Kirjoittaja Aihe: ERÄ 6/2011: Kauden uudet vieheet, suurvertailuissa uutuushaspelit...  (Luettu 5571 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 6/2011: Kauden uudet vieheet, suurvertailuissa uutuushaspelit, ohuimmat kuitusiimat, lahnakatiskat...

PÄÄKIRJOITUS: Kiitos
”Edessäni on eläkkeelle lähdön aika ja samalla on koittanut hyvä hetki kiittää kaikkia tahoja, joilta olen työelämäni aikana tukea saanut”, aloittaa Erän pitkäaikainen päätoimittaja Seppo Suuronen viimeisen pääkirjoituksensa.
”Laajimmat kiitokset kohdistan tietysti Erä-lehden sadoille tuhansille lukijoille ja erityisesti kymmenille tuhansille tilaajille. Olen aina kokenut, että juuri teidän eteenne olemme paiskineet journalistisin asein ja menetelmin töitä.
Kiitos siitä, että aivan valtaosin olemme saaneet myönteistä ja rakentavaa palautetta, josta toki kertoo myös lehden erinomainen menestys. Kiitos myös asiallisesta kritiikistä, jota aina tarvitaan, että virheistä voi oppia. Mollaamisista, tuulesta temmatuista syyttelyistä, tahallisista kunnianloukkauksista ja suoranaisista vihaviesteistä ei olisi ollut niin väliä, mutta nekin varmaan ovat helpottaneet lähettäjiensä mielen syövereitä ja kuulunevat nykyajan journalistien saamiin ”luontaisetuihin”.
Seppo Suuronen lupaa vielä pääkirjoituksensa lopuksi kohottaa viimeisen työpäivänsä iltana 31.5. maljan Erä-lehden sekä kaikkien sen tekijöiden, lukijoiden ja tukijoiden menestykseksi.

SUURVERTAILUSSA 33 UUTUUSHASPELIKELAA
* Avokelat eli haspelit koossa 1500–2000 sopivat vaikkapa kuhan jigittelyyn, taimenen koskikalastukseen ja hauen heittoon. Testasimme kyseisen kokoluokan uutuudet jo ennen kesäsesongin alkua.

SUURVERTAILUSSA OHUET KUITUSIIMAT: Paljon lupauksia paksumpia
* Siimavalmistajat tuntuvat oikein kilvoittelevan siitä, kellä on tarjota ohuimmat siimat. Ohuimpien siimamallien välillä on kuitenkin isoja eroja ja mainoslauseissa paljon suoranaista harhaanjohtamista.

SUURVERTAILUSSA 17 LAHNAKATISKAA: Yksi ylitse muiden
* Lahnatalkoot jatkuvat. Seitsemäntoista katiskan suurvertailussa nielultaan pehmeäverkkoisin katiska Rampo pyydysti mahtavan lahnasaaliin ja osoittautui erinomaiseksi kutulahnan pyydykseksi.

KAUDEN 2011 UUDET VIEHEET
* Uusia värejä, koukkuja ja pintoja
* Mateennahkaa ja hehkuvia vaappuja
* Tuontivieheiden hätkähdyttävät uutuudet
* Värikäs tusina hauenkalastajalle kevääseen ja syksyyn
* Kaksi tusinaa kapuloita kesähauelle

JARIN KANSSA KALASSA: Saimaalta saa
* Keväällä kohta jäidenlähdön jälkeen on otollinen aika lähteä järville jalokaloja jahtaamaan. Hyvä osoite uistelureissulle voi olla esimerkiksi Saimaa Lappeenrannan tuntumassa.

JARIN KANSSA KALASSA: Toutainennätykset paukkuvat Kuokkalankoskilla
* Suurisuinen särkikalamme toutain nauttii enenevää arvonnousua vapakalastuskohteena. Lempäälän koskilla voi ottaa mittaa jopa Suomen ennätystä hätyyttelevien vonkaleiden kanssa.

SÄRKIKALAT: Toutain muuntuu ravinnoksi ja koruiksi
* Moni ajattelee, että eihän mokoma petokala kelpaa kuin jätesäkkiin. Ruotoinenkin se on kuten muut särkikalat. Mutta Päivi Lähteellä on eriävä mielipide. Hän hyödyntää kalat luineen päivineen ruokana ja korumallistona.

KALAVENEET: Kajakilla kalassa sähkön voimalla
* Pari kautta tuli testailtua kalastusta kajakilla ns. hartiavoimin kunnes mielenkiinto sähkömoottorilla varustettua versiota kohden kasvoi niin suureksi, että moista kapinetta oli päästävä kokeilemaan. Tulokset olivat jopa hieman yllättäviä ennakko-odotuksiin nähden, kertoo kalastusopas Jorma Koivuniemi.

KUUKAUDEN PERHO: KK-perho/Sepon perho
* Mustat perhot, joissa on hieman punaista, ovat monien myönteisten kokemusten perusteella erityisen ottavia Suomenselän koskilla. Vaikka nyt esiteltävä Sweeny Todd oli alun perin järviperho, se on saanut virtavesissäkin erinomaisen vastaanoton vaatimattomasta ulkoasustaan huolimatta.

ERÄVAELTAJALLE: Teltat kevenevät jo äärirajoilla
* Aktiiviset retkeilyn harrastajat ja erityisesti välineiden kilpavarustelua seuraavat ovat havainneet sen jo kauan sitten. Välineet kevenevät samalla, kun vauhti maastossa lisääntyy. Megatrendi koskee myös telttoja, joiden valmistajat tavoittelevat koko ajan uusia keveysennätyksiä.

ERÄVAELTAJALLE: Uusia erikoisvälineitä retkeilyyn
* Ortlieb Elevation 32, suihkutiivis alppireppu
* Samsung Xcover, puhelin kovaan käyttöön
* Ortovox Merino Supersoft, sekoitevillaa herkkähipiäiselle
* Leatherman Style CS, pikkulinkkarin tyylipäivitys

TÄLLÄ ERÄÄ: Ihmeaine Sugru
* Ehkä parasta Sugrussa on se, että täysin kovettuneenakaan se ei ole pinnaltaan kivikovaa, vaan aineeseen jää hyvin pieni joustava ominaisuus. Tämä mahdollistaa Sugrun käyttämisen pieninä iskuesteinä, tai vaihtoehtoisesti se antaa miellyttävän käsituntuman kädessä pidettäville esineelle.

TÄLLÄ ERÄÄ: Siuronkoskea muutetaan
* Kaivinkoneet mylläävät Nokian Siuronkosken tulvajuoksutusuomaa. Suuria, siihen joskus tuotuja kiviä räjäytetään palasiksi ja nostetaan ylös. Muutosten jälkeen saa Siuronkosken voimala lisää tehoa, kalastajat saavat enemmän tilaa ja nopeammin virtaavaa vettä. Koskeen jätetään myös kutupaikkoja.

TÄLLÄ ERÄÄ: Ammattikalastajat hyljesietokoulutukseen
* Hyljesietokoulutus. Siinäpä hyvä esimerkki nykyajan nimihirviöstä. Tällainen koulutus on kuitenkin ehtona ammattikalastajien hakemalle hylkeiden sietopalkkiolle. Koulutus keskittyy hylkeistä ja hyljevahinkojen torjumisesta saatuihin käytännön kokemuksiin. Ehto perustuu Euroopan komission hyväksymään toimintaohjelmaan.

TÄLLÄ ERÄÄ: Lähiretkelle Sipoonkorpeen
* Vuosikausien vääntö Sipoonkorven kohtalosta päättyi, kun siitä perustettiin kansallispuisto 2. maaliskuuta 2011. Tarpeeseen tuli, voisi todeta. Uudesta kansallispuistosta tulee varmasti muotoutumaan Nuuksion vastapari luontokohteena, jolla on vetovoimaa ja jonne hakeudutaan.

TÄLLÄ ERÄÄ: Erikoisliike Espoosta
* Länsiväylä, virallisemmin kantatie 51, johtaa liikenteen Helsingin keskustasta eteläisen Espoon kautta länteen. Tällä osin kuusikaistaisella moottoritiellä liikkuu 50 000–80 000 autoa vuorokaudessa. Näin suurten ihmisvirtojen ansiosta Länsiväylän varrella on useita kauppakeskuksia ja markettikeskittymiä, mutta  vain yksi kalastustarvikkeiden erikoisliike, Niittykummun ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa hieman ”pihan puolella” sijaitseva Kala-Pekka.

ERÄTARINA: Tuhannen tuikin järvi
* Sillä järvellä läiskytteli pinnassa niin valtavasti kaloja, etten ole moista koskaan ennen nähnyt. Niitä oli satoja, ellei peräti tuhansia. Koko pikkujärvi näytti ihan kuin kiehuvan.

t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi