Kirjoittaja Aihe: ERÄ 10-09: Ahvenanmaa kalastuskohteena, jigiopas sisävesille...  (Luettu 2831 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 10-09: Ahvenanmaa kalastuskohteena, jigiopas sisävesille, suuren järviahvenen ongintaniksit, väkäsillä vai ilman


PÄÄKIRJOITUS: Kalastus on kivaa
”Jotenkin aika monelta kalastuksen harrastajalta tahtoo välillä unohtua se perusasia, että harrastus rupeaa maistumaan työltä, ellei se ole kivaa.
Liian ryppyotsaisena suurien saalisodotusten saattelemana kalavesien äärelle lähteminen aiheuttaa kaikella todennäköisyydellä aina pettymyksiä. Siksi olisi osattava iloita niistä pienistäkin asioista, joita kalastusharrastukseen liittyy, kun vain ne ymmärtää nähdä”, kirjoittaa päätoimittaja Seppo Suuronen ja luettelee useita kalastukseen liittyviä kivoja asioita.
”Kalastus on kivaa ihan vaan senkin takia, että se on niin kivaa. Siksi 26. elokuuta järjestettävän Valtakunnallisen kalastuspäivän yhteydessä jaetaan pääkohderyhmänä oleville koululaisille kalastuksen perusasioista kertova mukavin piirroksin kuvitettu esite, jonka otsikkona on Kalastus on kivaa.
Esitteen ja samalla tietysti Valtakunnalliseen kalastuspäivään liittyvien muiden esitysten ja ohjelmien tarkoituksena on kannustaa Suomen nuorisoa tämän kivan harrastuksen pariin.
Ryppyotsaisia niuhottajia ja kalakateita synkistelijöitä tässä porukassa ei kaivata.”

LUKIJAKILPAILU: Väritä oma jigi netissä!
Nyt on oiva tilaisuus suunnitella uusi ottiväri jigeihin. Osallistu kilpailuun, väritä ehdotus nettisivun kautta, käy äänestämässä parasta ehdotusta ja voit voittaa hyviä palkintoja. Parhaimmassa lykyssä saat oman ottivärin toteutetuksi. Linkin löydät osoitteesta www.eralehti.fi.

TÄLLÄ ERÄÄ: Lohi palasi Ounasjokeen
Lähes 60 vuoden lohettoman jakson jälkeen lohi ui jälleen Ounasjoessa! Tosin siinä tarvittiin hieman ihmisen apua.

ARTO KOJON AHVENANMAAN KALASTUSOPAS
* Ahvenanmaa – eilen, tänään, huomenna
* Luvanvaraista kalastusta
* Vieheitä, vinkkejä ja lupia
* Kalastuspaketit ja mökkikylät
* Suuret sisälahdet
* Saaristolinja vai autolautta?
* Slemmern ja lähivedet
* Privat vatten
* Maakunnan suurkalat
* Muistojeni kalapaikat

SUURI JIGIOPAS SIIRTYY SISÄVESILLE
* Lappajärveltä saa huikeita jigisaaliita
* Kyrösjärvi – jigaajan ykköskohde
* Jigejä virroille ja järville

SUURI JÄRVIAHVEN, OSA 3: Kyrmyniskoja ongella Iso järviahven on onkijan ulottuvilla, kunhan hyvät onkiluodot tai muut isojen paikat ovat tiedossa ja koukussa käytetään sen verran isoa syöttiä, että kyrmyniskatkin kiinnostuvat.

ONKIOPPIA
* Tee turo
* Onkivapa luonnonpuusta
* Postimadoilla ongelle
* Hoida ja säilytä matoja oikein
* Täkykalan asettaminen polvikoukkuun

VIEHEET: Väkäsillä vai ilman?
Aktiiviset hauenkalastajat ajattelevat usein saaliinsa maksimointia. Siksi moni heistä painaa pihdeillä vieheiden koukuista väkäset pois.

NETTIKAUPAT: Mulletoi, tai sitten ei
"Olenkohan hauska vai ikävä ihminen, kun nauroin spontaania avonaurua Mulletoin viinipullon pelastusliivin saatellessa kuplien kera viinipullon meren pohjaan", kirjoittaa Arto Kojo kokemuksistaan.

ERÄ VAELTAJA: Teltasta ei ole aina keittiöksi Laaja tutkimus siitä, kuinka käy sisäilmalle pienessä tilassa, esimerkiksi teltassa, kun siellä poltetaan retkikeittimessä erilaisia tarjolla olevia polttoaineita.

ASEET & PATRUUNAT: Suosikkikaliiperi kolmenollakasi Hirviaseiden kaliiperivalinnoissa riittää niin keskusteltavaa kuin pohdintaakin. Yksi suosikeista on kaliiperi .308 Winchester, jolla on sekä kannattajansa että vastustajansa.

VESILUONTO: Liike kylkeä jännitellen
Kaloista syödään kylkilihas, eikä niissä kovin runsaasti muita lihaksia edes ole. Suuri ja hyvänmakuinen lihas on tarkoitettu nopeaan uintiin.

JARIN KANSSA KALASSA: Munapirtissä ei mene munat pataan Kun lymypaikaksi sopivaa ruovikkoreunaa riittää loputtomiin, voi hauki köllötellä melkein missä hyvänsä. Kalojen paikallistaminen ei välttämättä ole niin helppoa kuin äkkiseltään kuvittelisi.

JARIN KANSSA KALASSA: Mukavaa menoa Merikarvianjoella Porista viitisenkymmentä kilometriä pohjoiseen virtaava Merikarvia on monen koskikalastajan suuntana varsinkin syksyisin, kun useimmat joet viettävät rauhoitusajan (11.9.–15.11.) hiljaiseloa. Merikarvianjoella vieheen heittäminen sen sijaan jatkuu läpi vuoden.

PERHOKALASTUS
Kuukauden perhona sidotaan kuitukankaisia perhosiipiä perhomestari Pertti Kanervan ohjeilla.

ERÄTARINA: Kohtaamisia
Autiotuvalla on merkitystä sillä, mistä tulet, minne menet ja minkä nimen etsintäpartioiden työn helpottamiseksi kirjoitat vieraskirjaan. Mutta ammatin, sosiaalisen aseman yms. esille tuominen tai uteleminen katsotaan huonoihin tapoihin kuuluvaksi...

ERÄ-KIRJAKERHO
Jäsentarjouksena mahtava eräkirjaklassikko, K. M. Walleniuksen Miesten meri. Jylhiä tarinoita Jäämeren rannoilta, upeaa luontokuvausta ja ihmiskohtaloita. Jäsenhinta 19,90 e (norm. hinta 26,90 e)

t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi