Kirjoittaja Aihe: Veneenkuljettajan lisenssi  (Luettu 64458 kertaa)

Poissa Tapio

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 19
Veneenkuljettajan lisenssi
« : 08.09.11 - klo:09:45 »
Silmään tarttui Nordic Fishingin sivuilta kohta jossa kirjoitettiin "Norjassa veneen kuljettajalta vaaditaan kansainvälinen veneenkuljettajan lisenssi, jos veneen moottori on yli 25hv ja veneen kuljettaja on nuorempi kuin 1.1.1980 syntynyt. Tätä vanhemmat kuljettajat voivat ajaa yli 25hv moottorilla varustettua venettä ilman lisenssiä." Onko tämä ihan totta ja valvotaanko tätä kuin tiukasti? Tämän mukaan ensi kesän reissussa minä joudun kuljettamaan yksin kahta venettä tai pitää yksi nuoremmista pudottaa joukosta pois ja ottaa mukaan joku vanhempi.

 


Poissa arkka

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 361
 • - matoa koukkuun -
  • www.nordicfishing.fi
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #1 : 08.09.11 - klo:12:52 »
Kyllähän tämä juttu pitää paikkansa. Porukkaan vanhemman kuskin hommaamisen vaihtoehtona on, että joku teistä käy täällä koto Suomessa suorittamassa tarvittavan venelisenssin. Ikävä kyllä en osaa sanoa mistä sellaisen lisenssin voisi Suomessa hankkia, mutta eiköhän sen saa selvitettyä googlaamalla ja soittelemalla alan seuroihin, yhdistyksiin jne...

Veneilylupaa Norjassa valvotaan poliisin ja rannikkovartioston taholta, myös veneen vuokraaja on vastuullinen, ettei vuokraa venettä jos porukassa ei tarvittavaa lupaa tai ikää löydy. Omalle kohdalle ei ole koskaan sattunut, että olisi viranomaistaholta venettä pysäytetty, eikä ole venevuokraajan taholta syntymäaikaa kyselty. Tosin ollaan jo niin kurttunaamaisia, ettei mennä enää kolmekymppisestä.

Ohessa artikkeli julkaisusta "Views and News from Norway".
http://www.newsinenglish.no/

« Viimeksi muokattu: 08.09.11 - klo:13:00 kirjoittanut arkka »
Nordic Fishing - arkka
www.nordicfishing.fi

Poissa ukemi

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 69
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #2 : 08.09.11 - klo:15:52 »
Se vaadittava lupakirja on tuollainen, Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_huviveneenkuljettajankirja

Ei aivan yksinkertainen hankkia ainakaan Suomessa. Siihen vaaditaan mm. rannikkolaivurin tutkinto voimassa oleva EA kortti ja jonkin veneilykerhon todistus siitä että käytännön veneilytaitojakin löytyy.

Luulisi että veneen vuokrapapereiden tekijältä lupaehtojen täyttäminen riittää. Tuskin kukaan siellä vuonoilla valvoo sitä että kuka sitä venhettä tosiasiallisesta ohjastaa.

Poissa Tapio

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 19
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #3 : 08.09.11 - klo:16:12 »
Aikasemmilla reissuilla ei ole tiedetty lisenssistä mitään ja hyvin on mennyt. Tahtoo kuitenkin vanhemmalla joskus väsymys painaa eikä jaksa koko ajan olla merellä, nuoremmat -85 - 89 syntyneet jaksaa painaa koko ajan. Uskaltaakohan niitä enään keskenään merelle päästää. Tieto lisää tuskaa tässäkin asiassa. Täytyy varmaan ruveta kuntoileen tms. että pysyy perässä.

Poissa Sepi-?

 • Yleisvalvoja
 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 299
 • Onkivamies
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #4 : 08.09.11 - klo:19:46 »
Byrokratia kutoo verkkojaan.

Näkemyksiä byrokratiasta

"Saksalainen Grimmin paroni sanoi kirjeessään 1.7.1790: "Meidät on vallannut sääntelyn aate, ja meidän herramme eivät ymmärrä, että suuressa valtiossa on äärettömästi asioita, joihin hallinnon ei pitäisi puuttua."
Jean Claude Marie Vincent de Gournayllä oli tapana sanoa: "Meillä Ranskassa on sairaus, joka saa jalot tuottamaan hävitystä meille; tämän sairauden nimi on bureaumania." Hän joskus kutsui neljättä tai viidettä hallinnon muotoa nimellä "byrokratia".
Grimmin paroni kirjoitti 15.7.1765: "Ranskan lakien todellinen henki on juuri se byrokratia, josta herra de Gournay -vainaa valitti niin suuresti; täällä toimistot, virkailijat, sihteerit, tarkastajat ja intendantit eivät ole nimitetty hyödyttämään yleistä etua, todellakin, yleinen etu näyttää olevan asetettu siten, että toimistoja voisi olla."[1]
Sitaatti viittaa tyypilliseen byrokratian ristiriitaan, jossa keinoista tuleekin päämääriä varsinaisten päämäärien sijaan ja yleinen etu katoaa näkyvistä. Tämän seurauksena erityisedut ohittavat yleisen edun. Ajatus on, että kontrolloimaton byrokratia alkaa yhä enemmän ja enemmän palvella itseään ja korruptoitua sen sijaan, että se palvelisi yhteiskuntaa." http://fi.wikipedia.org/wiki/Byrokratia

Kaiken lisäksi nämä säännökset ovat kaikkialla erilaiset ja jokainen maa soveltaa niitä, miten huvittaa. Aika yleisesti niitä ei sovelleta mitenkään, eli mentaliteetilla, unohdetaan koko hölmö juttu.

Yleensä tuollaista paperia tarvitaan käsittääkseni, jos kuljettaa maksusta asiakkaita ja jollen ihan väärin ole tajunnut, niin rajana on silloin 12 maksavaa henkilöä + henkilökunta päälle.
Täysin naurettavaa vaatia pikkuveneen kuljettajalta pätevyyskirjaa, johan sille nauraa lokitkin.
Tämänkin byrokratian kukkasen saattaisi ehkä tajuta, jos asia selkeästi ja perustellen jossain selvitettäisiin, vaan sekö jaksaisi byrokraattista pikkuvirkamiestä hitustakaan kiinnostaa.

Suomen tilanne on jokseenkin järkevä toistaiseksi, vesille mennään niillä eväillä joita sattuu olemaan ja heikot karsiutuvat automaattisesti rivistä, jolloin jäljelle jäävät ovat sitten aika päteviä itseoppineita. Samahan se on Norjassakin, vaikka näyttää että eivät oikein luota enää nuorisoon. Toisaalta tuskin meitsikään lainaisi venettä jollekin aavikkobeduiinille.

Tässä virasto, joka moisen paperin sinulle myöntää: http://portal.fma.fi/sivu/www/veneily/tiedot_taidot/patevyydet


Konetehorajoitus poistu tyystin, mutta venen pituusrajoitus on nyt 24 metriä. http://www.lvm.fi/web/fi/tiedote/view/819898
Mitäs sitten jos hommaan 32 metrisen venhon, vaikka asumiskäyttöön?
« Viimeksi muokattu: 12.09.11 - klo:19:50 kirjoittanut Sepi-? »

Poissa Pete Peltonen

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1109
  • http://www.crazy-cod.com
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #5 : 11.09.11 - klo:18:39 »
Käytännössä tuosta asiasta ei kannata olla huolissaan.
Mahdoton valvoa, ja mahdoton toteuttaa.
 
Petri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Poissa Aapo-A

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 34
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #6 : 12.12.12 - klo:20:31 »
Moro! Nyt on vene vuokrattuna ja polttelee jo...

Tuo veneenkuljettajakurssi vähän mietityttää. ikää on, mutta sähköposti varmistuksessa luki näin:
"Anyone steering a boat with a length over 8 metres or with a motor over 25 HP must have a Norwegian Certificate of Boatmanship
or valid qualification certificate. This mandatory requirement applies to anyone born on or after 1 January 1980, in accordance with
the Regulation of 3 March 2009 on minimum age and Certificate of Boatmanship for leisure craft
."

Mitäs tuo viimeinen korostettu lause tarkoittaa? Onko kukaan joutunut tämän asian kanssa tekemisiin nyt, kun viimeisestä viestistäkin on yli vuosi?

Poissa Jeh

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 57
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #7 : 12.12.12 - klo:21:27 »
"Maaliskuun 3. päivänä 2009 annetun säännöksen mukaan 1.1.1980 tai sen jälkeen syntyneellä henkilöllä täytyy olla Huviveneenkuljettajan lupakirja."

Kutakuinkin noin tuo menee ja lupakirjan pystyy hankkimaan Suomessa.

Wikipedia tietää lisää asiasta, en tiedä onko OK laittaa tänne suoraa linkkiä wikipediaan?

Itselläni on käytynä vuokraveneenkuljettajan kurssi ja sillä yritän Norjassakin venettä ohjastaa, vaikkei tuo lisenssi kai kansainvälinen olekaan.

Poissa sepaonu

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 214
  • http://www.sepikoda.ee
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #8 : 13.12.12 - klo:07:27 »
Onko kukaan joutunut tämän asian kanssa tekemisiin nyt, kun viimeisestä viestistäkin on yli vuosi?

Sama tilanne nyt ja tulevaisuudessa

Käytännössä tuosta asiasta ei kannata olla huolissaan.
Mahdoton valvoa, ja mahdoton toteuttaa.
 

Itella on kyllä kansainvälinen veneenkuljettajan lisenssi 24m asti, meillä viron puolella tämmoiset säännot, että sita tarvitan 25kw/ca 33hp ja pimeassa ajamisen, elikä ilman lisenssi päivalla ja 30hp asti. Kurssi viron puolella noin 10 päivä ja maksaa 330-350 eerikiä.
huonot kalastuspäivat on AINA paremmat, kui hyvat työpäivat

Poissa Jouni J

 • Norjan merikalastuksesta kiinnostunut
 • Viestejä: 4
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #9 : 29.07.15 - klo:15:58 »
Kannattaa soittaa ja varmistaa etukäteen vuokrataanko teille vene, mikäli reissua suunnittelette eikä lupakirjaa löydy / ikä riitä. Eilen Storekorsnes ferie og fritid -kalastuskeskuksesta meidän kolmihenkiselle 80-luvulla syntyneiden seurueelle ei vuokrattu venettä, koska lupakirjaa ei keltään löytynyt. Kertoivat, että heidän vakuutukset eivät ole voimassa, mikäli vuokraavat veneen eikä kuskilla pätevyys riitä. Jossain olemme aiemmin maininneet, että lupakirjaa ei ole; meille on vastattu että ei se ole heidän asia sitä tarkastaa. Liekö heillä erilaisia vakuutuksia vai luottavatko yleensä siihen että "ei niille turisteille mitään satu"...? Eli kysykää suoraan varausta tehdessänne saatteko veneen vuokralle vaikka paperit ei riitä.

Tuon lupakirjan hankkiminen ei mielestäni ole mikään aivan simppeli toimenpide:

"Hakemukseen liitettävät asiakirjat:
kopio voimassa olevasta ajokortista tai ajokortin saamiseksi vaadittavasta lääkärintodistuksesta
kopio Trafin hyväksymän veneilyjärjestön antamasta koulutustodistuksesta, josta ilmenee YK:n Euroopan talouskomission päätöslauselman No. 40 (1998) vaatimusten täyttyminen TAI kopio Suomen Navigaatioliiton myöntämästä rannikkolaivurin todistuksesta. Navigaatioliiton myöntämä saaristolaivurintodistus voidaan myös hyväksyä suorittamalla täydentävä koe virta-, sorto- ja vuorovesilaskelmista."
(Veneily.fi)

Poissa TPJ

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 287
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #10 : 29.07.15 - klo:21:56 »
Kansainvälisen huviveneenkuljettajan ja Vuokraveneen kuljettajan kirjat suoritaneena voin sanoa että ei ne ihan helppoja ole, ainakaan jos kouluista on vierähtänyt hivenen aikaa tai ei ole liiemmin ollut navigoinnin kanssa tekemisissä. Täällä kurssit oli aloituksessa täysiä mutta loppuakohden väkimäärä hupeni, tenttijöitä oli enää kourallinen. Lisäksi tuli muut tarvittavat lappuset ja käytännön veneilytodistukset. Muistaakseni joku virkamies lupahakemuksia kysellessä mainitsi, että kirjasten saanti vaikeutuu entisestään?

Navigaatioliiton rannikkolaivuritutkinnon tenttiin pääsee vain jos on ensin suorittanut saaristolaivuri tentin, eli tutkinnot suoritetaan ns. arvojärjestyksessä, Saaristo, Rannikko ja Avomerilaivuri.

Ei muuta kun paikallisiin veneilyseuroihin soittelemaan ja kyselemään kuka järjestää, miten ja missä kun kaikilla seuroilla on omat toimintatavat?
Tai sitten vain joku vanhempi kuskiksi?

Uskon että nuo lupajutut voivat tulevaisuudessa tuolla Norjassa myös tiukentua kun kalaturismi on sen verran kovassa kasvussa siellä, ja aina mahtuu joukkoon niitä ei niin hyviä uutisia jolloin lappua tarvitsisi. Lyngenissä kesällä hinattiin saksalaiset kotisatamaan vuonon suulta kun olivat tuuliajolla. Oli uusi moottori tehnyt tenän eikä lähtenyt käyntiin eikä vuokraisäntä vastannut puhelimeen. Olivat hyvää vauhtia virran ja tuulen mukana ajautumassa rantakallioihin kun sattumalta saavuttiin paikalle, onneksi tuuli pohjoisesta ja vesi oli nousussa, sillä fugloyan rannoilla voisi tulla jo ikävä. Loppu hyvin, kaikki hyvin ja pojat pääsi ehjinä satamaan. Olivat vuokrannet mökin ja veneen joltakin yksityiseltä vastapäätä vuonoa ja kun tästä kerrottiin Lyngen Havfiske & Tursenterin henkilökunnalle niin he sanoivat tälläisten tapausten olevan ongelma koska yksityiset asuvat usein muualla kuin paikanpäällä esim. Tromsossa.

Olen ihmetellyt miksei vuokraveneissä ole pienempää vara tai apukonetta juuri teknisen vian vuoksi, saisi edes hiukan suuntaa haettua vaikka aallokko määräisikin vauhdin?
« Viimeksi muokattu: 29.07.15 - klo:22:09 kirjoittanut TPJ »

Poissa Vesa H

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 68
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #11 : 07.08.18 - klo:01:49 »
Koitetaas nyt pitää foorumi pystyssä ja vastailla myös vanhempiin viesetiketjuihin.

Itse ilmoittauduin juuri pari päivää sitten saaristolaivuri -ja rannikkolaivuri kursseille (http://veneilykurssit.com/)
Tarkoituksena ihan oikeasti saada vähän oppia kuinka vesillä kuljetaan, ja siinä lisämausteena tarkoitus uskaltautua Norjan vesille. Veneilykokemusta itsellä on perus pulpettiveneellä Suomen vesillä parin kesän verran, joten ei vielä mitään asiaa näillä taidoilla lähteä isommille vesille. Se on vielä vähän kysymysmerkin alla miten todentaa tuo oma käytännön taito ym jotta saisi kansainvälisen huvivenenkuljettajan lisennsin. Eipä ole vielä tämän hetken murhe, ja jos tähän menee vuosi niin ei haittaa.

Jatkolauseena voisin ehkä kysyä mitä mieltä väki on tuosta säädännöstä?
Suomessa on vähän vastaava (kylläkin pikkuhiljaa taakse jäänyt) yhtäläisyys esimerkiksi mopokortin kanssa. Eli suomessa ennen 1.1.1985 syntynyt henkilö saa ajaa mopolla ilman mopokorttia. Itse pidän tätä vähän vastaavana ilmiönä, että "OK, ei nyt voida heti kaikilta ihmisiltä=ikäluokilta vaatia, joten tehdään jonkinlainen rajanveto joka ajan saatossa sitten asettuu järkevästi"


Oma mielipide tiivistettynä:
Olen sitä mieltä että ei tuota suotta ole "hankalaksi" tehty, ihan hyvällä asilla varmasti ollaan, voisi hyvin verrata autokouluun.
On vain hirveän vaikea tehdä isoa, mutta tarpeellista muutosta hetkessä, joten jotakin on tehtävä...?
Eli ihan vastaavasti tämä jää aikanaan "taakse" ja kuulostaa aivan järkevältä että kaikilta vaaditaan tietty pätevyys vesille isommilla veneillä.
(Jos meinaa 20 heppaisella terhillä avomerelle lähteä ja joutuu pulaan niin sanomattakin selvää missä on vika) =jääräpää asenne

« Viimeksi muokattu: 07.08.18 - klo:02:02 kirjoittanut Vesa H »

Poissa jupaman

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 21
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #12 : 19.08.18 - klo:21:32 »
Ihmettelen ettei sääntösuomessa jo nyt vaadita jonkinlaista tutkintoa että saat kipparoida vaikka just tota 20 hv vehjettä. Kulkevat kuitenkin jo jonkinmoista vauhtia, ja aina kun kolahtaa niin todennäköistä että jotain henkilövahinkojakin tulee.

 Suurin osa veneilijöistä ei tunne edes reimareiden tarkoitusta, vaan vedetään aina vierestä. Tai sitten on niitäkin että vihreät viitat aina vasemmalta puolelta :o

Saatika että tunnettaisiin lakipykäliä ja omia velvollisuuksia.

Mutta paljon veneilleenä, niin isoilla kun pienillä vesillä, niin tuolla Norjan merellä on kyllä helpoin ajella mitä kuvitella saattaa, kun väistettävää ei ole juuri mitään. Mutta toki laput on oltava kunnossa. Itse tentin tuon muutama vuosi sitten ja kyllähän tuli uutta asiaa kovasti.

Poissa oikarinho

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 40
Vs: Veneenkuljettajan lisenssi
« Vastaus #13 : 30.08.18 - klo:14:47 »
Suoritin itse Trafin tentin viime keväänä. Todistukseksi käytännön osaamisesta lupakirjan saamiseksi riittää luonnollisen henkilön kirjoittama todistus kyseisen venetyypin käsittelystä ja kokemuksesta. (Lupaa haetaan joko moottori-/purjevene/molemmille)