Kirjoittaja Aihe: Vestertana  (Luettu 25938 kertaa)

Poissa esa karpoff

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 125
Vestertana
« : 11.12.06 - klo:13:38 »
Jylhä ja karunkaunis Vestertana.  
Vestertana (Tenovuonon läntisin haara) on suojainen (paitsi pohjois ja koillis "kylingillä") ja antoisa merikalastusvuono ja sopii esim. Tenonreissun täydennykseksi (Tenon viikorauhoitus su k.19.00 - ma ko 19.00) tai kokonaan omaksi reissukseen.  Sjursjoelta, aivan läntisimmältä vuononpohjukalta, voi vuokrata merenranta mökin 3-4hlö), joka on hyvin varusteltu (vain sauna puuttuu) ja tietenkin vene.  Mökin hinta oli viimekesänä 700Nkr/vrk.  Mökki on aivan rannassa ja ikkunasta voi katsella lohien loikkivan. Yhteystiedot (norjaksi tai englanniksi)
Rolf Persen Rustefjelbma 9845 TANA tlf. (990 47..) 78927018 mobil 95073444 Fax. 78927259 mail. r.sukunimi (miukum.)online.no
Venettä voi kysellä vaikka allekirjoittaneelta.  

Vuonoon tulee pääsiäisen tienoilla turska kutemaan ja siitä kausi jatkuukin myöhäiseen syksyyn.  Aivan läheltä rantaa mökin edustalla usein hyvin turskaa.  Mahdollista saada myös meritaimen, merirautu tai lohi onkeen kun heittää näköhavainnon suuntaan.  Em. kalat hyppäävät useinmiten ilmaan, kun taas saita (sei) vain pärskäyttää vettä.
Läntisen rannan tuntuman (20 - 100m rannasta) kalapaikat:
n. 07km Rannaltaheittely paikka, turskaa, saitaa (sei), ja hyyssää (kolja)
 N. 1km ulompana pystyjyrkkä lintukallio (pikkukajava yhdyskunta). jonka edustalla usein isoja tainareita (kissakaloja)50-90m/s.
N. 2km ulompana jyrkkä kallioniemi jonka edustalla usein isoja turskia ja tainareita. Onkisyv. 30-70m/s.
N. 3km ulompana em:niemen vastapuolella jyrkkä ranta jonka edustalla isoja merimateita (keila) 50-70m/s.
N. 4km ulompana keidasmainen pieni lahti "Kristallivuono"  (nimeämäni kallioiden kristallien vuoksi), jossa usein paljon kalaa onkisyv. 20-60m/s.Rannalla komea tulistelupaikka (Ota polttopuuta mukaan).  
Hieno rannaltaheittely paikka, jossa kalan voi "juosta" rantaan.
4km...Ulompana hyvät paikat jatkuvat jossa tainari ja myös pallas on mahdollista tavoittaa.  
Sjursjoen itäpuolella vanha koulu, jonka läheisyydessä veneen laskupaikka (n, 2km yli vuonon).  Koulun edustalla aavikko (tasapohja) n. 50m/s mahdollista tartuttaa isompikin pallas.  
Ajoittain koko vuonoalue on täynnään seitä, joka vaikeuttaa muuta kalastusta.  Myös joskus vuonoon tulevat hylkeet peloittavat saaliskaloja.  Vuonolla on mahdollista nähdä pyöriäisiä, delfiinejä sekä lahtivalaita.  Kerran olen nähnyt Ryhävalaan.  
Koskaan en tyhjää reissua ole tehnyt.

MODE-edit: Laiton tämän omaksi aiheekseen.
Kalastus ei ole harrastus - se on vietti

Poissa esa karpoff

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 125
Vs: Vestertana
« Vastaus #1 : 31.12.06 - klo:19:04 »
Tässäpä sinne Vestertanan yksi aika ylellinen mökki (tosin ilman venettä) ks. http://www.vestertana.no/
Kalastus ei ole harrastus - se on vietti

Poissa Sami G

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 80
Vs: Vestertana
« Vastaus #2 : 12.06.07 - klo:15:13 »
Terve vaan Esa!

Tulipa käväistyä tuolla Vestertanan vuonolla reilu viikko sitten. Kuten kuvailit, se on todella hieno ja käymisen arvoinen paikka. Leiriydyimme telttamajoitukseen siihen koulun ja veneenlaskupaikan läheisyyteen. Rauhallista oli, kaksi autoa käväisi pyörähtämässä siinä viikonlopun aikana. Valitettavasti myös merellä oli hieman turhankin rauhallista. Kokeilimme melkein jokaisesta mainitsemastasi paikasta, sekä muualtakin ja saaliina ehkä parikymmentä kalaa jotka kahta lukuunottamatta olivat tuollaista sinttikokoa alle 1 kg. Sei oli kateissa täysin. Olimmekohan liian aikaisessa? Pikkukalaa ei ollut vuonossa juurikaan linnuista päätellen, eivät kalastaneet oikeastaan ollenkaan. Onneksi kelit suosivat kuitenkin 8)

Sami G, Ivalo

Poissa consta

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 25
Vs: Vestertana
« Vastaus #3 : 13.06.07 - klo:15:38 »
Tässä ollaan hiukan vielä suunnitteluasteella reissun suhteen,Vestertana on ollut yhtenä pot.vaihtoehtona välistopiksi.
-Sami G: -olitteko veneellä liikkeellä ko.alueella?


Poissa Sami G

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 80
Vs: Vestertana
« Vastaus #4 : 13.06.07 - klo:16:26 »
Meillä oli mukana tuommoinen pienehkö vene jolla ei kovin kauas jäämerellä oikein uskalla lähteä. Isommalla ja nopeammalla veneellä paikasta saa varmasti enemmän irti, kun voi kokeilla sään salliessa kalastusta hieman kauempaakin. Mutta eniten huolestutti paikassa tuo pikkukalan selvä puuttuminen, joka tietenkin näkyy sitten isompien kalojen vähäisyytenä. Tuo vanhan koulun läheisyydessä oleva veneenlaskupaikka ei sitten ole mikään kunnon betoniluiska vaan kivinen ja aika jyrkkä ranta, jossa veneen laskeminen tavallisella henkilöautolla on aika arveluttava homma. Maasturilla kuten meillä oli, ei ongelmia ole.

Jos käytte paikassa, heitäppä juttua vaikka tänne ;)

Poissa Sami G

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 80
Vs: Vestertana
« Vastaus #5 : 24.07.07 - klo:11:11 »
Sattuisiko Karpoffin Esa lukaisemaan tätä ja kertomaan kuulumisia Vestertanasta, huomasin että olit vasta käväissyt paikalla. Joko vuonon perällä oli isompia kaloja ym. ? Aikomuksena olisi lähteä ensi viikonloppuna käymään Pykeijassa, mutta mikäli tämä viheliäinen itä-koillistuuli jatkuu, niin pitää vaihtaa paikka suojaiseen Vestertanaan.

Poissa esa karpoff

 • Vakavampi harrastaja
 • *
 • Viestejä: 125
Vs: Vestertana
« Vastaus #6 : 24.07.07 - klo:15:04 »
Joo kävin Vestertanassa ja majoituksena se tuttu Rolfin mökki oli täydennettynä laiturihuoneella 30 m2 ilman kalustusta.  Niin, meillä oli kaksi lapsiperhettä mukana ja nelivuotiaat Mihkkal ja Iiro vetivät pikkuturskia ja seitä solkenaan rannan tuntumasta.  Kokeilimme hetken (n.1t) lintukallion edestä syötillä varustettuja kalmareita (200g).  Syöttinä oli pikku puna-ahven ja komesti tuli kunnon rouhaisu ja joka kerta syötti katosi.  Jotain siellä on, mutta pitäisi päästä varttuneemman seuran ja väljemmän aikataulun kanssa kokeilemaan.  Eräs viereisten mökkien omistajista oli saanut 20kg paltaan vuonon perän "matalikolta".  Sielläkin pitäisi keretä vetämään niitä JUK-SAN "syvävaappuja".  Läntisen niemen kärjen tuntumassa n. 70m syvyydessä sanottiin olevan suur'seitä, mutta nekin olisivat vaatineet vähän hakua, johon meillä ei aika riittänyt.  Meritaimenet ja -raudut loistivat poissaolollaan, lienevät Vestbuktan N-puolella n. 2km olevan luodon ja mantereen välissä, kuten samaan aikaan pari vuotta sitten.  Yleensä ne näkyvät jo kaukaa kun hyppivät ilmaan, taimen loikkaa ja rautu hyppää pystöön.  Siihen kun menee veneellä pyörimään ainakin 3 Paravaania perässä, ni rupee vavat tärisemään.

Niin, eräs hylkeenpyytäjä aloittaa paukuttelunsa tällä viikolla ja uskoisin pakastimessa meitä odottavan ainakin yhden ruhon, holkerihaaskaksi uhraamista varten. 
Mikäli suurkalan jahti kiinnostaa vilaiskaapas tuonne Järjestetyt tapahtumat & reissut / holkerireissu,    

Sitten kova uutinen Tarfjordissa, Torhopin ja Vestertanan välissä on yksi hieno ja nykyaikainen 6hlö:n mökki kauniilla kentällä meren rannnalla.  Venekkin tarvittaessa löytyy ja vrk. hinta on 1000Nkr (ilman venettä).  Yhteystiedot: 
Jan Wildgård +4778927137    Puhuimme Norjaa ,enkä muistnut kysyä hänen kielitaitojaan. 
Mökkiä uskallan suositella.  EK
« Viimeksi muokattu: 24.07.07 - klo:15:21 kirjoittanut esa karpoff »
Kalastus ei ole harrastus - se on vietti

Poissa Sami G

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 80
Vs: Vestertana
« Vastaus #7 : 27.05.09 - klo:09:04 »
No niin, kaksi vuotta on aikaa pyörähtänyt ja Vestertanaan olisi viikonloppuna tarkoitus suunnata. Viimeksi ei tarvinnut kalantulolla mässäillä, mutta paikka jätti niin hienon mielikuvan että uusiksi pitää laittaa. Ja tietenkin vanhaan kunnon tapaan, poikaporukalla, telttamajoituksessa ja oma pikku paatti mukana. Kylmää ja viluistahan siellä saattaa tähän aikaan vuodesta tietenkin olla, mutta ei taideta shortseja mukaan ottaakaan, kelkkavarusteet saattavat olla sopivimmat kelluntapuvun ohella 8)

Onko Karpoffin Esa kuulolla, onko sinulla tuoreempia käyntejä paikalla ja mitä kokemuksia?

PS. Onko Esan profiilin kuva juuri Vestertanasta ja taustalla pikkukajavayhdyskunta? Itselltäni löytyy lähes vastaavan näköinen kuva edelliseltä reissulta.
« Viimeksi muokattu: 27.05.09 - klo:09:10 kirjoittanut Sami G »

Poissa Sami G

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 80
Vs: Vestertana
« Vastaus #8 : 02.06.09 - klo:11:34 »
No niin kausi avattu. Kylmää, märkää ja tuulista oli Vestertanassa viikonloppuna ja osa järvistä oli vielä lauantaina jäässä kun menimme. Tällä kertaa emme leiriytyneet sinne koulun rantaan, koskapa tuuli oli niin kova ettei teltan pystytyksestä olisi tullut mitään, eikä pikku veneellämme olisi siitä asiaa ulos ollut. Ihan ok leiripaikka löytyi sieltä Sjursjoen sataman läheltä ja siitä myös pienen veneen laskeminen onnistui. Hieman tunnelmaa masensi ikivanha öljyinen kaivuri, jonka viereen telttamme pystytimme, saimme näin tuulensuojaa teltalle.

Itse kalastus olikin välillä aika haasteellista kovan tuulen vuoksi, joka puuskissa puhalsi arviolta 12 m/s. Paikan suojaisuuden vuoksi isompaa aaltoa lähivesille ei kuitenkaan syntynyt ja semmoisen 600 g pilkin kanssa kalastus onnistui joten kuten. Saalis jäi laihaksi kuten odotimmekin, 3 kissakalaa 1-3,5 kg ja jokunen pieni sei, turska, kolja ja kampela.

Vestertanan jylhät vuorenseinämät lintuyhdyskuntineen tekivät jälleen kuitenkin vaikutuksen, joten eiköhän sinne mennä vielä toistekin, kesäisempään ajankohtaan heinä-elokuulla.

Alla kuva pikkukajavayhdyskunnasta, hieno paikka!


Poissa tonimv

 • Yleisvalvoja
 • Lähes Kaiken Merikalastuksesta Tietävä
 • *
 • Viestejä: 866
Vs: Vestertana
« Vastaus #9 : 02.06.09 - klo:16:33 »
Kyllähän Norjassa viihtyy vaikkei paljoa saalista tulisikaan.
Kevät ei taida kovin pitkällä vielä olla tuolla korkeudella. Viimeviikolla olin Andörjalla ja siellä oli jo ihan kesäinen tunnelma.

Poissa Sami G

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 80
Vs: Vestertana
« Vastaus #10 : 15.08.09 - klo:04:37 »
Tänään taas Vestertanaan 8) Laitan raporttia reissun jälkeen miten meni.

Poissa Sami G

 • Norjankävijä
 • *
 • Viestejä: 80
Vs: Vestertana
« Vastaus #11 : 17.08.09 - klo:07:55 »
Reissu tehty. Ei tarvinnut kalantulolla mässäillä, mutta reissun pelasti tämä kaverin saama 8 kilon pallas.
Ensi viikonloppuna Arnen vieraaksi.