Kirjoittaja Aihe: Myrkylliset kalat  (Luettu 18737 kertaa)

Poissa Sepi-?

 • Yleisvalvoja
 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 299
 • Onkivamies
Myrkylliset kalat
« : 28.02.09 - klo:01:20 »
Aiheesta ei taida olla palstalla juurikaan keskusteltu, joten aloitetaan se nyt ja sanotaan etten juurikaan tiedä aiheesta, jospa täällä joku olisi hommaan laajemmaltikin perehtynyt.
En tarkoita näitä itämeren silakoita joilla koon kasvaessa dioksiinipitoisuus nousee hälyttäväksi. Ne maistuvat suurina muutenkin kamalilta, vaikka olenkin silakan ystävä, niin tuollaista 300-1000grammaista ei syö erkkikään.

Ne oikeasti myrkylliset löytyvät useimmiten trooppisilta alueilta, mutta on niitä muuallakin.
Kuvissa pari esimerkkiä niistä, mitä pitää todellakin varoa, vaikka jokainen yksilö ei niin paha olisikaan, mikä sekin on luonnon oikkuja.
Ensimmäinen löytynee kiinan vesiltä ja sieltäpäin.
Toinen punaiselta mereltä ja nykyisin myös välimereltä, johtuen Suezin kanavan vaikutuksesta. Yleisimmin myrkyt lienevät toksiineja, näissä syödyksi aiotuissa ja vaikuttaessaan ruoansulatuselimiin, sekä neorologisesti, erittäin vaarallisia. Osa on syödessä ja osa koskiessa.

Karibialla sukellellessa varoiteltiin useasta kalasta, joita ei ollut syytä mennä koskemaan mm: skorpionikala oli sellainen ja musta mureena muista syistä.

Väitetään meidän ahvenen ja simpunkin olevan lievästi myrkyllisiä, ainakin piikit joskus tuntuvat kauankin.

Kaikki tuntevat Japsien herkun fugun, joka saattaa aiheuttaa kuoleman väärin valmistettuna, vai miten se meni.


Miten muilla, onko ollut ongelmia näiden, tai vastaavien kanssa ja mitä kaloja sinä tiedät, tai osaat mainita myrkyllisinä ja onko myös Norjan kaloissa niitä?
Vinkkaa kokemuksistasi muillekin, se voi etukäteen pelastaa monen päivän, ehkä enemmänkin.
...
Alimmainen kala on tietokysymys, mikä se on nimeltään ja vaikeuden lisäämiseksi se on  kutuasussa.
« Viimeksi muokattu: 11.11.11 - klo:18:17 kirjoittanut Sepi-? »

Poissa Pete Peltonen

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1109
  • http://www.crazy-cod.com
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #1 : 28.02.09 - klo:18:15 »
Itse Norjan vesiä jo jonkin aikaa kalastaneena vältän simppujen piikkejä, ne ovat lievästi myrkyllisiä. Simput ovat yleensä sivutuotteita, mutta aina yhtä jännän näköisiä kaloja rannalta pohjaongella pyydettäessä. Lisäksi kannattaa tietenkin välttää puna-ahvenen piikkejä, tosin yhdeksän kertaa kymmenestä jokin piikki pääsee pistämään käsiin kalaa fileoidessa (revenge after death!). Aiheuttaa kivuliaan pistoskohdan joka kutisee hitosti (tämä siis omakohtainen kokemus, kala-allergikoille saattaa käydä huonommin.)

Jos olet allerginen äyriäisille, simpukoille jne.. , en suosittele kissakalan tai ruijanpallaksen käsittelyä. Sama koskee myös kaikkia pohjasta ruokaa etsiviä kaloja.

Syötin hellulleni pallasfileitä paistettuna, ja hän sai rajun allergisen reaktion. Kun mietin mistä tämä johtuu, ei tullut mieleeni muita syitä kun että samalla pöydällä jolla fileoin pallaksen, oli juuri aikaisemmin fileoitu iso kissakala, jonka vatsalaukku puhkesi vahingossa. Pöytä huuhdeltiin vedellä ja se oli puhdas kun rupesin fileoimaan omaa kalaani. Ei ilmeisesti ollut riittävän puhdas.  Kissakalahan syö töikseen merisiilejä ja muita äyriäisiä. 

Jos olet allerginen äyriäisille, ravuille, kalalle jne ja jos reaktiot ovat rajuja, pidä mukanasi Norjassa kalasssa ollessasi vastalääkkeet tai hätäpistokset. Ilmoita myös missä olet ja mitä teet jollekin lähiperheestäsi tai ystavistäsi. Hätänumerohan on Norjassakin se sama 112.
« Viimeksi muokattu: 28.02.09 - klo:18:26 kirjoittanut Petri / Tyrskyturska »
Petri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Poissa jyrki

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 215
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #2 : 28.02.09 - klo:21:59 »
Eteläisen Norjan rannikolla tavataan ainakin louhikalaa (Trachinus draco). Louhikalalla on erittäin myrkylliset piikit, joiden pistosta ei ilman sairaalareissua selviä. Louhikala on muistaakseni paikoin varsin yleinen myös Ruotsin etelä-rannikolla. Lisätietoa esim: http://www.fishbase.org/Summary/speciesSummary.php?genusname=Trachinus&speciesname=draco


Poissa jyrki

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 215
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #3 : 28.02.09 - klo:22:00 »
Louhikalaa kutsutaan myös traakkikalaksi.

Poissa Mutunen

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 121
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #4 : 28.02.09 - klo:23:31 »
Petri kirjoitit

Jos olet allerginen äyriäisille, ravuille, kalalle jne ja jos reaktiot ovat rajuja, pidä mukanasi Norjassa kalassa ollessasi vastalääkkeet tai hätäpistokset. Ilmoita myös missä olet ja mitä teet jollekin lähiperheestäsi tai ystävistäsi. Hätänumerohan on Norjassakin se sama 112.

Minkälaisilla lääkkeillä tuollaisia juttuja hoidetaan, voiko tuollaisen allergiakohtauksen varalle varata jotain vastalääkkeitä ensiapulaukkuun.
Käykö esimerkiksi kortisonitabletti  ( kyypakkaus ), joka ensiapulaukussa aina on.


Vihaan lokkeja..?

Poissa Sepi-?

 • Yleisvalvoja
 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 299
 • Onkivamies
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #5 : 01.03.09 - klo:12:24 »
Allergisuus oli todella hyvä pointti Petriltä ja unohtui itseltäni täysin avauksesta.

Nykyäänhän nämä allergisuudet jostain syystä ovat lisääntyneet ja esim.. kalaallergia voi puhjeta milloin tahansa ja missä iässä vaan.

Mutusen mainitsema ensiapulaukkukin varmasti uupuu monesta kalaveneestä, eikö vaan. Siihen varmaan kannattaa ladata täydennystä, kunhan asiaa enemmälti palstalla käsitellään ja tietoa löytyy lisää.

Nuo lääkinnälliset hommat olisi todella hyvä tietää, sillä koskaan ei tiedä, milloin joku allergiareaktion saa ja ne voivat olla hyvinkin kohtalokkaita, etenkin jos apua ei ole saatavilla, eikä kukaan edes tajua mitä tehdä.
Pääasiassa hoidetaan antihistamiineilla ja kortisooneilla, noin yleisesti, mutta tapauskohtaisista, kuten piikeistäkään en tiedä mitään.

Varmaan noihin myrkyllisten kalojenkin aiheuttamiin seurauksiinkin on jonkinlaista ensiapua saatavissa, tietäisi vaan mitä.
« Viimeksi muokattu: 01.03.09 - klo:14:19 kirjoittanut Sepi-? »

Poissa Mutunen

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 121
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #6 : 01.03.09 - klo:13:29 »
Kissakalan puremaa me jo osataan varoa ja myrkyllinen Raakkikalakin esiintyy sen verta etelässä, että tuskin sellainen onkeen sattuu.

Meressä on kuitenkin muitakin ihmeellisyyksiä, kuten medusat, merisiilit ja meritähdet, joita lie syytä varoa.

Lisään retkivarustelistaani karheat mateenpyytäjän kumikintaat, jos jotain epäilyttävää tarvii haroskella. ;DVihaan lokkeja..?

Poissa Mutunen

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 121
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #7 : 02.03.09 - klo:00:40 »
Kysyin terveyspalstalla äkillisestä kala-allergiasta ja näin siihen vastattiin.
       
Ihan oikein päättelit, kyypaukkaus ja kortisonivoide on hyvät lääkkeet ottaa mukaan. Minulla on kyypakkaus aina kesällä mukanani - ei niinkään kyykäärmeiden pelossa, vaan ampiaisten, joille olen allerginen. Allergiseen ihottumaan kortisonivoide auttaa myös, mutta kannattaa ulkoilmassa muistaa, että kortisonirasva ja auringonvalo eivät sitten sovi yhteen, vaan rasvatut alueet tulee pitää vaatteilla peitettynä (muuten ne palavat välittömästi).

Todella rajuun kohtaukseen kortisoni toimii vain liian hitaasti ja tablettia ei pysty ottamaan, jos hengitystiet on jo ummessa. Silloin apu löytyy adrenaliinipiikistä, mutta en tiedä kuinka herkästi lääkärit antavat siihen ihan vain "varmuuden vuoksi" reseptejä.    
Vihaan lokkeja..?

Poissa Pete Peltonen

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1109
  • http://www.crazy-cod.com
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #8 : 02.03.09 - klo:18:45 »
Adrenaliinipiikkejä annetaan reseptille vain jos on todella voimakkaasti allerginen ja on mahdollista joutua hengenvaaraan reaktion vuoksi. Adrenaliinipiikki ei sinänsä pelasta mutta antaa lisää peliaikaa.

Ihan peruslääkkeet allergisille reaktioille ovat erilaiset antihistamiinit. Myös kortisonivoide lievittää kutisevia kalanperkuussa tulleita haavoja.

Noista meduusoista: aika ajoin tulee pilkittyä ison hiusmeduusan läpi. Lopputulos on rihmoja ja limaa koukuissa ja uistinrenkaissa. Näitä roippeita jos paljain käsin poistelee eikä huuhdo käsiään, on vaikutus about nokkosen luokkaa eli polttelee ja kihelmöi.

Kissakalaa ei oikeastaan tarvitse muuten varoa kuin ettei tunge sormiaan sen suuhun, puruvoimaa on jonkin verran enemmän kuin kotoisilla kaloilla, mutta hampaat ovat tylsät eli haavoja ei synny. Eli kissakalan puremista seuraa lähinnä kipeitä ruhjeita ja mustelmia. Ison kissakalan kitaan jos erehtyy sormiansa tarjoilemaan, niin lienee jopa jonkinlaisia mahdollisuuksia murtumiin.

Kohta joku varmaan kertoo sen saman vanhan urbaanilegendan jossa nostokoukulla omaan syliinsä kissakalan sössinyt sakemanni kuoli kun kissakala puri reiden sisäpintaan ja valtimo puhkesi. Näitä kissakalan tappamia Horsteja on ainakin Altasta Lofooteille, kaikille on käynyt sama kohtalo. Huonoja koukkaajia nuo sakemannit  ;D  ;D   
Petri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Poissa Sepi-?

 • Yleisvalvoja
 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 299
 • Onkivamies
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #9 : 02.03.09 - klo:19:53 »
Elohopea on voimakas myrkky ja kerääntyy herkästi ravintoketjun huipulla oleviin kaloihin. mitä iäkkäämpi ja samalla suurempi, niin sitä enemmän elohopeaa, mutta myös muitä mömmöjä.

Aika moni syö tonnikalaa purkkisäilykkeenä, ajattelematta sen enempää, mitä suuhunsa panee. Saahan niitä toki syödä, mutta kohtuus kannattaisi muistaa.
Kovin pieneltä näyttää donarin viikkoannos sallittuna määränä.

Kyllä sitä lämpömittariainetta on meidän haaveilemassa pallaksessakin, mutta onneksi aika vähän, joten sellaiset 2x300g voi huoleta syödä viikossa, kun taas todella hyvää miekkakalaa ei saisi syödä kun n: 200g joka yhdeksäs viikko.
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/c/a/2003/11/23/MNGIO394FI1.DTL

Kiinassa tuotetuista tavaroista on uutisoitu löytyneen vaikka mitä vaarallisia aineita, eli myrkyllisiä, mutta ovat he kunnostautuneet myös kalasäilykkeiden osalta samoissa merkeissä, jopa niin myrkyllisiä on löytynyt, että hengenlähtö saattaa seurata. Ainakin itse välttäisin kaikkia Kiinalaisia säilykkeitä.
Tetrodotoksiini jota niistä on löydetty ympäri maailmaa, on 1200 kertaa voimakkaampaa kun syanidi. Syödä Kiinalaista kalaa, tai rapua, on kuin pelaisi Venäläistä rulettia. Alla kuva kiinalaisesta purosta, menisitkö ongelle.

Tässä jotain myrkyistä ja jopa ohjeita matkailijoille.
http://www.nathnac.org/pro/clinical_updates/toxicfishpoisoning_050706.htm

Ausseissa nousi kova haloo, kun Ruotsalaiset veivät sinne silakkaa, paikallisille tonnikalakasvattamoille ravinnoksi. Ruotsi ja Suomi ovat sitoutuneet olemaan myymättä silakkaa, tai lohta muille EU maille ravinnoksi. Miten lie tuossakin sitten kävi.

Tässä ilmeisesti aika uusi tauti, ehkä levistä alkujaan lähtöisin, mutta kaloista tarttuneena ja lämpöisten alueiden murheita.
http://www.cfsan.fda.gov/~mow/chap36.html

Floridassa oli rannoilla liput joissa varoitettiin mahdollisista Portugalin sotalaivoista, eikä muistaakseni punaisten lippujen aikaan, ollut asiaa mereen.
Aika pahaa jälkeä se taitaa tehdä, poltinlonkeroillaan, eikä suinkaan ole ainoa meduusa, joilla niitä on.

Koralleista löytyy myös myrkyllisiä lajeja, joita ei tarvitse kun hipaista, niin hospitaaliin on asiaa. Tulikoralli on eräs sellainen, josta sukelluskaveri sai parin viikon sairasloman kesken lomareissun ja veteenkään ei saanut mennä pitkiin aikoihin.

Minulla on kaapissa useita tunasäilykkeitä, eikä varmasti menen roskiin, vaan naamariin kaikki ja aion edelleenkin ostaa sen silakkasatsin, silloin tällöin.

Bon Appétit  ja muistakaa pestä kädet.
« Viimeksi muokattu: 02.03.09 - klo:22:24 kirjoittanut Sepi-? »

Poissa Pete Peltonen

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1109
  • http://www.crazy-cod.com
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #10 : 02.03.09 - klo:21:56 »
Niinpä.

Kun tarkkaillaan kalojen myrkyllisyyttä ihmisten aiheuttamien toimien ansiosta:
 
Ruijanpallas on ravintoketjun huipulla ja siitä löytyy dioksiinejä, PCB-yhdisteitä, PBDE-yhdisteitä, raskasmetalleja kuten arseeni, lyijy ja kadmium, sekä elohopeaa.

Ikävä kyllä myös melko suuria pitoisuuksia, etenkin vanhemmista kaloista (40+kg).  :-\
Petri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Poissa Sepi-?

 • Yleisvalvoja
 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 299
 • Onkivamies
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #11 : 18.05.09 - klo:14:33 »
Huumekala
Sarpa salpa, mikä liekin tavalliselta nimeltään.
Sitä kun sopivasti vetää naamaansa, niin edessä on pitkä matka jonnekin.
Mitä muuta meri kätkee syliinsä, voimme vaan aavistella, sillä luulen sieltä löytyvän kaikenlaista hyödyllistäkin.

http://www.monstrous.com/monstrous_animals/sarpa_salpa_a_fish_that_causes_hallucinations_found_off_british_coast_.html

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/60055-

Virukset vaivaavat kalojakin ja pandemiat uhkaavat merien populaatioita.
http://www.thefishsite.com/fishnews/9865/vhs-virus-infects-fish-via-their-gills

Jokohan on taikasieniväen tiedossa moinen kala, joka panee lehmätkin tanssimaan.
Taidan jättää maistelut vähemmälle ja keskittyä silakkaan, jota saa nyt hyvin litkalla.
« Viimeksi muokattu: 18.05.09 - klo:17:24 kirjoittanut Sepi-? »

Poissa mika71

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 32
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #12 : 01.12.09 - klo:16:10 »

mites toi holkeri jota myös norjan vesiltä saa. kuulin että se ois myrkylllinen mutta pitkään keitettynä syömäkelpoinen.
onko kukaan syönyt? kokemuksia?
ois vaan aika iso saalis. jos joskus sais,niin heittääkö pois?  :o

mika-
cerca trova

Poissa Sepi-?

 • Yleisvalvoja
 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 299
 • Onkivamies
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #13 : 30.12.09 - klo:20:44 »
"Cone Shells:it ovat värikkäitä ja kartion muotoisia. Ne elävät Australiassa, rannalla ihan veden pohjassa. Päivällä ne kaivautuvat hiekkaan ja yöllä ne heräävät saalistamaan ruokaa. Nämä kotilot syövät mm. matoja, nilviäisiä, kaloja.
Cone Shells:in saalistustapa on sellainen, että se iskee 1 cm pituisella myrkyllisellä harppuunallaan. Saalis
halvaantuu ja kuolee. Geagapher Cone on 15 cm pitkä.

Pistokseen ei ole tehty vielä vastamyrkkyä. Pistoksen kohtaan voi laittaa kiristyssiteen. Sillä yritetään estää myrkyn leviämistä ruumiin tärkeisiin osiin. Pistoksen uhri on saatava mahdollisimman nopeasti hoitoon.

Cone shells:in myrkyllä ihminen kuolee jopa 5 tunnissa. Ensin tuntuu sen pistos ja sitten tullee huono olo ja sitten kuulo ja näköaisti huonontuu ja viimeiseksi ihminen kuolee. Ensimmäinen kuolematapahtuma tapahtui Australiassa. Mies oli etsimässä kotiloita, mutta kun hän löysi kotilon nimeltään Geogapher Cone, se pisti. Mies valitti kivusta ja sitten 20 minuutin päästä tuli erittäin huono olo. 2 tunnin kuluttua hänen kuulo ja näkö huonontui ja 5 tunnin kuluttua hän kuoli." Arttu juntunen
http://www.youtube.com/watch?v=OK3NiK9Pu5Q

Vaarallisia kaloja
http://www.sarkanniemi.fi/akatemiat/ahdinakatemia/ved_as/ved_as_elin_17.htm

Blue Ringed Octopus
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://aqua.gjovaag.com/blogpics/BlueRingedOctopus.jpg&imgrefurl=http://aqua.gjovaag.com/blog/2006/09/aquamans-finny-friends.html&h=305&w=400&sz=31&tbnid=SlzWIabeR6p8CM:&tbnh=95&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3DBlue%2BRinged%2BOctopus&usg=__FvTR7jQMGTRjvA02ZSPZq3ev490=&ei=eKI7S7OMG5r8sQaF9rC1Bw&sa=X&oi=image_result&resnum=1&ct=image&ved=0CAoQ9QEwAA
http://www.youtube.com/watch?v=SNxJwCGJtsA&feature=related

Kivikala, maailman myrkyllisin kala
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kivikala
« Viimeksi muokattu: 30.12.09 - klo:21:02 kirjoittanut Sepi-? »

Poissa Sepi-?

 • Yleisvalvoja
 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 299
 • Onkivamies
Vs: Myrkylliset kalat
« Vastaus #14 : 11.11.11 - klo:18:12 »
VAARALLISET VESIELÄIMET

Hieman laajensin aihetta, koska se on kerännyt lukijoita paljon ja on siksikin tärkeä, koska ihmiset matkustavat nykyisin paljon ja haluavat uudenlaisia kokemuksia. Harva kuitenkaan näitä esiintulevia.

Ehkä pahin mahdollinen on pikkuruinen schistosoma-mato, joka aiheuttaa eniten kuolemantapauksia maailmassa.
"Schistosoma-verimatoja elää erityisesti runsaskasvustoisissa järvissä ja lammissa sekä hidasjuoksuisissa joissa. Ne aiheuttavat bilhartsioosia eli skistosomiaasia eli halkiomatotautia, joka on malarian jälkeen tropiikin merkittävin tarttumatauti. Schistosoma-madot voivat toukkavaiheessaan tunkeutua uivien tai vedessä peseytyvien ihmisten terveenkin ihon läpi ja levitä laskimoita pitkin keuhkojen ja maksan kautta suoliston tai virtsateiden laskimopunoksiin. Siellä ne aikuistuttuaan tuottavat munia, jotka virtsan tai ulosteiden kautta makeaan veteen päästyään myöhemmin muuttuvat toukiksi ja pyrkivät sitten tunkeutumaan uusiin uhreihin.

Taudin tartunnan saaneita on arviolta 200 miljoonaa ja vakavia oireita on esiintynyt 20 miljoonalla. Tyyppillisiä oireita ovat mm. ripuli, vakavat maksavauriot, verenvuodot virtsarakossa ja suolistoverenvuodot. Hoitamattomana tauti on tappava – 20 000 ihmistä kuolee siihen joka vuosi."

Lue lisää sukellusbryggman:in loistavasti tehdystä sivustosta, jossa on paljon muutakin mielenkiintoista.
http://www.sukellusbryggman.fi/fi/Sukellustietoutta/Vaaralliset%20vesiel%C3%A4imet%20I/#yleist_http://www.sukellusbryggman.fi/fi/Sukellustietoutta/Vaaralliset%20vesiel%C3%A4imet%20II/
« Viimeksi muokattu: 15.11.11 - klo:15:21 kirjoittanut Sepi-? »