Kirjoittaja Aihe: Andörja 2009  (Luettu 8361 kertaa)

Poissa vesa75

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 61
Andörja 2009
« : 10.07.09 - klo:12:06 »
Elikkäs otsikon alle voivat muutkin laittaa reissukertomuksia, jos olette Andörjan maisemissa kalastelleet kuluneena vuonna...

Omat suunnitelmat alkaa huomenna aamulla, eli silloin täältä Itä-Suomesta lähdetään reissuamaan 3 hengen porukalla Andörjan vesiä kohti. Yötä ollaan Aavasaksalla, sunnuntaina iltapuoleen oltais perillä. Viikon reissu perillä ois tiedossa. Kaksi kertaa aiemmin on jo käyty Andörjalla, joten ei enää täysin vieras mesta. Mukaan otetaan pari isoa Dipsyä ja takilaviritys, jotka viritetään pyyntiin vuokraveneen kyytiin. Vuosi sitten naapurimökkiläiset tuntuivat saaneen Dipsyjen avulla syvältä yli kymppikiloisia seitä, niitä tavoitellaan tällä kertaa itsekin tosissaan ;) Toki juksapilkeillä pyydetään myös, etenkin jos lokkiparvia löytyy pintaparvia jahtaamassa. Kalaennätyksiä ois toiveissa parantaa rutkasti, ja kissakalankin jos saisi... :) Kireitä siimoja odotellessa, mutta ei niitä jättikalan takia katkenneita  ;D
Toivotaan että kelit suosivat kalastelua, kuten viime vuonna kävi.

Siinäpä alkutarinat reissulle, lisää juttua aiheesta (vonkalekuvien kera luultavasti  ::))  reilun viikon päästä, kun olemme takaisin koto-Suomessa.

Poissa pate

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #1 : 10.07.09 - klo:21:49 »
Samalla viikolla siellä ollaan.Lähetään ajelemaan lauantai iltana kaheksan maita.Ootteko majoittuina
uusissa mökeissä(elikkä naapurina) vai havfiskecenterin huoneistoissa?Turistaan paikan päällä lisää :).

Poissa Kalaparkki

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 414
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #2 : 11.07.09 - klo:00:06 »
Kalaparkki & Kumppanit saapuvat paikalle viikon päästä lauantaina.
Ovatko Pate ja vesa75 poistumassa saarelta sunnuntaina 19.7?
Muistakaa kerätä nahkoja talteen ja jättäkää mereen ainakin syöttikalat!

Poissa pate

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #3 : 11.07.09 - klo:08:49 »
Minkäslaiset nahkat kalaparkkia kiinnostaa  :)ja kuinkas ne pitäs käsitellä,että ne olisi käyttökelpoisia
jatkojalostukseen(pakastus?).Pois tosiaankin lähetään aamustapäivin sunnuntaina 19.7.

Poissa Kalaparkki

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 414
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #4 : 11.07.09 - klo:11:03 »
Siellä perkaushuoneen ulkoseinällä pitäisi olla ohje mitä otetaan talteen ja pakastinhuoneessa laatikko jonne nahat voi kipata.
Terje lupasi taas pitää laatikon siellä esillä ja merkattuna, mutta tiedä sitten..
Lyhyesti: noin 7 kg ja siitä ylöspäin turskan, seitin, pallaksen mahdollisimman ehjät nahkat viedään pakastinhuoneeseen laatikkoon pakastumaan. Myös kissakalan ja merikrotin nahkat voi kerätä.
Nahkoja ei siis tarvitse käsitellä muuten mitenkään eli ei tarvitse kaapia, pestä tms.

Poissa vesa75

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 61
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #5 : 20.07.09 - klo:20:56 »
Reissu Andörjan vesille on sitten tehty, tulokset melkoisen onnistuneet (kuvat siitä isoimmasta olivat vain kieroja, kalan ja pitelijän ilmeiden osalta  :D )
Eli reissu oli ajalla 12.7. perillä Andörjassa -> 19.7. lähtö aamulla takaisin Suomeen, siinä rivitalossa huoneistossa nro 3 majoittuneena.
Pateen taidettiin tosiaan törmätä tänäkin vuonna... Patelle heti kysymys: miltä krotti maistui? ::)
Sekä kysymys Kalaparkki-porukalle: teilläkö oli tavoitteena saada ruijanpallas heittelemällä;)

Seuraavaksi itse vesireissut päiväkohtaisesti, kuvat koitan tunkea jonnekin sinne väliin...

Maanantai:
Kelpo keli, lämmintä yli 20 astetta ja auringonpaistetta eikä tuulta nimeksikään. Päätettiin lähteä (eli minä Vesa sekä isäni Kyösti) samantien Mjösundetin suuntaan, tarkoituksena uistella välivedestä ainakin aluksi. Takila ja dipsy (molemmissa vaaput, 2 vapaa käytössä) pudotettiin reilun 20m syvyyteen, kaiku kun näytti kalantapaista sillä syvyydellä. Ei mennyt kuin hetki vedon aloittamisesta, kun takilavavassa tärähti. Heti kunnon kala kiinni, vieläpä omatekoiseen vaappuun (väri muuten kromi kylki/vihreä selkä)! :o Kala otti muutaman lyhyehkön syöksyn, ja vähitellen sain pumpattua kalan syvyyksistä näkyville. Sei sieltä lopulta nousi, painoa kelvolliset 7kg aloituskalaksi  ;D
Takila viritettiin uudelleen samalla syvyydelle, enkä ehtinyt muuta kuin laittaa vavan telineeseen, kun uusi kala nappasi välittömästi! Kala tuntui pienemmältä, 4kg sei tuloksena.
Koitettiin pyytää lisää, muttei enää napannut.
Illemmalla menimme uudelleen vesille, suuntana Kjyrkkgrunnen. Saaliiksi saatiin juksaamalla 2kpl vajaan 2kg turskaa. Ei huonompi aloituspäivä :) Vaikka naapurimökkiläiset saivat vieläkin paremmin saalista, seitä 25 kilon edestä, ei harmittanut 8)

Tiistai
Aurinkoinen ja tyyni sää edelleen, suunnaksi otettiin Rollan pohjoiskärki. Tulos jäi aika vaatimattomaksi, juksaamalla tuli vain pari pientä seitä ja turskaa, sekä pienehkö keila. Iltapäivällä nousi lännen suunnasta navakka tuuli, eikä ollut asiaa muualle kuin sisävuonolle. Uistelemalla tuli sieltä nollat.

Keskiviikko
Aamulla tuuli oli hiukan tyyntynyt iltaisesta, joten suunnattiin ison saaliin toivossa jälleen Mjösundettiin.
Vaaput laskettiin pyyntiin toistamiseen heti saaren koillisnurkkauksen niemen kohdalla, noin 20m syvyyteen. Ehdittiin keikkua myötäaallokossa jonkin aikaa, kun tällä kertaa iski kala Dipsyn perässä uitettuun sinihopeiseen Karikkoon. Räikkä huusi yhtä soittoa, kun hamusin vapaa telineestä. Kala kiskoi siimaa kuin höyryveturi, enkä voinut muutamaan minuuttiin muuta kuin pidellä vavasta kiinni. Sillä aikaa isäni nosti takilavermeet vedestä ylös, että tuli enemmän tilaa väsytykseen. Vähitellen kiristin jarrua ja aloin pumpata kalaa syvyyksistä pintaa kohti. Lopulta pitkällisen pumppaamisen jälkeen dipsyn levy tuli pintaan näkyviin, ja sen perässä välkehti leveä sein kylki. Koukkaus onnistui, ja seiennätys nousi 9.2 kiloon 8)
Uistimet laskettiin takaisin pyyntiin, Mjösundetin suoran puolivälissä takilavavassa nykäisi. Mutta kun sain vavan käteen, kala irtosi samantien.
Sillan lähellä kaikuluotain piippasi kahdesta kalasta, joista toinen täräytti takilavapaan. Tällä kertaa koukut osuivat, hitaasti pumppasin kalan veneen viereen, kun huomattiin että koukku on kiinni vain 1 haarastaan, sekin ulkopuolelta poskesta! Tiukat on sein poskilihat ??? :D Onneksi koukku pysyi kiinni, 6 kiloinen saatiin onnellisesti veneen kyytiin :)
Uisteltiin vielä sillan alta takaisin pohjoiseen päin, ja aivan sillan ali päästyämme nappasi dipsyyn, ja vielä väsytyksen aikana, myös takilaan kala. Seurauksena 1 ja 3-kiloiset seit.
Jatkoimme uistelua vielä jonkin matkaa, mutta kaloja ei kuulunut, yltynyt tuuli myös haittasi toimintaa. Paluumatkasta tulikin melko pomppuinen, vasta-aallokko oli vähintäänkin metristä. Engenesin pohjukassa tuuli äityi vieläpä ristiaallokoksi, pari kertaa tuntui jopa siltä, että lyököhän seuraava aalto kohta veneen keulan ylitse :-\ Rantaan sentään päästiin melko kuivina.

Torstai:
Tuuli oli hiukan tyyntynyt, suuntana oli toistamiseen Kjyrkkgrunnen. Uistelua kokeiltiin, ilman tuloksia. Juksaamalla nappasi pari pientä seitä, sekä kalliorannan tuntumasta 2 reilun puolen kilon koljaa. Uusi tuttavuus tämä kolja, jännän näköinen kala mustine kylkipisteineen.

Perjantai:
Navakkaa länsituulta heti aamusta alkaen, vesille ei viitsitty mennä veneellä. Sisävuonon salmen virrassa heiteltiin rannalta tunnin verran, saaliiksi kaksi sinttikoon seitä sekä meritähti ;D

Lauantai:
Pilvistä ja sateista säätä, navakka länsituuli lisänä. Kokeiltiin uistelua Engenesin pohjukassa, kaiku näytti useita kaloja n. 15m syvyydessä, eivät vain napanneet...

Yhteenvetona voisi kertoa, että reissu oli kalantulon osalta kiitettävä, mutta loppuviikon tuuli ja sade sotki kalastusta turhan paljon. Voi olla, että vuoden päästä reissattava uudelleen Andörjaan ;)Poissa vesa75

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 61
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #6 : 20.07.09 - klo:21:13 »
Heti tekstin alkuun oli tullut minulta laskuvirhe...  :-[ Oltiin siis huoneistossa 4 (eikä 3).

Poissa pate

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #7 : 21.07.09 - klo:00:50 »
Kiitos Vesa kysymästä.Krotti oli tosi maukasta.Muistutti enemmän lihaa,kuin kalaa.

Sunnuntai:Tosi hiljaista kalan tulon suhteen.Keilaa,keilaa.sei,ja taas keilaa.Tuntu siltä,että keilat on
vallaneet koko andörjan vedet.

Maanantai:Lasten kanssa tarkoitus tehdä pikku reissu rollan pään matalikoille.Ilma oli,kuin morsian
aurinko paisto täydeltä taivaalta.Pilkit mereen ja oottelemaan tärppiä.ja tulihan se sieltä n.10 kissa
rimpuili veneen vieressä nostokoukussa(ei uskallettu nostaa laidan yli)harmi pääsi irti.Pertti huomasi
pintautavan seiparven.eikun sinne jaa siitähän ne juhlat alko.pariin tuntiin saatiin turskia n.10 kpl
3-7kg  seitä lukemattomia kappaleita.kaiken kruuna alueen suurin lyyraturska ja palli reilu 3kg.

tiistai.
Ei paljon kertomista.liian kova tuuli.Sisävuonolla käytiin ei tapahtumia.

Keskiviikko:
Aamusta seittemän aikaan lähettin engenesgrunnelille sumu oli aivan mahoton ei näkyny kilometriä eteen.
pilkittiin pari tuntia.Saattiin 1-2 kg seitä paljon.Kelin selvittyä suunta kohti rollaa.Ja taas oli turskat ja pikku
seit otillaan.5-7 kg turskia 40kg edestä.

Torstai
Taasen Rollan kupeelle tuuli melko voimakasta parinmetrin maininkia.Ja taas turskia n.30kg keiloja isoin 3kg ja pari molvaa 1kg .


Perjantai :
Tuulen takia ennätettiin iltapäilvästä vasta kalalle saatiin:yllättäin turskaa ja keilaa.Satamaan päin mennessä poikettiin engenesgrunnenilla ja sieltähän se tuli reissun
suurin ylläri 4,1 merikrotti.Ruma ,mutta tosi hyvä ruokakala.


Lauantai:
Taasen ns. varmoille paikoille.2-5 kg tusrkaa paljon.

launtai yö:
En ikinä ole ollut niin kovassa aallokossa,kuin sinä yönä.Löydettiin engenesgrunnenilta tosi
iso sei parvi.1-2 kg kaloja,mutta keli meni tosi rajuksi.aallot pahimillaan n.4m täyti lähteä kesken syönnin pois


Sunnuntai aamu:
Seitä ja seitä engenesgrunnenilta. ja hienona yllärinä makrillia muutama kappale


Kaiken kaikkaan hieno reissu kotiin tuomisina 40 kg pakaastettua kalaa:)kaiken kaikkiian mahtava viikko

Poissa vesa75

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 61
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #8 : 21.07.09 - klo:15:20 »
Mites Pate, otitteko hyviä saaliskuvia? Näkyville vaan jos onnistuu :)

Poissa pate

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #9 : 21.07.09 - klo:23:45 »
Tässäpä muutamia kuvia.Ei niitä jouda ottamaan kalastuksen lomassa,pitäs olla veneessä mukana
pelkästään kuvaukseen vihkiytynyt henkilö.

Poissa pate

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #10 : 21.07.09 - klo:23:58 »
Ja lisää

Poissa pate

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #11 : 22.07.09 - klo:00:03 »
Ei onnistu jostain syystä useamman kuvan lisäys.No laitetaan yks kerrallaan.

Poissa arkka

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 361
 • - matoa koukkuun -
  • www.nordicfishing.fi
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #12 : 22.07.09 - klo:10:59 »
No siinähän olikin mukavaa reissutarinaa molemmilta. :D

Jos ehditte jossain välissä, niin laittakaa noita saaliskuvia tulemaan myös osoitteeseen nordic.fishing(ät)phnet.fi. Laitan niitä mielelläni Nordic Fishingin sivuille esille. Kuvissa pitäisi olla mukana saamamiehen nimi, pvm. ja kalan paino.

Kannattaa pitää mielessä myös ensi kesän (2010) varaukset. Jos Andörjalle aikoo mennä touko-heinäkuussa, niin varaus pitää tehdä hetimiten. Täyttä alkaa olemaan.
Nordic Fishing - arkka
www.nordicfishing.fi

Poissa vesa75

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 61
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #13 : 22.07.09 - klo:20:57 »
Jos meinais kuvia julkaisuttaa ihan muualla, pitäis saada aikalailla nappiosumia linssin eteen... Ainaskin tämän kesän reissun suurimmasta kalasta ei näin käynyt (jotain kuolinkouristuksia ilmeni). Vuoden päästä sit pitää varmistaa otokset paremmin.  ::) Ja mitähän kokoa kilotavuissa (tai pikseleissä) kuvien pitäis olla Nordic Fishingin sivuja varten?

Poissa arkka

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 361
 • - matoa koukkuun -
  • www.nordicfishing.fi
Vs: Andörja 2009
« Vastaus #14 : 23.07.09 - klo:10:27 »
Eipähän niiden kuvien tarvi olla mitään loisto-otoksia, kunhan kuvasta näkyy kala ja saamamies. ;) Vaan eipähän se ole kovin mukavan näköistä, jos poseerauskuvassa taustalla on esim. kasa roskapönttöjä.
Myös muut mukavat kuvat reissusta kelpaa, maisema- ym. kuvat. Kooltaan kuvat saisivat olla noin 200kt, tosin voin pienentää niitä itsekin. Pienemmät tulee vaan s-postissa helpommin.
Nordic Fishing - arkka
www.nordicfishing.fi