Kirjoittaja Aihe: 23-26.7.09 Nordre Hestnes Gård, Laksvatn, Norway (Tromssasta n. 25 km etelään).  (Luettu 3354 kertaa)

Poissa Dartsmaster

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 41
Huomasin uuden kohteen Dintur:in sivuilla ja löysinkin paikalle myös omat kotisivut http://www.nordre-hestnes-gaard.no/ Dinturin linkki on http://www.dintur.no/parentproductinfo.aspx?ProductID=Hestn
Paikassa oli vielä tilaa, vaikka tein varausta toukokuun alussa ja pääsimme sopimukseen hinnasta (maksoin kolmanneksen ennakkoon). Asunto kolmeksi yöksi neljälle (41 m2) ja alumiinivene, 50hp motilla ja kaiku/karttalaittein + 25 l bensaa. Hinnaksi sovittiin 6000 NOK:a. Hinnassa olisi voinut olla hieman tinkimisen varaa, mutta olin tyytyväinen, että sain edes jonkun paikan varattua.
Läksimme matkaan Hgistä klo 15.00 ja Tampereen pohjoispuolelta pakattiin kamat kaverin autoon. Klo 18.00 olimme uudelleen tienpäällä ja parin tauon jälkeen (yhteensä noin 1.5h) saavuimme aamulla klo 8.30 perille. Ajoaika suoraan Helsingistä olisi siis n. 16 h ja matka n. 1320km. Kovin paljon lyhyemmällä ajomatkalla ei Norjan kalakohteisiin pääse.
 Perillä laitoimme tavarat kämppään ja kaljat kylmään ja menimme koisaamaan. Heräilimme iltapäivällä klo 14 ja laittelimme ruokaa ja vavat kuntoon. Käynti rannassa ja epäuskoinen ilme naamalle. Laituri pirulainen ei yllä rantaan! Omistaja tuli paikalle ja kertoi, että laituri hiukan vielä vaiheessa, mutta ongelma on tällainen vain, kun kuu on tuossa asennossa ja klo 15-17. Ja se laiturikin saadaan varmasti vielä tänä kesänä valmiiksi, jolloin ongelma poistuu. Iltasella uusi yritys ja pienien neuvojen jälkeen (vene oli poijussa) lähdimme hiukan iltakalaan. Vetelimme hetken vaappuja, mutta aika pian menimme vuonon toiselle puolelle noin 20m syvyiseen rantaan. Muutama nyppäys ja reilu puolikiloinen turska veneeseen. Eka akala ja paineetkin aleni noin puoleen. Palailimme omaan rantaan päin ja aivan mökin edestä sain 2.7 kg tusrkan iltapalaksi.
 Perjantai aamulla jatkettiin paikkaan, jonka olin illalla katsonut kartasta. Ihan oikeaan paikkaan emme sitten menneetkään heti, vaan noin 200m aiotusta. Paikka oli nopeasti jyrkkenevä ranta, josta tuuli painoi pois noin 5-10 min jälkeen ja oli palattava ns. alkuun. Sain pari yli 3 kg koljaa ja kaveri pieniä turskia. Ehkä puolen tunnin jälkeen availin olusen ja kaveri veivasi pientä turskaa pintaan päin. Päätin mennä jelppaamaan nostossa, mutta noin 5 m ennen kalan tulo pintaan tajusimme SUUREN hahmon seuraavan pikku turskaa, joka oli koukussa. Ehkä 10-15 kiloinen turska yritti syödä saaliskalaamme ja meillähän meni pasmat ihan sekaisin! Olisi tietty pitänyt antaa löysää ja toivoa, että kala tosiaan nappaan, mutta nyt kelasimme siimat ylös ja kala häipyi takaisin syvyyksiin. Tuosta kuitenkin kehkeytyi mitä mainioin kalatarina!
 Iltapäivällä Tromssaan ja tietty piti maailman pohjoisimmalla panimolla käydä http://www.mack.no/ tai lieneekö se enää http://www.bryggerie.no/
Lauantaina aamulla (pläkä ja +25 KOKO päivän) ajoimme reilut 20 min ajomeren suuntaan paikkaan jossa oli 40m ”matalikko” ja vettä ympärillä reilusti. Paikka vaikutti enemmän kuin hyvältä. Ainoaksi kunnon kalaksi jäi kuitenkin 3.5 kg turska. Muutamien paikkojen kautta koukkien suuntasimme takaisin päin. Matkalta tarttui turskaa, pari seitä (kiloisia) ja yksi puna-ahvenkin (syvyys n. 50m) matkaan. Omistajan mukaan puna-ahvenet Balsfjordin vuonossa nykyään harvinaista saalista.
Iltakalassa menimme lähelle vuonolla olevaa loistoa (ette voi erehtyä paikasta, kun katsotte karttaa mökillä). Hetken oltuamme kaverin vaimo parahti; Mä en saa tätä! Miestä apuun ja hetken perästä koukkasin 5.4 kg turskan veneeseen. Reissun isoin oli siinä. Muutamia kolmosia tuli, mutta illalla hiljeni syönti, vaikka paikkaakin yritettiin vaihdella. Sunnuntaina kamat kasaan ja Suomen suuntaa.
 Vielä muutama sana. Paikka soveltuu parhaiten kalastushenkisille kolmen (tai neljän) hengen porukoille. Veneestä sopiva onkijamäärä on mielestäni max. kolme. Kämppä on juuri valmistunut ja mm. vessassa on lattialämmitys. Siellä varmasti kamatkin kuivaisi helposti. Viereen on tulossa ratsastajien pukuhuone ja ehkää kuivatustilojakin? Kunnon pakastin löytyy. Paikassa oli ainakin 3 kpl kelluntahaalareita (ei siis välttämättä kannata viedä omia), mutta vain yhdet perinteiset liivit (sanoi, että voi hankkia lisää, tarkista asia ennen lähtöä. Haalari hiukka kuuma, kun asteet +25). Kalojen käsittelupaikka on vielä tyyliä ”trukkilavoja ja vesivaneri”, mutta toivon, että parempaa olisi laiturille tulossa. Parhaat paikat on kuulemma lähellä Tromssaa ja sinne ajaa arvioni mukaan n. 50 min. Isäntä vaikutti reilulta ja apua sai, kun pyysi. Tilan hoito (asunto on aivan pihassa, vanhan navetta rakennuksen päädyssä) saattaa haitata herkimpien yksityisyyttä. Omistajaparin kanssa tulee loistavasti toimeen englannilla. Voin suositella paikkaa pienistä puutteista huolimatta. Valokuvien mukaan keväällä saatu mm. 24kg pallas. Linkki josta näet maisemia terassilta http://www.youtube.com/watch?v=lwAWosYYu3w Jos paikasta lisäkysyttävää, ota yhteyttä.


Poissa Dartsmaster

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 41