Kirjoittaja Aihe: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet  (Luettu 8460 kertaa)

Poissa Vesa H

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 60
Noniin, en tiedä miksi vasta nyt eksyin tälle foorumille... Parempi kai myöhään kuin liian myöhään :)

Mutta siis, tuli tuossa tehtyä roadtrip pohjois norjaan kesäkuussa. Reissun tarkoituksena oli lähinnä maisemien bongailu ja telttailu ym.. Oli sitten sattumalta mökkivirvelikin siinä mukana jota päätin siinä sitten sivussa kokeilla. Kalastus ei ollut sen suuremmin innostanut viimeiseen ~10 vuoteen kun ei tällä naamalla oo oikeen saanu ees kalaa...
Kuitenkin hullaannuin aikalailla ja taisi lähteä heti mopo keulimaan, kun yhteensä vajaan parin tunnin rannalta heittelyllä (2 eri paikkaa ja eri päivinä) saalista tuli yllättävän hyvin:
 5kpl pikkuseitiä, 2kpl ~40cm turskaa sekä kuvassa näkyvä pikkuruinen (~30-40cm) ruijanpallas:Kaikki kalat päästin kuitenkin kotio kasvamaan kun en ollut juurikaan varautunut koko kalastustouhuun.. Ja tuossa sivussa vähän rupesikin harmittamaan kun en ollut varautunut. (Vihdoin itse asiaan)
Välineenäni oli siis melko heppoinen mökkivirveli. Avokela johon mahtui vetolujuudeltaan 12kg punottua siimaa ~50m, vavalla pituutta 210cm ja jäykkyys luokkaa sopiva calico catille...
Ostin Altasta marketista vähän painavempia lusikoita (50g moresilda) joilla sitten viskelin. Yksi näistä vieheistä lensi sukkana jäämereen kun tuon painoinen lusikka lensikin huomattavasti pidemmälle kuin mitä puolaan mahtui siimaa... viuuhhhhh---*naps*---loiskis
Muutenkin tuo viehepaino jo pelkästään meinasi tuottaa ongelmia heitettäessä, vapa notkui sen tuntuisesti että ihme kun kesti.

Tuon kokemuksen pohjalta taisinkin sitten repäistä tän samantien aikalailla välineurheiluksi..  Tässä kuluneiden kuukausien aikana on tullut selailtua ties mitä aiheeseen liittyviä sivuja ja miettinyt minkälainen välineistö tuolla voisi toimia.
Panostan kuitenkin ihan rannalta kalastukseen, jaksan uskoa että silläkin voi hyviin tuloksiin päästä..

Huomasin, että "surfcasting" on jo pelkästään menetelmänä suomessa melko vieras käsite. Joissain kalastusliikkeissä tiesivät mistä on kyse, mutta välineitä ei tunnu suomen rajojen sisäpuolelta löytyvän. Menetelmää käytetään ilmeisesti enemmän etelän maissa paikoissa, joissa rannat ovat loivia, ja viehe/syötti on tarkoitus saada lentämään todella pitkälle. Tästä rupesinkin miettimään miksei samaa menetelmää voisi käyttää norjan vesillä. Jos veneelläkin saalista saadaan joskus jopa alle 100m päässä rannasta niin miksei rannalta voisi päästä joillekin samoille apajille...?

Tilauksessa tällä hetkellä onkin Abu Garcia Atlantic 464 -vapa
http://www.gofishing.co.uk/Sea-Angler/Section/Tackle2/Sea-Angler-Fishing-Tackle/Fishing-Rods/Beach-rods/Abu-Atlantic-464-beachcasting-rod/

Kelan tuohon olen saanutkin jo hommattua, Penn 525 mag2
http://www.fishingmegastore.com/penn-525-mag2-multiplier~7898.html

Tuota yhdistelmää olisi tarkoitus kokeilla pääosin pohjaonkena (esim. 150g puntti ja luonnonsyötti)
Sopivaa siimayhdistelmää pitää vielä kokeilla mikä toimii parhaiten. Yleensä noihin kai suositellaan suht ohutta monofiilia pääsiimaksi jotta saisi heiton pituudet maksimoitua, ja perukkeeksi sitten järeämpää monofiilia tai punottua. Ajattelin kuitenkin kokeilla toimisiko pääsiimana myös punottu, olisi siinä monet etunsa kuitenkin.

Toinen vapa jonka ehdin jo haalia omaksi, onkin melko överi. Voi olla että aika ääripäästä lähdin liikkeelle kun etsin jäykkää vapaa, jolla voisi heitellä rannalta isoja jigejä sekä turskapilkkejä ym... Löysin käsiini tällaisen jerkkivavan:
http://www.rialinna.fi/index.jsp?pid=77&productid=7743 tosin 9´versio, muuten sama...
Tuolla onkin tullut jo kokeiltua miten viehe (tai itseasiassa jakoavain kun harjoittelin) lentää. Ja kyllähän se lentää, melko tunnoton kylläkin kelailla...  :)
Etuja tuolla voisi tuohon aikaisempaan settiin olla myös se, että jos on jyrkkä kallioinen ranta niin mahtuu sentään vähän helpommin heittelemään, ja jossakin kovassa vuorovesivirrassa painavan vieheen kanssa voipi toimia ihan mukavastikin, saapi nähdä... :)

Kun kävin tuolla 200g turskapilkkiä järven rannalla kokeilun vuoksi heittelemässä, niin huomasin että uppoaa pohjaan melkolailla nopeammin kuin olin odottanut. Kovassa vuorovesivirrassa varmasti hyvä asia, mutta entäs jos on tyyntä ja pohja kivikkoinen? Viehekato varmasti melkoinen...
Koitin tätäkin vähän miettiä valmiiksi, ja löysinkin tämmöisen (miksi tätä nyt kutsuisi?) pienen apuvälineen:
http://www.lathams-fishing.co.uk/breakaway-long-tail-lead-lift-pid4459.html
En ole vielä kokeillut, mutta voisin kuvitella että saattaisi jopa toimia esim. turskapilkkiä heitettäessä. Huomioiden toki ettei kelaa pilkkiä yhteenpötköön, vaan "sillain vetelemällä" :) Tuon lätyskän tarkoitushan on toimia ikäänkuin leija. Rannalta kelattaessa nostaa painoa kohti pintaa, eikä anna sen raahautua pitkin pohjaa.

Varakelankin tuossa ostin vähän heräteostoksena, Penn FTH25LW
http://www.pennfishingstore.com/penn-fth25lw-fathom-level-wind-reel.html
Järeähän sekin, eikä ihan halvimmasta päästä mutta mieluummin näinpäin, rupesi tuolla viime reissulla niin paljon nyppimään sen mökkivirvelin kanssa että en anna ainakaan sen toistua!  :) Tuo kela sopinee myös veneestä kalastettaessa vähän paremmin, jos joskus oikein vesille asti pääsee...

Sen verran useasti törmännyt sanoihin "halpa tulee kalliiksi" niin päätin sitten panostaa kerralla vähän enemmän. Pitää vaan toivoa että kalaonni olisi ensi reissulla edes jollain tapaa suotava, sitten ei voi syyttää muutakuin itseään jos ei kalaa tule, välineistä ei ainakaan pitäisi olla kiinni.

Onkos muilla kokemuksia vastaavilla menetelmillä/välineillä kalastuksesta norjan vesillä? (tai muualla)

ps. nyt en ole aivan 100% varma tuliko tämä topic juuri oikealle alueelle...?
« Viimeksi muokattu: 22.12.11 - klo:04:04 kirjoittanut Vesa H »

Poissa tonimv

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 866
Vs: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet
« Vastaus #1 : 23.12.11 - klo:17:21 »
 No on tainnu Vesaa merikalastus puraista oikeen pahemman kerran  :D 
Ei ole noista keloista ja vavoista kokemusta , mutta varmaan asiansa ajavat. Ite vispailen rannalta 3-3,3 metrisillä vavoilla ja Döörin 7000 Rocketilla , hyvin olen pärjännyt. Siimana 0,32 punottua  , niin saa revittyä pilkit pois rakkolevistä.   Tuo siimaohjaimeton kelä voi toimia heittelyssä paremmin , joutuu meinaan siimaohjaimet koville , kun satagrammaisen pilkin pistää lentämään tuon mittaisella vavalla.

Poissa Vesa H

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 60
Vs: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet
« Vastaus #2 : 23.12.11 - klo:22:23 »
Juu vähän aattelinkin että toi siimanohjaimella varustettu malli ei ehkä heittelyyn ihan paras mahdollinen. Varsinkin kun tuossa mallissa se siimanohjain liikkuu myös sillon kun siimaa purkautuu kelalta. Noissakin vissiin joissain eroja?
Pikkuosat liikkuu heitettäessä samaa tahtia kun RC-lennokin moottorissa :) Mutta voihan sen siitä tilapäisesti poiskin purkaa jos sellanen tilanne tulee..

Poissa jester burk II

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 111
Vs: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet
« Vastaus #3 : 23.12.11 - klo:23:22 »
Miksei siimanohjain kestäisi? Ainakin oman 5601 C JB:n ohjuri kestää hyvin 100g + uistimet. Syy miksi surfcastingkelat usein ovat ilman ohjuria on heittopituuksien kasvattaminen poistamalla kitka jonka ohjuri aiheuttaa.

Poissa Kristian

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 258
  • PIRAYHAJ
Vs: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet
« Vastaus #4 : 24.12.11 - klo:11:36 »
Terppa,

Täs on yks vaihtoehto, en ole ite kokeillu sitä mut on kuulema hyvä peli tuo MAGIC CAST!

Tos näyte miten toimii:

http://www.youtube.com/watch?v=WAfc_WOk-Fw
http://www.youtube.com/watch?v=dmp0JdVDsRE&feature=related

Tos hyvä ostospaikka:

http://www.70grad-nord.de/

Olen ite ostanu tuolta Niciltä ja tosi hyvin on toiminut!Poissa tonimv

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 866
Vs: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet
« Vastaus #5 : 26.12.11 - klo:14:42 »
Miksei siimanohjain kestäisi? Ainakin oman 5601 C JB:n ohjuri kestää hyvin 100g + uistimet. Syy miksi surfcastingkelat usein ovat ilman ohjuria on heittopituuksien kasvattaminen poistamalla kitka jonka ohjuri aiheuttaa.
Mulla on raketista mennyt jo yksi ikiruuvi ja ohjurinasta , vaikka olen yrittänyt voitelusta huolehtia. Heiton aikana kun niitä kattoo , niin sekunnin aika kerkeävät mennä aika monta kertaa laidasta laitaan...

Poissa TPJ

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 286
Vs: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet
« Vastaus #6 : 04.01.12 - klo:11:48 »
Siitä se Norjan matkailu Vesa H sitten lähti liikkeelle. Minä mielelläni kalastan myös rannalta vaikka saalis jää huomattavasti laihemmaksi. Pääasia on kuitenkin se että viihtyy ja pääsee liikkumaan, mukava istuskella rinkan päällä ja paistella vaikka makkaraa ja nauttia raikkaasta ilmasta.

Mitä tulee välineisiin, käytän 3,30 pitkiä vapoja joidenka viehesuositus on siinä 50-100 gramman luokkaa. Kelana toimii perinteinen 10000 kokoluokan perus haspeli. Mielenkiintoista olisi kokeilla matala ja isopuolaista surf kelaa, joskus noita bongaa nettikaupoista kohtuu hinnoissa mutta jäänyt vielä ostamatta. Ehdottomasti kuitusiimaa 0.26-0.32mm puolalle niin tuntee tärpit ja kestää vetoa, päähän metrin pätkä monofiiliä.  Vieheistä senverran että kannattaa kokeilla ihan kotimaasta saatavia isoja kapeita ja hyvin tuuleen lentäviä lusikoita 40-60 gramman koossa, kalastaa paremmin kun on elävämpiä uinnissaan. Muista antaa vieheelle kunnolla uintia. Pohja-onginta on turhauttavaa jos levää ja kiveä on paljon. Välineiden keveys nousee tässäkin arvoon. Eipä tuolla mielestäni rannalta oikeastaan tarvitse mitään ihmeellistä, kiireettömyys, hyvä mieli ja odotukset tasapainossa, sillä pärjää!  :D

Missäpäin olet muuten käynyt?

Poissa Vesa H

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 60
Vs: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet
« Vastaus #7 : 04.01.12 - klo:13:55 »
Tuo reissu meni Norjan puolella kutakuinkin näin:
Enontekiöstä rajan yli->Kautokeino->Alta->Nordkapp->U-käännös->Alta->Oksfjord->Storslett->Skibotn-> josta sitten käsivarren kautta takaisin...
Porsangerin vuonolla tuli ensimmäisen kerran heiteltyä, ja toinen stoppi josta tuo kuvakin on otettu oli Langfjordin kupeesta
http://maps.google.fi/maps?q=70.068035,22.385867&ll=70.067889,22.38739&spn=0.007337,0.033023&num=1&vpsrc=6&t=m&z=16
Aika mukava telttailupaikka  :) ei tarvinnut tieltä tarpoa kovinkaan pitkälle ja maisemat nätit ja sai olla kuitenkin ihan rauhassa...

Poissa Vesa H

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 60
Vs: Rannikkokalastus norjassa, menetelmät ja välineet
« Vastaus #8 : 21.07.12 - klo:14:21 »
Noniiin, tämän kesän reissut takanapäin ja välineistö koeajettu :)

Tuo muovilärpäke "lead lift" tuntui muuten toimivan mainiosti kun kiinnitti 30-40cm pilkin yläpuolelle.  
Rannaltapäin vedettäessä nosti pilkkiä reilusti paremmin pintaa kohden kuin ilman, joten pohjatärpit sai aika hyvin minimoitua. Suosittelen! Vielä kun vaihtoi 3-haarakoukut 1-haaraisiin niin ei jäänyt enää pilkkejä pohjaan. Yhtälailla kala tuntui siihen tarttuvan :) 250g pilkkiä pystyi vielä heittelemään mutta olikin jo aikalailla maksimit, ei enää kauhean pitkiä heittoja irronnut. 170g tuntui toimivan parhaiten.
Tuolla samaisella paikalla kuin edellisvuonna Langfjordin kupeessa turskaa tuntui tulevan niin paljon kuin kehtasi vetää. Ei mitään suuria, 2-3 kilon väliin valtaosa. Parhaimmillaan 10 peräkkäisestä heitosta 7 kalaa :)
Osa pannulle, osa kotiin kasvamaan.
On toi kalastus tuolla pohjosissa vähän eri hommaa kuin täälä kotosuomessa, mukavaa kun tulee sitä kalaa :)
« Viimeksi muokattu: 21.07.12 - klo:14:24 kirjoittanut Vesa H »