Kirjoittaja Aihe: ERÄn Suuri Uutuuskatsaus 6-2010: Uutuusvieheet, avokelan ostajan opas, hämmästyt  (Luettu 3355 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄn Suuri Uutuuskatsaus 6-2010: Uutuusvieheet, avokelan ostajan opas, hämmästyttävä kolmen paulan verkko, kirjolohta Siikakoskelta...


PÄÄKIRJOITUS: Totta vai tarua?
”Olemme saaneet viime vuosina kokea perinteistä mediaa haastavan niin sanotun sosiaalisen median räjähdysmäisen kasvun Facebookeineen, Twittereineen, You Tubeineen, miljoonine keskustelufoorumeineen jne”, kirjoittaa päätoimittaja Seppo Suuronen.
”Vaikka osa ns. nykynuorisosta taitaa uskoa enemmän vaikkapa nettifoorumilla heitettyä läppää, niin riippumattomalla lehdistöllä on edelleen ystävänsä. Ainakin meillä Suomessa.
Tässä listaa eräiden pohjoismaiden erä- ja venealan erikoislehtien uusimmista, virallisista levikkitiedoista viime vuoden osalta:
Erä 46 352, Metsästys ja Kalastus 44 866, Villmarksliv (Norja) 36 000, Jaktmarker & Fiskevatten (Ruotsi) 32 800, Jaktjournalen (Ruotsi) 31 400, Jakt & Jägare (Ruotsi) 29 100, Vene 23 718, Fiskejournalen (Ruotsi) 22 700, Kippari 21 565, Praktiskt Båtägande (Ruotsi) 20 400, Fiske för Alla (Ruotsi) 19 400, Utemagasinet (Ruotsi) 14 300.”


ENITEN KALASTUKSESTA

AVOKELAN OSTAJAN OPAS: Oikea haspeli oikeaan tilanteeseen Etujarru, takajarru, taistelujarru, antireverse, sanganviritysliipaisin, kaksitonninen, kolmetonninen, hiilikuiturunko, alumiinipuola, T-nuppi, I-nuppi, UL, jigikela, lohikela, merikela, 50 euroa, 200 euroa. Moni kysymys vaatii vastausta, ennen kuin avo- eli haspelikelan valinta onnistuu.

AVOKELAN OSTAJAN OPAS: Avokelojen hyvä vuosikerta 2010 pikakokeessa Maailma muuttuu ja kelat sen mukana. Mikäli haspelin hankinta tuntuu tänä keväänä ajankohtaiselta, me koekalastimme lukijoiden puolesta kauden 2010 uusia 2000–2500-luokan haspeleita jo etukäteen.

KAUDEN 2010 UUTUUSVIEHEET: Raitakylkien ratoksi Ahven ja kuha ovat suomalaisten viehekalastajien perussaalista. Esittelemme laajan katsauksen kauden 2010 uutuusvieheitä, jotka maittavat erityisesti näille raitakylkisille.

KAUDEN 2010 UUTUUSVIEHEET: Kotimaista vieheosaamista Ottavan tuntuisia vieheuutuuksia kotimaan viehenikkareilta on kerääntynyt taas runsaasti esiteltäväksi asti.

KAUDEN 2010 UUTUUSVIEHEET: Tuontiohjelmaan valittuja Suomeen myös tuodaan monia mielenkiintoisia vieheuutuuksia tällekin kaudelle.

KAUDEN 2010 UUTUUSVIEHEET: Kookasta kankeille hauille Haukivieheuutuudet on tällä kertaa jaettu kylmemmän ja lämpimän veden malleihin, kalastuspaikkaan tai veden suolaisuuteen katsomatta. Esittelyn aluksi kylmänä kalakautena tarvittavat kalikat.

KAUDEN 2010 UUTUUSVIEHEET: Lisätään lämpimään veteen Kesäiseen lomakalasteluun sopiva haukiuistin on yleensä pienikokoinen ja sillä on vilkas uintiliike.

KAUDEN 2010 UUTUUSVIEHEET: Lisää vaappukirjoa lohijoille Maailmassa ei liene toista maata, jossa tehtäisiin niin laajassa mitassa lohivaappuja kuin Suomessa.

KAUDEN 2010 UUTUUSVIEHEET: Vetouistelijan uudet kiusaukset Vaikka vetouistelun kiivain muutosvauhti on tasaantunut, siitä huolimatta kaudelle on tulossa mielenkiintoisia uutuuksia kokeilemaan siipiensä kantavuutta.

UUTUUSSIIMAT: Monofiili iskee takaisin
Jo kymmenen viime vuotta on käytetty laajasti monikuitusiimoja. Nyt vanha yksisäikeinen monofiili on tulossa hauestukseen takaisin, ainakin osittain.

PYYDYSKALASTUS: Hämmästyttävä kolmen paulan verkko Kalaverkon luulisi olevan rakenteeltaan täysin valmis tuote. Vaan eipä olekaan.

SUURET SÄRKIKALAT: Vieheruokaa toutaimelle ”Taistelukokemuksiani toutainten kanssa en vaihtaisi monenkaan istarikalan väsytykseen”, kertoo toutainvieheitä koekalastanut kalastusopas Juha Happonen.

KALASTUSELEKTRONIIKKA: Miltä se näyttää oikeasti Kalaparvia ja isompia kaariakin näkyy kaikuluotaimessa usein, mutta miltä pohjan muodot tai kalaparvet näyttävät aivan oikeasti? Vedenalaisella kameralla se selviää.

KYMIJOEN KALASTUSOPAS: Kirjolohta Siikakoskelta Siikakosken alueen suuret kosket tarjoavat vuoden ympäri hyvin monipuoliset kalastusmahdollisuudet verrattuna moniin muihin kalapaikkoihin. Kymillä kalastusoppaina toimivien Sami Laurosen ja Niko Rokan ottivinkit.

JARIN KANSSA KALASSA: Mutalahdellakin nappaa Mutalahtikalastus, kuulostaako houkuttelevalta? Älä kuitenkaan anna nimen tai ulkonäön kalapaikkaa pahentaa, sillä tulollaan saattaa olla elämäsi jännittävin kalareissu.

KUUKAUDEN PERHO: Putkipupa
Yhdeksi parhaista putkisidoksista on osoittautunut Putkipupa, jonka voi sitoa joko kelluvaksi foamista tai uppoavaksi chenillestä.

PRO HAUKI: Haukea Tanskan malliin
”Pitkän kalastuspäivän ja sitä seuranneen Svendsen Sportin ja Grosellin perheen tutustumiskierroksen jälkeen olin melko lailla löylynlyömä suomalainen”, muistelee Niko Satto.
   
KALASTUSVÄLINEET: Hyviä kysymyksiä vavoista ”Keväällä koekäyttämäni Tican vapasarja oli kauttaaltaan hyvää tavaraa, mutta nosti silti esiin kolme aihepiiriä, joita ei ole erityisemmin julkisuudessa käsitelty”, kirjoittaa Arto Kojo.

TÄLLÄ ERÄÄ: Kun kaikki menee pieleen
Kahluuhousujen kirous; Rannikkovartioston kyydillä kotiin; Kummalliset soutukuviot; Viva la France; Tarkkana takiloiden kanssa; Juhannuksen finaali; Oma-aloitteinen Vasili

TÄLLÄ ERÄÄ: Bongaa 50 fisua
Markku Myllylä pyydysti viime vuonna 38 kalalajia Suomen vesistä. Hän antaa kullanarvoisia vinkkejä kaikille kalabongauksesta innostuville.

ERÄ VAELTAJA: Koodit gepsiin ja geokätköilemään Geokätköilyn peruskuvio lähtee liikkeelle netissä julkaistavista kätköjen kuvauksista sekä niihin liittyvistä suoraan annettavista tai tehtävien avulla selvitettävistä koordinaateista.

ERÄ VAELTAJA: Valikoitua valoa retkeilijälle Lediteknologian kehittyminen on tuonut markkinoille ominaisuuksiltaan aivan uudenlaisia valaisimia. Kaukana ovat ne ajat, kun paristosyöpön taskulampun keltaisen kelmeässä valossa tihruteltiin pimeää polkua pitkin.

OUTDOOR-PALSTALLA
Kamera gorillan otteessa
Retkikokemukset kotielokuviksi
Modernit mokkasiinit
Erilainen softshelltakki

ERÄTARINA: Vaihtokauppa (Juhani Kaipiainen) Astelen Konnekosken etelärannan polkua ylävirran suuntaan RautalammiIla. Polun mutkassa säpsähdän sattumakäynnilläni koskella. Kuulen takaani nopeita askelia. Tulija on pieni kalamies, tuollainen kymmenkesäinen. Toisessa kädessä hänellä on parin nyrkin kokoinen viehepakki, toisessa umpikelainen virveli...

LUKIJAKILPAILU: Suomen Suurin Kala 2010
Vapakalastajien petokalasarjassa ahven johtaa madetta ja haukea. Yhdistetyssä pyydyssarjassa siloneuloilla kolmoisjohto, yli 15-kiloinen hauki vasta neljäntenä.

LUKIJAKILPAILU: Kultakalalla kultakela
Miltä tuntuisi omistaa Abun legendaarinen Ambassadeur 5000 CDL -kultakela? Sellaisen voi saada omakseen kuka tahansa 20+ Kultakalakerhoon hyväksytyn kerhokalan ilmoittanut, kunhan vain arpaonni on myötä. Mahdollisuudet ovat todella hyvät, sillä kerhokaloja ei vuosittain saada kuin joitakin kymmeniä.

LUKIJAKILPAILU: Kansikuva Jokamiehen Erään Erä-lehdellä on käynnissä lukijoille tarkoitettu valokuvauskilpailu, jonka tavoitteena on löytää mielenkiintoinen kansikuva numeroon 8–2010. Voittajalle maastokuvioinen Olympus µ Tough 6010 Camouflage -kamera. Katso www.eralehti.fi

WWW.ERALEHTI.FI: Koskikohteista kuvalinkkejä Erän verkkosivuille on avattu Koskikohteita Pohjolasta -karttapalvelu, joka on kaikille ilmainen. Sinne on tallennettu keskitetysti yhdelle hakukonejätti Googlen Street View -palvelun karttapohjalle yli 250 koskinäkymälinkkiä Suomesta ja Ruotsista.

WWW.ERALEHTI.FI: Solunar-Ottikalenteri
Erän verkkosivuilla alkaa ilmestyä kevään aikana Solunar-teoriaan pohjautuva Ottikalenteri. Siinä kalojen aktiivisuusjaksot esitetään minuuttien tarkkuudella joka päivälle, kun ne ”perinteisissä” kalakalentereissa on ennustettu vain päivän päälle.
t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi