Kirjoittaja Aihe: ERÄ 7/2010: Digivaakatesti, tunturikalastajan opas, Tornionjoen soutusuvannot...  (Luettu 2752 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 7/2010: Digivaakatesti, tunturikalastajan opas, Tornionjoen soutusuvannot, kuhaa virtavesistä...


PÄÄKIRJOITUS: Kalalla on monta hintaa
"Ammattikalastajat saivat RKTL:n julkaiseman tilaston mukaan vuonna 2009 useimmista saalislajeista korkeampaa hintaa kuin vuotta aiemmin. Parhaiten maksettiin kuhasta (5,09 e/kg) ja siiasta (4,59 e/kg), kun luonnonlohesta saatu hinta oli jo jonkun verran alhaisempi (4,41 e/kg) ja ahvenen (1,48 e/kg) ja hauen (1,18 e/kg) jo selvästi pienempi.
Huomio kiinnittyy ammattikalastajien saamaan palkkaan ahvenesta. Sama kalahan maksaa nahattomana fileenä kaupoissa lähes poikkeuksetta 30 euron verran kilolta.
Mistä ihmeestä siihen kertyy niin paljon lisäeuroja", ihmettelee päätoimittaja Seppo Suuronen.
"Ilmoittaudun tässä julkisesti vapaaehtoiseksi maksumieheksi kyllä tuolla 30 euron kilohinnallakin, jos kauppias pystyy täysin varmistamaan, että tarjolla oleva ahvenfilee on tuoretta, oikeaoppisesti säilytettyä ja mieluummin kotimaista alkuperää.
Tiedän kuitenkin, että ´tuoreena´ kaupoissa myytävä kala ei läheskään aina ole kovin tuoretta, puhumattakaan siitä, että se olisi kotimaista luonnonkalaa."

SUURVERTAILU: Tehotestissä 16 digitaalista kalavaakaa
Perinteisesti tärkein vaakojen arviointikriteeri on ollut absoluuttinen punnitustarkkuus. Tässä testissä väitetään, että vaa'an todellisella tarkkuudella ei ole kalastuskäytössä merkitystä, vaan "hyvyyden" määrittävät muut tekijät.

KUHA: Kuha pitää virtaavasta vedestä
Kuhaa, tuota liikkeiltään laiskanpulskeaa ja siiman päässäkin säyseästi käyttäytyvää kaveria, ei ensi alkuun luulisi kosken asukkaaksi. Tosiasiassa kuha tunkee virtaavaan veteen mielellään ja tarjoutuu silloin haastavaksi pyyntikohteeksi.

KUHA: Lindy Rig täsmäaseeksi kuhalle
Pohjoisamerikkalainen valkosilmäkuha muistuttaa käyttäytymiseltään melko paljon meikäläistä serkkuaan, joten sikäläiset ammattioppaat ja kalastuskilpailujen rahapalkinnoilla elävät kilpakalastajat ovat samalla edelläkävijöitä uusia kalastustekniikoita ja välineitä kehitettäessä.

TUNTURIKALASTAJAN OPAS: Tähtäimessä taianomaiset tunturikalat
Vaeltaminen tunturiylängöllä kiehtoo monia. Pohjoisen tuntureissa on jotain sanomattoman salaperäistä ja rauhoittavaa. Ja mikä parasta, kirkkaissa tunturivesissä ui taimenia ja rautuja. Aitoja ja villejä luonnonkaloja.

TUNTURIKALASTAJAN OPAS: Varustevinkkejä kalavaellukselle
Rinkan kanssa vaeltaminen on kalastajalle yleensä tuskaa, koska kalarompetta on mukana aina liikaa. Paljastamme  muutaman varusteisiin liittyvän vinkin, jolla ongelmia voi lievittää.

TUNTURIKALASTAJAN OPAS: Harjusta, haukea ja hiljaisuutta
Lappiin kalaan. Mutta minne mennä, jos haluaa etsiä jalokalojen lisäksi maisemia, joita ei matkamuistomyymälöiden postikorteista löydä? Tai missä törmääminen toiseen kalastajaan tai vaeltajaan on harvinaisempaa kuin muualla? Sellainen kohde on Tarvantovaaran erämaa.

TEE-ITSE: Vapaputki mittojen mukaan
Valmiit vapaputket ovat pääosin kömpelön kokoisia, melko raskaita ja yleensä reilusti toista metriä pitkiä. Sellaisia on hankala kantaa rinkkaan kiinnitettynä. Mutta mittojen mukaan itse tehty putki istuu rinkan kylkeen kuin valettu.

LOHI: Elämyksiä lohijoen rannoilla
Rannalle jäävä kalamiehen kaveri voi tuntea olonsa yksinäiseksi ja päivänsä pitkästyttäviksi. Mutta Tenon lohimiesten mukana kulkevalla ei ole tarvetta tyytymättömyyteen tai kylmissään kököttävään rantavahdin rooliin, sillä jokilaakso tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa.

LOHI: Suomeksi Norjaan kalastamaan
Pohjoiseen suuntaavien lohestajien ja muiden kalastuksesta kiinnostuneiden kannattaa pitää mielessä se, että eräin paikoin Norjan puolella selviää selkeällä suomella. Ei tarvitse ruveta solkkaamaan koulussa päntättyä pakkoruotsia, jota välttämättä norjalaiset eivät tahdo ymmärtää, puhumattakaan, että itse ymmärtäisi norjalaisten puhetta.

LOHI: Väylän soutusuvannot
Vielä 1960-luvulla Tornionjokea suunniteltiin valjastettavaksi, mutta hanke vesittyi lopulta ruotsalaisen osapuolen innon hiipumiseen. Suomalaisilta virtaa patoamiseen olisi riittänyt. Niinpä nyt meillä on yksi Euroopan upeimmista vapaista lohijoista.

LOHI: Kalakohteena Pellon Lampsuvanto
Hieman Pellon kirkonkylän alapuolella avautuva mietovirtainen Tornionjoen Lampsuvanto on helposti saavutettavissa ja soudettavissa. Virta on verraten mieto, eikä vaarallisia kiviä ole.

LOHI: Lohihyrrien jarruissa eroja
Lohiluokan hyrräkelojen jarruista kuulee kerrottavan kaikenlaista tarinaa ja siksi päätimme ruveta selvittämään asiaa tarkemmin. Kenttäkokeissa vastaväittäjinä toimivat lohet ja tarkempaa tietoa saimme laboratoriokokeista.

LOHI: Lohiluokan perhokelojen kuninkaat
Lohestus on makeanveden kalastuksen kuninkuusluokka, joten välineidenkin on oltava sen mukaisia. Me etsimme huutokaupoista ja nykymarkkinoilta kaikkien aikojen lohiperhokelaa. Voittaja paini aivan omassa sarjassaan.

ERÄ VAELTAJA: Paanajärven kansallispuistossa
Nykyisen itärajan takana sijaitseva Paanajärven seutu oli suosittu matkailukohde 1800-luvun lopussa, jolloin alueella kävi parituhatta suomalaista matkailijaa vuodessa, mm. Akseli Gallen-Kallella sekä I. K. Inha.

ERÄ VAELTAJA: Vaellus Kainuun katolla
Tonkohuikonen on 60 km pitkä vaellusreitti, joka kulkee Itä-Suomen komeimpien vaarojen kautta. Sitä kutsutaan Suomen kauneimmaksi.

JARIN KANSSA KALASSA: Puronieriää jallittamaan
Korean värinen puronieriä on Suomessa tulokaslaji, joka kilpailee elintilasta taimenen kanssa. Siksi sen pyytämistä voi pitää jopa suositeltavana. Vaihda siis tammukat puronieriään ja koe purokalastuksen eksotiikka.

JARIN KANSSA KALASSA: Majakosken katsaus
Majakosken ykköskala on taimen, mutta vähemmän jalojen lajien pyyntiin koski soveltuu vielä paremmin. Järveltä on lyhyt matka kosken alle lounastamaan, ja sitä mahdollisuutta ahvenet, kuhat, hauet ja säyneet käyttävät mieluusti hyväkseen.

KUUKAUDEN PERHO: Ihmeperho Topsi
"Ala on koko ajan kehittymässä ja viimeisimpiä oivalluksia on ainakin meikäläisen täysin ällikällä lyönyt Topsi. Kuvittelin nähneeni jo kaiken, mutta vielä sitä riittää oppimista", hämmästelee Perho-palstan pitäjä, perhomestari Pertti Kanerva.

TAIMEN: Tunturikalastajan taivas
Kahteen rakastuin 1970-luvulla lähtemättömästi - vaimooni ja Muotkatuntureiden Peltojokeen. Vaimolle olen tietysti ollut uskollinen, mutta moneen muuhun jokeen olen kyllä sen jälkeen ihastunut. Kuitenkin Peltojoen vanha suola janottaa edelleen ja sen viehätysvoima on tehnyt siitä tämän erämaan suosituimman kalastuskohteen.

PYYDYSKALASTUS: Pitkäsiimoja ahtaissa laatikoissa
Pitkäsiima on pyydys, jonka kokeminen muistuttaa aktiivikalastusta. Siimassa potkivan kalan sähkötyksen tuntee kaukaa käsiinsä ja ylösotto antaa jännittäviä fiiliksiä muillekin veneessä istuville. Kivikangas Oy:n valikoimassa on kaksikin uutta pitkäsiimaa, joiden maahantuonti on osaltaan perinteisen pyydyskalastuksen pitämistä hengissä.

SUOMEN SUURIN KALA 2010: Vapasarjat
Uusi särkikalasarja on avattu mahtikalalla, 6,185 kg toutaimella, lohikalasarjaa johtaa näin lohikauden kynnyksellä vielä 1,655 kg harjus ja petokalasarjaa 1,825 ahven.

SUOMEN SUURIN KALA 2010: Pyydyssarja
Lukijakilpailun yhdistettyä pyydyssarjaa pitkään johtaneet siloneulat saivat haastajan 1,164 kg sorvasta. Suhteellisen laskutavan takia 15,24 kg hauki on vasta yhdeksäntenä.

ERÄTARINA: Ensimmäinen Tenon lohi
Siitä se alkoi, elinkautinen, jolle ei näytä olevan loppua, kirjoittaa eräkirjailija Matti Kettunen ensimmäisen Tenon lohensa tunnelmista.
 
TÄLLÄ ERÄÄ: Tenon saaliita tilastoidaan yhdessä
Muista ilmoittaa Tenojoelta saamasi saalis esimerkiksi paikallisen lohenkalastusluvan palauteosalla, sillä vain täsmällisten saalistietojen mukaan voidaan tehdä järkeviä päätöksiä Tenon kalastuksessa tulevaisuudessa.

TÄLLÄ ERÄÄ: Viehe
Eräkirjailija Matti Kettunen arvostelee laajasti Ilkka Jukaraisen uuden Viehe-suurteoksen.

PUHEENVUORO: Perämeren lohi ja ydinvoimala
Kari Saalismaan puheenvuoro Simon Karsikkaniemeen suunnitellun      ydinvoimalan mahdollisista vaikutuksista paikalliseen vesistöön ja kalakantaan.

WWW.ERALEHTI.FI: Solunar Ottikalenteri
Erän verkkosivuilla on avautunut Solunar-teoriaan perustuva Ottikalenteri, jonka avulla aktiivisten kalojen kimppuun pääsee lähes minuuttien tarkkuudella.
t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi