Kirjoittaja Aihe: Ruijanpallas 30,5 kg 21.7.2009  (Luettu 4141 kertaa)

Poissa Esa N.

  • Norjan merikalastuksesta kiinnostunut
  • Viestejä: 3
Ruijanpallas 30,5 kg 21.7.2009
« : 05.08.09 - klo:23:25 »
Kalastuskertomuksiahan on yleensä hauska lueskella joten tässä yksi sellainen.
 
Ruijanpallas 30,5 kg tuli Lofooteilta Offersoy Feriesenteristä 21.7.2009 (www.offersoy-feriesenter.no)

Pallas iski n. 30 metrin syvyydestä hiekkapohjalta heti pohjaan laskun ja 4 kammenkierroksen jälkeen. Syöttinä oli Stormin valkoinen pimeässä hohtava kumikala 385 gr jigipäällä. Okuma Tituksen jarru oli säädetty tosi tiukalle ja tuntuikin että vapa lähtee kädestä, mutta onneksi lähettyvillä oli Fladenin väsytysvyö ja -valjaat jotka pelastivat tilanteen. Olisi varmaan pitänyt käydä talvella punttisalilla tekemässä vähän hauiskääntöä koska nyt puristusvoima kädestä loppui hetkessä ja piti kiljua vaimoa apuun laittamaan valjaat kiinni. Vapana oli Mitchell Privilege 50-80 lbs  roller ja siimana Spider Stealth 0,50 mm (550 m. +  100 m.  monofiilia alla). Kuitusiiman päässä oli vielä 1,2 mm monofiilia n. metrin pätkä. Välineet olivat turhankin järeät ja siimaa liiankin kanssa kun olisin pärjännyt vain n. 40 metrin pätkällä. Kala olisi tosin voinut karata tempoillessaan jos en olisi koko ajan pitänyt kovaa vetoa päällä, sillä jigipää tipahti veneen lattialle itsestään noston jälkeen - eipä tainnut olla koukku kovin hyvin kiinni. Nämä välineet riittäisivät varmasti paljon isommallekin kalalle mutta ongelma taitaakin olla kalan koukutus ja veneeseen nosto, sillä nytkin oli vähän ongelmia saada kala laidan yli ja koukkukin vääntyi kahdesta kohtaa. Tuuria oli yllin kyllin joka vaiheessa, että tämä kala ylipäätään saatiin. Harvakseltaanhan noita pallaksia  näyttää merellä uiskentelevan useimmissa paikoissa joten se, että on oikeassa kohtaa merta oikeaan aikaan on jo pieni ihme. Useimmat tapaamani kalastajat ovat sanoneet, etteivät ole saaneet pallasta koskaan. Kannattanee siis panostaa siihen, että kun kala sitten on kohdalla niin on oikeanlaiset välineet valmiina - eihän sitä koskaan tiedä minkä kokoinen kala siellä näykkii.

Viereisissä mökeissä olevat kalastajat taisivat olla minuakin innostuneempia saaliista. Ainakin snapseja otettiin heti pallaksen kunniaksi (ei kalastajan). Yksi file grillattiin heti illalla ja loput laitettiin pakkaseen. Itävaltalaistenkin kalastusporukka sai 4 päivää myöhemmin 15 kg pallaksen viimeisenä kalastuspäivänään ja muutama päivä ennen minun kalaani oli puntarissa yli 20 kiloinen pallas jonka saivat ilmeisesti ruotsalaiset. Paikalla ollut tamperelainen 6 hengen kalastusporukka taisi ehtiä lähteä kotiin ennen kuin näkivät ensimmäistäkään pallasta. Paikan omistajan mukaan hän on nähnyt ainakin n. 12-13 pallasta tulleen tänä kesänä, mutta hän ei tietenkään ole tietoinen kaikista saaduista, koska ei ole koko ajan rannassa paikalla.

Ruijanpallas oli tietenkin ollut ajatuksissa jo ennen reissua, mutta silti sen saaminen yllätti. Se tuli "yllättäen ja pyytämättä" vaikka olinkin valinnut sopivan oloisen hiekkapohjaisen alueen jossa käydään pallasta yrittämässä, ennen kuin siirrytään syvemmälle turskajahtiin. Juuri ennen kalastamaan ryhtymistä olin sanonut veneen kipparille, että ajaa vielä vähän matkaa ylätuulen puolelle, koska varusteiden kuntoon laittamiseen menee aikaa.  Pallaksen tärppi heti ensimmäisellä yrityksellä oli jotakin, johon en ollut henkisesti valmistautunut. Kalan tempoilu oli niin voimakasta, että tunnen sen vieläkin käsissäni. Eräs tuttavani totesikin, että on vähän toista kuin stadin kuhat. Taidanpa olla lievästi onnellinen tämän kokemuksen jälkeen. Kaikki tapahtui tuona päivänä aika nopeasti - laiturista laituriin n. 15-20 minuutissa pallas mukana ja pian se olikin jo fileinä (no siihen meni kyllä aikaa, Fiskarsin fileointiveitsi toimi kyllä hyvin mutta oli liian lyhyt !).

Tärpin jälkeen taisi olla vähän adrenaliinia veressä. Mukava on muistella tapahtumia jälkikäteen. “Tilanteen” ollessa päällä ei aivotoiminta tainnut olla kirkkaimmillaan koska ei tullut edes mieleen, että taskussa on kamera hyvillä video-ominaisuuksilla. Ei siis saatu videokuvaa tai kuvia veneestä nostotilanteesta - joka oli melko hauska. Kalan nostaja ei ollut tajunnut, että kala on oikeasti melko iso vaan alkoi nostamaan sitä muina miehinä suorin jaloin ja ote koukusta melko ylhäältä. No eihän se kala tullut ylös heittämällä vaan jäi potkimaan laidalle. Nostaja ähkyi ja puhisi ja lopulta massa voitti ja mies kaatui taaksepäin pallas mukana. Ehkä on parempikin, että tilanteesta ei ole mitään todistusaineistoa, koska sen verran onnettomia lienevät sen jälkeiset tapahtumat. Olin suuruudenhulluudessani pyytänyt erästä tuttavaani sorvaamaan omenapuusta tosi painavan 40 senttien nuijan jolla yritin mätkiä pallasta päähän, mutta huonon asennon ja tilapäisen aivotoimintahäiriön vuoksi taisin koputella vain kalan poskea. Kala jäi tosin hieman kauas veneen perälle joten oli vaikeuksia yltää oikeaan kohtaan. Olin kyllä ollut tietoinen siitä, että veri pitää saada pallaksesta heti hyvin pois mutta siitäkään ei oikein meinannut tullut mitään ja se Rapalan puukkokin tuntui kovin lyhyeltä, jotta sillä mihinkään verisuoniin yltäisi. Itävaltalaiset osuivat omaa pallastaan suoraan sydämeen yhdellä pistolla, joten opettelemista minulla näköjään on  vielä aika paljon.

Olen käynyt Norjassa lomailemassa muutamana kesänä ja tämä “suuri” päivä oli ilmeisesti 19. “oikea” kalastuspäivä kunnon välineillä. Suurin osa kalastuspäivistä on tosin mennyt ympäriinsä ajeluun ja kaikkeen muuhun kuin “juksaamiseen”, joten välineet ovat olleet veden kanssa tekemisissä melko vähän aikaa tunneissa mitaten. Ensimmäisen lomareissun kalastusta huoltoaseman 10,- euron virvelillä ja kelluvalla haukivaapulla ei kai voi laskea “oikeaksi” kalastamiseksi. Voitaneen  sanoa, että olen lähinnä onnekas kalastaja, enkä niinkään taitava kalamies. Kalan koukuttaja veistelinkin heti grilli-iltana, että pallas tuli tekemään “avustetun itsemurhan” (eikä kyse ollut kalastajan taitavuudesta). Ehkä kuitenkin jotain tietoa on tarttunut lukemalla tällaisia juttuja netistä.

Kiitokset kauppiaille hyvistä kalastusvinkeistä ja -välineistä (Nettikauppa Juk-sa / Kittilä, Eräkontio Oy / Kiiminki, Kalastusväline Rialinna / Kuopio). Välineisiin tutustuminen ja niiden hankinta on jo itsessään ollut hauskaa puuhaan ennen reissuun lähtöä. Kaikilla tuntuu aina olevan aikaa puhua kalastuksesta ja kaupankäynti sujuu siinä ohessa ilman kiirettä.

Ps. Colemanin kylmäboxi näyttää toimivan hyvin. Fileet säilyvät jäisinä 3 päivän kuljetuksen ajan Helsinkiin saakka.

Offersoy Feriesenteriä voin myös suositella kalastusloman viettopaikaksi - asialliset veneet, mökit, perkuutilat ja pakastimet. Palvelu pelaa ja ravintolastakin saa iltaisin maittavaa ruokaa, jos ei jaksa itse laittaa. Rorbu -mökkien vieressä myös suomalainen sauna vuokrattavissa, jota tosin en ole nähnyt kenenkään koskaan käyttävän - meiltäkin se jäi kokeilematta "kiireiden" vuoksi. Ruokakauppa ja tankkausmahdollisuus n. 2,5 km päässä lähikaupassa. Omistaja tankkaa veneet aamuin illoin niin sovittaessa - litrahinta hieman korkeampi kuin lähikaupassa mutta siitä palvelusta kannattaa kyllä maksaa. Vene oli meillä vuokralla 11 päivää ja koko bensalasku oli n. 2000 NOK. Tämä oli jo kolmas reissu tähän paikkaan ja niin tyytyväinen olen, että varaus ensi kesäksi on jo tehty. Sen voisin ehkä vielä mainita, että Offersoyn kalavedet ovat aika hyvät tuulienkin vuoksi. Lofoottien "kainalossa" on hyvä olla, eikä isoja aaltoja ole kuin vasta kauempana rannasta syvillä vesillä. Perheen pienimmillekin löytyy hyviä kalapaikkoja lähivesiltä (veneestä)  ja vuoret rannan takana suojaavat mukavasti. Itsekin tulen helposti merisairaaksi, joten en todellakaan ole mikään "merenkävijä", vaan otan joka aamu tabletin merisairautta vastaan.

Tosi hyville ja varmoille suurturskapaikoille keskelle vuonoa ajaa 50 hp veneellä n. 25 minuuttia täydellä kaasulla. Vastakkaisen rannan mantereelle lienee yhtä pitkä matka tästä "takuuvarma" -paikasta. Noin 600 metrin syvänteen vieressä on 20 - 100 metrin matalikkoa, josta niitä isoja näyttää tulevan. Viime kesänä sain sieltä mm. 15 kg turskan, joka oli siihenastinen ennätykseni. Paikalliset ammattikalastajatkin näyttävät pitävän verkkojaan sen syvänteen reunalla, joten kai siellä liikkuu kalaa hyvinkin. Tänä kesänä näytti tulevan 10 -12 kg turskaa useina päivinä ja viime kesänä tuli 15 -18 kg turskia "hyvinä päivinä". Vaimokin sai tämän kesän reissulla 10,5 kg turskan ja siinä oli ihan tarpeeksi hänen voimilleen.

Nähdään Offersoyssä 2010

Poissa Diyer

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 34
Vs: Ruijanpallas 30,5 kg 21.7.2009
« Vastaus #1 : 12.08.09 - klo:09:47 »
Juttusi innoittamana varasin eilen illalla mökin samasta paikasta itselleni ja kaverilleni.  :)
Ei kai se auta kun lähteä yrittämään miten tuo sinun ennätyksesi rikotaan.  ;)
Kolme päivää tuolla paikalla ajateltiin viettää,sitten taas tienpäälle ja kokeilemaan muita paikkoja.
Matkaan lähdetään tämän viikon perjantain aamuna,perillä siis iltasella.
Kerron sitten kuinka kävi (jahka taas palautuu reissun rasituksesta).
-Pekka-

Poissa Esa N.

  • Norjan merikalastuksesta kiinnostunut
  • Viestejä: 3
Vs: Ruijanpallas 30,5 kg 21.7.2009
« Vastaus #2 : 13.08.09 - klo:11:31 »
Tässä linkki sinne vuonon keskelle ison turskan ja sein "valtakuntaan". Paikan nimi on Breidskallen.

http://kart.kystverket.no/default.aspx?minX=520795&minY=7565910&maxX=528038&maxY=7571717&layerId=&mapService=10&mapCategory=4&lang=eng

Pallas tuli n. kilometrin päästä laiturista rantavedestä näiltä paikkeilta:

http://kart.kystverket.no/default.aspx?minX=527429&minY=7576547&maxX=529070&maxY=7577863&layerId=&mapService=10&mapCategory=4&lang=eng

Kireitä siimoja kaikille ja terveisiä Arnfinille.

Poissa Diyer

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 34
Vs: Ruijanpallas 30,5 kg 21.7.2009
« Vastaus #3 : 20.08.09 - klo:09:59 »
Kyllä se 30,5kg pallas on ihan hyvä recorddi. Ei saatu kaverin kansa Offersöystä mitään muita kaloja kun seitä,tuli vaappuun uistateltuna yks aika mukava tärppi muttei tarttunut.
Senjalta tuli yks +2,5kg pallas.  8)
-Pekka-