Kirjoittaja Aihe: ERÄ 11/2010 HAUKIOPAS + VUOSIKIRJA  (Luettu 2914 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 11/2010 HAUKIOPAS + VUOSIKIRJA
« : 22.09.10 - klo:16:20 »
ERÄ 11/2010 HAUKIOPAS: Paljastaako mustavalo ottivieheet, tosi isojen poikien kumiankat, haukikatiskat vertailussa, haukea soutujigaten...

LISÄKSI: Erän kestotilaajille etuasiakasetuna 180-sivuinen Erän Vuosikirja 2010

PÄÄKIRJOITUS: Haukea hyljeksitään
”Osa kalastajista, kuten myös suuri osa Erän lukijoista, pitää haukea mielenkiintoisena ja haastavana saaliskohteena. Osa taas pelkästään kiroaa, kun hauki iskee epätoivottuna sivusaaliina vieheeseen tai sotkee verkot.
Vaikka haukea on yritetty julistaa pyydä ja päästä -kalastustyyliä harrastavien pyhäksi eläimeksi, joka tulee aina palauttaa takaisin kasvamaan, muistutan vienosti, että hauki on myös aivan erinomainen ruokakala, kun sitä osaa oikein käsitellä ja ruoaksi laittaa.
Sen sijaan ainakin itse olen luopunut hauen tarkoituksellisesta kalastamisesta kutuaikaan keväällä, sillä saan tämän kalalajin pyytämisestä eniten sykähdyttäviä hetkiä nimenomaan syksyllä, jopa hyvin myöhään syksyllä. Suosittelen. Ja kaipaan hauelle laajempaakin kuturauhaa”, kirjoittaa päätoimittaja Seppo Suuronen.

TÄLLÄ ERÄÄ: Syyskohteita koskikalastajalle Lohen ja taimenen kuturauhoitus virtavesissä sulkee monet kalapaikat ajaksi 11.9.–15.11. Aivan toimettomaksi ei koskikalastajan kuitenkaan tarvitse jäädä, sillä muutamiin kalojen kudun kannalta vähäarvoisempiin kohteisiin on haettu poikkeuslupa, jonka turvin pyynti jatkuu. Vastuunsa tunteva kalastaja päästää kuitenkin hääpukuisen lohen ja taimenen tähän aikaan syksystä aina takaisin.

TÄLLÄ ERÄÄ: Syksyinen lippotapahtuma nuorille Vantaansuun vapaa-ajankalastajat ry. järjestää pääasiassa nuorille suunnatun lippotapahtuman Vantaanjoen suulla lauantaina lokakuun 9. päivänä klo 10–14. Lisätietoja: www.vavakala.com

TÄLLÄ ERÄÄ: Kevlar Steel tuli takaisin
Optima Kevlar Steel oli vuosikymmen sitten varmastikin paras hauen perukemateriaali. Nyt se on tullut takaisin.

TÄLLÄ ERÄÄ: Väylän lohikesä 2010
Skandaali! Tornion–Muonionjokeen nousi RKTL:n tutkimusten mukaan vain reilut 16 000 lohta. Viime kauteen verrattuna saalismäärät putosivat yli 30% ja vuoteen 2008 rinnastettuna pudotus oli jo yli 50%.

PUHEENVUORO: Suurhaukia välttelemään
Yli 75-senttisille merihauille suunnitellaan Ruotsissa lain suojaa. Alamitta (40 cm) puolestaan tarkoittaa, että sallittuja olisivat käytännössä n. 1–3 kg:n kalat. Pienemmät ja suuremmat pitäisi päästää takaisin.

HAUKIOPAS: Hauen vuosi kudusta kutuun
Vuoden verran kestäneen Erä-lehden järjestämän haukiseurannan aikana saatuja tietoja tarkastelemalla voi varmistaa aiempia väitteitä hauen käyttäytymisestä.

HAUKIOPAS: Onko hauki uhka lohikalojen poikasille?
Hauen ravinnonkäytöstä tehdyt tutkimukset osoittavat hauen petomaisen maineen liioitelluksi.

HAUKIOPAS: Haukeahan saa vaikkei yrittäisikään Mitä enemmän haukea kalastaa, sitä varmemmin huomaa, että haukea ei välillä saa, vaikka kuinka yrittäisi.

HAUKIOPAS: Intuitio, (hauen)kalastuksen menestystekijä Kalastus on mitä suurimmassa määrin juuri intuitiota, tiedostamatonta tietoa.

HAUKIOPAS: Koska hauen "ostopäätös" syntyy Hauenkalastuksen avoimiin kysymyksiin kuuluu, miksi kala päättää ottaa vieheeseen ja mitä kalastaja on silloin tehnyt oikein?

HAUKIOPAS: Paljastaako mustavalo ottivieheet Perholla kalastava kaverini kertoi, että UV-valossa katsomalla hän sai kasasta haukiperhoja poimittua esille ottipelit. Päätin kokeilla samaa uistinpuolella.

HAUKIOPAS: Tosi isojen poikien kumiankat Arto Kojo toimitti aikoinaan hauenkalastukseen soveltuvista, noin 15-senttisistä kalajigeistä jutun, joka oli otsikoitu ”Isojen poikien kumiankat”. Noista ajoista ovat niin pojat kuin kumiankatkin kasvaneet.

HAUKIOPAS: Jättijigien heittokokemuksia järviltä Jättikokoiset jigit ovat hämmästyttäneet heittokalastajia pitkään, eikä vähiten järvivesillä. Millaisilla välineillä näitä karmivan kokoisia lötköjä olisi paras nakella, missä ja saako niillä mitään?

HAUKIOPAS: Haukea soutujigaten
Airoon kiinnitetyn vapatelineen avulla yhdistyvät jigauksen ja soutu-uistelun parhaat puolet.

HAUKIOPAS: Yhdeksän tonnia jalokalaa
Hauenuistelun EM-kisoissa Oulujärvellä nostettiin ”jalokalaa” eli haukea yli yhdeksän tonnia.

HAUKIOPAS: Haukikatiskat vertailussa
Seitsemäntoista suurkatiskan jättivertailussa hauen kutuaika jätettiin väliin, mutta haukia silti saatiin runsaasti.

JARIN KANSSA KALASSA: Naantalissa nappaa onkeen opastetusti Opastetulle onkireissulle? Miksipä ei, vaihtelun vuoksi. Lisäksi lapsena hankittuja onkitaitojakin on hauska kohentaa.

JARIN KANSSA KALASSA: Mäskittämällä saalis paranee Kalastusopas Jarmo Niitynperän mäskireseptit lahnojen ja särkien houkuttelemiseksi.

JIGIKALASTUS: Lisäkoukulla tehoa jigikalastukseen Lisäkoukku sopii kaikkeen jigikalastukseen ja voi olla ratkaiseva tekijä saalispussin kartuttajana huonolla syönnillä ja erityisesti kylmässä vedessä. Uudet niksit vielä helpottavat lisäkoukun käyttöä.

KUUKAUDEN PERHO: Vesirotta hauenpyyntiin Tähän yksinkertaiseen sidokseen tarvitaan vain muutamia kukon niskahöyheniä, solumuovin pala sekä paksua kuitusiimaa. Sidontaan ei kannata uhrata liikoja paukkuja. Kun yksi on purtu pilalle, sidotaan toinen tilalle.

OUTDOOR: Pihka hoitaa
Kansan parannusperinteestä löytyy rutkasti esimerkkejä pihkan käytöstä monissa vaivoissa. Vanha sukupolvi neuvoo edelleen nuoria laittamaan tuoretta kuusenpihkaa tulehtuneeseen finniin tai pienempään haavaan. Hoidon teho, nopeus ja ilmaisuus yllättävät epäilevimmänkin.

ERÄVAELTAJAN KOTIMAAN KOHTEET
Kaikkien kaira Ylläs tarjoaa jokaiselle jotakin Seitsemän tunturin seurassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Päiväretki 4-tieltä Rastigaisalle


t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi