Kirjoittaja Aihe: ERÄ 5/11 ERÄTARVIKEKATSAUS: Jerkkaajan matalat hyrrät...  (Luettu 4618 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 5/11 ERÄTARVIKEKATSAUS: Jerkkaajan matalat hyrrät, Rami Elorannan suurhaukiopas osa 3, kevätsiian onkijan opas, haukimiehen varusteet, rysäpyynnin alkeet, kosketusnäytölliset paikantimet...

PÄÄKIRJOITUS: Alamittaiset aina vapautettava
* Päätoimittaja Seppo Suuronen käsittelee edesmenneen eduskunnan viime hetkillä päättämiä kalastuslain kokonaisuudistukseen liittyviä uusia säännöstöjä, jotka astuvat voimaan keväällä 2012. 
”Merkittävin muutos jokaiselle kalastusta harrastavalle ja harjoittavalle tulee olemaan säännös, jonka mukaan jokainen alamittainen kala on aina vapautettava. Oli kala sitten missä kunnossa tahansa, vaikka kuollut.
Tämä selkeyttää huomattavasti esimerkiksi kalastuksen valvojien työtä ja on yksinkertainen ja helposti toteutettava sääntö. Ei tarvitse enää ruveta venyttämään saaliskalaa eikä omaatuntoa.
Elävänä vapautetut alamittakalat jatkavat suurimmalta osin kasvamistaan kunnon mittoihin ja kuollut alamittainen palaa luonnon kiertokulkuun jonkun toisen eliön hyödyksi. Enää ei kuitenkaan kalastajan.”

ERÄN VUOSIUISTIN 2011: Smoltti 13 g
* Erän kaikille kestotilaajille jaetaan etuasiakaslahjana riihimäkeläisen Korkiakosken Uistimen valmistama 13-grammainen Smoltti, jonka jujuja ovat erikoinen rakenne ja tavaton monipuolisuus.

KEVÄTSIIAN ONKIJAN OPAS
* Siianonginnan suosion salaisuus on varmasti sen yksinkertaisuus ja saalisvarmuus. Kokeilemaan pääsee tavallisilla virppavehkeillä, tarvittavaa merenrantaa riittää valittavaksi asti, eikä saaliin saaminen ole vaikeaa edes ensikertalaiselle. Kunhan perusopit ovat hallussa.

VERTAILUTESTI: Jerkkaajan matalaprofiiliset hyrräkelat
* Nykyhyrrä on testiryhmän asettamien kriteerien mukaan kuin urheiluauto, matala ja nopea. Rynkytimme näitä urheiluhyrriä läpi kaksi tusinaa eli 24 kappaletta. ”Ferrarit” erottuivat yllättävän helposti.

VERTAILUTESTI: Kosketusnäytölliset paikantimet pakkasessa
* Kun paikantimen kaikki toiminnot valitaan näyttöruudulta koskettamalla paljaalla sormenpäällä, se on helppoa mukavissa olosuhteissa. Mutta eräharrasteissa olosuhteet eivät aina ole mukavat tai lämpimät.

VERTAILUTESTI: Rysillä lahnamassaa karsimaan
* Lahnasta on tullut monin paikoin todellinen riesa lajin räjähdysmäisen lisääntymisen takia. On siis aika opetella rysäpyynnin alkeet.

RAMI ELORANNAN SUURHAUKIOPAS 3: Mistä ja miten
* Suurhaukien ottipaikat kiinnostavat varmasti lähes jokaista. Ennätyshauen voi kuitenkin löytää siimansa päähän lähes mistä vain. Paikkatieto ei ole yksin avain onneen.

KALASTUSTAIDOT: Haaveet todeksi haavilla
* Moni kala on sählätty karkuun, kun kalastajalta on puuttunut työkalu nimeltä haavi. Tai kun on käytetty vääränlaista haavia väärässä tilanteessa. Tarkastelemme, minkälainen tulee haavin olla milloinkin.

HEITTOKALASTUS: Haukimiehen perustyökalut
* Leukapihdit, koukkupihdit ja kidanavaajat – ne ainakin pitäisi jokaisella kalamiehellä olla haukihommissa aina mukana.

HEITTOKALASTUS: Vieraaksi veneeseen
* Kuinka pitää kalastuksessa tarpeelliset apuvälineet järjestyksessä vieraassa veneessä, jos sen tarkkaa mallia ei etukäteen tiedä?

KEVÄTPILKKIMINEN: Kesävieheitä kevätjäille
* Kesäkalastukseen tarkoitetun viehepakin voi kaivaa esille kevättalvellakin. Sen kätköistä löytyy monta peliä, jotka toimivat myös pilkkivavalla pompoteltuina.

KEVÄTPILKKIMINEN: Muikkuja pilkillä
* Koukkukalastuksessa muikku on lähes tuntematon laji, mutta kevättalvisin sitä voi pyytää myös pilkillä.

ERÄVARUSTEET: Kymmenen mieluisinta erävarustettani
* Osa ulkoilmaihmisen hankkimista varusteista osoittautuu huonoiksi, osa hyviksi ja osa markkinamiesten harmiksi kestää jopa isältä pojalle.

JARIN KANSSA KALASSA: Keväisissä lohiriehoissa
* Kevät on runsauden aikaa kalastajalle, kun luonto tarjoaa mahtavat mahdollisuudet hauen heittoon, siian onkimiseen, silakan litkaukseen, taimenen vetouisteluun ja koskikalastukseen tai vaikka istarikirjojen narraukseen.

KALASTUSVÄLINEET: Solmi-itse-peruke
* Valmisperukkeita saa noin puolella hinnalla siitä, mitä kunnolliset itse tehdyt perukkeet maksavat. Ero kannattaa kuitenkin maksaa ja vaiva nähdä.

ERÄVAELTAJA: Ahkion kanssa rautumaille
* Norjan tunturiylängöt tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet luonnon rauhaa etsivälle raudunpilkkijälle. Rohkeasti vaan viikon varusteet ahkioon ja hiihtämällä tavoittelemaan ainutlaatuisia kokemuksia vailla moottorikelkkojen pärinää.

OUTDOOR: Asusteita ja varusteita
* Kunnon kantolaite naiselle
* Alusasu iholla
* Oiva oloasu
* Tietokone ranteessa maastoon

SUOMEN SUURIN KALA 2011: Kilpailu käynnistynyt
* Vapasarjoissa mukana jo yli kuuden kilon made ja pilkillä saatu yli kolmekiloinen järvitaimen. Yhdistettyä pyydyssarjaa johtaa upea 3,240 kg hopearuutana.

TÄLLÄ ERÄÄ: Kemi- ja Ounasjoen lohiprojekti etenee
* Porrasprojektin edistyminen tuo tullessaan painetta rajoittaa lisää Isohaaran ja varsinkin Kemijoen terminaalialueen kalastusta, mitä kaikki asianosaiset eivät ota vastaan myönteisessä hengessä.

TÄLLÄ ERÄÄ: Lahjoita laattasi Saaristomerelle
* Turun merikeskuksen Forum Marinumin edustalla oleva aukio on tarkoitus päällystää 3500 yksityishenkilön rahoittamalla kivilaatalla, joista rahat ohjataan Saaristomeren suojeluun.

TÄLLÄ ERÄÄ: Mätirasiasta taimenen pelastus
* Mitä pienemmillä poikasilla taimenistutukset tehdään, sitä paremmin poikaset menestyvät. Mätiä pienempinä poikasia ei voi istuttaa, joten siitä on lähdettävä.

TÄLLÄ ERÄÄ: Kamat kateissa?
* Suomalaisfirman kehittämiä pieniä merkintälätkiä, Qvandeja, voi kiinnittää tavaroihin ja löytäjä puolestaan voi Qvandin tiedoilla ilmoittaa netin kautta omistajalle tavaran löytymisestä.

TÄLLÄ ERÄÄ: Eräoppaalta vaaditaan paljon
* Erä- ja luonto-oppaille löytyy matkailun sesonkiaikoina hommia helposti, mutta ympärivuotisesti itsensä kykenevät tällä työllä elättämään vain ne, joilla on riittävästi erikoisosaamista.
 
TÄLLÄ ERÄÄ: Kalle Vaarasen ME-ahven virallistettiin
* Säkyläläisen Kalle Vaarasen viime vuonna saalistama jättiahven on otettu virallisesti kansainvälisen urheilukalastusjärjestö IGFA:n maailmanennätyslistalle All Tackle -sarjassa. Onneksi olkoon Kalle!

TÄLLÄ ERÄÄ: Merikotkat levittäytyvät sisämaahan
* Pysyvästä sisämaahan levittäytymisestä kertoo se, että merikotka on pesinyt Kanta-Hämeessä jo parina kesänä onnistuneesti. Uudesta alalajista eli järvikotkasta ei sentään vielä yhden pesivän parin perusteella voida puhua.

TÄLLÄ ERÄÄ: Uudistunut Jeri-koiranrinkka
* Kotimainen Jeri-koiranrinkka on niitä harvoja tuotteita, joita voi varauksetta suositella täysin hintansa arvoiseksi.


t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi