiri nurin tunnissa ja maantielle. Havaitaan heti kohta lumihiutaleita. Päästään E6 valtatielle niin pyryttää niin sakeasti että hyvä kun eteen näki. Lumi maassa lehti puussa, matkustamossa alkoi soida joululaulut "lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa..." kyllä tuli seurattua tien pintaa, loska kertyi tien laidalle mutta ajorata pysyi sulana.Yksikin lipsahdus bussin renkaiden pidossa niin minä olisin lyönyt parkkiin ja jäänyt odottamaan kesää. Lunta riitti Tennevolista Torniojärvelle saakka.

Kotiin saavuttiin illalla. Jäämeri Express toimi jälleen täysin moitteetta koko reissun. Reissun kustannukset olivat noin 4000€ joten pekkaa päälle ei paha. Dieseliä poltettiin 440 litraa, veneen bensaa 178 litraa ja oli muuten kallista, 2,14€ ja mökit oli venevuokrien kanssa pari tonnia. Ennätyksiä ei suuremmin syntynyt, pahin keli tiellä, pahin keli merellä, suurin turska mitä koskaan. Kauppakuitti säälittävä metrin pätkä.

Ensi vuonna uudelleen jonnekkin. Täydellä bussilla :)

kiitokset Nordic Fishingin Arille, palvelu toimi mutkattomasti, info hyvä ja asiointi helppoa.
« Viimeksi muokattu: 20.06.14 - klo:12:02 kirjoittanut Vesa / Kislex »

Poissa lowrance

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 163
Vs: Kislex 2014 Andörjalle
« Vastaus #1 : 21.06.14 - klo:00:42 »
olipa tarinaa.  ja hyvä että näistä ikävistäkin asioista kirjoitetaan,ja vielä mieleenpainuvasti.

Poissa Kristian

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 258
  • PIRAYHAJ
Vs: Kislex 2014 Andörjalle
« Vastaus #2 : 21.06.14 - klo:09:14 »
niinpä ..... Norjan meri voi olla niin ihana ja sit 15min päästä ku helvetti. Polttoainetta pitäis kyl aina olla varakanisteri tai no ainakin meillä aina on  :D

Poissa arkka

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 361
 • - matoa koukkuun -
  • www.nordicfishing.fi
Vs: Kislex 2014 Andörjalle
« Vastaus #3 : 21.06.14 - klo:14:26 »
Joopa, kelit saattaa vaihtua nopeasti siellä pohjoisessa.
Jokusen kerran olen soitellut porukoille hakijoita kun eivät ole päässeet jostain syystä kotisatamaan. Kerran olen myös selvitellyt missä venekunta seilailee kun olivat ikään kuin eksyneet, oli vähän haastavaa tehdä paikannusta täältä kotoa Suomesta käsin kun venekunta oli Andöralla eksyksissä  :), mutta onnistui maamerkkien avulla.

Tässä muutama asia, jotka kannattaa pitää mielessä merelle lähtiessä:
 • Aina puhelin mukana, mieluummin useampi ja akku täynnä, puhelin vedenpitävässä pussissa tms. Puhelimiin on aina tallennettava numero josta voi soitella apuja, esim. isännän numero ja mieluummin useamman henkilön numero.
 • Jos keli käy hurjaksi, ei kannata väkisin yrittää kotisatamaan vaan pitää odotella jossain tyynemmässä, jos lähistöllä on jonkin kylän satama niin sinne, hätätapauksessa ajaa veneen sellaiseen rantaan jossa pääsee ukot maihin, mieluummin menettää veneen ja vehkeet kuin ihmishenkiä, jos ukot on märkiä niin rannalla ollessakin voi altistua hypotermialle eli silloin on hakeuduttava johonkin suojaan jos mahdollista.
 • Aina varakanisteri polttoainetta mukaan veneeseen vaikka olisi tankit täynnä.
 • Merelle lähtiessä kannattaa aina kokeilla pilssipumpulla onko veneen välipohjaan kertynyt mahdollisesti vettä, tämänkin seikan johdosta on joillain ollut joskus ikäviä yllätyksiä.
 • Vaikka olisi hyvä ilma lähtiessä niin silti kelluntahaalarit tms. mukaan veneeseen varmuuden vuoksi vaikka tilaa vievätkin.
 • Paperinen merikartta veneeseen mukaan, mielellään vedenkestävä laminoitu.
Nääkin on aivan perusjuttuja, jotka eivät vie edes kauaa aikaa, mutta silti tuntuu aina osalla jäävän tekemättä. Se on se kalahuuma kun sinne pääsee  :D, ei malta ei kerkiä - kiire on merelle kalaan.

Tässä vielä yksi tarina:
Lainaus
Kesällä -11 Lyngenissä ollut englantilaisporukka oli lähtenyt aika kovassa kelissä kalaan Lyngstuvan kärjestä vielä pohjoiseen päin. Kavereilta oli loppunut bensa veneestä. Vaikka kaikille aina teroitetaan että ottakaa bensaa reilusti mukaan. No hemmot olivat viimeisillä bensoilla päässeet rantautumaan jonnekin Lyngstuvan kärjen kaakkoispuolelle, jyrkälle rannalle. Sieltä heidät oli noudettu helikopterilla ja vene oli jäänyt rantaan. Havfisken porukka oli käynyt etsimässä venettä samana päivänä, mutta se oli nähtävästi uponnut. Pari päivää sen jälkeen vene oli löytynyt läheltä hemmojen rantautumispaikkaa aivan päreinä, kun aallot olivat pyöritelleet sitä kivikossa. Sen verran pitäisi aina olla malttia merelle lähdön kanssa - vaikka kiire kalaan onkin kova - että ottaa edes polttoainetta tarpeeksi mukaan ja mieluummin reilusti vielä ylimääräistä.
« Viimeksi muokattu: 21.06.14 - klo:14:28 kirjoittanut arkka »
Nordic Fishing - arkka
www.nordicfishing.fi