Kirjoittaja Aihe: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)  (Luettu 29290 kertaa)

Poissa martoja

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 85
Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« : 02.11.12 - klo:17:46 »
Noviisit lähdössä "jälleen" Norjaan, meille uuteen paikkaan, Lyngen Havfiske 3.7-10.7.2013. (Arkan avustuksella)
Kerta kun uuteen paikkaan mennään niin uudet välineet piti tietysti hommata, pysyypähän mieli virkeänä ja odotukset korkealla eli...
-Pilkille ja vetoon Penn Fathon 25 / Penn Overseas 50lb ja siimaksi Fireline braid 0.40mm
-Heittoon Abu Sorön stx 70 ja Berkley Muscle 2.4m 20-70g ja siimaksi Fireline braid 40lb
Penn:it luulisi toimivan? Mutta kuinkahan Abu suolaveteen suhtautuu? entäs jos kympin kala antaa jarrulle kyytiä (), liekö kukaan stx 70 kelaa uskaltanut ottaa mukaan Norjaan?
Lyngenin ottipaikoista olisi kiva saada vinkkiä etukäteen, välttyisi turhilta ajeluilta.

Poissa vesa75

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 61
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #1 : 03.11.12 - klo:12:17 »
Samaan aikaan ollaan tulossa Lyngeniin 2013. Kaksi kertaa siel oltu, paikat tulleet jo hiukan tutuiksi. Isoa turskaa löytyy lähistöltä (muiden saamina tosin vielä), ja pallasta ei tarvii hakea kotilahtea kauempaa. Ekana vuonna iso pallas repi siiman poikki uistellessa läheisen hiekkapenkan edustalla, mielestäni paras paikka lähialueella (lahden oikeassa reunassa vuonon suulla). Viime kerralla siitä tuli 9-kiloinen lättänä uistellen, sekä 12-kiloinen vasemman niemen kärjestä Royberilla. Mukaan kannattaa ottaa jätti-Karikoita, niillä saa myös perusturskaa huonollakin säällä lahden suojista. Fathomeilla pärjää hyvin, heittelyvälineitä siel ei juuri mielestäni tarvii...

Poissa martoja

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 85
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #2 : 04.11.12 - klo:08:38 »
Hieno juttu, kiitos vinkeistä, jää tuo mahdollisten kalapaikkojen etsiminen vähemälle ja päässään vaihtamaan viimehetken kuulumiset Lyngenissä omalla murteella.Pitänee ottaa ainakin dipsy diverit mukaan, turskat ei taida olla ihan pinnassa?
Mitä siima ja minkä paksusista oli tuon paltaan riepoteltavana?

Poissa TPJ

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 287
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #3 : 04.11.12 - klo:11:47 »
Kerran ollaan kanssa käyty tuolla heinäkuussa ja paikka oli tosi kiva kaikin puolin, kalaakin tuli ihan hyvin, suurimpana kaverin hivenen alle 30kg pallas.
Paikka tuppaa olemaan vaan hieman herkkä pohjoistuulelle, ei montaa sek/m tarvitse tuulla niin kerää jo melko mainingin kotivuonoon ja sieltä ulos pääsy vaikeutuu.
Havaittiin kanssa tuo Nordlenangenin vuonon suu ja noiden niemienkärjet ja kärkien välinen alue hyviksi paikoiksi. Samoin kun ajeltiin oikeanpuoleista niemenkärkeä pitkin aina Lyngen vuonon puolelle niin niistä pienistä lahden poukamista nousi mitä milloinkin. Seibåenin matalikolle ajettiin kerran peilityynessä säässä, ei ehditty kauaa kalastaa niin alkoi tulla sellainen merisumu ja gps rupesi näyttämään omiaan että päätettiin lähteä takaisin. Se aika mitä kerettiin olemaan siellä niin kalaa tuli melkoisesti mutta tuollaista 1-3kg kokoista. Toista kertaa ei kelien takia sinne enää päästy. Lyngeniin pitäisi tehdä joskus revanssi mutta ei oikein tunnu täältäpäin olevan lähtijöitä kun vaatii meno ja paluu matkalla yhden yöpymisen välillä.

Poissa vesa75

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 61
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #4 : 04.11.12 - klo:12:06 »
Dipsylla ja takilalla vedettiin syvemmästä vedestä Karlsöyan rantaa pitkin, mut saatiin vain 4kg turska. Usein oli liian tuulinen keli takilakäyttöön, ekalla reissulla ei onnistunut syväuistelu lainkaan. Välivedestä silti luulis löytyvän paikoin isoja kaloja esim. Lyngenin niemen kärjessä, joten dipsyt kannattaa olla mukana. Kotilahden alueella ollaan vedetty suoralla siimalla ilman lisukkeita 8-12m vedessä, 24cm Karikolla pääsee lähes 8 metriin eli riittävän syvälle alueen turskillekin. Turskat olleet uistellessa 1-5kg ja ekana vuonna tuli 3 alamittaista pallasta päälle. Isot kalat viihtynevät syvemmällä penkkojen reunoilla. Viime vuonna katkennut siima oli 45kg lujuista vihreää peruspunottua (merkkiä en muista), joka oli kestänyt siihen asti moitteetta neljä Andörjan reissua. Mut meillä oli yksi puute, ei arvattu käyttää välitapsia uistimen edessä. Siima oli leikkautunut kuin leikaten lähes koko halkaisijaltaan, osunut ehkä pallaksen hampaisiin tai uistinlevyn reunaan, eikä kestänyt mörön viimeistä tempaisua. Sitä ennen otus veti parissa minsassa Pennin hyrrästä vuosien karstottumat pois 8) Tänä vuonna oli jo käytössä reilun millin monofiilitapsit (ja varalla paksua teräsperuketta) ja keloissa 37-45kg oranssia whiplashia, niillä luulis pysyvän isotkin nykyt. Ens vuonna niitä sais tulla omaankin veneeseen, hollantilaiset naapurit sai pilkkien jopa 15kg turskia joista antoivat ylimääräisiä muille pois  8)

Poissa martoja

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 85
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #5 : 04.11.12 - klo:19:49 »
Lyngen vaikuttaisi kalastuksen puoleen olevan Andörjan vertaisen joka oli minusta kaikin puolin upea paikka, mökit, veneet jne.. eipä ole Norjassa muualla vielä käytykään.
Toivottavasti ei puhaltele pohjoisesta ensi heinäkuussa jotta nähdään onko se Vesa75:sen pallas vielä siimat suussa.
TPJ:lle meitä on ollut neljä henkeä autossa molenmilla reissuilla, ajettu mennen tullen n.400km per äijä, eikä olla yövytty matkalla, ja ihan mukavasti on mennyt.

Poissa arkka

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 361
 • - matoa koukkuun -
  • www.nordicfishing.fi
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #6 : 04.11.12 - klo:21:36 »
Morots
Hyvää paltaan uistelupaikkaa on kotivuonon rannat, kuten "Vesa75" jo mainitsikin. Kotivuonosta varsinkin itäreuna. Kannattaa lähteä heti Nordlenangenin sataman jälkeen (2km Havfiskeltä) uistelemaan pitkin hietikkopohjia. Hyvää pallasuistelupaikkaa on aina sinne Lyngstuvan kärkeen saakka. Tuolta reunalta tuli hyviä tärppejä isoihin Karikoihin ja neljä pallasta ylös, tuossa syys-lokakuun vaihteessa kun siellä olimme. Ei ollut isomuksia, mutta hyviä kaloja kuitenkin.

Toinen hyvä pallasuistelupaikka on kotivuonosta luoteesen sijaitsevan Karlsöyan saaren pohjoispuoli. Tosi hienoa rantaa. Siellä oli hyvä pallas kiinni , mutta oman kämmäyksen vuoksi katkoi siiman ja meni menojaa. Kumma juttu, että siellä tuli tärppejä, paikalla kun asui kasa hylkeitä. Syötiin eväitä veneessä tyvenessä lahdenpohjukassa, niin yksi hirmu kokoinen halli tuli aivan veneen lähelle kellumaan ja puhisemaan, eipä tuntunut paljoa pelkäävän.  ::)

Viime kesänä Lyngenissä ollut englantilaisporukka oli lähtenyt aika kovassa kelissä kalaan Lyngstuvan kärjestä vielä pohjoiseen päin. Kavereilta oli loppunut bensa veneestä. Vaikka kaikille aina teroitetaan että ottakaa bensaa reilusti mukaan. No hemmot olivat viimeisillä bensoilla päässeet rantautumaan jonnekin Lyngstuvan kärjen kaakkoispuolelle, jyrkälle rannalle. Sieltä heidät oli noudettu helikopterilla ja vene oli jäänyt rantaan. Havfisken porukka oli käynyt etsimässä venettä samana päivänä, mutta se oli nähtävästi uponnut. Pari päivää sen jälkeen vene oli löytynyt läheltä hemmojen rantautumispaikkaa aivan päreinä, kun aallot olivat pyöritelleet sitä kivikossa. Sen verran pitäisi aina olla malttia merelle lähdön kanssa - vaikka kiire kalaan onkin kova - että ottaa edes polttoainetta tarpeeksi mukaan ja mieluummin reilusti vielä ylimääräistä.  :o

Lyngstuvan kärjessä on esimerkki, että kyllä se isompikin paatti katkeaa niihin kivikoihin joita siellä rannoista löytyy, saati sitten pienempi vene.  :-\
Nordic Fishing - arkka
www.nordicfishing.fi

Poissa ukemi

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 69
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #7 : 05.11.12 - klo:11:37 »
No nii, muutama sananen meidän kokemuksista lyngenistä. Paikkahan on noin niinkun fasiliteettien osalta varsin hieno ja kotivuonossa pääsee kalaan melkein kelillä kun kelillä, poislukien se jo mainittu pohjoistuuli. Me siellä ollaan käyty tosin vain yksi ja ensimmäinen jäämerenreissu, mutta hyvät muistot kyllä. Homma pelas pitäjien puolesta ja mökit oli todella siistit, oltiin siellä joskus syyskuun puolivälin tienoilla paripäivää ja leirin ainoat asiakkaat joten sekin saattoi tuota palvelua ja paikkojen neuvontaa hieman parantaa.

Kalassa oltiin  silloin  ne paripäivää melkosien tiviisti. Parhaat tulokset saatiin vetämällä kotivuonosta, 12kg pallas ja 4kg turska. Painavin saalis oli muuten ankkuri noin 10m köyden kera jonka kelasin veneeseen keskeltä kotivuonoa! Pilkkipaikaksi meille neuvottiin joku n. 70m patti joka oli muistaakseni melkokeskellä vuonoa Lyngenin ja Vannöjan välissä, Siellä kävästiin kerran ja huomattiin nopeasti ettei noviisien vehkeillä kannattanut hommaa jatkaa kun matkassa oli pelkästään Bilteman litkoja joista koukut hävis tärpeistä samoin tein.

Parhaat tärpit tuli Karlsöyan saaren rannoilta (pohjois).

 Siellä on hienoja hietikoita ja pallasta kivasti. Tuo vanha videonpätkäkin sieltä.

http://www.youtube.com/watch?v=fKNYT6kveNw&feature=plcp

Mukava paikka olisi vielä pistäytyä mutta tahtoo poltella tuo Vannöjan pohjoispuoli kuitenkin aina enemmän kun reissun suunnittelun aika koittaa.

Poissa vesa75

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 61
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #8 : 05.11.12 - klo:15:42 »
Pitääpä käydä ens kerralla siellä Karlsöyan pohjoisrannalla, me vedettiin silloin vain etelärantaa pitkin vajaan 20m syvyydellä. Tulos ei ollut läheskään yhtä tehokasta kuin uistelu Andörjalla mm. Mjösundetin salmessa. Minkä väriset vaaput teillä kelpas parhaiten? Muikkuväri tuntui olevan meillä paras, samanvärinen Royber antoi pilkkipallaksen. Toiveena ois löytää viimein jokunen kissa, onko muilla tietoa ottipaikoista?

Poissa TPJ

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 287
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #9 : 05.11.12 - klo:16:16 »
Kissoja saatiin juuri tuon Lyngstuvan kärjen Lyngenvuonon puoleisista lahdenpoukamista 15-50 metrin syvyyksistä. Tuonne kun menee niin kannattaa seurata juuri tuon pohjoistuulen kehittymistä kun joutuu ajamaan kuitenkin takaisin sen niemenkärjen kautta. Puna-Ahventa voi yrittää myös samoilta paikoilta mutta syvemmästä. Saksalaiset saivat jokusia kissoja Nordlenangenin satamasta ihan aallonmurtajan ympäristöstä. Siitä me ei muistaakseni yritetty. Varmasti joku muu osaa neuvoa paremmin kissojen paikkoja.
« Viimeksi muokattu: 05.11.12 - klo:16:26 kirjoittanut TPJ »

Poissa martoja

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 85
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #10 : 05.11.12 - klo:17:53 »
Olisikohan kenelläkään tietoa löytyiskö netistä merikorttia Lyngenin lähialueelta?
Alkaa olla ottipaikan nimiä sen verran että pitäisi piirtää kartalle ja tulostaa mukaan.

Poissa Veku1

 • Admin
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 404
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #11 : 05.11.12 - klo:18:30 »
Sitä en tiedä onko kellään valmista korttia ko.alueelle mutta tuossa linkissä on Jyrkin tekemät hyvät ohjeet kystverketin sivujen karttaohjelmaan. Sillä itsekkin väsäsin Senjalle kortit joku aika sitten.

http://www.merikalastus.info/keskustelu/index.php/topic,2084.0.html

Poissa martoja

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 85
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #12 : 05.11.12 - klo:19:37 »
Kiitokset! rupesi yleiskuva mahdollisista kalapaikoista selkenemään.

Poissa TPJ

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 287
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #13 : 05.11.12 - klo:19:56 »
Tuolla myös hyvä kartta.
http://www.mareano.no/kart/viewer.php?language=no&bbox=-298849.2,7013970.0,1525507.2,8099710.0&KARTBILDE_ID=66
Vasemmasta valikosta laittaa täpin kohtaan Sjokart ja ei kun zoomaamaan haluttua aluetta.
« Viimeksi muokattu: 05.11.12 - klo:19:59 kirjoittanut TPJ »

Poissa martoja

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 85
Vs: Lyngeniin kalaan! (yrittämään)
« Vastaus #14 : 05.11.12 - klo:20:09 »
Nonnii välineet valmiina, jopa siimatkin vihdoin tulivat monen mutkan kautta ja merikortti laminointia vaille valmis.
Enkä malta olla kirjuuttamatta, luethan kuitenkin.. 50v ONNITTELUT Kanarialle, ”hain” pyynnissä olevalle noviisille.