Kirjoittaja Aihe: Kalastuspukua veneeseen?  (Luettu 9144 kertaa)

Poissa kalapuikko

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 10
Kalastuspukua veneeseen?
« : 04.04.11 - klo:11:44 »
Alkaa olemaan melko vanhoja tähän aiheeseen liittyvät postaukset sivuilla, joten aloitellaan uutta väittelyä aiheesta toukokuista ensimmäistä Norjan reissua odotellessa. Mitä siis arvon konkarit puette päällenne veneeseen keväiselle Jäämerelle?

Hengittävä pelastuspuku olisi ehkä paras vaihtoehto, mutta vähäisellä käyttöasteella turhan kallis investointi. En usko pelastuspuvun välttämättömyyteen tavallisessa venekalastuksessa porukalla kalastettaessa, koska vene on kuitenkin veden varaan jouduttaessa vieressä. Toki kuivapuku pitää oikein käytettynä ukon tai akan kuivana ja lämpimänä vedessäkin, mutta olisiko tuo kuitenkin tarpeellisempi isommissa kalastusaluksissa, joissa pelastautumisajan voisi kuvitella olevan pidempi. Myös yksin kalastaessa pelastuspuku olisi perusteltavissa. Itselläni on noin tuhannen tunnin kokemus kuivapukusukeltamisesta Polarsafety 905 Pro puvulla Suomenlahdella ja monien kommelluksien perusteella voin sanoa, että kuivapuvulla ei käytännössä pysty uimaan (ilman räpylöitä) varsinkin jos on maininkia ja virtausta. Kuivapuvulla pystyy lähinnä kellumaan parhaimmillaan jopa oikeassa asennossa odottaen avun saapumista. Vahingon sattuessa adrenaliinipiikki on niin kova, että veneeseen kyllä noustaan kylmästäkin vedestä, jos vene on lähellä. Veneessä selviytyminen kylmettyneenä edellyttää päteviä varavaatekertoja ja mieluusti hyttiä. Muuten tulee todella kiire rantaan.

Toinen vaihtoehto on kelluntahaalari, joka ei yksistään riitä kelluntavälineeksi, mutta onpahan kuitenkin jonkinmoinen kalanlimankerääjä ja kuitenkin lämmin, vesitiivis ja parhaimmat jopa hengittäviä. Lisäksi edullinen investointi verrattuna kuivapukuun. Mielellään vielä kaksiosaisena.

Kolmantena on sitten peruskuoriasut, joita itse käytän kotoisilla vesillä säässä kuin säässä. Plussana on keveys ja monikäyttöisyys eli koirankusetukset ja retkeilyt onnistuu samoilla vermeillä. Kerran olen kuoriasu päällä pudonnut uveavantoon eikä kevyt asu ainakaan haitannut ylösnousemista.     

Poissa Veku1

 • Admin
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 400
Vs: Kalastuspukua veneeseen?
« Vastaus #1 : 04.04.11 - klo:12:52 »
Turvallisuudestahan ei kannattais tinkiä mutta itsekkin olen tyytynyt 2-osainen kelluntapuku+paukkuliivi yhdistelmään ::). Kylmän veden aikaa tulee kiire päästä vedestä ym. mut pidän sitä lähinnä tiedostettuna riskinä olla ilman kuivapukua. Se on vaan muulla toiminnalla koitettava pienentää riskiä veden varaan joutumisesta ja jos jostain syystä näin käy niin on vaan toivottava et onni on puolella. Jos ja kun itsellänikin tulee enemmän tunteja merellä niin varmaan ostan kunnon puvun mut niin hassulta kun se kuulostaa niin on hinta vielä sen verran kova et en ole vielä ostanut. Ainakin omasta mielestä tuo 2-osainen kellupuku on muuten loistava päällä koska pitää kuivana sateessa ja tuulessa eikä kuitenkaa juurikaan rajoita liikkumista.

Poissa joro

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 297
Vs: Kalastuspukua veneeseen?
« Vastaus #2 : 04.04.11 - klo:19:32 »
2-osainen pelastautumispuku ja paukkuliivit.
toivottavasti nuo ovat hätävarjelun liioittelua, mutta ne ovat käytössä
norjassa sekä kotoisilla merialueilla.
jos veneen kippaa vaikkapa myrskyssä ympäri, niin avun saapuminen voi kestää
kauan, jos joku on nähnyt tapahtuman.
vesi on norjassa kylmää, joten siellä ei kauan voi uida.

Poissa johannes

 • Norjan merikalastuksesta kiinnostunut
 • Viestejä: 7
Vs: Kalastuspukua veneeseen?
« Vastaus #3 : 04.04.11 - klo:23:58 »
Käytän Ursuit gemino Operative pukua, olihan tuolla hintaa aikalailla mutta silti halpa hinta henkivakuutukseksi ja oikein käytettynä ja huollettuna on aikalailla ikuinen tai ainaskin pitkäikäinen.
Kaksi reisuistani on ajoittunut huhti/toukokuun alkupuolelle ja voin kertoa että oli kelit senverran rumat että eipä huolettanut puvun hinta tippaakaan.
Mutta puvun alle se vaatetus onkin sitten pikkasen vaikea valita ettei tulis liian kuuma tai kylmä.
No näin minä sen ostoksen perustelin itselleni ja ei vaimokaan siitä raivaria saanu  ;D