Kirjoittaja Aihe: Teno  (Luettu 14165 kertaa)

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1172
Teno
« : 19.04.07 - klo:22:52 »
Eihän niitä tietysti kukkaan kerro, mut kysyttäämpä nyt kummiski.

1) Onko Tenolla hyviä ja RAUHALLISIA rannalta heitto paikkoja missä ei tarvii jonottaa, eikä oo vuoronumero systeemiä, ja mistä tosiasiallisesti vois lohta tavottaa ja jopa saaha? Jos on niin vaikka 30km kilometrin tarkkuuella, missä?

2) Voiko Tenolta ees kuvitella saavasa lohta, iliman paikallis tuntemusta, nimenommaan näistä rauhallisista paikoista?

3) Mihin aikkaan vuuesta lohi YLLEENSÄ alakkaa nousta Tennoon?

4) Miks en löyvä Tenon lupa hintoja misttään? Hurjia huhuja kyllä liikkuu  :P

Poissa Jani

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 1172
Vs: Teno
« Vastaus #1 : 19.04.07 - klo:23:07 »
Lisättään tähän vielä, että uskon Tenon tosiaan olevan mahtava lohijoki, mutta onko siellä ennää "erämaan tuntua". Tiiä häntä, oonko saanu väärän kuvan. Mut semmonen kuva on josttain tullu, että Tenolla se lohen saanti mahollissuus on tosiasiallisesti paikallisilla ihmisillä ja  niillä turisteilla jotka on ns. "rahamiehiä".

Korjatkkaa ihmeessä miun mielikuvvaa Tenosta, jos oon väärässä?

Esalla ja KalaHarrilla on varmaan enemmän tiettoo.

Mulla vaan on semmonen mielikuva, että kalastus rannalta tapahtuu tietyissä kohin jonottamalla ommaa vuorroo
hemmetin hienot ja kalliit varustteet mukana,ja sitten tunnin parin jonotuksen jäläkkeen saa heittää sen 10 kertaa ja taas jonon hännille. Ja muista kun just niistä jonotus paikoista on turha yrittääkkään. Vene kalastus on niin kallista että viikossa mennee yli kuukauven palkka. Teltassa ei voi, eikä saa??? majottua vaan pittää ottaa ehottomasti mökki tai asuntoauto. Joka ilta on oltava lähimmässä kuppilassa tai ryypättävä muuten vaan.


Toivosin niin kovasti että mielikuva olis väärä :-\

Poissa poka

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 721
Vs: Teno
« Vastaus #2 : 20.04.07 - klo:09:29 »
No tuossa on kyllä osa totuutta ja osa harhaa.. Onhan siellä paikkoja missä saa odottaa, että esim neljä laskua kerkeää tekemään päivässä, mutta on myös, varsinkin ylempänä, paikkoja missä saa kalastella omaan rauhalliseen tahtiin..

Tuossa teno info läpyskä josta löytyy kaikki oleellinen luvista ja sallituista kalapaikoista..

Me oltiin yks kesä tuossa seitalassa, eli outakoskessa, joka on yläkönkään yläpuolella.. Oltiin siellä elokuun alussa ja oli kyllä siihen aikaan rauhallinen paikka.. Olikohan yhtenä iltana, että joutui vähän aikaa vuoroaan odottelemaan.. Ja ens kertalaisena sain yhden titin neljän luvan aikana..Silloin kun lähdettiin, niin seitalan Jupe sanoi, että utskoskessa oli parvi tulosaa ja ari päivää meidän lähdettyä oli nousuparvi pyhkäissyt paikalle ja kalaa oli alkanut tulemaan kunnolla..

Kyllä tuonne pitää toistekkin mennä..

Poissa sarnespollen

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Teno
« Vastaus #3 : 21.04.07 - klo:22:44 »
Ainahan niitä nousuparvia on tulossa, mutta mitä ylemmäs virtaa menet niin sitä rauhallisempaa on. yks hyvä paikka baadus lomamökit. rantapaikat lähellä ja venepaikat vieressä
innmark adventure

Poissa Kala-Harri

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 30
 • Komeutta kalavesille silvuplee
  • Kala-Harri kotisivut
Vs: Teno
« Vastaus #4 : 27.04.07 - klo:10:46 »
Kyllä Tenosta voi saada kalaa aloittelija siinä missä kokenut, sillä lohestuksessa paikkatuntemuksen lisäksi tarvitaan aina tuuria. Rauhallisia heittopaikkoja on paljon, jos perhoa meinaa nakella. Mutta viehepaikkoja rajoitetusti. Kun ottaa yhteyttä esim. Wildsalmoniin (Baaduksen lomamökit) niin hän voi järjestää Norjan puolelle heittämään ja siellä on lääniä.
Tenosta löytyy lupatietoja mm. Tenoinfon kautta. Googlesta löytyy Tenon luvat varmaankin tietoa.
Soutukalastuksessa ei välttämättä tarvitse olla rahamies. Kun tulee Tenolle viikoksi ja varaa mökin lisäksi veneen ja ostaa viikon luvan, tottahan se rahaa vie. Mutta silloin ei paina enää siinä konkurssissa mitään, jos ensimmäiseksi päiväksi palkkaa paikallisen soutajan vaikka muutamaksi tunniksi. Tällöin saa tietoa soutulinjoista, ottipaikoista, ottivieheistä ja käytöstavoista joella. Eli mistä noustaa moottorilla ylös, mistä lähdetään soudulle jne. Ne tunnit ovat lyhyitä viikossa, jos omin nokkineen lähtee etsimään kaloja. Toki tuurilla voi soudella ottipaikan kohdalta ja tuurilla saada sen kalankin, mutta suurempi mahdollisuus saada kalaa, on hankkia paljon etukäteistietoa ja nousta kokeneen soutajan kyytiin.
Minuun Tenonkipinä iski varsin myöhään, vasta vuonna 1991. Sitä ennen olin vannonut, ettei minua Tenolla näe. Olin näetsen vannoutunut moottoriuistelija (moni varmaan muistaakin sen). Kun eräs paikallinen kauppias sai minut houkuteltua käymään soutamassa ja sainkin ekalla laskulla lohijalan, oli kerrasta myyty. Niin oli seuraavana vuonna myyty myös moottoriuisteluvehkeet veneitä ja trailereita myöten. Siitä alkoi hulluus, jota jotkut nimittävät jopa lohihörhöilyksi. Kun työtilanteeni antoi mahdollisuuden tehdä etätyötä, siksi kaksi vuotta sitten muutin tänne pohjoiseen ja tänne tuhkani joskus (vasta viidenkymmenen vuoden päästä) ripotellaan. Tuosta ikkunasta näkyvän Ailiggaan huipulta tuulen viemäksi ja laskeutuen Tenon pinnalle, josta smoltti käy nappaamassa palasen. Näin synnyn uudelleen loheksi ja sytytän tärpilläni johonkin ihmiseen lohikipinän, joka ei sammu koskaan.
No nyt tämä vasta hörhöilyksi menikin, sori vaan.
Kateus on ansaittava

Poissa peetu

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 13
Vs: Teno
« Vastaus #5 : 05.05.07 - klo:21:48 »
Useammin kait sieltä Tenostakin ensikertalainen saa, kuin muutaman kerran käyneet. Se taitaa joki huomata, milloin sinne ensikertalainen tule ja antaa kalan tai kaksi ja ukko on myyty. Itse sain ensimmäisen lohi -merkkisen kalani pikkupoikana Tenosta alakönkään yläosasta rannalta heittämällä.
Se jonotus on taattu, jos sinne pitää päästä samoilla hulluilla viikoilla, kuin kaikki muutkin, mutta jos viitsii siirtää oman lomaviikkonsa viikon-pari myöhemäksi, on siellä aivan eri malliin tilaa piiskata/heittää

Poissa vesku

 • Tulokas
 • Viestejä: 1
Vs: Teno
« Vastaus #6 : 09.05.07 - klo:16:26 »
Eihän niitä tietysti kukkaan kerro, mut kysyttäämpä nyt kummiski.

1) Onko Tenolla hyviä ja RAUHALLISIA rannalta heitto paikkoja missä ei tarvii jonottaa, eikä oo vuoronumero systeemiä, ja mistä tosiasiallisesti vois lohta tavottaa ja jopa saaha? Jos on niin vaikka 30km kilometrin tarkkuuella, missä?

2) Voiko Tenolta ees kuvitella saavasa lohta, iliman paikallis tuntemusta, nimenommaan näistä rauhallisista paikoista?

3) Mihin aikkaan vuuesta lohi YLLEENSÄ alakkaa nousta Tennoon?

4) Miks en löyvä Tenon lupa hintoja misttään? Hurjia huhuja kyllä liikkuu  :P
Esim Yläkönkäällä saa heitellä myös virvelillä aluetta on n 6 km joten kyllä siellä tilaa on.
Lohen saaminen Tenosta vaatii aina hyvää tuuria. Muilta kalamiehiltä kyllä saa tietoa.
Olen käynyt Tenolla vuodesta 1991 lähtien ja kalastanut aina rannalta. Pyrin olemaan siellä vähintään kaksi viikkoa yhteen mittaan koska siinä ajassa voi sitten sattua se tai ne lohet kohdalle, Ainakin jos vain viitsii pitää sitä viehettä vedessä.Nykyään kalastelen sellaiset 8-12 tuntia vuorokaudessa.Nuorenpana 12-20 tuntia.Rantalupa maksaa 20e vuorokaudessa. 

Poissa the juQ

 • Norjan merikalastuksesta kiinnostunut
 • Viestejä: 9
Vs: Teno
« Vastaus #7 : 08.09.07 - klo:18:48 »
Mitäs vaappuja suositte tenolla?
Merellä on isoja kaloja!

Poissa esa karpoff

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 125
Vs: Teno
« Vastaus #8 : 09.09.07 - klo:16:00 »
Mie suosittelen Lj-vaappuja, ko olen ittekki ollu sen tuotesuunnittelussa mukana (en palkattuna) jo pitkään.  Sen verran ollaan kuitenkin pitkällä, että kaikille keleille löytyy ottivärit ja mallit.  Tähänastisista tehokkain runko on itselläni ollut 6cm sivutissi.  Seitensenttinen tule heti perässä.  Nyt on kokeilussa uusi 4cm:nen yksikoukkunen, se antoi jo lupaavia tuloksia.  Jos ensikesästä tulee lämmin ja kuiva, uskon tästä pikkutirisiästä tulevan oikea "kiusankappale" heinäkuun hampaattomille lohille.  Vaappuja ja realiajan vinkkejä voi kysellä vaikka Leksalata (Leo Juntunen) p. 050-3486627.  Muita hyviä vaappuja mielestäni on esim. Joonas, Jurmu ja Hirvas.
Kalastus ei ole harrastus - se on vietti