Kirjoittaja Aihe: Penn® International® Torque™  (Luettu 23272 kertaa)

Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Penn® International® Torque™
« : 12.08.07 - klo:15:27 »
Kenelläkään kokemusta kyseisistä keloista, tai lähinnä tuon välityksen 6.3:1 toimivuudesta... BG 10000:lla oli äskettäin viimeinen norjan reissu ja kaverin kelalla luultavasti sama kohtalo. kolme reissua kestivät ja nyt kaverilla rutisee ja paukkuu kelattaessa siihen malliin että leviää käsiin hetkellä millä hyvänsä ja omassani alkoi takasalpa oireilla varsin erikoisilla rutinoilla lisättynä jo edellisellä reisulla. Ostin tuossa vielä heittokelaksi 7500 C3 ja sekin kun oli pakasta vedettynä valmiiksi kasattu väärin ja sisällä irrallinen vieteri, nii ajattelin että eiköhän tämä nyt ABUjen osalta riitä... Vaikka nuo big gamet varmaan huollossa kuntoon saadaan niin, eipä ole enää luottoa. Tuota Penniä nyt lähinnä ajattelin, kun uistelukäytssä on ollut nippu täysin oireettomia GT2 keloja, joten jos yhtä hyvin toimivia on muutkin mallit niin kokeilisi sitten niitä. Tuota välitystä ajattelin lähinnä sen takia, että kiloisia keiloja saa kuitenkin aina silloin tällöin ylös vinssailla ja isommat kalat nousee pumppaamalla, joten ei luulisi välityksen käyvän turhan rankaksi siinäkään. Dollarin kurssikin houkuttelisi taas tilaamaan, joten ei muuta kuin ajatuksia esille.

http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_10151_-1_10001_89095_151001003_151000000_151001000_151-1-3

Poissa jpsuominen

 • Yleisvalvoja
 • Merikalastuksen osaaja
 • *
 • Viestejä: 423
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #1 : 12.08.07 - klo:19:27 »
Heh, samoja fiiliksiä ja kokemuksia meillä jo pitkään ollut Abujen kanssa... Tuosta kyseisestä Pennin mallista ei ole kokemuksia, mutta muista Penneistä kyllä ja ne ovat kyllä kaikki positiivisia. 6,3-välitys löytyy meikäläisen nykyisestä "ykkösketjun" kelasta, eikä paluuta hitaaseen vinssiin enää ole. Etenkin sein jigistelyssä on tuosta "turbovaihteesta" hyötyä, sei kun tuosta vauhdikkaasti liikkuvasta jigistä tuntuu pitävän. En usko noiden Pennienkään kanssa mitään kestävyysongelmia tulevan, ison kalan pyyntiinhän ne on tehty.

Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #2 : 09.01.08 - klo:19:14 »
Tässä nyt taas lähiaikoina kela-asioita pähkäillessäni tulin tulokseen että taidan kuitenkin sijoittaa Daiwa saltiga:an, ei kuitenkaan kovin paljoa kalliimpi kuin Penn ja toisena vaihtoehtona samanhintainen shimanon trinidad. Onkos noista kenelläkään kokemuksia? Jenkkifoorumeilta en ainakaan haukkuja pahemmin löytänyt. Tuolla vertailua mikäli jotakuta kiinnostaa : http://www.tackletour.com/reviewshootouttrinidad-saltiga.html vertailussa mukana pienemmän kokoluokan trinidad ja tuossa pienempi saltiga arvostelussa : http://www.tackletour.com/reviewdaiwasaltiga.html Ainakin noiden perusteella luulisi olevan "hieman" laadukkampi kela kuin tuo BG 10000.

Mikähän kokoluokka noista nyt sitten olisi järkevin ? http://www.daiwa.com/Reel/detail.aspx?ID=59 En pysty hahmottamaan kelan fyysistä kokoa alkuunkaan noiden jenkkien siimatilavuuksien mukaan, SA 30 painoltaan jonkin verran kevyempi kuin suuremmat, mutta taitaa olla muuten hieman alimitoitettu, eli olisiko järkevin koko normaaliin vene pilkkimiseen sa 40? sa 50 menee kaiketi turhan järeäksi jos ajatellaan että pysytellään tuon abun kanssa suurinpiirtein samassa luokassa? Kommentoikaa, niin saan laittaa tilaukseen. -Mitään kiirettä ei tosin taida olla kun reissu luultavasti vasta elokuussa, mutta parempihan se on laittaa kamat kasaan jo hyvissä ajoin ja pääseepähän vähän fiilistelemäänkin  ::)


Poissa tonimv

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 866
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #3 : 10.01.08 - klo:09:40 »
Varmaankin on nuo kaikki on laatukampeita ja perstuntumalta sanottuna menevät kyllä tuon BG10000 ohi , menee tosin hinnaltakin.
Mutta pitääkös sen olla nimenomaan tähtijarrulinen malli. Ite ainakin oon pilkkihommissa tykästyny vipujarruliseen kelaan ja nuita vastaaviahan saisi myös vipujarrulla.

Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #4 : 10.01.08 - klo:12:50 »
Ei tarvitse nimenomaan tähtijarrullinen olla, ainut mikä noissa vipujarrullisissa yleensä on "vikana", on se että ovat välitetty hitaammiksi. 500g keiloja 200m syvyydestä jokusen kerran ylös kelanneena, on tullut nopeampaa välitystä ikävä, joten sellainen on kyllä toivomuslistalla. Tuota Penniä saisi kyllä vipujarrullisena samalla välityksellä, mutta hinta alkaa olla turhan kova ~599$. Shimanolla olisi Tyrnos 2-speed, jossa välitys ok, mutta painoa on kertynyt kilon hujakoille, joka on jo kyllä vähän liikaa. Daiwalla sama juttu...

Poissa joro

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 297
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #5 : 11.01.08 - klo:11:43 »
osallistun keskusteluun innokkaana haspelin kannattajana.shimanon stellat ja daiwan saltigat ovat todella varteen otettavia vaihtoehtoja.ovat kylläkin aika arvokkaita.mutta jarrut on huippu luokkaa ja siimaa ottavat n. 1 m/kammen kierros,kestävät merivettä,"kevyitä".tietysti vavatkin pitäisi uusia.mutta kuitenkin.

Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #6 : 11.01.08 - klo:13:58 »
Tulipa ihan mielenkiinnon vuoksi katsottua kyseisten haspelien speksejä ja veti kyllä suun virneeseen kun katsoi hintoja, nuo hyrräthän on lähestulkoon ilmaisia ;D Käyttäjäarviotkin on kyllä sitä luokkaa että jos joskus haspelin tarvitsisin, niin varmaan tuollaista voisi harkita, kestää luultavasti kevyesti isältä pojalle....

Poissa Pete Peltonen

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1135
  • http://www.crazy-cod.com
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #7 : 12.01.08 - klo:22:13 »
Nuohan ovat toki helekatin hienoja keloja, mutta... Poskettoman painavia kapineita. (Siis Pennin Torque International sarjan kelat.)
Mutta tekeekö niillä Norjan vesillä mitään? Hmm... Rehellisesti sanottuna ei. Liian isoja keloja.
Jos haluat ns. pomminkestävän kelan niin suosittelen keveimpiä International-sarjan keloja. Ovat tosin hinnakkaita. Itselläni on muutaman vuoden käytössä ollut 12LT ja onhan se todella hieno kela, mutta ei kuitenkaan toimi kiitettävästi aktiivisemmassa kalastuksessa, vaikkapa jiggauksessa. Pennin merikelat ovat lähinnä uisteluun tarkoitettuja.

Pari vinkkiä:
-siimatilavuus ei ole kaiken a ja o. Suurin osa isoista saaliista tulee 5-75 metrin syvyydestä. Suuri siimatilavuus = raskas kela = raskas vapa = ikävä kalastuspäivä.
-kelan välitys ei ole se kaikkein tärkein asia, ellet halua pyytää kalaa todella syvältä (esim. suuria puna-ahvenia 100-200m)
-jos harrastat pilkillä kalastusta syvissä vesissä osta kela joka todella kestää sen, eli suuri kela suurella siimatilavuudella. Välitykset voit unohtaa koska syvältä pyydettäessä kelat ovat suuria ja raskaita eli 3:1 on todella hyvä välitys.
-jos harrastat jigittelyä 0-100metrin syvyydessä, osta keveämpi kela/vapa ja käytä ohuempia siimoja, 0,25 kuitusiima nostaa takuulla ennätyskalasi. Vaikka se painaisi 100 kiloa. Siima ei takuulla petä, mutta kalastaja useimmiten pettää hermostumisellaan ja hätiköinneillään. Ja silloin siima/vapa/kela pettää.

-ämpärin kokoisella hyrräkelalla tahi haspelilla ei tee a) yhtään b) mitään. Kalat tulevat varmasti ylös vähemmälläkin vaivalla ja etenkin pyytäjien taidoilla.

Että näin  ;DPetri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #8 : 12.01.08 - klo:23:19 »
Totanoinniin... Nyt siis haetaan tuon Big Gamen kanssa saman kokoluokan keloja, jotka omaan kouraani ovat vielä ihan käypäisiä, esim torque 100 painaa hieman vähemmän kuin BG 10000, eli ei ne nyt mitään ämpärin kokoisia aina välttämättä ole... No joo, olen kuitenkin näillä näkymin päätymässä tuohon Saltigaan, joko SA 30 (~670g) tai SA 40 (~680g) Meniköhän unssimuunnokseni oikein? Suurimman osan kaloistani olen saanut 60-120 syvyyksiltä, tiedä sitten olenko ollut oikeassa paikassa, mutta tähän asti ainakin olen riittävän tyytyväinen ollut ja kesä toisensa jälkeen norjaan jaksanut raahautua.

Siimamääristä sen verran että, toisinaan kun tulee puna-ahventa paristasadasta metristä kalastettua ja virtausta/tuulta sopivasti, niin ulkona on helposti se 300m siimaa, joten tuo on kyllä ehdoton minimimäärä. Mitään mielekästähän kyseinen touhu ei välttämättä ole, mutta useammankin päivän kun on peruspaikoilla nylkytellyt, niin sitä alkaa aina kaipaamaan vaihtelua vaikka hanakalammaksi touhu menisikin. Se nopeampi välitys tulee myös aika pitkälti tähän tarpeeseen, eli siimat vauhdikkaammin sisään. Oma saaliini on ainakin tähän mennessä koostunut 80% alle 5kg kaloista, joten sille 3:1 välitykselle ei kovin kummoistakaan tilausta ole, ymmärrän kyllä tilanteen jos vakiopaikat ovat sellaisia jossa isompaa kalaa tulee "solkenaan".

Siimanpaksuuksissa olen kyllä samoilla linjoilla, 3v ollut kelassa 80lb TUFfia joka on kyllä totaalisesti ylimitoitettua, mutta enpä ole viitsinyt vaihtaakaan kun on suht hyväkuntoisena kestänyt. Uuteen kelaan tulee jotain reilusti "kevyempää"...

Poissa tonimv

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 866
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #9 : 13.01.08 - klo:19:03 »
Kun tuota välitys suhdetta tarkkailee , niin kannattaa ottaa huomioon myös kelan koko. Sillä on aika suuri merkitys siimaa/kammenkierros lukuun. Kävin tuossa tallissa suorittamassa muutaman mittauksen Okuma Titus 50 ja Amb. Pro Rocket 7000 keloille. Molemmat suurin piirtein täynnä siimaa.

Okuma välitys 3.1/1. Siimaa 81cm / kammenkierros
Dööri välitys 4.1/1.  Siimaa 46cm / kammenkierros

Eli döörin kokoisessa kelassa saisi välitys olla 7.4/1 , jotta pääsisi Okuman kokoluokan kelan senttimääriin.


Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #10 : 13.01.08 - klo:19:58 »
Hyvää keskustelua näin "talvi" iltojen iloksi saatu aikaiseksi.

Kyllähän tuo kelojen koko on myös otettava huomioon ja noiden vaihtoehtojen ollessa suurinpiirtein saman kokoisia, välitys ratkaisee. Penn on ainut jossa puolan halkaisija muuttuu radikaalista kelamallien välillä, muissa tulee lähinnä vain lisää pituutta.

Hieman listausta paljonko ottaa siimaa kammenkierroksella sentteinä:

6.3:1 Penn TRQ 100 = 78,74
                      200 = 104,14
                      300 = 121,92

6.2:1 Trinidad TN 20/30 = 116,84
4.9:1             TN 40     = 111,76

4.9:1 Saltiga SA 30/40/50 = 91,94
 
Ja vertailun vuoksi: Tuosta big gamesta en löytänyt virallista tietoa, mutta äkkiseltään testattuna kammenkirroksella siirtyy siimaa 65cm. Ämpärinkokoinen Penn 50VW ottaa 3.1:1 välityksellä siimaa 86,36cm joten kyllähän se koko aika paljon vaikuttaa.

Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #11 : 17.01.08 - klo:12:50 »
Nyt loppui pähkäilyt ja laitoin setin tilaukseen, tulipa kuitenkin hieman kevennettyä välineitä. Tilasin tuon Saltiga SA 30:n pienempi runkoisen mallin eli ilman T-merkintää. Painoa kelalla ~470g, punottua 50lb siimaa ottaa  sisäänsä 330m. Siimaksi 300m 55lb Daiwa Saltiga Boat, turhan järeää mutta kun ei ohuempaa ollut saatavilla kyseistä mallia ja tuo vaikutti muuten asialliselta, 10m välein vaihtuu siiman väri, joten pitäisi helpottaa välivedessä kalastusta. Vapakin tuli vielä tilattua vaikka ei alunperin pitänytkään, "yllättäen" samaa sarjaa sekin, "Daiwa Saltiga Jigging Action Saltwater Rod JG60MHFB" -pitäisi muuten olla erityisen hyvä vertical jigging:iin joten Petri voisi jokusen kappaleen kyseistä pilkkiä hankkia juk-san valikoimiin, että pääsee sitäkin hommaa kokeilemaan.

Kauhea on hinku kalaan, vaikka vasta elokuun alkuun mökki varattuna, täytyy kaiketi treenata parvekkeella...

Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #12 : 25.01.08 - klo:19:31 »
Yksin puheluksi menee, mutta menkööt... Keloja on jo päästy veivaamaan ja vertailua tekemään. Maanantaina soiteltiin FedEx:iltä ja keskiviikkona oli rojut kourassa, joten kohtuu nopeaa toimintaa. Uskallan kyllä varauksetta suositella kyseistä kauppiasta: http://www.harleerod.com/ Pitempää testiraporttiin ei oikein ole tähän aikaan vuodesta mahdollisuutta joten lyhyesti sen verran että : Kela on kyllä täysin eri planeetalta kuin tuo edellinen, kaikki on koneistettu umpitavarasta aina päätylevyjä myöten, muovin ja prässättyjen pellinpalojen kanssa ei ole pelleilty kuten tuossa kymppitonnisessa. Siimaa ottaa sisäänsä enemmän kuin tehdas ilmoittaa, puolasin alkuun 300m tuota saltiga 55lb siimaa, mutta eihän se puola siitä täyttynyt, joten täytyi ostaa lisää. Tänään laitoin pohjille 137m 0,35 punottua, ja nyt alkaa olla siimamäärä kohdillaan. Jarrun käytös vetää kyllä suun virneeseen, ei minkäänlaista näppituntumalla havaittavaa lähtökitkaa. Jarrua ei kireämmälle säädettäessä myöskään tarvitse kääntää hampaat irvessä, vaan vastus tuntuu melko tasaiselta loppuun asti. Muutenkin todella herkkäkäyttöinen ja laadukkaan tuntuinen kela, joten ei muuta kuin tilauksia vetämään. Tuossa luulisi kyllä kelaa olevan vähintään seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi...

Muutama kuva:

Veljekset kuin ilvekset, kuva surkea, mutta selviäähän tuosta mittasuhteet...


Lähikuvaa... Kohtuullisen härskin väristä tuo siima.Tulipa tuossa vielä punnittua nuo paketit, kun vanha yhdistelmä tuntuu hieman raskaalta ja ero onkin varsin reippaan puoleinen. Uusi paketti painaa aika tarkalleen 800g kaikkine siimoineen ja vanha 1650g -Saattaa olla ettei tule siihen enää kovin herkästi tartuttua > hätävaran hätävara tms...


Poissa Pete Peltonen

 • Admin
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1135
  • http://www.crazy-cod.com
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #13 : 26.01.08 - klo:20:22 »
Jep jep! Onko tuossa siimassa värinvaihto tietyin välein (esmes 50 jalan välein tms) vai onko se muuten vain riemunkirjavaa?

Vertikaalipilkkejä on tulossa testiin pari kipaletta helmikuussa, samoin vertikaalivapoja. Ilmoittelen kunhan saapuvat. 
Petri

http://www.crazy-cod.com - kalastusleiri Arnöyalla, ulkomeren äärellä!

Poissa Tuoma SS

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 35
Vs: Penn® International® Torque™
« Vastaus #14 : 26.01.08 - klo:21:26 »
10m välein vaihtuu väri. Olisin ostanut luultavasti muuten jotain pitemmissä pätkissä saatavaa, mutta tuo värinvaihto tuntui varsin fiksulta ominaisuudelta ottaen huomioon siimalaskureiden heikko toimintavarmuus... Täytyy tilailla noita pilkkejä mikäli juk-san valikoimiin tulevat. Omavalmiste muotin teko työn alla, mutta eipä niitäkään jaksa monen painoisena ruveta tekemään...
« Viimeksi muokattu: 26.01.08 - klo:21:29 kirjoittanut Tuoma SS »