Kirjoittaja Aihe: ERÄ 13/09: Eräelämää ja elektroniikkaa, pystyjigausopas...  (Luettu 2886 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 13/09: Eräelämää ja elektroniikkaa, pystyjigausopas, kalaveneiden laskuluiskat Helsinki–Hanko, merta edemmäs kalaan

PÄÄKIRJOITUS: Euroja vai elämyksiä?
EU:n ensi vuonna voimaan astuva määräys, joka kieltää vapaa-ajankalastajia myymään merestä veneestä käsin pyydettyjä kaloja, on kirvoittanut toimitussihteeri Anssi Uitin laatimaan pääkirjoituksen.
”Ammatin harjoittaminen asettaa tiettyjä vaatimuksia, joten harrastelijoiden on pysyttävä aidan suhteen omalla puolellaan tai sitten ryhdyttävä ammattikalastajiksi. Tässä asiassa sekä ammatti- että vapaa-ajankalastajat ovat harvinaisen yksimielisiä”, kirjoittaa Uitti ja jatkaa muun muassa näin:
”Kukaan ei varmaan ole kiinnostunut parista kuhasta, jotka vaihdetaan naapurin kanssa hirvipaistinpalaan tai vaikka rahaankin. Nykyään on kuitenkin lukuisia vapaa-ajankalastajan statuksella toimivia harmaan talouden harjoittajia, jotka myyvät saalistaan kalatukuille, lähikauppoihin tai ravintoloille – ja huomattavia kalamääriä. Näitä kalastajia ei valvota kiintiöiden suhteen. Taitavatpa jäädä useimmiten ilmoitukset verottajallekin tekemättä.”
Anssi Uitti painottaa myös kestävän kehityksen periaatetta, joka on nykyaikaisen vapaa-ajankalastuksen tärkein kulmakivi.
”Erä-lehti on omalta osaltaan pyrkinyt vaikuttamaan asiaan ohjaamalla pyydyskalastajia kestävämmälle linjalle, jossa verkot ainakin pääosin korvattaisiin katiskoilla. Kotitarvepyydyskalastus tuottaa kätevästi tuoretta kalaa ruokapöytään, mutta monien pyydysten tehokkuuden vuoksi siihen sisältyy myös huomattava vastuu.
Juuri sivu- ja liikasaaliin välttämiseen perustuu lehtemme ajama täsmäpyydyskalastusajattelu.”

TÄLLÄ ERÄÄ: Ajankohtaista
Kalaluvat voi ottaa mukaan myös digimuodossa Vedenalainen webbikamera lähivesien kalaston tutkimiseen Eräharrastajan henkilövakuutukset

JIGIKALASTAJAN OPAS 5: Vertikaali- eli pystyjigaus
Vertikaali- eli pystyjigaamisesta on tullut huippusuosittua Keski-Euroopassa ja Ruotsissa ja näyttää vahvasti siltä, että tauti iskee seuraavaksi Suomeen. Pystyjigaus täydentää tehokkaasti perinteistä jigin heittelyä ja tarjoaa samalla selviä etuja varsinkin passiivisen kalan tavoittelussa.

JIGIKALASTAJAN OPAS 5: Hyvän vertikaalivavan ainekset Keveys on ehdoton edellytys pystyjigaamiseen tarkoitetulle vavalle. Keveydestä huolimatta aihioon on silti saatava myös riittävästi tunnokkuutta, jotta se välittää kunnolla siiman kautta tulevat viestit.

JIGIKALASTAJAN OPAS 5: Pystyjigausvavat vertailussa Testiin kelpuutettiin karsinnan jälkeen 17 vapaa, joista hyrräversioita oli kuusi ja loput 11 haspelivapoja. Kummastakin kelatyypin mukaan jaetusta ryhmästä on nimetty testivoittaja ja hyvä ostos -maininnan saaneet.

VENEIDEN LASKULUISKAT: Hangosta Helsingin länsiosaan Läntinen Suomenlahti tarjoaa kalastajille monipuoliset mahdollisuudet. Kasvaneen mökkiasutuksen myötä on laajaan saaristoon rakennettu myös lukuisia venesatamia, joiden hyväkuntoiset luiskat helpottavat trailerilla liikkuvan veneilijän sijoittumista uusille kalavesille.

DIGIBOKSILLA DIGIAIKAAN MYÖS VESILLÄ
Digiboksi ei liity pelkästään TV-lähetyksiin, vaan myös Lowrancen digitaaliseen kaikumoduliin LBS-1. Se on kaikusignaalia selvästi aiempaa paremmin käsittelevä yksikkö.

DIGIKAIUT PARIVERTAILUSSA: Lowrance HDS-5 ja Raymarine A50D Digikaiku antaa selkeää ja kirkasta kuvaa vedenalaisesta maailmasta. Käytännössä kuvanautintoa vaivaavat monet analogisen ajan ongelmat, eivätkä ohjelmistotkaan vielä ole täydessä tikissä.

LOWRANCE-LAAJAKAISTALUOTAIN
Jo usean vuoden ajan on Humminbird myynyt luotainlaitteita, joilla pohjan tarkkaa rakennetta voi tutkia kauas veneen sivulle. Nyt kilpailija Lowrance hyppää samaan junaan.

KARTTAPLOTTERI SATASELLA
Karttaplotteri veneessä on arvostettu ja tavoiteltu apuväline, joka kuitenkin maksaa paljon. Entäpä, jos sellaisen saisi rakennettua autonavigaattorista vain sadalla eurolla?

KOLMEULOTTEISET VESISTÖKARTAT
Kun nykyaikainen 2D-sähkökartta esim. Navionics Gold 44XG maksaa noin 250 euroa, kolmiulotteisen Platinumin hinta on noin 400 euroa. Mitä tuolla rahalla saa lisää muuta kuin luvatun kyvyn piirtää (prikulleen samaa) karttadataa kolmiulotteisessa muodossa? Mitä hyötyä siitä on kalastuksen harrastajalle?

COMBOLAITE KOMPAKTIKSI
Olen ollut viitisentoista vuotta ”kahden veneen loukussa”. Pienen ja kevyen kakkosveneeni saa työnnettyä veteen paikoista, joiden lähellekään en olisi tuonut isompaa venettäni. Toisaalta isomman veneen kaikuluotain on palvellut pikkuveneessä kakkosjalustan, toisten virtapiuhojen ja pikakiinnitteisen anturin avulla. Luotaimen käyttövuodet alkoivat kuitenkin olla täynnä ja uuden laitteen hankinta tuli ajankohtaiseksi. Ajatus siirrettävyydestä kahden veneen välillä on pysynyt samana.

NAUTITTAVAA PAIKANNUSTA
Uusi Garmin Oregon 300 oli talvitestissä yhteensä kolmisen viikkoa. Havainnot laitteesta ja sen kanssa käytetystä SuomiPro-kartasta olivat kiistattoman myönteiset.

RETKIKUNNAN YHTEYSVÄLINEET: Bittejä erämaan taivaalle Yhteydenpito ulkomaailmaan on aina ollut tärkeää sponsoritukea saavissa retkikunnissa, koska matkan vaiheet on saatava reaaliaikaisena internetiin. Aivan tavalliselle perusreissaajallekin on suuri kiusaus lähettää kannustusviesti ennätyskalakuvan kanssa sille kaverille, joka perui lähtönsä viime tipassa leikkiäkseen koti-isää.

HÄTÄLÄHETIN
PLB on Cospas-Sarsat-satelliitteihin perustuva hätälähetin, joka toimii kaikkialla. Vasteaika saattaa kuitenkin olla jopa yli tunnin, joten jonkin aikaa täytyy hätään joutuneen värjöä. Uusimmat laitteet on varustettu GPS-paikantimella.


KUIVAPARISTO SÄHKÖN TUOTANTOON
Kuivaparisto aktivoidaan kastelemalla paristo. Paristo on kertakäyttöinen ja niiden saatavuudessa on ollut aika ajoin ongelmia. Viime tammikuussa Santiago de Chilen kentällä turvatarkastus epäili järjestelmää pommiksi, vaikka se oli pakattu retkikunnan viattomimman näköisen naisen käsimatkatavaraan.

KALAPAIKALLE RADIOPUHELIMELLA
Lähdimme kaveriporukalla Lemmenjoelle kalastamaan, jossa matkapuhelimet eivät toimi lukuun ottamatta korkeimpien tunturien huippuja. Hetken mielijohteesta ostimme edulliset PMR446-radiopuhelimet. Olen tähän saakka pitänyt moisia turhina kapistuksina, mutta erämaassa mieleni muuttui varsin nopeasti.

KAATOLAUKAUKSET TALTEEN
Internetissä pyörii jo varsin paljon aseen päälle kiinnitettyjen kameroiden tallentamaa videokuvaa. Jahdin jälkeen on mahtavaa katsoa liikkuvaa kuvaa tapahtumasta, sillä monesti kuuma tilanne on pyyhkiytynyt pois ainakin metsästäjän omalta kovalevyltä.

MERTA EDEMMÄS KALAAN
Lomamatka etelän aurinkorannalle on edessä. Ettei menisi pelkäksi löhöilyksi, moni saattaa pohtia, voisikohan reissulla vähän kalastaakin. Mutta mitä siellä kalastetaan? Missä? Millä? Miten?

MERTA EDEMMÄS KALAAN: Suurtaimenten ja -kirjolohien Argentiina Valtavien taimenten ja kirjolohien riehuminen siiman päässä saa adrenaliinin virtaamaan kokeneemmankin kalamiehen suonissa. Sellaista on mukava päästä kokemaan edes kerran elämässä. Esimerkiksi Argentiinassa.

MERTA EDEMMÄS KALAAN: Kap Verde
Noin kymmenen tunnin lentomatkan päässä sijaitseva Kap Verde voi olla käymisen arvoinen kohde kaukokaipuuta potevalle kalastajalle, joka haluaa venytellä siimojaan elämää suurempien eväniekkojen kanssa.

HAUKI: Uisteluvaappuja muoviaihioista
Vetouistelussa jättivaaput ovat vertaansa vailla varsinkin loppusyksyn kylmissä vesissä, mutta useimmat isot vaaput ovat melkoisen hintavia. Maalaamattomia muovirunkoja on kuitenkin mahdollista hankkia kohtuuhintaan. Niiden maalaaminenkin hauelle kelpaaviin väreihin on parhaimmillaan todella helppoa.

KUUKAUDEN PERHO: Patiputki
Ilmakiväärin luodilla painotettu putkiosa ja elävä siipi höystettynä muutamilla kimalteilla on toimiva ratkaisu paitsi kesäkosken kuohuissa ja istarijärvillä/koskilla myös näin kylmän veden aikana.

SUOMEN SUURIN KALA 2009: Järvilohisarja vielä avaamatta Suomen Suurin Kala 2009 -kilpailu alkaa kääntyä loppusuoralle ja vapasarjoissa tulokset elävät koko ajan. Vain yhdessä sarjassa hiljaisuus jatkuu. Järvilohisarjaan ei ole ilmoitettu vielä yhtään kalaa, joten palkinnot on helppo noutaa kotiin vaatimattomallakin saaliilla.t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi