Kirjoittaja Aihe: ERÄ 4-09  (Luettu 3894 kertaa)

Poissa Erä

  • Norjankävijä
  • *
  • Viestejä: 55
ERÄ 4-09
« : 11.03.09 - klo:11:05 »
ERÄ 4-09: Hohtovieheitä, rautupilkkijän opas, vaelluslohen uisteluopas, haukijerkkien halvempi sukupolvi, siikamatotesti, kemialliset koukut, lukijoiden pystypilkit...

MUKANA ERÄN VUOSIVIEHE 2009!!
Selkä- ja vatsaväritykseltään pimeässä hehkuva ERÄ-PREY 89 jaetaan kaikille lehden kestotilaajille! Toivomme, että Erän Vuosivieheestä on runsaasti hyötyä, sillä lähes 50.000 vieheen lahjoittaminen on lehdeltä iso satsaus ja lisäksi pohjana oleva SavageGear Prey 89 -vaappu soveltuu niin heittoon kuin uisteluun ja monille kalalajeille (mm. ahven, kuha, taimen ja hauki).

HOHDOKKAITA VIEHEITÄ
Kun keli on pimeä, kalastetaan yöllä tai uitetaan viehettä syvällä samean veden uumenissa, vieheen näkyminen tai pikemminkin näkymättömyys kalalle on jonkinasteinen ongelma. Siihen voi hakea ratkaisua hohtoväreistä. Jari Tuiskunen kertoo kokemuksistaan hohtovärivieheiden käytössä.


KEVÄTJÄÄT KUTSUVAT!

RAUTUPILKKIJÄN OPAS
Tunturimaan tavoitelluin pilkkikala.
Raudunpilkinnän aakkoset.
Rautupilkillä on väliä ja väriä.
Lätkällä vai liitsillä.
Rautuvesiä maailman laidalla.
Parhaimmat rautupaikkani.
Mistä kalaluvat Finnmarkin rautuvesille.

LUKIJAKILPAILUN PARHAAT PYSTYPILKIT
Erä-lehti etsi Parhaat pystypilkit esiin -kilpailulla tähän asti piilossa pysyneitä pystypilkkejä. Mukaan hyväksyttiin 18 omatekoista kalanhoukutinta, joiden taso oli kautta linjan korkea. Lopulta Jonsku ja JOV-palapilkki uivat voittajiksi.

RAIPPALUODON KEVÄT
Vettä kevätjään alla on vaivaiset 30–40 cm. Pieni tasapaino mahtuu juuri ja juuri heilumaan pohjan ja jään välissä. Pölähdys näkösektorissa. Kohta tulee! Uusi vilahdus, ahven on kiinni ja jäällä saman tien. Onpa jännittävää ja kivaa!


AVOVEDET AUKEAVAT!

SUUREN VAELLUSLOHEN UISTELUOPAS
Tuurin lisäksi tarvitaan taitoa.
Lohen meriuistelijan turvallisuus.
Plaanerit peliin.
Millä suurta vaelluslohta uistellaan.
Oikea vetonopeus lohenuisteluun alkukaudesta.

SIIKAMATOJEN MITTELÖT
Mato on tärkein lenkki siian ja onkijan saalispussin välillä.
Vaihtoehdoksi vihreä mato.
Miten mato laitetaan siikaongen koukkuun.

OVATKO KEMIALLISET KOUKUT HYVIÄ?
Kysyy kalastustoimittaja Arto Kojo. Pikatestissä kuusi nykypäivän koukkua koossa 1/0–2/0.

HAUKIJERKKIEN HALVEMPI SUKUPOLVI
Jo viime syksy toi uutuuksina entistä kalastavampia, helpommin uitettavia ja samalla entistä halvempia haukijerkkejä.

KALOJEN KASVUNOPEUS OSA 3: HAUKI
Hauen kasvupotentiaali on suuri ja ihanteellisissa ympäristöolosuhteissa (mm. akvaariossa) vastakuoriutuneet hauenpoikaset ovat kasvaneet jopa 40 cm pituisiksi ensimmäisen kasvukautensa aikana.

JARIN KANSSA KALASSA
Vesiperää vetämässä Venezuelassa.

KUUKAUDEN PERHO
Kauden lähtölaukaukseksi kaksi hankikorrisidosta Sontikka & Mustakuula.


ERÄVAELTAJAN KUMIKANOOTIT
Kalaporukoille ja erävaeltajille soveltuvia kumikanootteja kokeilemassa Lapin ja Etelä-Suomen virroilla.

KANNETTAVA SÄÄASEMA
Käyttökokeessa vain 102 grammaaa painava Kestrel 4500, joka tarjoaa peräti 13 eri mittaustietoa, mm. digitaalisen kompassin.

OUTDOOR
Kaikkiin kenkiin sopiva eräsuksiside.
Kämppäkengiksi nutukkaat tai huopikkaat.


SUOMEN SUURIN KALA 2009
Kilpailu on lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Katso säännöt ja ilmoituslomake sekä seuraa tilannetta www.eralehti.fi/kalakilpailut/

20+ KULTAKALAKERHO
Kultakaloja lämpimiltä vesiltä. Häämatkan parasta antia. Tonnikalaa Adrianmereltä. Kunnon kalan makuun Kap Verden saarilla.
Jos saat jostain yli 20-kiloisen kalan, niin muista osallistua, arvontapalkintona arvokas kultainen Ambassadeur!!

OSALLISTU ERÄN KALASTUSKURSSEILLE
Hauen täsmäuistelua Säkylän Pyhäjärvellä! Tarjolla on huippuoppaiden laaja tieto-taitopaketti hauen pitkävapauistelun ja syväuistelun taktiikasta, tekniikasta, välineistä ja vieheistä.
Sisävesikuhan jigikalastusta! Kurssilla pääset mukaan sisävesiemme huippuoppaiden oppiin heti alkukaudesta 2009. Kohteet on valittu huolella Etelä-Suomen sisävesiltä ja kaikilla mukana olevilla oppailla on sisävesikuhan jigaamisesta pitkä kokemus.

PÄÄKIRJOITUS: Kalapaikkatietojen avoimuudesta Erä-lehdessä on viime vuosina, tai oikeastaan jo vuosikymmenenä, entistä niukemmin kerrottu tarkoista kalapaikoista. Sitä tietoa ei tarvitse enää lehdistä etsiä, vaan tarkempi tietotarjonta on jo aivan muualla.
Sen sijaan olemme keskittyneet enemmänkin ns. kaupallisten kalapaikkojen esittelyyn, samaten kuin maassamme toimivien kalaoppaiden työstä ja työskentelyalueista kertomiseen. Oppaat ovat vieneet jo tuhansia asiakkaitaan hyviin kalakohteisiin, joista tieto siirtyy sitäkin kautta taas tuhansille kavereille eteenpäin.
Suurin osa maamme kalavesistä kestää tämän tietotulvan aivan hyvin. Oikeastaan vain eräät suurtaajamien läheiset paikalliset hauki- ja kuhakannat ovat jonkinlaisessa vaarassa, koska niistä kalastetaan helposti suurimmat yksilöt pois. Mutta nekin paikat elpyvät ajan kanssa, kun kalastuspaine taas hellittää.
Näin kevään korvalla monella kotimaisella kalalajilla on kutuaikansa. On siis jälleen aihetta muistuttaa etenkin kaikkia petokalapyytäjiä saalismaltista. Uusi avovesikausi olisi hyvä pyhittää jonkun uuden kalalajin kalastusmuodon opetteluun ja jättää vanhat rutiinit vähemmälle.
Ja olen edelleenkin sitä mieltä, että niin hauelle kuin kuhalle pitäisi saada uudistettavassa kalastuslaissa aikaiseksi jonkin pituinen kuturauha kaikelta kalastukselta. Vaikka se ei petokalakantojen tulevaisuutta varmaankaan ratkaise verrattuna niihin vaikuttaviin suurempiin asioihin kuten ilmaston muutokseen ja vedenlaadun heikkenemiseen, niin asia tulisi kuitenkin laajasti ihmisten tietoisuuteen.

KATSO MYÖS: www.eralehti.fi
- Uutisia, kalajuttuja, suurkaloja, blogeja, gallupeja, keskustelua
- Akkuporaan Murkula kairasovite
- Sinileväperäistä
- "Katala looki" 1 & 2
- ME-harjus Suomesta
- Keksintöjä kalastajille
- Japaniksi, kalastusopas Timo Koikkalainen puhuu japania
- Gallup: Miksi nousulohi nappaa?

TULOSSA: www.eralehti.fi
- Uusikaarlepyy–Pietarsaari–Kokkola-merialueen Top10-vaelluslohet
- Pystypilkkikilpailun osallistujat esillä
- Siikamatotestin saalisjakauma
- Melontaretken varusteet

t. Erä-lehden markkinointi   www.eralehti.fi