Kirjoittaja Aihe: Asuntoauton ja venetrailerin kanssa Norjaan.  (Luettu 2375 kertaa)

Poissa Erppa

  • Norjan merikalastuksesta kiinnostunut
  • Viestejä: 9
Asuntoauton ja venetrailerin kanssa Norjaan.
« : 25.07.11 - klo:00:29 »
Nyt olisi tarkoitus lähteä ensikertaa oman veneen kanssa Norjaan kalastelemaan. Kolme kertaa olemme vuokranneet veneen, mutta vuokrahinnat ovat aika kalliita. Kumivenettäkin on tullut kokeiltua, mutta se on turhan pieni, eikä sillä kovin kauaksi uskalla ajella.

Eräs tuttuni raijasi veneen trailerilla Norjaan, muttei saanut venettä vesille mistään ja siksi kyselen!?

Kysymykseen tulisi lähinnä leirintäalueet, joista löytyisi sellainen veneenlaskuramppi mistä venetrailerin saa ylös asuntoautolla? (trailerilla Terhi Nordic +20hp jammu).

Lisäksi leirintäalueelta olisi hyvä löytyä pakastin mahdollista saalista varten ja kalankäsittelytila olisi hyvä extra.  :)

Erityisesti kiinnostaisi Altan ja Bodon välinen alue. Mutta ei Saltraumen, koska siellä olen käynyt jo neljä kertaa. 

Poissa Mutunen

  • Vakavampi harrastaja
  • *
  • Viestejä: 121
Vs: Asuntoauton ja venetrailerin kanssa Norjaan.
« Vastaus #1 : 26.07.11 - klo:21:59 »
Minä olen vetänyt venetraileri Norjassa useana kesänä.
Kyllä saltraumenin vuonolta löytyy loivaa rantaa, että saa veneen vesille.
Muuten hyvä, mutta paikalliset kärrymääräykset poikkeaa omistamme,
ettet jarrutonta kärryä, jonka kokonaispaino ylittää 250 kg saa vetää, kuin 60km/h,
oli vetoauto kuin iso hyväänsä. Jarrullista sensijaa 80km /h.
Tuon säännon vuoksi Norjalaisten pienissäkin kärryissä on jarrut.
Vihaan lokkeja..?

Poissa jester burk II

  • Vakavampi harrastaja
  • *
  • Viestejä: 111
Vs: Asuntoauton ja venetrailerin kanssa Norjaan.
« Vastaus #2 : 27.07.11 - klo:16:54 »
Jos jarruton kärry lasteineen painaa alle 300kg, saa sitä vetää 80 km/h nopeudella. Muuten jarruttomia kärryjä saa vetää vain 60 km/h.

Poissa Erppa

  • Norjan merikalastuksesta kiinnostunut
  • Viestejä: 9
Vs: Asuntoauton ja venetrailerin kanssa Norjaan.
« Vastaus #3 : 30.07.11 - klo:23:10 »
Päätimme lähteä Lofoottien suunnalle ja laitoin 11 leirintäalueelle sähköpostia, että löytyykö veneramppia, fileointipaikkaa ja pakastinta. Kaksi vastasi että ei ole ja toiset kaksi että löytyy. Varsinaiseltä Lofooteilta tuli vastauksia tosi huonosti, ilmeisesti haluavat itse vuokrata kalliilla hinnalla veneitään?  ;)

Ballangen ja Harstadin leirintäalueellta sähköpostien mukaan veneramppi, fileointipaikka ja pakastin löytyi. Valitsimme Harstadin, koska se on suht lähellä Andörjaa, joka ilmeisesti tosi hyvä kalastuspaikka.

Veneramppi ei ollut betonista valettu, vaan pientä luonnonmukaista loivaa kivikkoa. Asuntoautolla ei tohtinut traileria veteen asti peruuttaa, joten lykkäsimme trailerin käsipelillä rantaan.

Tiedossa oli että ylösnosto tulee olemaan melko varmasti hankalaa, joten olin ostanut suomesta sähkötoimisen peräkoukkuun asennettavan vinssin, jossa oli 9 m vaijeri. Jätimme asuntoauton niin ylös että vaijeri juuri ylsi trailerille. Kokeilin että mitenkähän auto nousee, niin siihen jäi sutimaan vaikka ei ollut vielä vinssi kireällä, eikä traileria perässä.

Kahden ruotsalaisen avustuksella saimme auton irti. Siirsimme auton hyvän matkan päähän ja laitoimme vaijerin jatkoksi kaksi köyttä. Köysien ja vaijerin yhteispituus oli arviolta 30 m ja sitten vinssillä vedimme trailerin ylemmäksi ja loput autolla. Loppu hyvin kaikki hyvin. :)

Ainut mikä hävetti, oli se, että vuorovesi oli noston kannalta riittävän ylhäällä vasta klo 23:00, jolloin osa leirintäalueella yöpyjistä oli jo nukkumassa ja vinssi piti aikamoista ääntä. Heh, aikamoista säätämistä! ;D

Ajatuksena oli että aluksi pyydämme kalaa pakkaseen, sitten yritämme isoa turskaa syvältä ja sitten yritämme ruijanpallasta.

Ruokakalaa tuli soppelisti, joista suurin 3,3 kg turska ja lisäksi tuli keilaa, joista suurin 3 kg. Leirintäalueen pakastin oli respan jäätelöpakastin, jonne kalafileitä sitten raijattiin.  :D Respan likat vain nosteli jäätelöpaketteja pinolle että kalat sopii.  ;)

Iso +10 kg turska jäi saamatta, mutta saimme 5,2 kg ja 8,6 kg pallakset, joista jälkimmäisen napatessa meni vapateline poikki. Pallakset nappasi n. 5-6 m vedestä, joka oli turhan matalaa meitin 24 cm vaapuille joilla pallakset saimme, joten koitimme pienemmillä vaapuilla ja niihin napsui jatkuvasti pieniä seitiä.

Mielenkiinnosta päätimme kokeilla virittää pohjaonget viime kesänä Saltraumenista ostetuista tarvikkeista ja kokonaiset seidit täkykaloiksi.

Laskimme pohjaonget n. 90 m kohdalla pohjaan ja kummallakin nappasi jotain tosi isoa kiinni heti muutaman minuutin kuluttua. Meikäläiseltä pääsi hyvin pian kala irti ja kala vei täkykalan, mutta vaimon kala pysyi kiinni arviolta 20-30 m ja sitten sekin pääsi irti. Täkykalalta oli pää aivan muusina ja muualla kalassa hampaan reikiä.

Pohjaonginnan lopun johtopäätöksenä totesimme, että meillä taisi olla aivan liian pienet koukut täkykaloissa.

Kaiken kaikkiaan mukava reissu!  :)


« Viimeksi muokattu: 30.07.11 - klo:23:28 kirjoittanut Erppa »