Kirjoittaja Aihe: ERÄ 5/2010: Punotut jerkkisiimat testissä, kaikenlaisia kalaveneitä...  (Luettu 3908 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 5/2010: Punotut jerkkisiimat testissä, kaikenlaisia kalaveneitä, rannikkovieheitä, koskikuhaa, keväthaukea, heittoperhoja...

PÄÄKIRJOITUS: Tiedottamisen avoimuudesta
"Aika ajoin keskustelua herättää muun muassa se, saako kalapaikkatietoja julkistaa. Usein kritiikin tulilinjalla on Erä-lehti, kun ei oikein muutakaan tahoa keksitä syytellä", kirjoittaa päätoimittaja Seppo Suuronen käsitellessään arkoja aiheita tiedottamisen vapaudesta ja lääniluvan mahdollisista seurauksista kalakantaan.
"Osa suomalaisista tuntuu haikailevan vielä menneiden aikojen perään, eikä muista (tai hyväksy) sitä, että Suomen kansan valitsema eduskunta suuressa viisaudessaan sääti lain läänikohtaisesta viehekalastusluvasta. Laki astui voimaan 1997.
... sen myötä jokaisen mahdolliset ´salaiset´ kalapaikat tulivat yleiseen käyttöön ja lopulta paljastuivat myös yleiseen tietoon tavalla tai toisella.
Suomalaisille perinteinen apaja-ajattelu sai mennä romukoppaan saman tien. Ennen vanhaanhan eivät toisten sukujen apajapaikoilla muut kalastaneet."

SIIMATESTI: Punotut jerkkisiimat suurvertailussa
"Ensimmäisen käyttöpäivän jälkeen punotuista lähinnä karisee ylimääräinen väriaine pois, toisena katoaa uutuudensileys ja -kankeus ja vasta kolmannen päivän iltana alkaa selvitä, minkälaisesta siimasta oikeasti on kyse", kuvailee testiryhmän vetäjä Arto Kojo siimojen vertailemisen hankaluutta ja kertoo, että testiin käytettiin yhteensä 240 työpäivää vesillä mittauksiin, analysointiin ja kirjoittamiseen kuluneiden työpäivien lisäksi.

SIIMATESTI: Siimojen paksuusmittaukset yllättivät
Punottujen jerkkisiimojen laboratoriokokeissa kehitettiin aivan uusi menetelmä siimojen todellisten paksuuksien mittaamiseen. Kuinkahan moni tiesi ennen tätä testiä kalastaneensa jo vuosia 0,50-0,80 mm siimalla?

SIIMATESTI: Silosiimat tulevat
Ensimmäiset käyttökokemukset huippu-uutuuksista, dyneemakuituisista Sufix Performance Fusesta ja Climax BR8 Mono-Braidista.
 
VIEHEVERTAILU: Rannikkovieheet tutuiksi
Muiden Pohjoismaiden rannikolla kalastetaan taimenta aivan eri tyylisillä vieheillä kuin Suomessa. Pitkät luotilusikat  ja nokkalevyttömät, kuulilla painotetut taimenjerkit ovat yleisiä.

KALAVENEET: Vene miestä myöden
Neljän Saaristomerellä ahkerasti kalastavan erilaiset venevalinnat. Miksi toinen haluaa 115-hevosvoimaisen kun toinen tyytyy neliheppaiseen perämoottoriin?

KALAVENEET: Kalaveneiden kärpässarjalainen
Kalavesien luvatussa maassa riittää lukemattomia houkuttelevia vesistöjä, jotka eivät ole traileriveneellä saavutettavissa. Kassikokoinen kumivene sopii juuri näihin paikkoihin.

KALAVENEET: Inkkarikanootista uisteluvene
Retkimelonta ja siihen yhdistetty kalastusharrastus saavat aivan uuden ulottuvuuden, kun kanootin varustelee uisteluveneeksi.

KALAVENEET: Lohiveneen anatomiasta
Tenoa lukuun ottamatta hiipunut suomalainen lohivenekulttuuri on hiljalleen elpymässä Itämereen laskevilla lohijoillamme

KALAVENEET: Lohensoutajan airot
Airojen tärkein ominaisuus pitkäkestoisessa soudussa on keveys. jokainen airosta poistettu sata grammaa on pois käsivarsien rasituksesta. Lisänä airontekijä Juha Hokkasen ajatuksia materiaaleista ja malleista.

KALAVENEET: Sähkövoimin keulasta ja perästä
Kuinka sähkömoottorit asennetaan Busterin keulaan ja perään ja mitä niistä on hyötyä kalastuksessa?

KALAVENEET: Valoniksejä veneeseen
Edullisia kalaveneen työvaloja polkupyörän lampuista, lippisvaloista ja ledilyhdyistä.

KALAVENEET: Venenäyttelyiden herkkupaloja
Helsingin ja Tukholman venenäyttelyistä sai poimittua monia mielenkiintoisia herkkupaloja venekuumetta poteville.

KALAVENEET: Reikä umpeen
Ennen vesillelaskua lujitemuoviveneeseen syntyneet reiät ja hankaumat on paikattava vesitiiviiksi. Mutta kumman keinon valitsisi, lasikuitukitin vai lasikuitumattoa sisältävän paikkaussarjan?

KEVÄTHAUKI: Hauestamaan vasta pimeällä?
Jos haluaa todella isoja kaloja, ei kannata unohtaa auringonlaskun aikaa, eikä etenkään tuntia paria sen jälkeen.

KEVÄTHAUKI: Äijäperhostelua
Jos virtaavan veden perhokalastus on tyylikästä onkimista, on hauenjallitus perhoilla roisia riuhtomista. Mutta hauskaa.

KEVÄTHAUKI: Bombette-perho - virvelimiehen vastaisku
Jani Himberg on pyrkinyt kehittämään virvelillä heitettävää haukiperhoa siten, että sitä olisi helppo heittää hauestuksessa käytettävillä järeillä heittokalastusvälineillä.

HAUKI: Mikä ihmeen Savage Gear?
Savage Gearin "isä" on nelikymppinen kööpenhaminalainen Mads Grosell, joka suunnittelee kaikki Savagen vavat ja vieheet omassa kotitoimistossaan.

KALAMIES: Pitkän linjan haukimies
Haastattelussa lohjalainen Timo "Tjk" Kuisma.

KUHA: Koskikuhaa läpi avovesikauden
Kuha on pidetty selkävesien saalistajana, mutta kunnon kuhia elää myös koskivesien liepeillä. Kalastusopas Timo Koikkalaisen opit koskikuhan pyytämiseksi koko avovesikaudelle.

KUHA: Pikkuvieheet kelpasivat kevätkuhalle
Jarmo Lautamaja Alavudelta teki keväällä 2009 aktiiviuistelijoiden kanssa mielenkiintoisen kokeilun siitä, kuinka kevätkuha puree vieheisiin. Kokeilussa oli mukana yli 30 viehemallia, joista osa painouistimia.

ERÄ VAELTAJA: Vaellushousujen vaikea valinta
Monet tuntuvat ajattelevan, että ulkoiluhousujen ominaisuuksilla ei ole suurta väliä. He ovat kovin väärässä.

OUTDOOR: Sarkahousut tulevat
Suomessa on valmistettu sarka-asuja retkeilykäyttöön jo kauan. Mm. Sasta sai alkunsa 40 vuotta sitten juuri niiden valmistajana ja on palaamassa samaan materiaaliin.

LUONTO: Livekuvaa linnunpöntöstä   
Kotipihaan asennetusta ja noin 30 euron kameralla varustetusta linnunpöntöstä saa suoran lähetyksen omaan televisioon.

JARIN KANSSA KALASSA: Uudessakaupungissa haukkaa hauki
Hauenkalastukseen Ugin vedet soveltuvat mainiosti. Kalaa on paljon ja kokokin voi toisinaan yllättää mukavasti.

JARIN KANSSA KALASSA: Kyrösjärven kuha ei Paavolalta piiloudu
Kuhan jigittely heti jäidenlähdön jälkeen on extremelaji, jota moni ei liene  harrastanut ainakaan sisävesillä. Kalastusopas Kalle Paavolalta sekin onnistuu.

KUUKAUDEN PERHO: Karvakilleri
Moni mieltää perhon liian kevyeksi virvelivehkeillä heitettäväksi. Kuivana vaaksan pituinen Karvakilleri painaakin vain noin seitsemän grammaa, mutta märkänä painoa kertyy jopa 20 grammaa.

 SUOMEN SUURIN KALA: Uudistunut kisa käynnistynyt
Vapavälinein on saatu jo 7,31 kg made ja 1,64 kg ahven. Yhdistetyssä pyydyssarjassa yllättävä kärkitulos, 23,3 cm siloneula, toisena 1,22 kg kuha. Katso uudet säännöt ja upeat palkinnot www.eralehti.fi.

TÄLLÄ ERÄÄ: Kalastusosakkaaksi Vuolenkoskelle
Vuolenkosken Kalastusklubi myy rajallisen määrän pyyntioikeuksia osakkeina, jotka takaavat erinomaiset kalastusmahdollisuudet myös osakkeenomistajien vieraille monipuolisessa koski- ja lampikohteessa keskellä Etelä-Suomea.

TÄLLÄ ERÄÄ: Norjan lohen synkkä tulevaisuus
Pahimmassa tapauksessa koko lohen urheilukalastus saattaa olla muutaman vuoden kuluttua historiaa Norjan kuuluilla lohijoilla.

TÄLLÄ ERÄÄ: Ajankohtaista
Uusi Saaristomeren merikarttasarja ilmestynyt
Opaskirja Helsingin ja Espoon ulkoilusaarista
Näätämöjoen lohikesä edellistä hiljaisempi
Kätevää kylmäsavustusta Bradley Smokerilla

WWW.ERALEHTI.FI: Koskikohteista Street View -kuvalinkkejä
Erän nettisivujen kautta pääset nojatuolimatkalle katsastamaan uusia ja vanhoja koskikalastuspaikkojasi Googlen kuvausauton jäljiltä Suomessa ja osin Ruotsissa.

WWW. NETTIRUOKA.COM: Voita unelmien viikonloppu kavereiden kanssa omalla koskella
Erä-lehden legendaaristen ruokanumeroiden parhaat reseptit uudella, upealla nettisivustolla. Rekisteröidy palvelun käyttäjäksi ja osallistu unelmien viikonlopun arvontaan. Samalla voit jättää sivuille myös omat parhaat ruokaohjeesi.
t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi