Kirjoittaja Aihe: ERÄ 7-09: Ison järviahvenen kalastusopas alkaa; Purokalastajan opas; Kalasta kaj  (Luettu 3185 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 7-09: Ison järviahvenen kalastusopas alkaa; Purokalastajan opas; Kalasta kajakista; Tulvalohta...

PÄÄKIRJOITUS: Siima- ja solmutietoa Jyväskylässä ”Luonto ja Erä 2009 -messuilla 5.–7.6. Jyväskylän Paviljongissa esiintyy lehtemme asiantuntevaa avustajakaartia Erän Siima- ja Solmuklinikan nimissä.
Avajaispäivä perjantain esiintyjänä on Ari Manninen, jonka esitysten aiheena on: Heittokalastajan ja uistelijan pitävimmät viehesolmut ja erilaisten siimojen liitossolmut.
Lauantaina esiintyy puolestaan Hannu Räisänen, jonka esitysten aiheena on: Erä tutkii ja testaa siimat, lukot ja perukkeet. Katsaus siimojen ja kalastuksessa käytettävien pientarvikkeiden teknologiaan.
Sunnuntaina keskitytään Erän perhokalastusavustajan, Kuukauden perhojen kehittäjän Pertti Kanervan kanssa perhokalastukseen ja aiheena on: Perhokalastajan solmut, ohjeet perhokalastusvälineiden kasaamiseksi ostopakkauksesta ensimmäiseen heittoon”, kirjoittaa päätoimittaja Seppo Suuronen ja kehottaa lukijoita tulemaan rohkeasti keskustelemaan henkilökohtaisesti siima- ja solmuongelmista edellä mainittujen asiantuntijoiden kanssa.
Yleisöluennot ovat joka päivä klo 12.30 ja 14.30 B-hallin Kalastus-tietoiskulavalla ja muina aikoina esiintyjät päivystävät Erä-lehden omalla osastolla.
Erä haluaa palvella lukijoitaan ja lisätä tietämystä tälläkin tavalla.

ISON JÄRVIAHVENEN KALASTUSOPAS, OSA 1.
Millä taktiikalla lähdet suurahvenen pyyntiin järville. Mitkä ovat hyvän ahvenjärven tunnusmerkit. Miten ison järviahvenen löytää. Ison järviahvenen pyytäjän parhaat vuodenajat. Ahventa uistellen ja perholla.

TUONTIVIEHEKATSAUS 2009
Japanilaisia vaappuja, ruotsalaisia rannikkovieheitä, venäläisiä devoneita, ranskalaisia erikoisjigejä...

TULVALOHTA: Lohen soutua tulvajoessa
Taktiikkaa ja viehevalintoja alkukauden korkealle tulvavedelle sekä Tornionjoella että Tenolla.
 
PUROKALASTAJAN OPAS: Puroilla puree
Purot ovat jokien poikasia ja niillä voi harrastaa koskikalastusta pienoiskoossa kaikessa. Purot antavat myös monenlaista saalista.
 
HEITTONIRHA: Koskikalastajan salainen ase Nirhaperinne elää Suomessa ja voi hyvin, sillä nirhalla kalastamisessa yhdistyvät sekä hauskuus että tehokkuus.

KALAAN KAJAKILLA
Heittokalastus kajakista vaatii ripauksen seikkailumieltä ja halua etsiä ja nähdä, löytää ja kokea. Samalla se avaa täysin uuden kalastusmaailman, jossa nautinnollisuuden lisäksi korostuvat luontoarvot.

VARUSTETEKNOLOGIA: Erävälineet kehittyvät Paperista vapa, teltasta tuulivoimala, ravunkuorista merta, nanonuolilla kaatuu karhukin, kamera vieheeseen...
 
JARIN KANSSA KALASSA: Tenon veneestä voi myös heitellä Tenolla soutaminen voi olla vähätärppisinä päivinä puuduttavaa puuhaa erityisesti vapojen vahtijalle. Mutta itseään voi viihdyttää ottamalla mukaan heittovälineet. Samalla lisääntyvät saaliinsaamisen mahdollisuudet.

AHVEN: Ahventa kudun jälkeen
Alkukesästä ahvenet hajaantuvat kutukareilta pienissä parvissa lahtiin ja salmiin, jolloin kalojen löytäminen ja naruttaminen vaatii malttia ja juonikkuutta.

LOHI: Taimenvaappu yllätti Tenolla
Paras ottihetki sattui juhannusviikolle, jolloin sain 10, 10,3 ja 12,1 kg:n lohet samalla LGH Peukaloisella, jota olen tottunut pitämään enemmänkin taimenvaappuna.

SÄRKIKALAT: Turvan pintakalastus
Näyttäytyvän kalan pyynnissä pintakalvolta on aina oma viehätyksensä. Vielä jännittävämmäksi puuhan tekee, kun vastustajana on väkivahva taistelukala nimeltä turpa.

KUUKAUDEN PERHO: Ahven-Zulu
Sain perhonsitojalegenda Lauri Sälevältä vinkin, että auringon paistaessa ylävirrasta harjuksen silmille on sinihäkiläisen Blue Zulun aika. Sinisestä etuhäkilästä innostuneena sidoin myös punahäkiläisen Zulun, jolla sain tavallista useammin ahvenia.

OUTDOOR: Lämpöä ja latausvälineitä
Halpaa ja hyvää eri paketeissa villaisten alusasujen paritestissä. Xscapen uusi kännylatauslaite XP-60U soveltuu veneeseen ja metsään.
 
PYYDYSKALASTUS: Kadonneet pyydykset talteen!
Koukkulitka löytää kadonneen katiskan. Hukkaverkko talteen naaralla.
 
TÄLLÄ ERÄÄ AJANKOHTAISTA
Mikä olisi sopiva hauen ala- ja ylämitta?
Jerkki netistä kahdella eurolla.
Kuusamon Variantit palaavat.
Viehenikkarin näppärä koristekaiverrin.
Sundridge-paukkuliiviasu.
Tenon saalistilastointi uudistuu.
Hauki on Inarilla työtapaturma.
Kalaonnea onkimassa.
Miten toimit ennätyskalan kanssa.
Saariselän kämppähistoria kirjana.
Hirvennahasta lahjaesineitä.
Perhokalaan ulkomaille.

t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi