Kirjoittaja Aihe: Kalojen tuntema kipu  (Luettu 1837 kertaa)

Poissa Sepi-?

  • Yleisvalvoja
  • Vakavampi harrastaja
  • *
  • Viestejä: 299
  • Onkivamies
Kalojen tuntema kipu
« : 02.01.11 - klo:22:49 »
Professori Victoria Braithwaite on tutkinut kalojen kipuaistimuksia Bergenin yliopiston Biologian laitoksella Norjassa. Hän kertoo tuloksistaan kirjassa Do fish feel pain? (Tuntevatko kalat kipua?). Kipututkimusten pelätään vahingoittavan muun muassa kassilohen vientiä ja muuta kalateollisuutta. "Kalojen kipuprosessi on monimutkaisempi kuin pelkkä refleksi. Ne ovat tietoisia tilastaan", Braithwaite väittää Bergenin yliopiston På Høyden-nettilehdessä. http://www.kaleva.fi/uutiset/kalojen-tuntema-kipu-puhuttaa-norjassa/883327

Joudutaanko me nyt pohtimaan eettiseltä kannalta harrastustamme, eli teemmekö suurta vääryyttä, joka ei soijanpurijoille ole ongelma eikä mikään. Entä jos kasvisintoilijakin joutuu vastaavien kysymysten eteen, mikä on täysin mahdollista. Eläviä eliöitä ne ovat kasvitkin.
Itseasiassa jopa hiiva lasketaan kai sellaiseksi, joten sitten taitaa jäädä iltaoluetkin vähiin.

http://www.tiede.fi/artikkeli/738/missa_sarki_siella_jarki
Tämän mukaan kala oppii siinä missä koiruuskin, tai jopa paremmin kun alakerran piskit.

Neurobiologian professori James Rose Wyomingin yliopistosta julkaisi v. 1998 kalojen kivusta katsauksen, joka on vastine vapaa-ajan kalastukseen kohdistettuun kritiikkiin. Rose puolustaa kalastusta ja toivoo luonnonsuojelijoiden siirtävän huomionsa kivun pohtimisesta kalojen tuhoutuvien elinympäristöjen suojeluun.

Rosen mukaan kalat eivät voi tuntea kipua, koska niillä ei ole aivokuorta. Kivun kokeminen on psykologista: aistimus syntyy vahingoittuneessa kohdassa, mutta vasta aivojen kuorikerroksessa se muuttuu tuskan tunteeksi. Kipu edellyttää tietoisuutta, mutta kala vain reagoi vahingoittaviin ärsykkeisiin vaistomaisesti. Vastaavin perustein hän esittää, ettei kala myöskään voi pelätä; pakoreaktio perustuu refleksiin, ei pelkoon.

Rosen artikeli herätti tietenkin vastaväitteitä. Evolutiivisesti on loogista, että eliöt kokevat kipua välttyäkseen vahingoittumasta. Kaloilla pitäisi siis olla jonkinlainen nisäkkäistä poikkeava mekanismi kivun hyväksikäyttöön, mutta todisteita tällaisesta mekanismista ei ole esitetty.
Tiede lehdestä tämäkin.

Vielä en laita kalavehkeitä myyntiin, vaan aion jatkaa harrastusta nykyiseen hiipuvaan tahtiin.
Ikuisuusaihe, mutta panee se kuitenkin miettimään?« Viimeksi muokattu: 02.01.11 - klo:23:21 kirjoittanut Sepi-? »