Kirjoittaja Aihe: Crazy Cod Camp 24-31.5  (Luettu 2807 kertaa)

Poissa JSR

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 41
Crazy Cod Camp 24-31.5
« : 01.06.14 - klo:15:12 »
Jep, se olisi sitten tämän vuoden reissu takana ja kohtuulliset liki 13 tunnin yöunet nautittu...

7 hengen porukalla Camp 1:ssä, tällä kertaa vain yksi noviisi mukana, muuten enempi vähempi kokeneempaa porukkaa. Vähintään perinteisesti olimme Storsteinin satamassa aamulla lauttaa odottamassa, mutta tällä kertaa laittoi vähän jännittämään, sillä lautan kapteeni oli yöllä sairastunut ja oli lääkärinhoidossa, eikä töihin paluusta tietoa. Eikä tietenkään varakapteenia saatavilla. No, onneksi norjalaiset sairaslomat näyttää olevan varsinaisia pikasaikkuja, ja selvisimme 2,5 tunnin odottelulla. Ja vesille pääsimme hyvin nopeasti.
Reissun ensimmäisiä päiviä vaivasi kylmä, tuulinen ja osin sateinenkin keli. Salmesta ei ollut juuri asiaa ulos. Mutta ketä kiinnosti, kun paltaita (tosin pieniä) ja kissakaloja alkoi napsahdella suoraan sataman edestä...Kelit parani ja "etsintäalue" laajeni. Ja kalantulo hiljeni tuulen tyyntyessä ja ilman lämmetessä auringon paistaessa pivettömältä taivaalta. Jokusia hajakaloja sieltä täältä. Parhaat saaliit saatiin Sampsan perukekameralla. Ette jätkät usko mitä kaikkea jigien takana käy kääntymässä tärpittömänä päivänä :)
Yhtenä päivänä suuntasimme kahdella omalla ja yhdellä naapurimökin veneellä Evengrungelle katsastamaan isompien turskien valikoimaa. Oli oikein hyvä. Ylös nousi 26,2kg, 2x24kg ja 22,5kg kalat ja hyvä kasa 10-19kg kaloja. Lisäksi omassa venekunnassani koettiin kaksi ison kalan menetystä piuhojen katkettua. Oli sinänsä jännää, että oma venekuntani sai oikeastaan kaikki kalat "tyhjältä" pohjalta, kun taas toinen vene noukki kaikki kalansa seiparvien alta...isojen määrässä ehkä vähän hävittiin, mutta 2kymppiset meni tasan 2-2. Itse tuli päivitettyä turskaennätys lukemiin 24kg.
Toisenkin kerran käytiin samalla "matalikolla" mutta nyt oli hiljaisempaa, yksi 14kg turska omaan jigiin ja toisen veneen noviisille muutama 10-12kg kala. Muuten tulikin sitten keiloja.
Turskan pyynnissä tällä viikolla oli kalaa etsittävä paljon. Esim. evengrungella emme yleensä saaneet kuin 2 tai korkeintaan 3 kalaa paikasta, ja sitten piti taas ajella ja etsiä kalaa ihan urakalla. Eikä mitään erityistä ottisyvyyttä ollut, vaan kaloja tuli niin 65 kuin 130m syvyydestä.

Kelin parannuttua ei muuten salmi sataman edessä antanut enää kuin pari tälliä. Sen sijaan kalatehtaan läheisyydestä nousi kissoja, ja pääsin vääntämään kättä yhden todellisen monsterin kanssa. Karmea merihirviö, pitkälle toisella kymmenellä kilolla, mutta ei ollut tarkoitettu minulle. Vuoden päästä se on taas vähän isompi.
Kalantulo oli koko viikon kappaleissa mitattuna melko nihkeää, eikä näin vähäkalaista merireissua ole omalle kohdalle vielä osunut. Tähän saattoi vaikuttaa se, ettei seiparvet olleet saapuneet hoodeille, vaan majailivat ulompana matalikoilla. Tosin ylössaadut kalat olivat kyllä sitten ihan mukavan kokoisia. Esim. Evengrungelta ei tullut kuin pari kolme alle 5kg turskaa.
Paltaissa tosin emme juhlineet, kymmmenen kalaa ylös, suurin tasan 10kg. Muutamaan isoon saatiin nopea kontakti. Kissoja tuli suunnilleen tusina, suurimpana Tonin saama 7kg. Kuten näille reissuille on tyypillistä, niin noviisi nautti tälläkin kerralla ihan komeita kaloja, Teemu noukki kyytiin mm. 10kg paltaan, päälle 5kg kissan, useamman reilun kympin turskan ja karkuutti heti avauspäivänä royberista ison kalan, luultavammin paltaan.
Mutta jos oli kalantulo nihkeää, niin porukan asenne oli kohdallaan senkin edestä ja huumorinkukka kukki oikein urakalla, vai mitä tuumaatte siitä, että kuvataan vedenalaista elämää ja ihastellaan jigiä katselevia paltaita, kissoja yms. tai käydään lentämässä moottorin ja varjon kera Arnoyan yläpuolella. Tai uidaan pyöriäisten kanssa (luonnollisesti kuvattuna kolmella kameralla...) ei hitto vie pojat, tällä reissulla oli asennetta. Kiitos teille kaikille osallistuneille. Ensivuonna uudelleen samalla viikolla.

Ja kiitos Petri, Emma ja CCC. Ryhmä rämä kiittää ja palaa asiaan taas toukokuussa 2015.
-Jussi
Poissa vesa75

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 61
Vs: Crazy Cod Camp 24-31.5
« Vastaus #1 : 03.06.14 - klo:09:06 »
Videomateriaalia pian tulossa? ;) Erityisesti kiinnostaa ne vedenalaiset otokset, samaa olisi tarkoitus kokeilla kuukauden päästä Lyngenin vesillä :)
Millainen kamerakiinnitys teillä oli perukkeeseen kytkettynä?

Poissa Sampsa

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 90
Vs: Crazy Cod Camp 24-31.5
« Vastaus #2 : 04.06.14 - klo:20:46 »
Tulee tulee, kunhan ehtisi leikkaamaan..

Itsellä oli contour +2 kamera mukana ja tähän ihan itse alumiinista viilailin kiinnikkeen siimaan. Voin ehkä tästäkin laittaa kuvan, kun ehdin. Loistomateriaalia kyllä saatiin, upeita kuvia etenkin kissoista, mutta myös pallas esiintyy pitkälle toista kymmentä kertaa, turskaa, seitä, koljaa, keilaa ja muita lajeja ei erityisemmin laskettu. Osa videosta on myös edelleen täysin katsomatta.

GoPron virkkaaminen siimaan saattaa olla ihan oma juttunsa, contourin kohdalla kun kameran muoto on huomattavasti suotuisampi tuohon tarkoitukseen. Ainakin arnöyalla näkyisi kuitenkin valo riittävän hienosti vielä 40m syvyydessä kuvaamiseen, keskipäivällä jopa 60m asti, mutta sen syvemmälle ei tunnu valoa enää riittävän. Yöllä kuvattaessa valo tulee sen verran viistosti, ettei yli 20m syvyyksistä enää saa kunnon kuvaa.

Itse kiinnitin kameran takapäästään kuitusiiman ja perukkeen väliseen leikariin, etupäässä oli vain vieherengas, josta peruke kulki vapaasti läpi. Perukesiiman ollessa vetolujuudeltaan 15kg pääsiimaa heikompaa, oli ajatuksena, että vaikka vieheeseen tarttuisikin mörkö, tai maapallo, antaa peruke periksi ennen pääsiimaa ja kameran voisi siis nostaa ylös vaikka vieheen menettäisikin. Siitähän se olisi sitten kiva tarkastella, oliko kyseessä maapallo vai pallas.. :D

Kameran kiinnityksestä siimaan voin yleisellä tasolla sanoa, että mitä kiinteämmin kamera on siimassa kiinni, sen parempaa kuvaa saa. Itsellä oli helppouden vuoksi nuo vieherenkaat, mutta se 8-10mm, minkä kamera pääsee renkaiden myötä "vapaasti" heilumaan ylös-alas suunnassa, näyttää kuvassa aivan karmealta.
Ensi kerraksi ajattelin kokeilla plaanarien vapauttimia, josko niillä saisi kameran jämäkästi siimaan. Varmistus silti vielä viehelenkeillä leikariin, ettei kamera katoa, vaikka siima vapauttimista lipeäisikin.

Kiitokset minunkin puolestani herroille, sekä neidille CCC:llä. Ensi vuonna jotain vielä huikeampaa?  8) :D ;D
Ku kaikki muutkin aina saa..